عین‌الدوله و مشروطه

۰۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۴

روابط تاریخی میان ایران وانگلستان از زمانی شروع شد که ابتدای آن از نیمه دوم قرن 13 میلادی مطابق با اواخر قرن نهم هجری قمری است. در آن ایام ایران تحت لوای ایلخانان مغول بود و ارغون شاه نواده هلاکوخان در آن حکومت می‌کرد. ادوارد اول نیز در آن زمان در انگلستان حکومت داشت که از تداوم جنگ‌های 200 ساله صلیبی با مسلمانان خسته شده بود و دنبال راه فراری بود تا بلکه بتواند راهی برای نابودی مسلمانان بیابد. تماس‌هایی که در این دوره برقرار شد به دلیل بعد مسافت راه به جایی نبرد تا آن‌که در دوره شاه تهماسب صفوی و با شروع عصر استعمار بار دیگر سر و کله انگلیسی‌ها پیدا شد. در سال 1562م‌/‌970هـ آنتونی جینکینسون فرستاده ملکه انگلیس که نامه‌ای از وی نیز به همراه داشت، به حضور شاه صفوی رسید؛ اما پس از این دیدار شاه تهماسب دستور داد تا دنبال وی خاک بریزند تا جای پای نجس وی تطهیر شود.

تحریم‌ نفت ایران توسط انگلیس

۰۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۲

ملی شدن صنعت نفت،گام مهمی بود برای استیفای حقوق حقه ملت ایران در خصوص نفت جنوب. این مهم بعد از ترور سپهبد رزم آرا، نخست وزیر وقت ایران که سعی کرد تا جایی که ممکن است برای تصویب نشدن قانون ملی شدن صنعت نفت، سنگ جلوی پای مجلس شورای ملی بیندازد، عملی شد.

تلاش شاه برای ایجاد رقابت‌های مصنوعی

۰۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۰

ا آن که برقراری حکومت مشروطه نوید سهیم شدن مردم در سرنوشت اداره کشور را می‌داد، اما انتخابات مجلس شورای ملی که در 30 تیر 1339 برگزار شد از همان آغاز با چالش‌هایی روبه‌رو شد و به‌واسطه اعمال نفوذ گروه‌های صاحب قدرت، تقلب بر آن سایه انداخت که به این ترتیب دموکراسی نیم بند در ایران به مخاطره افتاد. زمین داران بزرگ، قبل از کودتای سوم اسفند 1299ش و نظامیان در دوره رضاشاه بیشترین تاثیر را در دستکاری صندوق آرا داشتند.

رضاخان در تبعید

۰۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۸

با شروع جنگ جهانی دوم در سال 1318 هــ . ش/ ‌1939م. محمود جم نخست‌وزیر وقت، طی بیانیه‌ای بی‌طرفی ایران را در جنگ اروپا اعلام کرد. از زمان حمله آلمان به لهستان، دولت ایران به‌طور مکرر اظهار کرد که مایل است با تمامی کشورهای جهان در حال صلح باشد و در صورت هرگونه تجاوز به خاک کشور، مقاومت کرده و اجازه نمی‌دهد که کشورش به صحنه جنگ و درگیری تبدیل شود.

زندگینامه نصرالله انتظام

رویاهای مرد خاکستری

۰۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۶

ررسی نقش خاندان‌ها و افراد وابسته به دربار پهلوی، زوایای جدیدی را درباره نقش این افراد در وقایع اجتماعی و سیاسی کشور پیش روی خواننده باز می‌کند. در این بخش به بررسی نقش نصرالله انتظام پرداخته می‌شود، مردی که در زمان حضور خاندان پهلوی در ایران در زمان رضا شاه و همچنین محمدرضا شاه در وقایع سیاسی و امور خارجه ایران، همواره نامی از او شنیده می‌شود. وی در 29 شهریور 1329 به ریاست مجمع عمومی سازمان ملل انتخاب شد. ابتدا لازم است اندکی از شرح احوال خاندان انتظام وزیری آورده شود.

آقای رئیس‌

۰۶ مهر ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۵

سلیمان میرزا اسکندری در سال 1242 شمسی در تهران متولد شد. برخی تاریخ تولد او را سال‌های 1241، 1255 و 1256 نیز آورده‌اند. او پسر محسن میرزا کفیل‌الدوله و از نوادگان عباس میرزا است. سلیمان میرزا پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و آموختن مقدمات عربی وارد مدرسه دارالفنون شد و از آنجا دیپلم گرفت. سپس به پیروی از نیاکان خود وارد عرصه فرهنگ شد و روزنامه عیوق را منتشر کرد که مطالب آن مورد پسند میرزاعلی‌اصغرخان امین‌السلطان، صدراعظم واقع نشد و بلافاصله توقیف گردید.

فرمانده نظامی‌

۰۶ مهر ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۳

خسرو روزبه فرزند دوم ضیاء لشگر در سال 1303 در ملایر به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه امریکایی ملایر و تحصیلات متوسطه را در همدان به پایان برد. سپس در دانشکده افسری در رسته توپخانه و دانشکده فنی در رشته مکانیک فارغ‌التحصیل شد. سال 1318 به علت درگیری با فرمانده هنگ ضدهوایی یک ماه و نیم به اهواز تبعید گردید و سپس به تهران بازگشت. پس از شهریور 1320 در دانشکده افسری به تدریس پرداخت. وی از استادان باسواد این دانشکده محسوب می‌شد و مورد توجه رزم‌آرا رئیس دانشکده‌ بود.

کمونیسم منهای مسکو

۰۶ مهر ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۰

خلیل ملکی فرزند حاج میرزافتحعلی در سال 1280 در تبریز به دنیا آمد. او پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه راهی تهران شد و تحصیلاتش را در مدرسه صنعتی آلمانی‌ها ادامه داد. سال 1307 جزو دانشجویان اعزامی به خارج، راهی آلمان شد و در رشته شیمی به تحصیل پرداخت، ولی به دلیل مخالفت با رژیم رضاخان که منجر به قطع کمک‌هزینه تحصیلی وی گردید، ناگزیر به ایران بازگشت1‌ و تحصیلاتش را در دانشسرای عالی ادامه داد و سپس به تدریس پرداخت. در همین ایام با دختر حاج علینقی گنجه‌ای یکی از رهبران انقلابیون مشروطه ازدواج کرد.

قبلی۳