خواننده ارزشی نیستم، خواننده ایرانی ام
جام جم نوا: حاج غلام کویتیپور خیلی به ندرت حرف میزند، ولی عمده گفتوگوهایش مشخصا از چند فاکتور کلی برخوردارند: «حسرت برخی اتفاقات، زخم زبان و گله هایی تند.»
جام جم نوا: حاج غلام کویتیپور خیلی به ندرت حرف میزند، ولی عمده گفتوگوهایش مشخصا از چند فاکتور کلی برخوردارند: «حسرت برخی اتفاقات، زخم زبان و گله هایی تند.»
جام جم نوا: متولد 1342 در شهر ارومیه است. نوازندگی را با ساز تار شروع می کند و بعدها در کنار نواختن سازهایی مثل سه تار و عود، خوانندگی را هم به تجربیات موسیقایی خود می افزاید. او و هنرمندانی مانند مسعود شعاری، کیهان کلهر، محمدعلی کیانی نژاد و... در زمره نوازندگان موفق بعد از نسل طلایی موسیقی ایران و استادانی چون محمدرضا لطفی، پرویز مشکاتیان ، حسین علیزاده و .. به شمار می آیند.
جام جم نوا: کنسرت محسن یگانه شامگاه شنبه در تهران برگزار شد تا هواداران این خواننده مجبوب آخرین اجراهای او را پیش از ماه مبارک رمضان به تماشا بنشینند. یکی از این هوادارها هم آزاده نامداری است که با حضور در اجراهای این خواننده نشان داد یکی از طرفداران پروپاقرص محسن یگانه است.
جام جم نوا: افسانه جهانگیری بانوی فعال در عرصه موسیقی ایل قشقایی که هفته گذشته پس از 15 سال بار دیگر در شیراز به عرضه هنر خویش به علاقه مندان به موسیقی اقوام پرداخت، نخستین بار به درخواست یک رسانه برای گفت و گو پاسخ داد.
جام جم نوا: فریدون آسرایی درباره اولین آلبوم رسمی خود گفت اولین آلبوم من نهایت بیتجربگی کار یک موزیسین بود؛ در حقیقت نمیتوانست کاری باشد که خیلی سرو صدا به پا کند، شاید یک یا چند ترکش قابل توجه بود؛ در واقع این کار برگه ورود من به موسیقی بود.
جام جم نوا: علی رهبری مدتی است که درگیر حاشیههای یک اجرای سالهای گذشته خود در سرزمینهای اشغالی است. او حالا تحریم اسرائیل را تصمیم بزرگ خود میخواند و میگوید: من با افتخار هر اجرای ارکستر سمفونیک تهران در فلسطین را رهبری میکنم.
جام جم نوا: چند سال پیش گروه «آریان» در حال تهیه و تولید پنجمین آلبوم خود بود و علی پهلوان با هیجان و انرژی زیادی درباره این آلبوم صحبت می کرد. حالا سه سال از آن ماجرا گذشته و دو روز بیشتر تا انتشار این آلبوم باقی نمانده است؛ آلبومی که آخرین اثر مشترک گروه «آریان» خواهد بود و برای خداحافظی این گروه قدیمی با هوادارانش منتشر می شود. آلبومی که شاید با مشکلاتی که سر راه انتشار آن قرار گرفت، تیر نهایی را به سمت این گروه پرهوادار نشانه رفت. علی پهلوان هنگام حرف زدن درباره این آلبوم بغض می کند و الان دیگر حسرت جایگزین هیجان آن روزهایش شده است. به قول خودش، آریان برایش مصداق شعری از سعدی شده است: «میروم و از سر حسرت به قفا می نگرم» علی پهلوان عضو اصلی این گروه که این روزها در استرالیا زندگی می کند، پس از تمام جنجال ها بالاخره لب به سخن گشود و حالا که قرار است آخرین آلبوم این گروه با نام «خداحافظ» منتشر شود، تمام جزئیات آن و البته موضوع مهم دیگری که به عنوان شعار اصلی این آلبوم هم انتخاب شده است به زبان آورد. موضوع مهم کپی رایت با شعار: «لطفا کپی نکنید»
جام جم نوا: او را بزرگترین مولاناخوان ایران و جهان میدانند. دوستداران شاعر بلندآوازه ایران، هر سال برای بزرگداشت مولانا جلالالدین محمد بلخی، از شهرام ناظری دعوت میکنند تا به قونیه برود و برای دوستداران مولانا، آواز بخواند. مضاف بر این، ناظری در تمام سالهای فعالیتش، شرایط جامعه را برای ارایه کارهای هنری در نظر گرفته است. نگاه تاریخی او به موسیقی بهعنوان یکی از اصلیترین عناصر فرهنگی ایران، تلاشهایی که همواره برای ریشهیابی امتداد حرکت این هنر در طول دورههای مختلف تاریخی انجام داده است را هویدا میکند. از همین رهگذر برخی او را از جریانسازان آواز نوین در ایران میدانند. ناظری یکی از نخستین هنرمندان کشورمان است که برای بیماران جذامی و حادثهدیدگان واقعه شینآباد کنسرت خیرخواهانه برگزار کرد. او معتقد است: «دیدگاه من درباره هنر و هنرمند میگوید، این قشر سخنگوی جامعه خودش است و معتقدم، من و امثال من باید از اطمینانی که جامعه به ما دارد، نهایت استفاده را داشته باشیم.»
