کمبود برخی ویتامینها و عناصر معدنی از جمله ویتامین A و D، آهن، روی و کلسیم در کودکان و نوجوانان بهویژه دختران نوجوان بسیار شایع است. همچنین کوتاهی قد و بد شکلی اندامها به دلیل کافی نبودن سلامت استخوانها، کندی بهبود جراحات، زود به زود بیمار شدن و دیر بهبود یافتن، نامرتب شدن دوران ماهانه در دختران و بیحس و حالی، از حال رفتن و خواب آلودگی از این عوارض هستند. اگر چه تغذیه نقش کلیدی در رشد کودک دارد، اما علاوه بر آن، عواملی مانند وراثت (ژنتیک)، بیماریهای مزمن، عوامل روحی روانی و هورمونها نیز در ضرباهنگ رشد تاثیرگذار هستند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه گفتوگویی با ملک نیکویی (کارشناس بهداشت) انجام شده که در ادامه میخوانید.
رشد و قد کشیدن در دختران و پسران شامل چه مراحلی میشود؟
دومین مرحله رشد دوران کودکی از دو سالگی تا شروع بلوغ را دربر میگیرد. در این دوران کودک هر سال پنج تا هفت سانتیمتر قد میکشد که این رشد در نزدیکی رسیدن به سن بلوغ کاهش مییابد. سومین مرحله رشد، دوران بلوغ است که طی این دوران یک جهش رشدی وجود دارد. در دختران در سن ده الی دوازده سالگی شروع میشود و در پسر در سن یازده الی سیزده سالگی شروع میشود. در این مرحله پسران به طور متوسط ۲۵ تا ۳۰ و دختران ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر قد میکشند. طی دوران بلوغ سرعت رشد قدی ۸ تا ۱۴ سانتیمتر در سال است. حداکثر جهش رشد در دختران پیش از شروع عادت ماهیانه است که اگر قاعدگی در سن ده الی یازده سالگی اتفاق بیفتد رشد بعد از آن ده الی یازده سانت است ولی اگر که در سن سیزده سالگی این اتفاق بیفتد، رشد بعد از آن پنج تا هفت سانت است. در پسران نیز حداکثر جهش رشد در مراحل انتهاییتر بلوغ دیده میشود. با پیشرفت بلوغ به علت تولید و ترشح هورمونهای جنسی، تدریجا صفحات رشد استخوان بسته میشود و امکان افزایش قد پس از آن وجود نخواهد داشت. تشخیص این بلوغ در دخترهای چاق کمی مشکل است. این چاقی مقداری بلوغ و در نتیجه سن استخوانی را جلو انداخته و مقدار قد نهایی را کوتاه میکند. بنابراین این باور که تا ۲۵ سالگی قد میکشیم بهطور کامل غلط است.
علل کوتاهی قد چیست؟
دو علت شایع برای کوتاهی قد وجود دارد. علت اول کوتاهی قد ژنتیک است. در این حالت کودک کوتاه قد است زیرا پدر و مادر کوتاه قد بودهاند. بررسیهای آماری نشان میدهد فرزندان پدر و مادران کوتاه قد شانس بیشتری برای قد بلندی دارند، اما زمانی که یک والد کوتاه و دیگری بلند باشد چون ژن کوتاهی غالب است احتمال کوتاهی قد فرزند آنها بیشتر است. در این کودکان رشد طبیعی است و سن استخوانی کودک نسبت به سن تقویمی عقب نیست. سن استخوانی در واقع نشاندهنده سن بیولوژیک واقعی کودک است. کمکاری تیرویید، کمبود هورمون رشد، سوءتغذیه و بیماریهای دستگاه گوارش میتواند عامل عقب افتادن سن استخوانی نسبت به سن تقویمی کودک باشد.
دومین علت شایع کوتاهی قد نیز تاخیر سرشتی در رشد است. در این کودکان از سن دو سالگی کوتاهی قد دیده میشود و این در حالی است که پدر و مادر کوتاه قد نیستند. سرعت رشد کودک در سال تقریبا طبیعی است ولی سن استخوانی عقب است. بلوغ در این کودکان با تاخیر همراه است. علاوه براین دو علت شایع، علل دیگری مانند بیماری عمومی مانند سوءتغذیه، کمبود ویتامینهای دی و کلسیم که موجب نرمی استخوان میشوند، بیماری سلیاک، بیماریهای مزمن مانند کمخونی، بیماریهای التهابی و... نیز میتوانند موجب کوتاهی قد شوند.
چه درمانی برای کوتاهی قد در افراد وجود دارد؟
پس از تشخیص علت کوتاهی قد باید درمان مناسب صورت گیرد. برای مثال اگر کمکاری تیرویید وجود دارد، باید درمان شود. تشخیص کمبود هورمون رشد تا زمانی که کمکاری تیرویید به طور کامل اصلاح نشود، امکانپذیر نیست. چون در حضور کمکاری تیرویید، ترشح هورمون رشد از غده هیپوفیز، کاهش مییابد یا اگر سوءتغذیه وجود دارد باید اصلاح شود. به این مفهوم که هورمون رشد به طور کافی ترشح میشود ولی نمیتواند اثر کند یا اگر بیماری سلیاک وجود دارد، حذف مواد غذایی حاوی این پروتئین از رژیم غذایی ضروری است. در غیر این صورت درمانهای دیگر موثر نخواهد بود.
ممکن است در خصوص هورمون رشد هم توضیحی دهید؟
امروز هورمون رشد انسانی با استفاده از مهندسی ژنتیک ساخته میشود که قیمت بسیار گرانی دارد. مدت درمان اغلب طولانی است و تا زمانی که رشد متوقف شود، درمان ادامه مییابد. در برخی موارد ممکن است درمان پس از یک تا دو سال قطع شود و ترشح هورمون رشد با پیشرفت بلوغ طبیعی شود. درمان با هورمون رشد پس از تشخیص قطعی کمبود هورمون رشد تنها در صورتی موثر است که صفحات رشد استخوانی باز باشند.
هر قدر تعداد سلولهای چربی در بدن بیشتر باشد، میزان ترشح هورمون لپتین بیشتر خواهد بود. اثر این هورمون بر هیپوتالاموس، هیپوفیز و اندامهای تناسلی است و سبب ترشح هورمونهایی مثل استروژن و پروژسترون در دختران و تستوسترون در پسرها میشود |
یعنی پیش از بلوغ یا اوایل بلوغ، در زمانی که صفحات رشد در حال بسته شدن هستند، درمان با هورمون رشد به هیچوجه موثر نیست.
آیا چاقی کودکان بر رشد قدی آنها نقش دارد؟
افراد چاقی که از کودکی چاق بودهاند حتی اگر از نظر ژنتیکی قد بلند باشند، نهایتا کوتاه قد شده و در مقایسه با هم سن و سالان خود قد کوتاه هستند که علت این موضوع آن است که در بدن هورمونی به نام لپتین از سلولهای چربی بدن ترشح میشود. هر چه قدر تعداد سلولهای چربی در بدن بیشتر باشد، میزان ترشح هورمون لپتین بیشتر خواهد بود. این هورمون بر هیپوتالاموس و همچنین بر هیپوفیز تاثیر گذاشته و در نهایت بر اندامهای تناسلی اثر گذاشته و سبب ترشح هورمونهایی مثل استروژن و پروژسترون در دختران و تستوسترون در پسرها میشود. در حقیقت هورمونهای جنسی میتوانند بر صفحات رشد استخوانی اثر کرده و باعث زودتر از موعد بسته شدن رشد این صفحات شوند، در نتیجه رشد قدی متوقف شده و فرد کوتاه قد میماند.
چطور میتوان رشد قدی کودک را افزایش داد؟
در برخی کشورهای آسیای جنوب شرقی که مردم عموما جثههای ظریف و کوتاهی داشتهاند متخصصان با تغییر رژیم غذایی توانستهاند رشد قدی را چند سانتیمتر افزایش دهند. به عبارت سادهتر ما با استفاده از یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی، حتی در کودکانی که پدر و مادر از نظر ژنتیکی قد متوسط یا کوتاهی دارند، میتوانیم رشد قدی بیشتری ایجاد کنیم. نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که نقش تغذیه در رشد قد به قبل از دوران بلوغ بازمیگردد. یعنی به محض آن که نوجوان بالغ شد، دیگر با تغذیه نمیتوان به رشد قدی او کمک کرد. به همین دلیل توصیه میشود قبل از رسیدن کودک به دوران بلوغ مواد غذایی کلسیمدار که در شیر و لبنیات و ماست از نوع کم چربی موجود است، مصرف شود. غیر از تغذیه، آنچه بر رشد قدی کودکان تاثیر میگذارد، یک خواب آرام شبانه است. خوابیدن در شب باید در شرایطی باشد که هورمون ملاتونین یا هورمون خواب ترشح شود. نباید فراموش کرد یکی در زمان خواب و یکی در زمان فعالیت روزانه است که هورمون رشد ترشح میشود. در ضمن توصیه میشود حتیالامکان یک ساعت قبل از خواب، کودک قندهای ساده مثل شکر، شکلات، آب نبات، تافی و... مصرف نکند چون قندهای ساده خود در هورمون رشد اختلال ایجاد میکنند و وقتی هورمون رشد به اندازه کافی ترشح نشود، رشد قدی تا حدی دچار اختلال میشود. پژوهشهای دیگر نشان میدهد که فعالیتهای ورزشی باعث افزایش ترشح هورمون رشد میشود و برخی ورزشهای کششی در این خصوص بیشتر تاثیر دارند.
برخی بر این عقیدهاند که برای بلند قد شدن، هورمون رشد تزریق کنند، نظر شما در این مورد چیست؟
هورمون رشد تنها در موارد بخصوصی تزریق میشود. مثلاً برای کسانی که ناراحتی مزمن کلیه دارند یا در مواردی که فرد سندروم «ترنر» دارد، و یا برای کودکانی که ترشح هورمون رشد در آنها کم است و یا بلوغ سریع دارند هم این هورمون تجویز میشود.
هورمون رشد عوارض خاصی در درازمدت ندارد، اما در کوتاه مدت ممکن است باعث سردرد یا دردهای استخوانی شود که به راحتی قابل پیشگیری است. بنابراین تاکید میشود تزریق هورمون رشد تنها باید با تجویز پزشک صورت گیرد. (ایمنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت
ممنون میشم اگه جواب این سوالم رو هم بدید.
بازم ممنون
من 23 سالمه. قدم 157.
از رشد بلوغم دیگه گذشته..آیا راهی هست حداقل سه چهار سانت به قدم اضاف شه؟؟ مثلا شنا برم فایده ای داره؟؟ ممنون میشم اگه جواب بدید..
ببخشید اونایی كه شونه های افتاده دارن اگه برطرفش كننن آیا به افزایش قدشون كمكی میكنه؟؟؟؟
ممنون از شما و سایتتون.
من 23 سالمه. شونه هامم افتادن. ولی هم از الان رفتم كلاس شنا٬ هم اینكه میخوام پیلاتس هم برم. و با استفاده از یه سری تمرینات رو شونه هام كار كنم.
خیلی خوشحال شدم یه افزایش قدی بالاخره رخ میده..
كاش میشد 4_5 سانت اضاف شه...قد خودم 157
بازم ممنونم از شما..
میشه جواب بدین
ممنون از سایت مفیدتون
تقریبا یك ماه میشه ورزش های كششی رو شروع كردم بنظرتون با وجود این ورزش ها طی یك سال من چقدر میتونم رشد كنم ؟؟؟
میخواستم ببینم قد من بلند میشه 16 سالمه و قدمم 165 قد مادرمم 163 و پدرمم 179 هستش میخواستم بدونم قد من بلند تر میشه ؟ صورتمم جوش زده و سبیلامم كمی در اومده !
من 13 سالمه، 12 و نیم بودم كه بلوغم كامل شد قدم 168 هستش
قد مادرم 165 و پدرم 183 هست
بلند تر میشوم یا متوقف شده است
از 10 یا 11 سالگی تا حالا فقط 4 سانت اضافه كرده ام
قد پدرم ۱۸۵و مادرم ۱۷۰
قد خودم ۱۷۵،خواستم ببینم امكان رشد قد هست،تو رو خدا جواب بدین،من میخوام قدم ۱۸۰بشه حداقل چون واقعا به این قد احتیاج دارمو سرنوشت سازه
من ۱۷سالمه وقدم ۱۸۷هست وبه بلوغ كامل رسیدم میخواستم بدونم آیا قدم بلندتر میشه؟
دقیقا یكسال پیش پریود شدم و الان قدم ۱۵۱ هست و دكتر گفته رشد استخوانیم در حال بسته شدن است و تا ۱۵۵ قد میكشم .نظر شما چیست ؟لطفا پاسخ دهید خیلی نگرانم
من 14.5 سالمه و قدم 158 وزنم 48
فك كنمو1.5 سال پیش عادت ماهیانم شروع شده.
