بنابر اعلام مسوولان نظام سلامت کشور، پیش بینی می شود طی سال های آینده شیوع بیماری های قلبی و عروقی در کشور افزایش یافته و بار زیادی در تمام ابعاد اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را بر کشور تحمیل کند.
بیماری ها و سکته های قلبی دارای علایم هشداری هستند که با توجه به آنها می توان اقدامات لازم را برای پیشگیری از سکته های قلبی به عمل آورد. به همین علت در آستانه روز جهانی قلب که فرداست، شاید بهتر باشد با عوامل، علایم و نشانه های بیماری های قلبی بیشتر آشنا شد.
عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی
92 درصد افراد در گروه سنی 15 تا 44 سال و 82 درصد افراد در گروه سنی 45 تا 64 سال بین یک تا سه عامل خطر بیماری های قلبی و عروقی را دارند.
مهم ترین عوامل خطر در بیماری های قلبی و عروقی شامل تغذیه نامناسب، چاقی، فعالیت بدنی ناکافی، مصرف سیگار، فشارخون بالا، اختلال در چربی های خون ، دیابت و سن بالا است.
برخی از افراد دارای سابقه خانوادگی بیماری قلبی و سالمندان بیش از 60 سال و زنان یائسه بیش از دیگران در معرض ابتلا به بیماری های قلبی قرار دارند. پزشکان همچنین عوامل مصرف دخانیات، اضافه وزن و استرس را از دیگر علل ابتلا به بیماری های قلبی می دانند.
علایم هشدار سکته قلبی
احساس فشار آزاردهنده، سنگینی یا درد در وسط قفسه سینه که معمولا به طور ناگهانی شروع می شود و بیش از چند دقیقه ادامه یابد، مهم ترین علامت بالینی در سکته قلبی است.
اگر این درد به شانه ها، گردن، بازوها و فک پایین انتشار یابد ، جدی تر خواهد بود؛ گاهی افرادی که دچار درد قلبی می شوند این درد و ناراحتی را به صورت احساس فشار ناشی از ایستادن فردی روی قفسه سینه یا احساس فشار ناشی از پیچیدن طناب به دور قفسه سینه شرح می دهند.
به گفته کارشناسان اداره پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سایر نشانه هایی که ممکن است همراه درد قفسه سینه باشد شامل احساس سبکی سر، سرگیجه شدید بدون علت، تنگی نفس در حالت استراحت یا فعالیت، عرق کردن و ناراحتی معده است.
همراه با درد قفسه سینه یا تنگی نفس ممکن است حالت تهوع نیز رخ دهد؛ باید به خاطر داشت همیشه در سکته قلبی همه این علایم رخ نمی دهد و افراد ممکن است نشانه های مختلفی را تجربه کنند.
معمولا در سکته قلبی، درد و ناراحتی قفسه سینه بسیار شدید و مشخص است اما در برخی موارد ممکن است شدت درد معمولی باشد و گاهی بیمار به علت خفیف بودن نشانه ها از درخواست کمک خودداری کند.
در برخی بیماران نیز ممکن است حتی درد قفسه سینه وجود نداشته باشد و فقط نشانه هایی از درد در بازو یا گلو وجود داشته باشد.
هنگامی که نشانه های سکته قلبی در فردی رخ می دهد در اغلب اوقات او امیدوار است که این وضعیت مربوط به شرایط دیگری مانند سوء هاضمه یا کشیدگی عضلات جدار سینه باشد به همین دلیل برای مراجعه به مراکز درمانی کوتاهی می کند؛ تاخیری که می تواند مرگ آور باشد.
زمان در این مواقع بسیار حیاتی است و هر دقیقه برای رسیدن به بیمارستان یا برای دریافت کمک پزشکی، ارزش طلایی دارد.
یک ساعت اول بعد از شروع سکته قلبی مهم ترین زمان است و به آن زمان طلایی گفته می شود ؛ هر چه درمان دیر تر انجام شود و مدت زمانی که خون به عضله قلب نمی رسد طولانی تر باشد، صدمه عضله قلب وسیع تر می شود.
سالمندان در معرض ابتلا به سکته های قلبی
رییس اداره قلب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به خبرنگار اجتماعی ایرنا می گوید: متوسط سن مبتلایان به سکته قلبی در کشور بین 58 تا 60 سال است.
دکتر طاهره سماوات خاطرنشان می کند: مردان تا سن 50 سالگی بیش از زنان دچار سکته قلبی می شوند اما پس از 50 سالگی، بروز سکته قلبی در هر دو جنس زن و مرد یکسان می شود.
وی، استرس، استعمال دخانیات، مصرف الکل، داشتن بیماری هایی مانند فشار خون و قند خون و چاقی را از جمله عوامل موثر در بروز سکته قلبی عنوان می کند و می گوید: برای پیشگیری از ابتلا به سکته های قلبی باید سبک زندگی سالم داشت و چه از نظر معنوی و چه از نظر فیزیکی، باید به سلامت بدن توجه شود.
سماوات یادآور می شود آلاینده های موجود در هوا مانند سرب یا حتی گرما و سرمای هوا در بروز بیماری های قلبی موثر است. (ایرنا)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد:
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با دبیر سابق کارگروه مد و لباس کشور مطرح شد
امین شجاعی، کارگردان و تهیهکننده مینیسریال «دم زندگی» در گفتوگو با «جامجم» از شیرینیهای تولید اثر تلویزیونی در فضای کرمان گفت
خودیه خود بلكه وقتی نفس عمیق میكشم یا تكون میخورم
آیا خطر حمله قلبی وجود داره؟
در موقع استرس زیاد و هیاجانات شدید و مباحثه دچارضربان شدید قلب می شوم و بعد دچار دلدرد به شكلی كه ماهیچه های سر معده بشدت سفت می شود علت چیست؟
تشكر