جام جم نوا: من در حوزه اتنوموزیکولوژی در دانشگاه تحصیل کردم و هشت واحد موسیقی پاپ پاس کردم که موسیقی رپ را هم شامل میشود، بنابراین اگر خواننده رپی استانداردهای موسیقی را رعایت کند حاضرم برای او آهنگ بسازم.
جام جم نوا: این روزها متاسفانه هرکسی هر چیزی که میخواهد و هر چیزی که بر زبانش جاری میشود، در فضای مجازی علیه هنرمندی منتشر میکند. بالاخره کسی هم باید جلوی این گونه رفتارها را بگیرد. در مواجه با این گونه برخوردها، این سوال مطرح میشود که احترام و ادب چه جایی در میان این رفتارها دارد؟ وقتی هنرمندی زحمتی کشیده و اثری را خلق کرده، نباید در فضای مجازی به هنرمند توهین شود.
جام جم نوا: وقتی برای گفت و گو با او تماس می گیرم کمی بی حوصله می گوید دلش سوالات متفاوت می خواهد و حوصله ندارد به سوالات معمولی که همه خبرنگاران از همه اهالی موسیقی می پرسند، جواب دهد. کمی طول می کشد تا او را برای انجام یک گفت و گوی متفاوت راضی کنم. از من می خواهد سه روز برای این مصاحبه وقت بگذارم. روز اول برویم کاخ موزه سعدآباد و به نمایشگاه نقاشی که آثارش در آن به نمایش گذاشته شده سر بزنیم. روز دوم به جشنواره فیلم مقاومت برویم و قطعاتی که از میان آثارش اجرا می شود را بشنویم تا برسیم به روز سوم و گفت و گویی متفاوت. من هم می پذیرم و ماجرای گفت و گوی متفاوت زیر کلید می خورد. گفت و گویی که به قول لوریس چکناواریان نه درباره موسیقی بلکه مواجهه با درون یک موزیسین است. اگر دلتان برای خودتان، برای سرک کشیدن زویای وجودی ما انسان، مهربانی ها و انتقام ها، جنگ ها و صلح ها و شکست ها و پیروزی ها تنگ شده است، می توانید از سطر به سطر این گفت و گو لذت ببرید.
جام جم نوا: حافظ ناظری بعد از موفقیت در اجرای اولین کنسرت موسیقی ایرانی در مهمترین سالن موسیقی کلاسیک جهان، کارنگی هال، شاهد نقطهعطفی در کارش بود: کمپانی سونی، با انتشار آلبومش موافقت کرد؛ آلبومی که اسفند سال گذشته با عنوان «بعد یازدهم» در ایران و «ناگفته» در خارج منتشر شد.
جام جم نوا: میگوید گذشته سختی داشته، گذشتهای که در آن مدام در حال جنگیدن بوده؛ جنگیدن برای رسیدن به بلندپروازیهایی که برای خیلیها دستنیافتنی است، صحبت از محسن یگانه است.
جام جم نوا: محمد گلریز که نام اصلیاش، محمدعلی گلپایگانی است، سال 1325 در تهران متولد شد. او فعالیت هنری خود را سال 1353 در رادیو آغاز کرد و بعد از پیروزی انقلاب به خواندن سرودها و ترانههایی با مضمون انقلاب و دفاع مقدس پرداخت.
جام جم نوا: موسیقی خوب و آرامی که بسیاری را در همان آغاز و فراگیر شدن موسیقی پاپ در ده سال پیش به خود جلب کرده بود از آن خواننده ای بود که به واسطه پخش ترانه هایش از شبکه های بیرونی در فهرست سیاه قرار گرفت. هر چند موسیقی سعید مدرس و محتوا و ترانه هایش همیشه فاخر و خوب بود. همین نکته سبب شد که او پس از مدت ها از این فهرست سیاه بیرون بیاید و اولین آلبوم رسمی اش را روانه بازار کند. آلبومی که ردپای همان سبک و سیاقش را می شد در آن شنید. او حتی مجوز اولین اجرایش را هم گرفت تا به گفته خودش «به بزرگترین آرزوی زندگی اش» برسد. اجرایی که اتفاقا شور و حال خاصی هم داشت. او چند روز دیگر برای دومین بار روی صحنه می رود. انتشار آلبوم تازه سعید مدرس و اجراهای صحنه ای اش بهانه ای شد تا با او گپی بزنیم تا او از گذشته و حال و دغدغه های موسیقی اش بگوید.
جام جم نوا: درست زمانی که گروهی از جوانان در فضای مجازی با تصاویر آراسته شده توسط افکتهای مختلف نرمافزاری و محصولات محدود به مولتیمدیای پیشساختهشان در حال کسبشهرت هستند، عدهای دیگر از جوانان، به همان جوانی و با همان شور و شوق و علایق، منتها با همت و پشتکار بیشتر، گروه موسیقی را تشکیل میدهند و بدون افکتهای مصنوعی و تنها با خلاقیت به شهرت میرسند، منظورم گروه پالت است. جوانان مجازی با ابزار لایک، فالو بودن و منتشر شدن، شهرت خودشان را محک میزنند، این در حالی است که کمتر مجالی بهدست میآورند که مانند پالتیها بتوانند از نزدیک با علاقهمندانشان(فالوئرها) آشنا شوند و در محافل فرهنگی واقعی کامنتهای مخاطبانشان را بشنوند. باید جایی رودرروی آنها ایستاد، در چشمهایشان نگاه کرد و صادقانه به ایشان گفت: تو مشهور نیستی، تو فقط یک پروفایل فیسبوک داری. تفاوت شهرت در دنیای مجازی و دنیای واقعی و کثرت شهرتگرایی در شبکههای اجتماعی و کمبود محبوبیتهای واقعی در دنیای امروز بهانهای شد برای گفتوگو با امید نعمتی، خواننده گروه پالت، کسی که هم داخل فضایمجازی و هم در دنیای واقعی، شهرت را در عین جوانی تجربه کرده است. .
جام جم نوا: چند قطره آبِ لیمو در لیوانی آب میچکاند و بعد آب را مینوشد. از ترافیک تهران ناراحت است. آلودگی هوا چشمانش را آزار میدهد. از گفتوگو کمی گریزان است. سخت حرف میزند. در 69 سالگی صلابت سخن گفتنش نشان از زندگی سالم اوست. او هنوز هم کنسرتهایی برای بانوان اجرا میکند که همواره با استقبال علاقهمندان روبهرو میشود. گوشی او که زنگ میزند، صدای زنگ گوشی، یکی از آهنگهای معروف خودش است؛ «گل گلدون من شکسته در باد». از علاقهاش به ادبیات کهن ایران و دقت در انتخاب اشعار میگوید. از محدودیت خانمها گلایه دارد و از انتشار آلبومش در صورت بهتر شدن اوضاع سخن میگوید. بعد از رفتنش به سمت موسیقی پاپ هنوز هم به موسیقی ایرانی علاقه دارد و گاهی آواز هم میخواند. آخرین بار، همین چند روز پیش در «ماهور»، چند بیتی خوانده است. هیچ رژیم غذایی خاصی ندارد اما هنوز هم صدایی رسا دارد (البته این موضوع را خانمهایی تصدیق میکنند که در چند سال گذشته به کنسرتهایش رفتهاند). سیمین غانم، خوانندهیی است که هیچ گاه و به هیچ قیمتی حاضر نشد وطنش را ترک کند. او با اینکه یکی از استعدادهای بزرگ آواز در موسیقی ایران محسوب میشود، اما با همه محدودیتها ساخت و هرگز به آن سوی آبها نرفت. با «بانوی آواز» همراه شدیم تا از فعالیتها و برخی دیدگاههای او باخبر شویم.
جام جم نوا: آدرساش را پیدا کرده بودم. میخواستم بروم و ببینماش. دیدن خوانندهای که سالهای سال است در ذهن و زبان مردم سرزمین من جایش را حفظ کرده و برخلاف بسیاری دیگر، هیچ تاریخ مصرفی هم ندارد. میگویند «جواد» است. میگویند از مد افتاده است. حتی بعضیها خجالت میکشند با صدای بلند بگویند که طرفدارش هستند. بله، جواد است؛ «جواد یساری». مردی که سالهاست خودش است. با یکی از همکارانام آدرس در دست رفتم به محله شاپور. سرراست بود. همینطور که در کوچه راه میرفتیم و چشممان به تابلوی مغازهها بود، به «میترا سپهری» گفتم اینجاست! «فروشگاه یساری». چشم انداختیم و از پشت شیشه دیدیماش که با تلفن حرف میزد. وارد شدیم، سلام کردیم، نشستیم و گپ زدیم. گرم و صمیمی و مهربان. دلش گرفته بود اما همچنان خودش بود و و میگفت: «من همینام». ماحصل دیدار با «جواد یساری» را در ادامه بخوانید…
جام جم نوا: مراحل آموزش را از آواز ایرانی آغاز کرد و گیتار فلامینکو را هم به صورت خودآموز فرا گرفت. هنر را بازتابی از زیباییهای دنیا میداند. ۲سال از انتشار اولین آلبومش میگذرد. مدارای او موردتوجه مردم قرار گرفت و در مدت کوتاهی نام او را بر سر زبانها انداخت. آلبوم جدید او هم در راه است و تا چند هفته دیگر به بازار خواهد آمد.