قد مادرم 165 و پدرم 174.
چندبار رفتم دكتر ولی درست جوابمو ندادن
پارسال عكس گرفتم از صفحات رشدم ولی جوابش نوشته بود صفحات رشد نیمه بازه..
هنوز جای امید هست كه 5.6سانت قدم بلند بشه؟توروخدا جوابمو بدین.چیكار كنم؟؟
خواهش میكنم جوابمو بدید!
در سن۱۲سالگی به بلوغ رسیدم. امكان افزایش قد هستش برای من؟
یییییلی نگرانم
با تشكر
من ۱۵سالمه وسال سوم راهنمایی هستم.كلاس ششم پریود شدم والان قدم ۱۶۰هستش.
قد مادرم ۱۷۰و پدرم۱۷۴هستش
میخواستم بدونم من باید چیكار كنم ك حداقل۵ سانت دیگه قدم بلند شه.
خواهش میكنم جواب بدید
و یه راهی رو بهم پیشنهاد كنید ك بتونم ب خواستم برسم
اصلا مكان داره؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
بخدا دارم افسردگی میگیرم
؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
من۱۳سالمه سه ساله كه پریود میشم قد مادرم۱۵۳و پدرم۱۶۸هستش..ولی برادرام۱۷۹..۱۷۸..۱۷۵۰هستن ،من هم ۱۵۵هستم خیلی ناراحتم و درگیرم..خیلی شرایط ورزش كردن ندارم شاید روزی نیم ساعت طناب و تمرینات كششی انجام میدم بد غذا هم هستم ولی قرص ویتامین دی و كلسیم میخورم شبر هم همینطور ایا میشه كه قدم بلند تر بشه؟مثلا ۱۶۰به بالا؟تورو خدا كمكم كنید..در ضمن من از بعد از پریود شدنم چیزی حدود۱۰سانت رشد كردم..توروخدا كمكم كنیــــــــــد.
دختر من 11 سالگی پریود شد و الان 14 سالشه و قدش 159 هست. خودم 165 هستم و باباش 176
امكان داره قدش به 165 یا بالاتر مثلا 170 برسه؟
ممنون از پاسخگویی شما
توروخدا یه راهی بهم پیشنهاد كنیدمن در اینده میخوام والیبال رو ادامه بدم اگه قدم همین طور بمونه بهم پست نمیدهند كمكم كنید
لطفا كمك كنید
خیلی ممنون
من ۱۷سال و ۱۰ماهمه قدم ۱۶۹ هستش امكان رشد قد وجود داره.
لطفا راهنماییم كنید.
با سلام و خسته نباشید خدمت شما
بنده 30 سالمه قدم 185 سانتیمتره ولی با توجه به قدم مچ دستم نسبت به هم قدهای خودم متاسفانه باریك تره چندین ساله بدنسازی كار میكنم تا به حال هورمون سوماتروپین استفاده نكردم ولی خیلی ها میگن سوماتروپین بعد از بلوغ رو اندازه ی طولی استخون تاثیر نمیزاره ولی رشد عرضی استخوان رو به همراه داره . یعنی اگه از سوماتوپین اسفاده كنم احتمال اینكه عرض مچ دستم پهن تر بشه هست؟ حتی شنیدم با افزایش سن استخوان های بدن به صورت عرضی رشد میكنن یعنی مچ دست و پا پهن تر میشه ؟ خیلی برام مهمه كه مچ دستم حداقل 1 سانت پهن تر بشه با اینكه ساعد و بازوهای بزرگی دارم ولی استخوان مچم باریكه و این مسئله خیلی آزارم میده حتما جواب من رو بدید سلامت باشید
به پزشك مراجعه كنم تاثیری داره یا نه؟
1سال و نیمه عادت ماهانه میشم
میخواستم بدونم قدم تا چ مقدار رشد میكنه و چیكار كنم كه سریع تر رشد كنم؟
ممنون میشم جواب بدین
لطفا زود تر جواب بدید منتظرم...