مهدی بوستانپرور، مدیر برنامهریزی و دستیار اول کارگردان سریال گذر از رنجها در این باره گفت: اواخر دی ماه برای ضبط سکانسهای اروپایی و پایانی سریال گذر از رنجها راهی شهر نیکوزیای قبرس شدیم و صحنههای هتل، بیمارستان و خیابانها را با حضور بابک حمیدیان، شیوا طاهری، مهدی امینیخواه و محسن یگانه همراه با هنروران قبرس تصویربرداری کردیم.
وی ادامه داد: بابک حمیدیان که نقش مدیر مدرسه را بازی میکند، برای معالجه به خارج از ایران میرود. مهدی امینیخواه هم نقش یک جوان ایرانی با معرفت را بازی میکند که در اروپا به آنها کمک میکند. محسن یگانه هم ایفاگر نقش پروفسور امیری است. این شخصیت واقعی است و آقای حسنپور هنگام ساخت سریال «از یاد رفته» با او آشنا شد. پروفسور شخصیت مردمی دارد و به ایرانیهایی که برای معالجه به اتریش میروند، کمک میکند. محسن یگانه نقش این شخصیت را دو سکانس بازی میکند.
مدیر برنامهریزی سریال گذر از رنجها درباره گزینش بازیگران خارجی توضیح داد: برای این کار رابطی انتخاب کرده و او هنروران و لوکیشنها را در قبرس پیدا میکرد. بعد از بازدید کارگردان انتخاب نهایی صورت گرفت. مردم قبرس بسیار با فرهنگ هستند و همکاری لازم را با گروه فیلمبرداری میکردند و شرایط جوی هم مناسب بود.
پشت صحنه سریالهای تاریخی همیشه پر از اتفاقات ریز و درشت است که از چشمان مخاطبان تلویزیون دور میماند، اما دانستن این اتفاقات باعث میشود تا بینندگان تلویزیون متوجه شوند که گروه سازنده یک سریال تاریخی با چه مشکلاتی روبهرو ، میشوند. بوستانپرور درباره پیشتولید گذر از رنجها گفت: پیشتولید سریال از اواخر تابستان 91 آغاز شد و خرداد 92 سریال کلید خورد. با شروع پیشتولید حسن روحپروری طراح صحنه و لباس همراه با گروه تحقیقات را آغاز کردند و به کتابخانه ملی و کتابخانه مجلس مراجعه کردند تا طراحی صحنه و لباس مطابق با تاریخ باشد. برای دهه 20 لباسهای نخی ساده طراحی شد و برای دهه 30 لباسها از نوع یقه گرفته تا پارچه متفاوت بود. در مجموع متناسب با فضای هر دهه لباسها و صحنه طراحی میشد. چند ماه ساخت و ساز و دکور خانهها زمان برد.
به گفته مدیر برنامهریزی سریال گذر از رنجها، بیش از هزار بازیگر نقشهای اصلی و فرعی را بازی کردهاند. همچنین 15 هزار هنرور و صد نوزاد و کودک در این سریال مقابل دوربین رفتهاند. گذر از رنجها حدود 600 لوکیشن اصلی و فرعی دارد. وی درباره طراحی لباسها عنوان کرد: نظر کارگردان در همه چیز از جمله صحنه، لباس، تصویر، نور، لوکیشن، بازیگر و... لحاظ میشد و بعد از طراحی، نظراتش را به حسن روحپروری اعلام میکرد تا مدل لباسها و نوع دکور مطابق با مستندات تاریخی باشد. برای این سریال هزار دست لباس طراحی شد. ماهچهره خلیلی ایفاگر نقش کتایون، عروس خان جزو بازیگرانی است که لباسهای زیادی برایش دوخته شد که حدود 70 دست بود.
دستیار اول کارگردان سریال گذر از رنجها درباره انتخاب نقش دنیا گفت: برای این نقش در تهران فراخوان دادیم و حدود 2000 تا 3000 نفر برای تست مراجعه کردند. ملاک سن برای این نقش هجده تا بیستوپنج سال بود، چون باید بازیگری انتخاب میشد که تا هفتاد سالگی دنیا را بازی میکرد و ضمن اینکه چهره خاصی هم میداشت.
وی افزود: فریدون حسنپور برای لهجه با بازیگران تمرین میکرد تا لهجه شمالی بازیگران بدون ایراد باشد و حدود سهماه قبل از شروع کار تمرینات بسیاری با شیوا طاهری، بازیگر نقش دنیا انجام داد و او ساعتها سر صحنه مینشست و آقای حسنپور لهجه را با او تمرین میکرد، حتی راه رفتن، نشستن و حرف زدن او زیر نظر کارگردان انجام میشد.
بوستانپرور درباره انتخاب نوزادان و کودکان برای این سریال گفت: در این سریال از بچههای سه تا هفت روزه تا دو و سه ماهه به بالا داشتیم. راضی کردن والدین بچهها که کودک چند روزهشان را برای سریال در اختیار ما بگذارند، کار سخت و دشواری بود، حتی برخی مادران زمانی که فرزند چند روزهشان را لخت میکردیم و در پارچهای پیچیده تا نشان بدهیم تازه به دنیا آمده، بیقراری میکردند. برخی مادران هم به دلیل زایمان نمیتوانستند به صحنههای کوهستانی بیایند و با مشکلات فراوان آنها را میبردیم.
وی عنوان کرد: برای انتخاب بچهها به سراغ محلیها میرفتیم و بعد از شناسایی بچههایی که تازه به دنیا آمده و زنان باردار از آنها برای بازی در برخی سکانسها استفاده میکردیم.
دستیار اول کارگردان درباره انتخاب بازیگران بومی و بچههای مدرسه توضیح داد: انتخاب و کار کردن با بازیگران شهرستان ویژگیهای خاص خود را دارد. تلاش کردیم از بازیگران شمالی که در سریال «از یاد رفته» حضور داشتند، استفاده نکنیم. دستیاران کارگردان بیشتر شهرهای گیلان و مازندران از جمله صومعهسرا، لاهیجان، رشت، آستارا، انزلی، لنگرود، رودسر، تنکابن و... را زیر پا گذاشتند و از بازیگران تئاتر و تلویزیون تست گرفتند و بعد از انتخاب در اداره ارشاد لاهیجان قراری گذاشتیم تا آقای حسنپور انتخاب نهایی را انجام دهد. همه کارهای تولید، صحنه و اجرایی به موازات هم پیش رفت.
گروه سازنده سریال گذر از رنجها با وجود مشکلات مالی فقط چهار روز و آن هم به خاطر برف شدید کار را متوقف کردند، زیرا نمیتوانستند از کمپ خارج شوند. گروه تولید و صحنه چند نفر را برای انتخاب لوکیشنها مشخص کرده و آنها هزار کیلومتر را جستجو میکردند و از مناطق مختلف عکس میگرفتند و کارگردان بعد از بازبینی، لوکیشن نهایی را انتخاب میکرد. بوستانپرور از پشت صحنه سریال گذر از رنجها، فیلمی ساخته است که در پایان سریال به مخاطبان ارائه خواهد شد. (جام جم)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت