- قفسه - جدیدترین اخبار ایران و جهان | پایگاه خبری جام جم

قفسه

بوطیقای ناسیونال‌سوسیالیسم

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

استاد دانشگاه کنستانز آلمان، در این کتاب تلاش می‌کند با ارائه تحلیل جالبی از کتاب «نبرد من» نوشته آدولف هیتلر، بر نقش کتاب به عنوان ابزار ترویج ایدئولوژی قدرت‌های دیکتاتوری تاکید کند. او توضیح می‌دهد که چگونه شرایط اجتماعی زمینه را برای ظهور پدیده‌هایی مثل هیتلر فراهم می‌کند. سپس به هیتلر و اثر معروفش می‌پردازد و نشان می‌دهد که چگونه این کتاب غیرحرفه‌ای توانسته آن‌چنان به محبوبیت جهانی برسد که حتی با وجود محدودیت‌های اعمال‌ شده برای چاپ و نشر، در بسیاری از کشورها به یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌ها تبدیل شده است و البته نهایتا نتیجه‌گیری می‌کند که جوامع امروزی از حوادث گذشته عبرت نمی‌گیرند و ناسیونالیسمی که منجر به شکل‌گیری جریان هیتلری شده بود، نزدیک است که دوباره سربرآورد.

گل‌سر

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

این یک فیلمنامه کوتاه عاشقانه است و کلاس درسی بزرگ برای کسانی که می‌خواهند یک درام عاشقانه انسانی را مبدل به متنی با ساختار و میزانسن سینمایی کنند. این فیلمنامه اثری است که با اقتباسی آزاد از زندگی و آثار پروین اعتصامی تالیف شده است. آنچه از زندگی پروین در این اثر می‌توان ردیابی کرد، حلول تنهایی و اندوه یک زن تنها و نیز حس و حال هنری حلول کرده او در این فضای ویژه است و در کنار آن بهره‌‌مندی از برخی اشعار او در دل متن. چیمن در مقام یک هنرمند حسی از تنهایی و در عین حال هنرمندی را به مخاطب خود منتقل می‌کند که علاقه‌مندان به ادبیات فارسی پیش از این رگه‌هایی از آن را در سرگذشت‌نامه پروین اعتصامی نیز خوانده‌اند.

درد نهفته

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

داستان «درد نهفته» درباره شخصیتی به نام جیمز دایر است که با فقدان احساس درد در روستای سامرست متولد می‌شود. او در کودکی به دست یک باند بی‌رحم دوره‌گرد می‌افتد. سپس رشد کرده و تبدیل به یک پزشک می‌شود. او در ادامه با اتفاقاتی عجیب از جمله زنی‌ پری‌وار، دو خواهر دوقلوی به‌هم‌چسبیده وسوسه‌انگیز و حوادث مربوط به آنها روبه‌رو می‌شود. سفری پرحادثه به روسیه می‌کند و در بازگشت می‌آموزد که زندگی‌اش را در درد گذشته کشف کند.

خاطرات دوچرخه

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

وقتی از سفرهایم با دوچرخه برای دوستان و آشنایان صحبت می‌کنم خیلی از آنها هیجان‌زده می‌شوند و این‌گونه سفرکردن را از آرزوهای خود می‌دانند. در ایامی دور این نوع سفر آن هم از نوع طولانی‌اش و در کشورهایی دیگر برای من هم آرزویی بود که دستیابی به آن را تقریبا غیرممکن می‌دانستم، اما از آنجایی که خواستن، می‌تواند با همت تبدیل به توانستن شود، این اتفاق بزرگ در زندگی من افتاد و به این آرزو دست پیدا کردم. این کتاب روایت سفرهای راوی با دوچرخه است.

دختری که می‌خواست کتاب‌ها را نجات دهد

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

این‌کتاب درباره دختری به نام آنا است که متوجه شده چه سرنوشتی در انتظار کتاب‌هایی است که کسی آنها را از کتابخانه امانت نمی‌گیرد. حالا که این‌مساله را فهمیده نه راه پس دارد نه راه پیش؛ باید عملیات نجات را شروع کند. داستان کتاب پیش‌رو درباره عشق به کتاب‌ها و کسانی است که در کتاب‌ها زندگی می‌کنند؛ در هر سنی که هستند... ​​​​​​​

مروری بر کتاب «شیرین‌تر از شکر»

قصه‌هایی برای تمامی فصول

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

پاییز که می‌رسید، مادربزرگ دختر کوچکش طوبی را مأمور می‌کرد برود بازار، راسته فرش‌فروش‌ها و از حاج‌محمد حسن صباغ، سهم کرک هر ساله‌اش را بگیرد. مادربزرگ همه شب‌های بلند پاییز و زمستان را می‌نشست زیر کرسی زغالی قصه می‌گفت و با کرک‌های رنگ و وارنگ و خیال‌هایی که هنوز برای رسیدن به آنها امید داشت، شال و کلاه می‌بافت و تن بچه‌ها می‌کرد.

با هادی حکیمیان درباره کتاب «برج ناز» تازه‌ترین اثر این نویسنده گفت‌وگو کرده‌ایم

داستان آدم‌ها

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

«برج ناز» تازه‌ترین اثر هادی حکیمیان است که از سوی نشر شهرستان ادب راهی بازار کتاب شده و در میان مخاطبان هم واکنش‌های متفاوتی داشت است. با نویسنده این کتاب درباره فضای متفاوتی که در رمانش طراحی کرده مفصل گفت‌وگو کردیم تا ببینیم چرا به سمت طراحی این فضا رفته و چه هدف و اهدافی را دنبال می‌کرده است.

نگاهی به بخش مستندنگاری جایزه جلال آل‌احمد در دوازده دوره آن

دستِ تقدیر...

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

حتما خبر دارید که شنبه همین هفته، دوازدهمین دوره جایزه جلال آل‌احمد برگزار شد. لابد این را هم می‌دانید که یکی از بخش‌های جایزه مذکور، قسمت مستندنگاری است. البته از اولین سال برگزاری جایزه (1387) تا دوره ششم (1392) بخش تاریخ‌نگاری هم وجود داشت که از دوره هفتم، این دو بخش با هم یکی شده و برگزیدگان این بخش، تحت عنوان مستندنگاری، معرفی شدند. نکته جالب توجه، حضور پررنگ کتاب مربوط به انقلاب و دفاع مقدس بین برگزیدگان این بخش است (13 مورد از 18اثر)؛ نکته قابل توجه دیگر هم این است که بخش مستندنگاری در اکثر دوره‌ها برگزیده نداشته و معمولا دو اثر، مشترکا شایسته تقدیر معرفی شده‌اند.

بررسی کارکرد جوایز ادبی با مروری بر چند رمان برگزیده «جایزه جلال»

تقدیر جلالی !

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

یکی از کارکردهایی که برای جوایز ادبی در جهان در نظر می‌گیرند، حمایت از نوع ادبی است. هر جایزه‌ای با توجه به اهدافی که برای خودش در نظر می‌گیرد، اثری را می‌گزیند و با حمایت‌های مختلف آن کتاب را به مخاطبان معرفی می‌کند. آثار بسیاری را می‌توان نام برد که پس از برگزیده شدن در یک جایزه ادبی، سر و صدای بسیاری را در جهان ایجاد کرده‌اند. حتی گاهی برگزیده شدن یک کتاب از یک نویسنده، نام آن نویسنده را بر سر زبان‌ها انداخته و او را از فراموشی خارج کرده است. برای این حرف می‌توان مصادیق بسیاری برشمرد که یک جایزه، نویسنده و کتاب‌هایش را در کانون توجه قرار داده است. حال با این توصیف‌ها باید گفت آنچه انتظار می‌رود این است که جوایز ادبی در ایران نیز همین کارکرد را داشته باشند، ولی آنچه در عمل اتفاق می‌افتد بیشتر شبیه رفیق‌بازی ادبی بوده و انتخاب‌ها محفلی است. انتخاب‌ها در ایران به‌جای این‌که زمینه دیده شدن و خوانده شدن آثار یک نویسنده را فراهم کنند، تنها یک نمایش ادبی است. این اتفاق چپ و راست هم ندارد و در اغلب جوایز شاهد این اتفاق هستیم که یک جایزه تاثیر چندانی در مسیر ادبی یک نویسنده و آثارش ندارد. احتمالا اگر به ذهنتان خیلی فشار بیاورید، بتوانید یکی دو کاری که در جوایز ادبی برگزیده شدند و این برگزیده شدن مسیر حرکت رو به جلوی اثر و نویسنده را فراهم کردند به خاطر بیاورید، ولی در اغلب موارد حتی یادمان نمی‌ماند کدام کار در ادوار جوایز ادبی برگزیده و تقدیر شده است. جایزه ادبی جلال آل‌احمد که جایزه ملی و دولتی است چند روز پیش دوازدهمین دوره‌اش برگزار شد، جایزه‌ای که به نظر می‌رسد نکات بالا درباره‌اش صادق است و کارهایی که در آن طی دوره‌های مختلف برگزیده شده‌اند، از نگاه ناظران چندان با اقبال روبه‌‌رو نشده‌اند که شاید دلیل آن را در اعتماد مخاطبان به آن باید جست. حتی جوایز شبه‌خصوصی روشنفکری و غیر آن نیز در این دسته قرار دارند و می‌توانید مرور کنید کدام کار در آنها برگزیده شده و بعد از آن درباره نویسنده و آثارش در میان مخاطبان سخن گفته شده است. در ادامه مروری بر برخی آثاری که طی سال‌های اخیر در جایزه جلال برگزیده شده‌اند، کرده‌ایم تا شاید قبول کنید که نام برخی از آثار حتی به گوشتان نخورده است.

کتاب بخوانیم یا سلفی بگیریم؟

۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

اگر از برگزاری جایزه جلال آل‌احمد به عنوان یکی از رویدادهای مهم هفته گذر کنیم، دو اتفاق طی هفته‌ای که گذشت توجه را در فضای کتاب به خود جلب کرد. دو رویدادی که یکی دعوت به خواندن می‌کند و دیگری دعوت به سلفی گرفتن!

نیازمندی ها