حقوق شهروندی در ادبیات طنز دوره مشروطه

۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۲:۳۰

شعر فارسی از دیرباز با طنز عجین بوده است. از طنزپردازان سرشناسی همچون عبید زاکانی هم که بگذریم، حتی قله‌های شعر عاشقانه و عارفانه در آثار خود از طنز بهره جسته‌اند. نمونه بارز این ادعا حافظ شیرازی است که گاه چنان رندانه طنز را در خدمت مضمون گرفته که جز با نیشخند نمی‌توان بیت مورد نظر را خواند و درک کرد.

نقش نشریات فکاهی و کاریکاتوریست‌ها در انقلاب مشروطه

۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۱:۳۰

در دوره مظفرالدین‌شاه، شاهد یک رشته فعالیت‌های فرهنگی نظیر تشکیل انجمن معارف، تأسیس مدارس نوین و ایجاد روزنامه با ابتکار شخصی در تهران و دیگر شهرها هستیم. در همین دوره، در مورد ورود برخی روزنامه‌های فارسی ـ که خارج از ایران منتشر می‌شدند ـ میزانی از تساهل رعایت می‌شد. در همین شرایط است که طنز به صورت نوشته و تصویر (کاریکاتور) به جامعه ایران راه یافت.1

یهودیان بهائی

۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۶

تنها سران بهائیت و هیأتهای مختلف محافل ملی و محلی بهائی نبودند که متفقاً دولت اسرائیل و صهیونیسم جهانی را تأیید می‌کردند و با آن همکاری می‌نمودند، بلکه در بسیاری از نقاط جهان، به ویژه ایران اکثر بهائیان متمایل به «جهودان» و دولت اسرائیل بوده‌اند و در راستای سیاست‌ها و برنامه‌های این کشور پیش می‌رفتند.

گزارش میلسپو از فساد در قشون رضاخان

۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۸

«آرتور میلسپو» خزانه‌دار آمریکایی ایران که توسط دولت رضاشاه به این سمت منصوب شده بود، در سال 1305 هجری شمسی (13 ژوئیة 1926 میلادی) گزارشی از وضعیت فساد مالی در قشون رضاخان منتشر کرد.

چرایی عزل بنی‌صدر به روایت نخستین فرمانده سپاه

۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۱

بنی صدر نه تنها مخالف حزب جمهوری و رهبران حزب بود بلکه مخالف امام (ره) و نظام هم شده بود و رهبری سیاسی مجاهدین خلق و دیگر اپوزیسیون های نظام را هم بر عهده گرفته بود.

سفیران ایرانی در آرزو و حسرت ترقی اروپا

۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۰

در طول دوران بلندمدت سلطنت ناصرالدین‌شاه، سطح اطلاعات و آگاهی‌های واردشده از غرب به جامعه‌ی ایران، نسبت به دوره‌های پیشین، تا حد بسیار زیادی افزایش یافته بود.

خواندنی هایی از مراسم ازدواج بلوچ ها در دوره قاجار

۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۴

: بر پایی مراسم ازدواج همواره یکی از با شور و نشاط ترین مراسم اجتماعی در تاریخ ایران بوده؛ چنانچه این امر در دوره ی قاجار نیز با حرارتی خاص و البته آداب و رسومی منحصر به فرد برگزار می شده است.

اولین خط تلگراف در زمان ناصرالدین شاه / عکس

۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۰

انتشار اخبار اختراع وسیله ارتباطی جدیدی با نام تلگراف در اروپا باعث شد ناصرالدین شاه قاجار دستور دهد خطی برای ارتباط تلگرافی در ایران نیز راه‌اندازی و مورد استفاده قرار گیرد و چیزی نگذشت که همین وسیله به مهمترین ابزار ارتباطی زمان خود تبدیل شد.

دلایل نزدیکی بنی‌صدر و منافقین

۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۰

پیوند میان مجاهدین خلق و بنی‌صدر آن‌قدر نامیمون بود که نه‌تنها نتیجه‌ای دربرنداشت، بلکه حتی دیری نپایید. هم بنی‌صدر و هم رجوی تصور می‌کردند با این اتحاد، هرچه بیشتر به کانون قدرت نزدیک می‌شوند و با حربه‌ی مردم، قدرت را بر محور این اتحاد به دست خواهند گرفت.

اولین کارخانه برق چگونه تاسیس شد؟

۱۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۰

نوسازی در تجربه ی اروپاییان، بر پایه ی مدرنیته و به یاری و کمک بورژوازی و دولت مطلقه و ملی و مدرن و از گذرِ تغییرات اجتماعی وسیع و همه‎جانبه، به ظهور جوامع مدرن و توسعه‎یافته انجامید، اما در کشور ایران در عصر رضا‌شاه، نوسازی به ایجاد جامعه‌ای مدرن و توسعه‎یافته نینجامید.

قبلی۵بعدی