
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
با این که دانشآموزان دبیرستانی برای ادامه تحصیل شش انتخاب دارند (رشتههای ریاضی، تجربی، انسانی، معارف اسلامی، فنی و حرفهای، کاردانش) ولی بیشترشان دست روی دو رشته میگذارند؛ اول ریاضی و اگر نشد تجربی، بیآنکه بدانند مدتهاست پزشکان و مهندسان بیکار ترجیح دادهاند قید رشته دانشگاهی را بزنند و دنبال شغلی دیگر با آیندهای بهتر بروند. آمارهای رسمی که میزان گرایش دانشآموزان دبیرستانی شاخه نظری به رشتههای تحصیلی را روایت میکند، قابل تامل است و بخوبی تورم دانشآموز در رشته تجربی را نشان میدهد که اگر کسی واقعبینانه به آن نگاه کند از آینده این تعداد نیروی انسانی که به احتمال زیاد تلاشهایشان به نتیجه دلخواه نمیرسد، نگران میشود.
آمارها را علی افشانی، مدیرکل آموزش متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش به جامجم میدهد؛ آمارهایی که سندی است بر این که هماکنون از مجموع دانشآموزان پسر پایههای دوم و سوم متوسطه نظری در 32 استان کشور، 36.4 درصد در رشته ریاضی، 38.4 درصد در رشته تجربی و 25 درصد در رشته انسانی تحصیل میکنند، در حالی که این آمار در میان دانش آموزان دختر این دو پایه در رشته ریاضی 17 درصد، رشته تجربی 51 درصد و در رشته انسانی 31 درصد است.
مقایسه این دو آمار نشان میدهد میزان گرایش دانشآموزان دختر به رشته ریاضی 50 درصد کمتر از پسران است، ولی در رشته تجربی این دختران هستند که با گرایش 51 درصدی به این رشته گوی سبقت را از پسران ربودهاند و نوعی رکورد ثبت کردهاند. جمع آمارهای مربوط به این دو جنس نیز وضعی مشابه را نشان میدهد و از آن میشود بخوبی تورم دانشآموز در رشته تجربی را درک کرد. طبق این آمار 25.9 درصد دانشآموزان پایههای دوم و سوم متوسطه نظری در رشته ریاضی، 45 درصد در رشته تجربی و 28.4 درصد در رشته انسانی تحصیل میکنند که در آن باز هم رشته تجربی در صدر رشتههای پرطرفدار قرار میگیرد.
البته علی افشانی تاکید میکند اصلاح این وضع از مهر امسال آغاز میشود و تا زمانی که میان رشتههای نظری دبیرستانی تعادل منطقی برقرار شود، ادامه مییابد. در واقع این گفتهها به برنامه آموزش و پرورش و تکلیف قانونی این وزارتخانه برای اجرای طرح توازن رشتههای تحصیلی اشاره دارد که لازمه آن کاهش ورود به رشته تجربی و افزایش تقاضا برای رشتههای ریاضی و انسانی است.
براساس قانون برنامه پنجم توسعه، سیستم آموزشی کشور باید دانشآموزان را براساس علایق و استعدادهایشان هدایت کند و آنها را به سمت رشتههایی رهنمون نماید که هم مورد نیاز جامعه باشد و هم موجب توازن تعداد دانشآموزان در رشتههای مختلف شود. این در حالی است که سند تحول بنیادین آموزش و پرورش نیز که از این پس نظام آموزشی باید برمبنای آن حرکت کند، بر استقرار نظام جامع هدایت تحصیلی و استعدادیابی دانشآموزان تاکید دارد تا آنها به سمت رشتهها و مهارتهایی حرکت کنند که مورد نیاز حال و آینده کشور است و دانشآموزان استعداد پیشرفت در آن را دارند. چشماندازی که آن قانون و این سند برای نظام آموزشی کشور در قالب آمارها ترسیم میکنند، همانی است که افشانی، مدیرکل آموزش متوسطه نظری در گفتوگو با جامجم بر آن تاکید میکند. به گفته او تا پایان برنامه پنجم توسعه یعنی تا پایان سال 94 باید سهم رشته ریاضی 28 درصد، رشته تجربی 32 درصد، رشته انسانی 38 درصد و معارف 2 درصد باشد که البته شکی نیسترسیدن به این وضع آن هم در عرض 1.5 سال باقیمانده از برنامه پنجم کاری، تا چه اندازه دشوار و انرژیبر است.
چرا گرفتار تجربی شدیم؟
اگر امروز رشته تجربی یک رشته تحصیلی متورم است و تراکم دانشآموز در آن زیاد، محصول کار امروز و دیروز نیست بلکه یک فرهنگ نادرست در طول سالهای متوالی مسبب این وضع بوده است؛ همان فرهنگی که در چهره هر کودک، پزشک آینده را میبیند، بیآنکه بداند این کودک استعداد و توان رسیدن به آن نقطه را دارد یا خیر.
محمد الهی، کارشناس آموزش و پرورش در گفتوگو با جامجم، این فرهنگ که کار را به بیراهه برده است، تائید میکند. به گفته او مشکل اصلی در دیدگاه خانوادههاست چون دانشآموزان در این سن تصمیمگیرنده نیستند و این خانوادهها هستند که به انتخابهای آنها جهت میدهند. الهی البته میل بیشتر خانوادهها برای تحصیل فرزندان در رشته پزشکی را که لازمهاش تحصیل در رشته تجربی است در کمکاریهای سیستم آموزشی میداند، چون به اعتقاد او اگر برای خانوادهها درباره رشتههای تحصیلی و بازارکار و آینده آن صحبت میشد، عطش درباره این رشته تا این اندازه زیاد نبود. این کارشناس میگوید در همه سالهای گذشته گرایش به سمت رشتههای فنی و حرفهای فقط در صدور بخشنامهها خلاصه شده در حالی که کسی درباره فواید این رشتهها و بازار کار خوب آنها با خانوادهها و دانش آموزان سخن نگفته است آن هم در شرایطی که واقعیات بازار کار نشان میدهد مثلا یک تعمیرکار دستگاههای پزشکی درآمدش چند برابر یک پزشک است.
امیر زنده نام از مشاوران تحصیلی مدارس اما در گفتوگو با جامجم به نقش خانوادهها در گرایش روزافزون به رشته تجربی تاکید ندارد، بلکه مسئولیت این موضوع را بیشتر متوجه مدارس میداند. او میگوید: برای تهیه فرمهای هدایت تحصیلی، آزمون هدایت شغلی از دانشآموزان گرفته میشود که نمرههای به دست آمده از آن ملاک تصمیمگیری قرار میگیرد، به طوری که اگر دانشآموزی در درس ریاضی حدنصاب را به دست نیاورد، او را به انتخاب رشته تجربی ترغیب میکنند، در حالی که نمره نیاوردن این دانشآموز شاید به سخت بودن آزمون برگردد یا این که با رفع اشکال او در ریاضی، او فردی مناسب این رشته بود نه رشته تجربی. در واقع در بطن گفتههای این مشاور تحصیلی، کاستیهای سیستم هدایت تحصیلی در مدارس هویداست که محمد الهی نیز به شکلی دیگر آن را مطرح میکند. او میگوید: یکی از دلایلی که دانشآموزان به رشته تجربی متمایل میشوند، در برخی موارد این است که مثلا مدیر یک مدرسه تشخیص میدهد یک کلاس ریاضی و دو کلاس تجربی داشته باشد و بهناچار آنهایی که شرایط انتخاب رشته ریاضی را ندارند، به تجربی فرستاده میشوند. یا مثلا در رشته انسانی و ریاضی کمبود معلم وجود دارد و در نتیجه دانشآموزان به سمت رشته تجربی هدایت میشوند و ناچار به انتخاب رشته اجباری میشوند.
به همین علت او معتقد به نیازسنجی میان دانشآموزان است تا مدارس بدانند در سالی که نوبت انتخاب رشته گروهی از دانشآموزان است، باید چه تعداد کلاس و چه تعداد معلم برای هر رشته تحصیلی داشته باشند.
هدایت تحصیلی، نیازمند تولد دوباره
اگر امروز رشته تجربی، 51 درصد دانش آموزان دختر و 38.4 درصد دانشآموزان پسر را به خود جذب میکند، فارغ از فرهنگ جامعه که برای رفتن به این سمت فشار وارد میکند باید به سیستم ناکارآمد هدایت تحصیلی در کشور نیز اشاره کرد، یعنی موضوعی که کارشناسان آموزشی نیز به آن تاکید دارند.
گفته میشود در ژاپن که یکی از مترقیترین سیستمهای آموزشی دنیا را دارد، فرآیند هدایت تحصیلی از اوایل دوره ابتدایی آغاز میشود و علایق و گرایشهای دانشآموزان به طور نامحسوس شناسایی میشود و در نهایت به دانشآموز گفته میشود که او مناسب تحصیل در چه رشته و فعالیت در کدام شغل است. واضح است که ما از چنین امتیازی محروم هستیم و حتی طرح شهاب که هدفش شناسایی استعداد دانشآموزان در دوره ابتدایی است، هنوز در ابتدای راه است و مراحل آزمایشیاش را طی میکند. پس اگر این روزها تراکم در رشته تجربی دغدغهای ملی است، باید به شیوه هدایت تحصیلی دانشآموزان خرده گرفت که به گفته امیر زندهنام، ملاک آن فقط نمرههای کسب شده از سوی دانشآموزان است که ملاک درستی برای سنجش هوش و استعداد دانشآموزان نیست.
البته در این میان نباید از فرهنگ نادرست و باورهای غلطی که درباره رشتههای مختلف تحصیلی وجود دارد، غافل شد، فرهنگی که میخواهد با زور و اجبار از دانشآموزان انسانهایی بسازد که با ماهیت وجودیشان فاصله دارند. علی افشانی، مدیرکل متوسطه نظری آموزش و پرورش به همین علت میگوید برنامههایی در دست انجام است که از امسال دانشآموزان و خانوادههای آنها برای انتخاب رشته اقناع شوند، نه این که طبق باورهای قدیمی، رشتههایی خاص را انتخاب کنند. اگر این اتفاق رخ دهد و انتخاب رشته و هدایت تحصیلی دانشآموزان آگاهانه انجام شود، آن وقت شاید بشود به تحقق قانون برنامه پنجم توسعه در این بخش امیدوار بود و در سالهای آینده برقراری توازن منطقی میان رشتههای تحصیلی را مشاهده کرد.
چهکسی برای چه رشتهای مناسب است؟
هر کسی را بهر کاری ساختند فقط یک ضربالمثل نیست، بلکه واقعیتی است که در بیشتر موارد نادیده گرفته میشود. دانشآموزانی که قصد ورود به رشته ریاضی را دارند باید در درسهای ریاضی، فیزیک و شیمی قوی باشند و ضمن داشتن علاقه به این دروس، توانایی یادگیری مطالب آن را نیز داشته باشند. به طور معمول، دانشآموزانی که بهره هوشی بالا و سرعت عمل ذهنی خوبی دارند، همچنین قدرت تجزیه و تحلیل و تجسم اجسام فضایی را دارند در رشته ریاضی موفقیت بیشتری کسب میکنند.
شرط ورود به رشته تجربی نیز داشتن علاقه و استعداد در درسهای ریاضی، شیمی و علوم زیستی است، بویژه این رشته مناسب کسانی است که به ساختمان بدن موجودات زنده علاقه دارند و از مطالعه در طبیعت و انجام آزمایشهای گوناگون لذت میبرند؛ البته یادگیری مطالب زیستشناسی نیاز به حافظه قوی دارد و واضح است دانشآموزانی که حافظهای ضعیف دارند، نمیتوانند در این رشته موفق باشند. افراد علاقهمند به ادبیات، تاریخ، جغرافیا، فلسفه و علوم اجتماعی نیز بهترین گزینهها برای ورود به رشته علوم انسانی هستند؛ البته به این شرط که حافظهای قوی داشته باشند چون برخلاف تصور همگانی، موفق شدن در رشته علوم انسانی توان ذهنی بالایی میخواهد که علاقهمندی به مطالعه در مسائل مختلف مربوط به انسان شرط لازم آن است.
مریم خباز / گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد
میترسم برم هنرستان ولی بقیه مسخره ام بكنند این در حالیه كه معدلم بالای نوزده و پنجاه هست
تاكی گله؟
تاكی شكایت؟
تاكی قراره این وضعِ نابسامان ادامه پیداكنه؟
چنددرصد از دانشجوها و بدنبالش كارمندها به رشتشون علاقه ندارن،یا استعداد و توانایی لازم رو ندارن و یا...
و آیا این موضوعات به ضرر جامعه و نسلِ آیندهی كشور نیز نیست؟؟
كیی قراره پاسخگو باشه؟؟
مدیران و مشاوران مدارسی كه رشته های نظری دارن برطبقِ اطلاعاتِ محدودشون صحبت میكنن..صحبت از نفعِ جامعه...از درآمد..از..
مدیران و مشاوران هنرستان ها از فرهنگِ اشتباه و تمایلِ بیجا به رشته های نظری میگن..
آیا هیچ كسی هست كه سردرگمیِ نوجوانهای امروز رو درنظر داشته باشه؟؟؟
دراین میان كیی باید پیگیر باشه؟؟
دانش آموزی كه با صحبت باهرفرد از دولت دچار سردرگمی بیشتر میشه و نمیتونه حقیقت رو از نظراتِ شخصی تشخیص بده؟؟؟
مادر و پدر هایی كه بدون اطلاع از وضع امروزِ جامعه دهان بینانه آینده ی فرزندانشونو به خطر میندازن؟؟
این شكایت ها..این گلایه ها..این نابسامانی ها رو كیی باید بشنوه؟كی باید پاسخگو باشه؟؟
غیرازاینه كه آینده ی كشور كه مدام دربحث های سیاسی ازش حرف میزنن درگروی همین نوجوانانِ امروزه؟؟؟
پس چه دلیلی داره مقداری از تمركزات بزرگان كشور روی این موضوع اساسی گذاشته نشه؟؟؟
نیروی دفاعی،نیروی انسانیِ كارآمد درحوزه صنعت،پزشكی،اجتماعی و... یِ آینده ی كشور جز با كمك و پیگیریِ زندگیِ نوجوانانِ امروزِ مملكت تحقق پیدا میكنه؟؟؟
الویت اول من ریاضی دوم تجربی
من عاشق دكتر شدن هستم ولی خانواده ام همه به هم عقیده ان كه برم ریاضی
من در درس ریاضی نمره لازم رو دارم
فیزیك ام متوسط
شیمی خوب
زیست عالی
اگه میشه به من كمك كنید هر چه زود تر
من دانش آموز پایه نهم هستم كه امتحانات نوبت دوم رو پشت سر گذاشتم .(در مدرسه نمونه درس میخوندم)
بعد از امتحان ورودی مدارس نمونه(طبق نظام جدید كه به نظر بنده با این نظام آینده كشور در خطر قرار داره) جوابها اومدن كه من قبول شده بودم ولی نه در رشته ای كه هدایت تحصیلی گفته بود یعنی تجربی بلكه در رشته انسانی.
فقط هم دوست دارم تو مدرسه نمونه درس بخونم چون جزو مدرسه نمونه آدم رو بهتر به درس خوندن تشویق میكنه تا بقیه مدارس از جمله مدرسه شاهد.
الان سر دوراهی گیر كردم كه برم انسانی مدرسه نمونه یا برم تجربی مدرسه شاهد.
البته افرادی رو كه رفتن تو تجربی و موفق بودن همچنین انسانی رو هم دیدم كه واقعا موفق بودن.
خانواده دوست داره برم تجربی.
خودمم هم تو تجربی قوی هستم و هم تو انسانی.تقریبا تو تمامی آموزنهای تستی علوم تجربی و اجتماعی رو صد در صد زدم بجز امتحان ورودی مدرسه نمونه كه نمیدونم چم شد.
یه سوالی هم از اون آقایی كه این نظام جدید رو برنامه ریزی كردن دارم: آیا این واقعا انصاف هست؟
لطفا كمكم كنید چه كار كنم.
