به گزارش جام جم آنلاین، این آغاز نسل کشی دهشتناک ارامنه توسط دولت ملی گرای افراطی و سکولار ترک های جوان بود که حدود 1.5 میلیون نفر از جامعه ارمنی امپراتوری عثمانی در جریان آن جان خود را از دست می دهند.
در دوره حکومت سلاطین عثمانی ، جوامع ارمنی و یونانی در امپراتوری عثمانی به آسودگی زندگی می کردند و اغلب آنها نقش مهمی در بازرگانی و در دستگاه اداری حکومت عثمانی داشتند.
تا اینکه در سال 1909 میلادی سلطان عبدالحمید دوم توسط جنبش ملی گرای افراطی «ترک های جوان» به رهبری انور پاشا دستش از قدرت کوتاه می شود.
جنبش ترک های جوان پان تورانیسم یا اتحاد همه اقوام ترک زبان از سواحل اژه تا مرزهای چین را تبلیغ می کردند.
در زمان سلطنت محمد پنجم ،سلطان جدید عثمانی که مقامش بیشتر تشریفاتی بود ، عثمانی به آلمان نزدیک می شود.
در نوامبر سال 1914 میلادی این کشور در کنار قدرت های محور امپراتوری های آلمان و اتریش علیه روسیه و کشورهای غربی وارد جنگ بزرگ جهانی اول می شود.
ارتش روسیه نیروهای عثمانی را شکست داده و وارد خاک عثمانی می شود.
ارتش عثمانی که توسط ترک های جوان هدایت می شد هنگام عقب نشینی فجایع زیادی را علیه ارامنه ساکن سرزمین هایی که از آن عبور می کرد ، مرتکب شد.
در همین زمان ، فرانسوی ها و بریتانیایی ها آماده می شدند تا با پیاده کردن قوای خود در تنگه داردانل شهر استانبول ، پایتخت عثمانی را تصرف کنند.
جنبش ملی گرای ترک های جوان که موقعیت خود را در خطر می دید تصمیم گرفت با اعمال خشونت علیه ارامنه توجه افکار عمومی را منحرف کند.
طلعت پاشا ، وزیر کشور امپراتوری عثمانی و یکی از رهبران این جنبش سکولار دستور کشتار ارامنه شهر استانبول و سپس ارامنه ای که در ارتش عثمانی خدمت می کردند را صادر کرد.
در تلگرافی که از سوی وزارت کشور به سلول های جنبش ترک های جوان مخابره می شود چنین نوشته شده بود: « دولت تصمیم به نابودی کلیه ارامنه ساکن عثمانی گرفته است.باید به موجودیت آنها خاتمه داد حتی اگر قرار باشد به خشن ترین شیوه ها متوسل شد.نه سن و نه جنسیت آنها نباید مورد ملاحظه قرار گیرد.در این کار اصول اخلاقی و وجدان جایی ندارند».
در 7 ایالت شرقی عثمانی ، ارامنه در محل توسط ارتش تحت فرماندهی جنبش سکولار ترک های جوان قتل عام شده یا در کاروان های انبوه گردآوری شده و به مناطق جنوبی تبعید شدند.
تقریبا کلیه آنها از بی آبی و بی غذایی یا بر اثر حمله اقوام مختلف که توسط جنبش افراطی ترک های جوان تحریک شده بودند در راه جان خود را از دست دادند.
پس از ایالت های شرقی نوبت به ارامنه ساکن سراسر امپراتوری عثمانی رسید تا به دستور ملی گرایان غیر مذهبی و افراطی جنبش ترک های جوان قتل عام شوند.
در آن زمان امپراتوری عثمانی دارای 2 میلیون تبعه ارمنی بود که در مجموع بیش از دو سوم آنها در جریان این کشتار جمعی جان خود را از دست دادند.
قتل عام ارامنه توسط گروهی سیاستمدار افراطی و سکولار که فقط به منافع خود و نه کشورشان می اندیشیدند ، موجب تنش های قومی شد که تا به امروز ادامه دارد.
بهرام افتخاری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد