
پاسخ عملی امام به سالهای استعمار
دکتر علی اکبر ولایتی مشاور رهبر انقلاب در امور بین الملل در یـادداشـتـی اختصاصی بـرای روزنـامـه جام جم بــه مـنـاسـبـت سـالـگـرد رحلت امام خمینی (ره) خاطرهای از ایشان نقل کرده است.
دکتر علی اکبر ولایتی مشاور رهبر انقلاب در امور بین الملل در یـادداشـتـی اختصاصی بـرای روزنـامـه جام جم بــه مـنـاسـبـت سـالـگـرد رحلت امام خمینی (ره) خاطرهای از ایشان نقل کرده است.
در تاریخ پرافتخار ایران، از روزهایی که ملت با مشتهای گرهکرده صنعت نفت را ملی کردند و در برابر غارتگران ایستادند تا امروز، یک حقیقت روشن است؛ حقیقتی که نشان میدهد قدرتهای بزرگ غربی همیشه مقابل حقوق مردم ایران قدعلم کردهاند! اما این بار، ماجرای ایستادگی مردم و حاکمیت در حراست از حق غنیسازی اورانیوم، حماسهای نوین است؛ حقی قانونی که خون دانشمندان وطن به ما ارزانی داشته تا آیندهای روشن با انرژی پاک و درمان بیماران و هزاران مزایای دیگر را در پی داشته باشد.
اندیشه مقاومت، بهعنوان یک پارادایم فکری و عملی در مبارزه با ظلم، استبداد و هژمونی استکباری، ریشه در تفکر انقلابی و دینی حضرت امامخمینی(ره) دارد. ایشان با رهبری انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷، چارچوبی نوین برای ایستادگی در برابر نظامهای سلطهگر و استعماری ارائه کردند که نهتنها ایران و جهان اسلام، بلکه جنبشهای آزادیبخش در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار داد. در دهههای میانی قرن بیستم، جهان درگیر سلطه استعماری، استثمار ملتهای مستضعف و تلاش قدرتهای بزرگ برای تحمیل هژمونی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بود. در این بستر، امامخمینی(ره) با تلفیق اصول قرآنی، سیره نبوی و علوی، عقلانیت فلسفی و تحلیل دقیق شرایط ژئوپلیتیک، گفتمانی را بنیان نهادند که هویت دینی، خودباوری ملی و مقاومت فعال را احیا کرد. این اندیشه، با تأکید بر عدالتخواهی، استکبارستیزی و دفاع از مظلومان، به الگویی فراگیر برای مبارزه با سلطه جهانی تبدیل شد. بهمناسبت سالگرد ارتحال حضرت امامخمینی(ره)، این پرونده با رویکردی علمی- تحلیلی، به بررسی ریشههای نظری، نقش انقلاب اسلامی، تأثیرات جهانی، تداوم این اندیشه و چالشها و فرصتهای پیشروی آن میپردازد.
امام خمینی (ره) بیشک تاثیرگذارترین شخصیتی است که تاریخ چند دهه اخیر جهان به خود دیده و نقش ایشان در هدایت انقلاب اسلامی ایران، تشکیل حکومت اسلامی و علاقه و دلبستگی مردم ایران به ایشان همواره موجب شگفتی جهانیان بوده است.
شناخت امام خمینی (ره) وقتی صورت خواهد گرفت که شناخت درست و جامع و کاملی از رژیم پهلوی داشته باشیم؛ رژیمی که اگر بگوییم تا مغز استخوان وابسته به بیگانه بود، واقعا سخنی به گزاف نگفتهایم، اما نکته جالب اینجا بود که رژیم پهلوی نهتنها از این وابستگی عمیق احساس شرم و سرخوردگی نمیکرد بلکه از این بابت بسیار هم مفتخر بود و بهخود میبالید.
امام خمینی(ره) بهعنوان یک پدیده منحصر بهفرد در اواخر قرن ۲۰ بود و فریاد آزادیخواهی بنیانگذار انقلاب همچنان در جهان بلند است بهگونهای که ایشان را یکی از چهرههای بزرگ معاصر جهان میشناسند؛ شخصیتی که با دست خالی و تکیه بر اعتقادات مردم، نظام ۲۵۰۰ ساله مستبد شاهنشاهی را فروپاشید و از راههای مرسوم نیز استفاده نکرد.
ترامپ در سال ۲۰۱۸ با این توجیه از برجام خارج شد که برجام بدترین توافق تاریخ آمریکا است و توافقی است که تواناییهای هستهای و دفاعی و منطقهای ایران را از بین نمیبرد.
در آستانه سالگرد ارتحال بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی، مروری بر دو رکن اساسیِ میراث ایشان، یعنی انتقال قدرتِ منظم و تشکیل هستههای مقاومت در جهان اسلام، حائز اهمیت است.
نباید سخنان دونالد ترامپ در نزدیک بودن توافق را خیلی جدی گرفت. او کسی است که زمانی توییت کرد اگر ایران به اقدام تروریستی منجر به شهادت سردار قاسم سلیمانی جواب دهد ۵۲ نقطه ایران را میزند.
در بحبوحه تحولات پرشتاب دیپلماتیک میان ایران و آمریکا، گزارشهای تازهای از سند مکتوب ارائهشده از سوی استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا به طرف ایرانی منتشر شده است. نیویورکتایمز و آکسیوس از ارائه پیشنهادی مکتوب توسط دولت دونالد ترامپ به ایران سخن گفتند؛ پیشنهادی که میتواند سرفصل جدیدی در مارپیچ مذاکرات هستهای تهران و واشنگتن بگشاید. گفته میشود در این سند که نخستین متن مکتوب آمریکاییها در پنج دور گفتوگوهای غیرمستقیم با طرف ایرانی است، واشنگتن خواستار توقف کامل چرخه غنیسازی اورانیوم در ایران و تشکیل کنسرسیومی منطقهای با حضور ایران، آمریکا و برخی کشورهای منطقهای تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.