تبعیدهای سیاسی در ایران

اقامت اجباری علمای عتبات در ایران

۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۳

پس از پایان جنگ جهانی اول و تسلط انگلستان بر امور کشور عراق، علمای نجف طی فتواهایی، حضور آنان را محکوم کرده و علیه انتخابات فرمایشی عراق که تحت نظر انگلیس بود، احکامی صادر کردند.

تبعیدهای سیاسی در ایران

منبر پررونق در دوران اقامت اجباری

۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۰۴:۳۰

بعد از اوج گیری اعتراضات مردم در فاصله سال‌های 1355 و 1356، حاکمیت پهلوی اقدامات خود علیه انقلابیون را تشدید کرد.

تبعیدهای سیاسی در ایران

تبعیدهای گسترده مجاهدان مشروطه در دوره رضا شاه

۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۰۴:۱۵

با انقراض قاجار در نهم آبان 1304 در مجلس شورای ملی با تصویب ماده واحده‌ای به نام سعادت ملت، مقدمات بر تخت نشستن رضاخان فراهم شد. مجلس موسسان در روز بیست و یکم آذر ماه پس از تغییرات در اصل‌های چهارگانه 36 ـ 37 ـ 38 و40 متمم قانون اساسی، پادشاهی ایران را به رضاشاه سپرد.

تبعیدهای سیاسی در ایران

تبعیدهای سیاسی از عهد باستان تا دوران معاصر

۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۰۴:۰۰

تبعید یکی از اقداماتی است که حاکمیت مسلط بر جامعه برای مجازات مخالفان یا مرتکبان جرایم در نظر می‌گیرد. به لحاظ لغوی تبعید به معنای دور کردن است.

سیر خشکسالی در ایران

خشکی زاینده‌رود، زخم کهنه‌ای که سر باز کرده است

۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۱

زاینده‌رود هویت شهر اصفهان است که از گذشته‌های دور تاکنون این رود یکی از ویژگی‌های هویتی این شهر به حساب می‌آمد. این رود سال‌هاست که بر اثر خشکسالی دیگر خروشان نیست و تصور اصفهان بدون زنده رود دشوار است. این روند البته پدیده چند سال اخیر نیست و براساس روایت مورخان بارها اصفهانی‌ها خشک شدن این رود را تجربه کرد‌ه‌اند.

سیر خشکسالی در ایران

کوچ اجباری سیستانی ها در سایه سیاست قاجار و پهلوی

۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۷:۱۷

مشهور است در مقطعی از تاریخ ایران، بخشی از سیستانی‌ها به خاطر خشکسالی به ترکمن صحرا مهاجرت کردند. این ظاهر ماجراست. برای علت‌یابی اصلی‌ این مهاجرت باید لابه‌لای اسناد دولتی عصر پهلوی اول کنکاش کرد تا علت واقعی و اساسی مهاجرت سیستانی‌ها را به ترکمن صحرا دانست. آیا تنها علت خشکسالی بوده و مگر این خشکسالی‌ها در سنوات قبل از آن نبوده است؟

سیر خشکسالی در ایران

مفهوم خشکسالی در ایران هخامنشی

۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۹

در کتیبه‌های سلطنتی دوران هخامنشی، جمله‌ای نیایشی وجود دارد که در آن، شاه از خدای بزرگ می‌خواهد کشور را از دشمن، خشکسالی و دروغ محافظت کند. باتوجه به بافت این جمله به نظر می‌رسد فرهنگ هخامنشی، خشکسالی را پدیده‌ای ایدئولوژیک می‌داند که از یک طرف با ​ دشمن​ و از طرف دیگر با ​ دروغ​ مربوط شده است.

سیر خشکسالی در تاریخ ایران

خشکسالی در سده‌های میانه تاریخ ایران

۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۰۴:۳۰

پدیده خشکسالی ناشی از نیامدن باران و نزولات جوی است. ایران به لحاظ جغرافیایی و با توجه به قرار گرفتن در بین دو رشته کوه البرز و زاگرس که مانع از ورود بادهای مرطوب دریای خزر و مدیترانه به بخش مرکزی آن می‌شود، سرزمین گرم و خشک به شمار می‌آید.

سیر خشکسالی در تاریخ ایران

بارش سنگ فتنه از منجنیق قحطی

۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۰۴:۱۵

خشکسالی پدیده‌ای است که همواره جامعه ایران از آن رنج برده است. یکی از مهم‌ترین دوران‌های خشکسالی که با قحطی فزاینده هم روبه‌رو بوده قحطی بزرگ 1249 تا 1250 هجری شمسی است.

سیر خشکسالی در تاریخ ایران

دیو ​خشکسالی از ​گذشته ​دور​ تنوره می‌کشد

۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۰۴:۰۰

ایران از گذشته‌‌های دور تاکنون با مشکل کم‌آبی مواجه بود. از این رو آب در بین ایرانیان اهمیت خاصی داشت. بسیاری از آداب،‌ رسوم و باور​هایی که از دوره باستان تا حال حاضر در نقاط مختلف این سرزمین وجود دارد ناشی از توجه ویژه پارسیان به آب است. از قدیم آب مظهر پاکی بود و بنا به یک باور دیرین،‌ فرشته‌ای به نام آناهیتا وظیفه نگهبانی از آب را داشت.

قبلی۳بعدی