هوش مصنوعی انتخاب نیست ضرورت است

در گفت‌وگوی «جام‌جم» با مینا مهرنوش، کارآفرین و عضو هیات علمی دانشگاه تهران:

هوش مصنوعی انتخاب نیست ضرورت است

۱۲ مهر ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۲

هوش مصنوعی یا AI که در چند سال اخیر هیاهوی زیادی به‌پا کرده، یکی از تاثیرگذارترین مسائل در زندگی انسان امروزی است و موج فراگیر این تکنولوژی می‌تواند سرآغاز یک انقلاب نسلی در حوزه فناوری باشد. گواه این جریان آمار‌ها و بررسی‌هایی هستند که نشان می‌دهند بیش از نیمی از کارمندان شرکت‌های فناوری اعتقاد دارند فشار مدیران برای استفاده از ابزار‌های هوش مصنوعی در محل کار آنها شدت گرفته است.  سال گذشته شرکت سیسکو با نظرسنجی از ۸۰۰۰ مدیر ارشد کسب‌وکار و بیش از ۵۰۰ کارمند شرکت‌های خصوصی در سراسر جهان اعلام کرد که در حال حاضر تنها ۱۴درصد از شرکت‌ها در استفاده از هوش مصنوعی آمادگی کامل دارند و سایر شرکت‌ها نیز به ترتیب ۳۴درصد (نسبتا آماده)، ۴۸درصد (آمادگی محدود) و ۴درصد (عقب‌افتاده) ارزیابی شده‌اند، این آمار نشان می‌دهد که با این حال، ۸۶‌درصد از شرکت‌ها در جهان هنوز آمادگی به‌کارگیری هوش مصنوعی را ندارند. با وجود این، اکنون در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته این حوزه مورد توجه جدی قرار گرفته، مثلا امارات متحده عربی به‌عنوان یکی از پیشگامان این حوزه، از سال ۲۰۱۷ وزارتخانه‌ای اختصاصی برای هوش مصنوعی تاسیس کرده و فرانسه نیز اخیرا با انتصاب وزیر جدید هوش مصنوعی، عزم جدی خود را برای پیشرفت در این زمینه نشان داده است. در کشور ما اما با وجود تاکیدات مقام معظم رهبری بر ضرورت قرار گرفتن در جمع ۱۰ کشور برتر جهان در حوزه هوش مصنوعی، این حوزه آنچنان که باید مورد توجه دولت و مسئولان قرار نگرفته است. جام‌جم به منظور بررسی ضرورت و الزامات به‌کارگیری این تکنولوژی در کشور و شناسایی زیرساخت‌ها و کمبودهای این حوزه با دکتر مینا مهرنوش، کارآفرین و عضو هیات علمی دانشگاه تهران به گفت‌وگو پرداخته است.

ببینید | عینک مترجم

ببینید | عینک مترجم

۰۸ مهر ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۹

ری بن متا، با اتصال به هوش مصنوعی امکان ترجمه همزمان را دارد و به کاربر امکان صحبت کردن به زبان‌های دیگر را می‌دهد.

پیشبرد دانش در مقیاس ابررایانه‌ها

پیشبرد دانش در مقیاس ابررایانه‌ها

۰۲ مهر ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۴

ابررایانه‌ها که بزرگ‌ ترین و قدرتمندترین رایانه‌های جهان هستند از یک بلوک حافظه همراه با چند واحد پردازشگر مرکزی استفاده می‌کند. ابررایانه حل مسأله و تحلیل داده‌هایی را در کمترین زمان،ممکن می‌کندکه پردازش آنها بارایانه‌های استانداردبسیار وقت‌گیراست،از این‌رو، امروزه بسیاری از شرکت‌های بزرگ به‌جای استفاده ازرایانه‌ از ابررایانه‌ بهره می‌گیرند.

احیای چاه‌های نفت به دست فناوری

موفقیت دانش‌بنیان فناوران در احیای چاه‌های قدیمی نفت

احیای چاه‌های نفت به دست فناوری

۰۲ مهر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۳

محصولی که در این گزارش معرفی می‌شود با این‌که ابزاری ارزشمند و فناوری جدیدی در صنعت نفت کشور به حساب می‌آید، اما موضوعی که این داستان را برای راوی جذاب‌تر می‌کند، تلاش برای تحقق آرزو وعشقی است که در فراخود یک انسان شکل گرفته و موجب شده تا در مسیر خود به هر روشی که می‌شود پیش برود و از تلاش دست نکشد.

ببینید | ساخت ماهیچه‌های مصنوعی

ببینید | ساخت ماهیچه‌های مصنوعی

۳۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۲

محققان اولین پای رباتیک با «ماهیچه‌ های مصنوعی» را طراحی کرده‌‍‌اند که می‌تواند به‌سرعت روی سطوح مختلف بپرد.

هوش مصنوعی در صنعت سفر و گردشگری

هوش مصنوعی در صنعت سفر و گردشگری

۲۷ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۳

هوش مصنوعی در سال‌های اخیر تحولات چشمگیری در صنایع مختلف ایجاد کرده و صنعت سفر و گردشگری نیز از این قاعده مستثنی نیست. این صنعت که همواره بر مبنای تعاملات انسانی و ارائه تجربیات شخصی‌ به گردشگران بنا شده‌، با به‌کارگیری هوش مصنوعی به سطح جدیدی از خدمات و کارایی دست یافته است. از بهبود تجربه مشتریان تا بهینه‌سازی فرآیندها، هوش مصنوعی به یکی از محرک‌های اصلی تغییر در این حوزه تبدیل شده است.

پیشرفت کشور نیازمند بهنگامی برای حکمرانی هوش مصنوعی

پیشرفت کشور نیازمند بهنگامی برای حکمرانی هوش مصنوعی

۲۶ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۱

هوش مصنوعی چنان اهمیت دارد که آیت‌ا...خامنه‌ای(مدظله‌العالی)، رهبر معظم انقلاب اسلامی تاکنون چندین‌بار بر لزوم دستیابی به جنبه‌های مختلف آن از بهره‌گیری تا حکمرانی تأکید کرده‌اند.

ماهواره‌بر«قائم -۱۰۵»و ماهواره «نور -۴» تا سال آینده پرتاب می‌شند

فرمانده فضایی نیروی هوافضای سپاه:

ماهواره‌بر«قائم -۱۰۵»و ماهواره «نور -۴» تا سال آینده پرتاب می‌شند

۲۵ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۹

فرمانده فضایی نیروی هوافضای سپاه گفت: زیرسیستم‌ها و ماژول‌های ماهواره‌بر «قائم -۱۰۵» در حال تست است و طی یک سال آینده اولین پرتاب تحقیقاتی خود را انجام خواهد داد.

سازمان ملی هوش‌مصنوعی در چهار لایه توسعه

سازمان ملی هوش‌مصنوعی در چهار لایه توسعه

۲۵ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۱

جان مک‌کارتی که او را به‌عنوان پدر تحقیقات در هوش‌مصنوعی می‌شناسند در سال ۱۹۵۶ اصطلاح هوش‌مصنوعی را ابداع و اندکی پس از پیوستن به موسسه فناوری ماساچوست (ام‌آی‌تی) اولین آزمایشگاه هوش‌مصنوعی را در آنجا تاسیس کرد.

رقابت برای نفوذجهانی باحکمرانی هوش مصنوعی

رقابت برای نفوذجهانی باحکمرانی هوش مصنوعی

۲۴ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۶

رقابت جهانی در حوزه هوش مصنوعی به یکی از ویژگی‌های تعیین‌کننده قرن بیست‌و‌یکم، همراه با پیامدهای قابل‌توجهی برای قدرت‌های اقتصادی، سیاسی و نظامی تبدیل شده است. این رقابت عمدتا بین دو منطقه اصلی صورت می‌گیرد: حوزه غرب به رهبری آمریکا و اروپا و حوزه شرق که کشور چین بر آن تسلط دارد.

قبلی۳بعدی