ضرب الاجل ۳۰ ژوئن بدون رسیدن ایران و کشورهای ۱+۵ به توافق جامع هسته ای به پایان رسید و همانطور که پیش از آغاز آخرین دور مذاکرات اعلام شده بود این گفتگوها تا چند روز دیگر (یک هفته) تمدید شد.
در این میان یکی از عوامل بسیار مهمی که موجب به نتیجه نرسیدن مذاکرات تا این لحظه شده زیاده خواهی های طرف مقابل و تمایل آنها برای گرفتن امتیازات ویژه است؛ امری که مذاکراه کنندگان ایرانی در برابر آن ایستادگی می کنند.
از همین رو طرف ۱+۵ که رهبری آن را آمریکا در اختیار دارد می کوشد تا با هر حربه ای ایران را وادار به پذیرش خواسته های ۱+۵ و توافقی که مدنظر غرب، اعراب و اسرائیل است نماید و در همین رابطه شب گذشته «باراک اوباما» رئیس جمهور امریکا اظهار نظر کرده و تهدید به کنار کشیدن آمریکا از مذاکرات نموده است.
رئیس جمهوری آمریکا اظهار داشت: اگر مذاکرهکنندگان در گفتگوهای هسته ای مطمئن نشوند که تمامی راه های دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای بسته شده، توافقی در کار نخواهد بود.
اوباما که در نشست خبری مشترک با دیلما روسف، رئیس جمهوری برزیل، سخن می گفت، تصریح کرد: چارچوب توافق احتمالی با ایران، هدف ما را که عدم دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای است تامین خواهد کرد. اگر آمریکا و دیگر طرفهای مذاکره هستهای نتوانند اطمینان یابند که مسیر دستیابی ایران به سلاح هستهای مسدود شده و اگر امکان بازرسی لازم از تاسیسات ایران فراهم نشود و یا امکان راستیآزمایی برنامه اتمی ایران وجود نداشته باشد، توافقی نیز در کار نخواهد گرفت.
اما این اظهارات پایان راه نبودند و همزمان با این تهدید رسانه ها مدعی شده اند که آمریکا آماده بکارگیری گزینه نظامی علیه ایران در صورت بدست نیامدن توافق جامع است.
برای مثال سی ان ان امروز از آماده باش بودن بمب افکن های آمریکا خبر داده و می نویسد که «اشتون کارتر» وزیر دفاع آمریکا در این رابطه و آمادگی آمریکا برای استفاده از گرینه نظامی علیه ایران دیدارهایی را با اعضای کنگره آمریکا انجام داده و به آنها اطمینان داده که واشنگتن متعهد به انجام این کار است.
این رسانه در ادامه به نقل از ژنرال «مارتین دمپسی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا می نویسد: ما در این رابطه با متحدان عرب خود و همچنین اسرائیل رایزنی کرده ایم.
تلاش برای کسب امتیاز بیشتر
وضعیت فعلی آمریکا و سیاست های اوباما در دوران ریاست جمهوری اش نشان می دهد که آمریکای اوباما تمایلی برای براه انداختن یک جنگ جدید ندارد. حال آنکه وضعیت ایران با کشورهایی که آمریکا با آنها در حال جنگ بوده تفاوت دارد و سی ان ان نیز در گزارش خود به خطرات و پیامدهای آن اشاره کرده است.
اما چرا دولتی که در حال سپری کردن ماه های پایانی حیات خود است و مذاکرات هسته ای ایران به نوعی تبدیل به یک موضوع حیثتی برای آن شده باید از گزینه نظامی سخن بگوید؟
گفته می شود توافق جامع یک نوع معامله است؛ معامله ای که هر یک از طرفین چیزی را می دهند و چیز دیگری را بدست می آورند. از همین رو طرف های مذاکره تلاش می کنند تا از یک سو بهای داشته هایی را که قرار است به طرف مقابل بدهند بالا ببرند و از سوی دیگر تهدید کنند که اگر این معامله انجام نشود وضعیت به مراتب بدتری در انتظار خواهد بود.
برخی کشورهای ۱+۵ بویژه آمریکا امید دارند که با این حربه بتوانند ایران را وادار به پذیرش آنچه که مورد رضایت ۱+۵ نمایند البته در این میان سایر اعضای گروه ۱+۵ همچون انگلیس، فرانسه، و آلمان تلاش می کنند و سعی دارند تا ایران را وادار به پذیرش کنند البته در این میان هر یک از شش عضو گروه ۱+۵ منافع مستقلی را نیز دنبال می کند که همین امر موجب بروز اختلافاتی میان آنها شده است. حال باید در این نبرد دیپلماتیک ایستادگی ایران جواب می دهد یا دسیسه چینی ها و بازی های نفرت برانگیز طرف غربی.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم