مرجع روشن ضمیر

۱۴ تير ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۸

آیت‌الله سیدابوالحسن اصفهانی، رئیس حوزه علمیه نجف در سال 1284 ق در یکی از روستاهای لنجان اصفهان به دنیا آمد. پدرش سیدمحمد بود. سیدابوالحسن مقدمات علوم را در روستای زادگاهش فرا گرفت و در آغاز جوانی به اصفهان رفت و تحصیلات خود را ادامه داد. وی پس از گذراندن سطوح در درس خارج فقه و اصول شرکت کرد.

علامه امینی؛ زمان، اندیشه، تکاپو

۱۴ تير ۱۳۹۳ - ۱۹:۲۷

سخن گفتن پیرامون وجوه گوناگون شخصیت علامه امینی و شاهکار جاودانه‌اش: الغدیر، کاری بس دشوار می‌نماید و در این مجال محدود و اندک نیز غیرممکن به نظر می‌رسد. لکن مقاله حاضر برآن است تا به مصداق «آب دریا را اگر نتوان کشید/ هم ز قدر تشنگی باید چشید» ما را با زندگی، خصوصیات و ویژگی‌های اخلاقی، آرمان‌ها و ساحت‌های پنهان و کمتر گفته شده زندگی آن بزرگمرد بهتر و بیشتر آشنا سازد.

آن روی سکه بارزانی

۰۷ تير ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۹

مصطفی بارزانی، رهبر کرد از ماموران کا.گ.ب با اسم رمز «RAIS» بود و انقلابی که وی در 11 سپتامبر ۱۹۶۱ آغاز کرد در واقع اقدام مخفی کا.گ.ب برای بی‌ثبات‌سازی منافع غرب در خاورمیانه و اعمال فشاری بیشتر بر دولت [عبدالکریم] قاسم در عراق بود.

تاملی بر تاریخ­ نگاشته ­های «آن کاترین لمبتون»

۰۲ تير ۱۳۹۳ - ۱۸:۳۲

آن کاترین لمبتون، پژوهشگر و ایران‌شناس انگلیسی که در کودتای 28 مرداد 1332 نیز نقش داشت در 19 ژوئیه 2008 در 96 سالگی در انگلستان (منطقه کرک نیوتن) درگذشت. گزارش زیر مروری بر تاریخ‌نگاری و سیر پژوهشی او در مورد ایران دارد. به‌رغم خاطره تلخی که از فعالیت جاسوسی او بر اذهان ایرانیان مانده، آثار مکتوب وی برای شناسایی بخشی از تاریخ ایران بخصوص تاریخ سده میانه، احساسات ضد و نقیضی را در مورد او بر می‌انگیزد.

بررسی عملکرد مستشارالدوله در مجلس شورای ملی

۰۲ تير ۱۳۹۳ - ۱۸:۲۹

بعد از سال‌ها مبارزه، سرانجام ملت ایران موفق شد‌ سال 1324 هجری قمری حکومت مشروطه را جایگزین استبداد سنتی قاجار کنند. بدون تردید نقش و عملکرد هریک از سردمداران مشروطه در جای خود قابل تامل و بررسی است. یکی از این شخصیت‌ها مستشار‌الدوله ، وکیل سرشناس آذربایجان است. شاید در نگاه اول او شهرت خود را مدیون عموی نامدارش میرزا یوسف باشد، اما عملکردش گویای آن است که نشانی از مستشارالدوله بزرگ به ارث برده بود.این مقاله نقش مستشارالدوله در تحولات مجلس شورای ملی را مورد بررسی قرار می دهد.

شیخ فضل‌الله موافق مشروطه، مخالف مشروطه​خواهان

۰۲ تير ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۵

در چالش میان سنت و تجدد در عصر مشروطه ایران و بازتاب آن در تفکر و رفتار سیاسی سنت‌گرایان و تجددطلبان در موافقت و مخالفت با مشروطیت، غالب مورخان و پژوهشگران تاریخ معاصر ایران به اعتبار مخالفت شیخ فضل‌الله با مشروطیت، وی را یک سنت‌گرای افراطی، مرتجع، استبدادطلب و مخالف هرگونه تجدد تلقی و معرفی کرده‌ﺍند.

استاد سید

۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۸

روز عید غدیر سال 1214 ق. در شهر دزفول پسری پا به عرصه وجود گذارد که نامش را مرتضی نهادند. پدرش شیخ‌محمدامین بود و نسب وی به جابربن عبدالله انصاری (وفات78ق.) از صحابه پیامبر(ص) می‌رسد. مادر شیخ‌مرتضی از زنان پرهیزگار زمان خود بود. وی به سال 1279 ق. در نجف اشرف از دنیا رفت.

صدراعظم 3 پادشاه‌

۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۴

آقا ابراهیم امین‌‌السلطان در 20 جمادی‌الاول 1274 در تهران صاحب پسری شد که او را علی‌اصغر نام نهاد. علی‌اصغرخان از 6 سالگی تحصیل را آغاز نمود و مقدمات عربی، ادبیات فارسی و منطق و مبادی فقه و تاریخ و جغرافیا را آموخت و در زبان فرانسه هم ممارستی داشت. وی از 15 سالگی در دستگاه پدر بود و یک‌سال بعد پیشخدمت مخصوص شاه شد و در سفر عتبات (1287) همراه موکب شاهانه بود.

روایتی ااز زندگی ملا علی کنی

مجتهد ضد سلطه‌

۲۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۴۲

حاج ملاعلی کنی از علمای مبارز و طراز اول تهران سال 1220 ق در قریه کن از روستاهای حومه غرب تهران دیده به جهان گشود. در کودکی خواندن و نوشتن آموخت و در 20 سالگی راهی نجف اشرف شد و از ذخایر گرانسنگ آن دیار همچون صاحب جواهر، شیخ مرتضی انصاری و شیخ حسن کاشف الغطاء بهره‌های فراوان برد.

گذری بر زندگی استاد محیط طباطبایی

دستاورد یک عمر تلاش پیگیر

۲۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۵

استاد سید محمد محیط طباطبایی در 26 خرداد 1281 / 9 ربیع‌الاول 1320ق. در زواره متولد شد. ابتدا 7‌‌سال (1287 1294ش) در مکتب‌خانه حاج حسن در زواره تحصیل کرد سپس به مدرسه لطفعلی‌خان ترشیزی در همان شهر رفت. در سال‌های 1299 1300 در مدرسه کاسه‌گران تحصیلاتش را ادامه داد.

قبلی۱۷بعدی