ممنونم
میخواستم بدونم داخل رشته های دیگر زیست شناسی نیست كه من برم
لطفا راهنمایی كنید
واقعیت اینجاست كه در كشور ما رشته های گروه پزشكی و چند رشته پردرآمد و دارای جایگاه در گروه پزشكی وجود دارد و مابقی رشته ها چندان جایگاهی ندارند و بسیاری افراد پس از فارغ التحصیلی بیكار می شوند. . درآمد و جایگاهی اجتماعی كه البته خود پزشكان به خود داده اند. بسیاری از سیستم های اجتماعی از جمله آموزش و پرورش، بهداشت و پیشگیری، خانواده ها را مختل نموده است. خانواده ها از دوران ابتدایی با رویای پزشك شدن فرزند خود هزینه های زیادی را مصروف كلاس های تقویتی، غیر انتفاعی می كنند و دانش آموز از دوران ابتدایی وارد فرایند معیوب تست زدن می كنند. به این امید كه روزی فرزندشان پزشك شود. در این بین فشار روانی بسیار زیادی به خانواده و فرزند وارد می شود طوری بسیاری از آنها دچار استرس و مشكلات روانی می شوند. از طرفی استعداد های بسیاری از فرزندان این مملكت كور می شوند چرا كه به اصرار خانواده بایستی رشته تجربی درس بخوانند. .بی عدالتی در پرداخت به گروههای شغلی منجر به كاهش انگیزه سایر حرفه ها بخصوص گروه پیراپزشكی شده است و این بی علاقگی به شدت كیفیت مراقبت از بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد.
توجه زیاد به حوزه درمان منجر به غفلت از بهداشت و پیشگیری شده و می بینیم كه روز به مردم بیمار تر می شوند و دائما در نقاط مختلف كشور علیرغم ساخت بیمارستانها كمبود تخت وجود دارد؟ شما به عنوان یك خواننده چقدر در حوزه بزرگسالان ،آقایان، سالمندان مراقبت های پیشگری را از مركزبهداشت محل زندگی خود دریافت می كنید؟ اگر كمی فكر كنیم این سیكل معیوب حوزه های بسیار ی را تحت تاثیر قرار می دهد كه مجال پرداختن به آنها نیست
آیا وقت آن نرسیده است كه عدالت در برخورداری اجتماعی و پرداخت ها اجرایی شود تا از التهاب بسیاری از این مشكلات كاسته شود.
امسال با توجه به سیستم اموزشی ودبیر،من بخشهایی از ریاضی را نفهمیدم.عده ای میگویند سطح دبیرستان بالاست ومن در رشته علوم تجربی كم میاورم،آیا این حرف درست است یا خیر؟
ودر ضمن اگر من بروم به سمت دندانپزشكی ایا شغل هست یا باید بیكار ماند؟
ممنون میشم
من امسال میرم كلاس نهم معدل سال هفتم۱۹.۹۸ومعدل سال هشتم هم۲۰شد به تجربی علاقه دارم استعداد هم دارم ولی به رشته ی ریاضی علاقه ی چندانی ندارم البته بازار كار ریاضی برای دخترا زیاد خوب نیست اما فكر میكنم اگه برم علوم انسانی موفق ترم اما خوب نظر اطرافیان وخودم اینه كه با وجود این نمره های بالا واستعداد حیف بری علوم انسانی البته
علاقه ی من به تجربی خیلی نسبت به بقیه رشته ها بیشتر اما خوب من سختی كنكور تجربی رو میدونم اما اطرافیانم بهم میگن كه توی تجربی موفق می شی!!حالا من بین دو راهی بدی قرار گرفتم لطفا راهنمایی كنید باتشكر
به نظر من برین رشته ی انسانی بهتره چون رشته ی تجربی دیگه اشباع شده و تو آینده به حال و روز رشته ی ریاضی دچار میشه. من خودم كه اهل زنجان هستم امسال استان زنجان تو رشته های دندانپزشكی، پزشكی و داروسازی پذیرش دانشجو نداشت این یعنی دیگه ظرفیت پر شده.
و امكانش زیاده كه دیگه بازاركار واسه تجربی نباشه.به نظرتون تغییر رشته بدم??
بعضی هام چون دوست صمیمیشون رفته تجربی باید اونا هم برن.آی حرصم میگیره اینایی كه این كارا رو میكنن
درضمن اینم بگم رشته انسانی مخصوص تنبلا نیـــــــست.
