جسدها با سینه های شکافته شده، جمجمه های اره شده از وسط و چشم های از حدقه درآمده، پر از درس های پزشکی اند برای شناخت اعضای بدن و بردن ترس دانشجوهایی که قرار است در سال های آینده، پزشک شوند و مرهم غم ها و محرم دردهای بیماران شان.
موج سلفی های برخی از این دانشجوها با اجساد، فحاشی ها و شوخی های رکیک شان درباره اورژانسی های بدحال و انتشار عکس بیماران شان در اینستاگرام اما، گواهی می دهد که این تازه واردها با مغزهای پر شده از انواع اطلاع درباره جسم آدمیزاد و نام امراض و داروها، امین مردم نیستند و شایستگی تن کردن روپوش سپید پزشکی را ندارند و طبیعی است که تا وقتی بیشتر زدن چند تست کنکور، تنها ملاک انتخاب داوطلبان در رشته پزشکی باشد چنین اتفاقاتی دور از انتظار نیست.
تقریبا یک ماه پیش بود که سایت خبری پارسینه برای نخستین بار، عکس هایی از اینستاگرام بازی دانشجوهای پزشکی با نیمه تنه عریان و خونین یک بیمار و سلفی های دانشجویان پزشکی را با اجساد منتشر کرد و اکنون در واکنشی دیرهنگام بالاخره دکتر باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزارت بهداشت در نامه ای به روسا و معاونان آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور، تاکید کرده است ملاحظات اخلاقی و حرفه ای آموزش بر روی جسد انسان را به دانشجویان یادآوری کنند.
او از مسئولان دانشگاه ها خواسته هرگونه عکسبرداری از اجساد را ممنوع کنند اما این درخواست وجه قانونی ندارد و عمل به آن، اختیاری است. در بخش دیگری از نامه، نوشته شده برای نهادینه سازی احترام و تکریم اجساد در دانشگاه ها باید تابلوها و راهنماهایی مناسب در محل سالن های تشریح نصب شود.
دکتر لاریجانی هشدار داده است که اگر پس از ارائه آگاهی ها و دادن هشدارها، دانشجوها در این زمینه مرتکب تخلفی شدند به کمیته انضباطی معرفی شوند اما نکته تامل برانگیز این است که چرا رئیس شورای عالی اخلاق پزشکی گمان می کند تکریم اجساد به عنوان یکی از ساده ترین اصول اخلاقی در حرفه پزشکی باید با این شیوه به دانشجویان یاد داده شود و آیا باید باور کنیم برخی دانشجویان پذیرفته شده در رشته پزشکی با اصول اولیه اخلاق حرفه ای هم بیگانه اند و حتی حرمت نگه داشتن اجساد را باید به آنها یاد داد؟
مساله دیگر این که معاون آموزشی وزارت بهداشت در این نامه درباره برخورد با خاطیانی که در یک ماه گذشته عکس های به خیال خودشان بامزه شان را با اجساد را درباره بیماران منتشر کرده اند، دستوری نداده است حال آن که اگر بناست تغییری در رفتار برخی دانشجویان پزشکی رخ بدهد، لازم است نتیجه برخورد قانونی با گروه متخلف یا عذرخواهی شان، مثل عکس های شرم آوری که منتشر کرده اند، به اطلاع مردم برسد.
گذشته از این ها به نظر می رسد اقدام وزارت بهداشت برای آموزش اخلاق حرفه ای به دانشجویان پزشکی باید بسیار فراتر از نصب تابلو در سالن های تشریح باشد و اصول اخلاق حرفه ای هم مانند بقیه دروس پزشکی از همان سال های تحصیل به دانشجویان آموزش داده شود.
مریم یوشی زاده - خبرنگار جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
وقتی سازمان نظام پزشكی پرونده ی مهران مدیری رو میذاره صفحه اول سایتش تا همه ببینند از دانشجوها چه انتظاری میشه داشت؟!
همین افراد غیرمتعهد هستند كه در آینده قرار است در زمره پزشكان این مملكت فعالیت داشته باشند، به دروغ سوگند پزشكی یاد كنند و جز پول چیزی نشناسند و بی سوادی و بی تعهدی در تشخیصهایشان به وضوح دیده شود. متاسفم برای این افراد. بدانند در روزی نه چندان دور به دست تقدیر دست مایه افراد بی ارزشی مانند خودشان برای تشریح خواهند شد.
همچنین باید این موضوع را در پاسخ به یكی از مخاطبان گرامی جناب آقای سعید توضیح بدهم كه منظور من صرفا این عكس ها نیست. عكس های دیگری نیز از دانشجویان رشته پزشكی و رشته های وابسته و نزدیك به آنها روزانه در فضای مجازی منتشر می شود ، متاسفانه فیلم هایی نیز در این فضا در اختیار عموم قرار می گیرد كه ثابت می كند به هر حال شماری از این افراد قابل اعتماد نیستند و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی هر چه زودتر باید آنها را از جمع دانشجویان واقعی كه هدف شان خدمت به كشور است و انسانیت را به یاد دارند، جدا كند.