بزرگ شدن غده خطری ندارد و جزو فیزیولوژیک بدن به حساب میآید، اما گاهی بزرگ شدن آن، فرد را با مشکلاتی مواجه میکند که بناچار او را روانه مطب یا کلینیک پزشکان میکند در این خصوص با دکتر حسین کرمی، فوق تخصص کلیه و مجاری ادرار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران صحبت کردیم.
***
لطفا کمی درباره عملکرد غده پروستات برای ما توضیح دهید.
بسیاری از آقایان میگویند من پروستات دارم. این جمله اشتباه است. زیرا همه مردان از بدو تولد دارای این غده هستند. عملکرد این غده به نقش هورمونیاش مربوط است. این غده حاوی ترشحات مایعی است که اسپرمها در آن شناورند و به مرحله بلوغ میرسند. بلوغ اسپرم برای لقاح ضروری است.
چرا مردان بسیاری به بیماریهای پروستات مبتلا میشوند؟
بیماریهای پروستات را میتوان به سه دسته تقسیم کرد: مورد اول بیماری التهابی یا تورم پروستات است. این بیماری را بیشتر در مردان جوانی که از نظر جنسی فعال هستند زیاد مشاهده میکنیم. علت آن هم وجود باکتریهایی است که هنگام مقاربت از راه مجاری ادرار وارد غده پروستات میشود و آن را ملتهب میکند و به تورم آن میانجامد. بیماران با شکایت درد کمر و درد در ناحیه تناسلی و زیر بیضهها به پزشک مراجعه میکنند. همراه با این علائم عدم دفع ادرار نسبی را داریم. یعنی بیمار حس میکند نمیتواند بخوبی ادرارش را تخلیه کند و بعد از دستشویی همچنان احساس میکند مثانهاش پر است. ورم التهابی پروستات بیشتر در کسانی است که تقید اخلاقی کمتری داشته و ارتباطات جنسی متعددی با افراد متخلف دارند.
اما ورم پروستات همیشه به دلیل ورود باکتری به این غده نیست. مثلا کسی که سیستم ایمنیاش ضعیف شده نیز ممکن است دچار این التهاب و تورم شود. پروستات غدهای است که اگر متورم شود شاید بسختی بتوان ورم ایجادشده را درمان کرد بخصوص وقتی که بیماری سیر مزمن هم پیدا کند.
دومین بیماری، بزرگی پروستات است؛ ولی این افزایش حجم به صورت خوشخیم است. آنچه باعث افزایش حجم پروستات میشود، هورمون تستسترون مردانه است. بزرگی پروستات دارای علامت است و بیماران دو نشانه واضح دارند؛ انسداد مجرای ادرار و تحریکپذیر شدن غده. فرد به شکل قطره قطره و با زور زدن ادرار میکند. گاه نیز مجرا بسته میشود و احتباس ادراری پیش میآید. علائم تحریکی نیز به این صورت است که فرد مدام دستشویی میرود و سوزش ادراری مزمن و تکرر ادراری وجود دارد. گاه بیماران به دلیل نرفتن به دستشویی چنان درد میکشند که حتما باید برای تخلیه مثانه از سوند ادراری استفاده شود.
به نظر شما مردان چگونه میتوانند از این بزرگی خوشخیم ولی عذابآور جلوگیری کنند؟
هیچ راهی برای پیشگیری وجود ندارد. بزرگی پروستات مانند سفید شدن موهاست. همانطور که نمیتوان از سفید شدن موها جلوگیری کرد، بزرگی پروستات نیز قابل پیشگیری نیست و مردان بعد از پنجاه سالگی به درجاتی از آن مبتلا میشوند. پس سن یکی از مهمترین عوامل است.
مردان چگونه متوجه این مشکل میشوند و چه کاری باید انجام دهند؟
بزرگیهای مشکل دار علامت دار است و اولین علامت اختلال در دفع ادرار به شکل ادرار قطرهای است. بیمار ممکن است به شکل دو شاخه ادرار کند. شبها چند بار از خواب بیدار شده و به دستشویی برود. در این موقع بیمار نمیتواند خوددرمانی کند و حتما باید به پزشک مراجعه نماید. در علامتهای خفیف، داروهایی برای شل کردن عضلات تجویز میشود. پروستات بعد از بزرگ شدن دیگر کوچک نمیشود. بنابر این بیماران دیگر نمیتوانند سلامت اولیه خود را به دست آورند. تا به حال نیز هیچ دارویی برای این دسته از بیماران کشف نشده است.
آیا ممکن است بیماران با دارو بهبود نیابند؟
بله همه بیماران به درمانهای دارویی پاسخ نمیدهند و باید جراحی شوند. اگر همزمان داخل مثانه سنگ وجود داشته باشد یا وزن غده پروستات بیش از 60 گرم باشد، عمل جراحی باز انجام میشود. برای بهبود بیمار، قسمتی از پروستات که بزرگ شده است برداشته میشود. اما وزن کمتر از 60 گرم را دیگر جراحی باز نمیکنند. بهترین روش در این مواقع آندوسکوپی است. این روش سرپایی و بسیار راحت است.
آیا ممکن است همه پروستات در عمل جراحی برداشته شود؟
یکی از شایعترین سرطانهای مردان بالای 50 سال، سرطان پروستات است. سرطان پروستات در اثر سن بالای (60 سال)، ارث (افرادی که پدر، برادر و عمویشان مبتلا به سرطان پروستات هستند احتمال ابتلاشان چهار تا پنج برابر بیش از افراد عادی است)، رژیم غذایی بد (رژیم روغنی و پرچرب) و استعمال دخانیات به وجود میآید. در مواردی که سلولهای سرطانی دیده شوند پروستات باید به طور کامل برداشته شود.