درسته كه پزشكی خوبه و همه هم میخوان قبول شن. ولی واقعا داوطلبهای تجربی زیادن. الان تو 550000 داوطلب چند درصدش قبول میشه به پزشكی؟؟؟؟!!!!!
رشته های خوب دیگه هم هست. مثل حسابداری و مكانیك و نفت و شیمی و ...
درود،مسئولیت سماجت بر اشاعه گمراهی هرچند ناخواسته بر عهده خود فرد است.
و اما من باب اینكه افراد دارای لیسانس دولتی روزانه نمیتوانند مجددا در پزشكی دانشگاه های روزانه تحصیل نمایند از اساس حرف بیخودی است زیرا كه اولا در دانشگاه روزانه در رشته پزشكی می توان تحصیل كرد اما با پرداخت شهریه
و در مورد شهریه هم اینكه با شكایت به دیوان عدالت اداری بنا بر رای 734 از پرداخت شهریه هم معاف میگردی.
من حیث المجموع با موارد مذكور فبای نحو كان میشود همانند كسی كه برای نخستین بار كنكور داده و در پزشكی مورد پذیرش قرار گرفته بدون هیچ عارضه و یا پرداخت شهریه و سایر مزخرفات بماهو ادامه تحصیل دهد
و اما توصیه من به دوستانی كه سر در گم هستن ؛ بدون توجه به سیر علاقه های تحمیلی از تمام جوانب، استعداد و علاقه خویش را شناخته و در آن جهت گام بر دارید و مطمئن باشید موفق خواهید شد.
والسلام علی من اتبع الهدی
كامپیوتر هم عاشقهشم
به نظر من رشته تجربی آسونه یعنی اگه كسی بخونه آسونه ولی امان از روزی كه كسی بذاره درساش روی هم بشه واقعا سخت و طاقت فرسا می شه. به نظر من اول پشتكار دوم پشتكار سوم پشتكار بقیه اش هوش من خودم دانش اموز پایه دهم تجربی هستم و عاشقانه این رشته رو دوست دارم و از روی علاقه این رشته رو انتخاب كردم پس شما هم از روی علاقه رشتتون رو انتخاب كنید با تشكر
من نهم هستم و در درس علوم عالی ولی تو درس ریاضی خیلی ضعیف هستم و خودم به تجربی خیلی علاقه دارم چون حفظی هام خوبه و حرف نداره ولی همه ادمو میترسونن میگن تو نمیتونی و سخته و اگه بری كم بیاری باید ١ سال بیفتی عقبو از این چیزا ولی من چون درس های حفظیم خوبه مطمئنم كه تو زیست موفق هستم و همچنین شیمی ولی تو ریاضی و فیزیك میترسم. حالا به نظر شما من باید چیكار كنم ؟
اگه یه شعر رو با دو یا سه بار خوندن حفظ شدی اون قدرت حفظتو نشون میده:(((:
من دانش آموز پایه دهم تجربی هستم
خودم به این رشته تا حدودی علاقه دارم چون قصد دارم پرستاری انتخاب كنم اما درس هام هر سال رفته رفته افت كرده بخصوص ریاضی.علاوه بر اون چون به موبایل و كامپیوتر علاقه دارم و در ضمن عاشق نوشتن متن و نویسندگی هستم،دچار سردرگمی شدم و نمیدونم كدوم رشته برام بهتره و اصلا میشه تغییر رشته داد؟من از آینده میترسم و یكی از ترس های من در آینده،شغل و حرفه منه.
لطفا كمكم كنید این ترس واقعا وحشت آوره
ممنونم از زحماتتون
لطفا جوابمو درست بگین نگین كه با كارشناس حرف بزن یا اینكه هرچیزی كه بهش علاقه
داری باعث درس خوندنت می شه ....
موفق باشید
وعلاقه هاكمتر بشه چیزی نداره.
به تجربی علاقه دارم ولی میترسم نتونم و پشت كنكور بمونم. به نظرتون چیكار كنم ؟
ولی من رشته تربیت بدنی و دوست دارم الان باید چیکار کنم ؟