نسخه های خطی هنری فارسی در روسیه

۰۵ دی ۱۳۹۳ - ۲۰:۳۰

انستیتو دستنویس‌های شرقی فرهنگستان علوم روسیه در سنت پترزبورگ، بزرگترین مرکزِ دارنده نسخ خطی اسلامی در فدراسیون روسیه است.

تحولات تاریخ‌نگاری در ایران

۱۶ مهر ۱۳۹۳ - ۰۴:۴۵

نگارش تاریخ، مورخ را با شیوه‌های تاریخ‌نگاری و علم تاریخ مواجه می‌کند. ویل دورانت، تاریخ‌نویس و محقق شهیر آمریکایی، تاریخ‌نگاری را علم نمی‌داند و معتقد است تاریخ‌نگاری یک صنعت، هنر و یک فلسفه است.

پیدایش نان سنگک/ عکس

۳۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۴:۳۲

سنگک نان مورد علاقه بسیاری از خانواده های ایرانی است که از گذشته های دور بر سر سفره ها بود و همیشه طرفدار داشت.

اجتماع در مسجد شاه برای حمایت از فلسطین

۲۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۰

اولین بار یکشنبه 20 دی ماه 1326 بود که به دعوت آیت الله کاشانی در مسجد امام خمینی (مسجد شاه سابق) بیش از سی هزار نفر از مردم تهران اجتماع کردند اما شاه پهلوی از بیم نفوذ سیاسی و مذهبی آیت الله کاشانی از سخنرانی در این تجمع باشکوه ممانعت کرد.

اهداف سیاسی غرب از ایجاد کرسی‌های شیعه‌شناسی

۲۲ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۱

با شکل‌گیری و وقوع انقلاب اسلامی جریان‌های جدید سیاسی و فکری در سطح منطقه به طور موثر ظهور کردند. از جمله آنها می‌توان به اسلام سیاسی(به طور خاص تشیع سیاسی)، امت اسلامی، دفاع از مستضعفان، صدور انقلاب و...... اشاره کرد.

تارنماهای معتبر تاریخ شفاهی

۲۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۰:۴۱

تاریخ شفاهی (Oral History) یکی از شیوه‌های جدید تحقیقات تاریخی است که در سده اخیر در سطح جهان گسترش پیدا کرده است. هر چند پیشینه تاریخی آن به علت قرابت با افسانه‌ها و روایات شفاهی که نسل به نسل میان اقوام و ملل مختلف منتقل می‌شده به چندین هزار سال قبل برمی‌گردد. به هر حال نخستین فعالیت آکادمیک در این عرصه با موضوع تاریخ سیاسی و به طور مشخص با ضبط خاطرات سیاسی روی نوار شروع شد.

اهمیت اسناد مردمی در حفظ هویت جامعه

۰۲ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۶

اسناد به‌عنوان یکی از مهم‌ترین منابع تاریخی، اهمیت زیادی در پژوهش‌های تاریخی در یک دوره یا زمان تاریخی دارند و در مواردی تنها شواهد حکایت‌کننده از تغییر و تحولات جامعه انسانی هستند. معمولا در دسته‌بندی اسناد آن را به مکتوب و غیرمکتوب تقسیم می‌کنند. در این میان اسناد مکتوب را می‌توان به انواع مختلفی مانند اسناد حکومتی، دیوانیات، اخوانیات، اسناد تجاری، اسناد مذهبی و اسناد شرعی تقسیم کرد. ماورای این تقسیم‌بندی می‌توان شکل جدیدی از دسته بندی اسناد را ارائه کرد که کمتر مورد توجه قرار گرفته و آن اسناد مردمی است که چند حوزه معرفی شده سند را دربرمی‌گیرد.

به پایایی خلیج فارس و مانایی زبان فارسی

۰۲ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۴

ناوخدای کشتی فرهنگ واژگان فارسی، در لغت‌نامه گران‌سنگ‌اش خلیج را به معنای شاخاب و آبراه و قسمتی از دریا می‌داند که در خشکی پیش رفته است و محمدحسین بن‌خلف تبریزی در برهان قاطع، خلیج را رودخانه می‌خواند.

شورش عشایرجنوب

۲۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۷:۳۲

کودتای سوم اسفند1299شمسی و روی کار آمدن رضاخان و حکومت نظامی‌وی تاثیر انکارناپذیری بر زندگی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی عشایر به جای گذاشت. اقدامات رضاشاه و برخورد نامناسب نظامیان با سران و اعضای ایلات باعث بروز سلسله نارضایتی‌ها و درگیری‌هایی بین ارتش و تفنگچیان عشایر شد که در فرودین 1308 به اوج خود رسید.

نگاهی گذرا به زمینه ها و چرایی عهدنامه زهاب

توافق ایران و عثمانی برای کاهش تنش‌های تاریخی

۱۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۲۱:۲۱

20 سپتامبر 1638 برابر با 29 شهریور نیروهای ایرانی مستقر در بغداد که تحت محاصره شدید ارتش عثمانی بودند مقاومت جانانه‌ای از خود نشان دادند. خلیفه عثمانی که از تصرف نظامی بغداد ناامید شد با صفی میرزا پادشاه ایران وارد گفت‌وگو شد و بعدها این مراوده سیاسی به انعقاد قرارداد زهاب منجر شد.

۱بعدی