سرطان پروستات هم مانند بزرگی پروستات علامت دار است؟
برخلاف التهاب پروستات یا بزرگی پروستات، سرطان کاملا بیسر و صدا و بیعلامت است. فقط با معاینه انگشتی از سوی پزشک و آزمایش تخصصی به نام پیاسای میتوان به وجود بیماری پی برد. بنابر این افراد در معرض خطر یعنی مردان بالای 50 سال بخصوص کسانی که در خانوادهشان سرطان پروستات دیده شده لازم است هر شش ماه تا یک سال یکبار این آزمایش را انجام دهند.
آزمایش پیاسآی چیست؟
این آزمایش بسیار کمککننده است. وقتی سلولهای سرطانی در پروستات شروع به تکثیر و فعالیت می کنند، سطح پیاسآی خون بتدریج افزایش مییابد. افزایش پیاسای پیشرونده در خون نشانه سرطان پروستات است. پیاسای طبیعی مرد باید کمتر از 4 باشد. اما در فردی اگر مشاهده کنیم از یک به 2 رسیده و بتدریج در حال بیشتر شدن است، علامت خوبی نیست و حتما باید به آن مشکوک شد و بررسی شود. مردان با پیاسآی بالای 4 حتما باید معاینه شوند و در صورت لزوم نمونهبرداری یا بیوپسی نیز کمککننده است.
آیا میتوان سرطان پروستات را کنترل کرد؟
خوشبختانه در صورتی که بیمار در مراحل ابتدایی پیدایش باشد، براحتی با عمل جراحی کنترل میشود. در مراحل پیشرفته هم سرطان پروستات به درمانهای دارویی پاسخ خوبی میدهد. البته قدرت تهاجم سرطان مهم است و گاه دیده میشود سلولها بسرعت به نقاط دیگری از بدن دستاندازی میکنند./ ضمیمه سیب
پرنیان پناهی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
فرزاد آشوبی در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد
من مدتی است كه در اجابت مزاج دچار مشكل شده ودر دهانه مقعد درد دارم همراه با خون ریزی مكرر باید به دستشویی بروم نظر آقای دكتر چیست؟ ممنون
من از كودكی ادرارم به صورت دوشاخه خارج میشد بعد از بلوغ عادی شد. الان كه ۳۳ سال دارم مدتیست كه بین بیضه ها و مقعدم موقع نشستن روی زمین، چنگ و بی حس میشه. آیا علامت بزرگی پروستات هست؟ متشكرم
و گاهی اوقات وسط إدرار آب منی هم با ادرارم خارج میشود
لطف راهنمایی كنید
من 18 سالمه و ادرارم به سختی خارج میشه...خیلی باید زور بزنم و موقع ادرار منی هم از بدنم خارج میشه.
میخواستم بدونم مشكل از پرستاته یا چیز دیگه???
و باید چیكار كنم
ممنون
بعضی اوقات درد خفیفی در ناحیه چپ مثانه ام حس میكنم البته بعضی اوقات
بزرگ شدگی هم در این ناحیه ندارم در ادارم هم مشكلی نیس
ایا مربوط به پروستات میشه ؟؟
من 30 سالمه، سه هفته پیش احساس سنگینی فقط تو بیضه هام داشتم و هیچ جای دیگم درد نمیكرد منم رفتم دكتر نگاه كرد گفت واریكوسل داری و آزمایش منی و ادرار برام نوشت و بعد دو روز كه بردم نشونش دادم گفت حركت اسپرما غیر طبیعیه (motile sperms 50..65- abnormal, more than 60 is normal) و بقیه نرمال بودن، وگفتش كه درجه واركوسلت 2 هستش، منم گفتم زیر شكمم هم درد خفیفی دارم كه گفت از مثانه و پروستاتته و ایشون برام قرصای ترازوسین، ال كارنتین 250، تولرین 2 و سیپروفلوكساسین نوشتن، بعد 10 روز خوردن قرصا بیضه هام كاملا خوب شد و درد نداشتم اونجا ولی به مراتب درد بیشتری تو زیر شكمم احساس میكردم و الانم دارم بعضی وقتا زیاد میشه بیشتر هم سمت چپ شكمم درد داره .دكتر دیگه ای هم سه روز پیش رفتم اونم همون قرصارو گفت بخور و اگه خوب نشد بعد تعطیلات بیا سونوگرافی انجام بده، خیلی نگرانم خیلی توروخدا بگین چكار كنم اخه دانشجویم و مجردم، اگه تا پایان تعطیلات وایستم و این قرصارو بخورم مشكلی پیش نمیاد. اینم بگم من دو ماه پیش بشدت رو یخ سر خوردم و باسن سمت چپم خورد رو یخ و بشدت درد داشت اول درد پام شروع شد بعد كمر و سپس بیضه هام، قبل زمین خوردن اینجوری نبودم البته بدنسازی هم كه كار میكردم دیگه 5 روزیه نمیرم خواهششا اقای دكتر بگین من چكار كنم خیلی میترسم الان مشكل درد من از كجاییه
با تشكر فراوان
تازگی موقع ادرار،ادرارم با ۲ الی ۳ ثانیه تاخیر خارج میشه بعد از اینكه ادرارم خالی شد هر دو یا ۳ ثانیه چند قطره ادرار ازم خارج میشه حتی چند دقیقه هم طول میكشه
سوزش و درد هم ندارم بعد از ادرار هم موقعی كه قراره بیام بیرون هم احساس میكنم كه هنوز ادرار دارم
لطفا كمكم كنیید خیلی میترسم!