برگه آزمایش خون نشان می‌دهد، اسیداوریک خونتان بالاست. علاقه‌تان به غذاهای گوشتی انکارناپذیر است، اضافه وزن هم که دارید، به زندگی کم‌تحرک نیز خو گرفته‌اید و از همه بدتر نشانه‌های ابتلا به سندرم متابولیک هم در شما دیده می‌شود، یعنی قند، چربی و فشار خونتان، کمی از حد طبیعی بالاتر یا لب مرز است.
کد خبر: ۶۰۸۸۶۲
وقتی اسیداوریک خون بالا می‌رود

این موارد در کنار هم می‌تواند به بالا رفتن میزان اسیداوریک بدن منجر شود که حاصل سوخت و ساز سلولی است؛ یعنی از طریق سلول‌ها وارد خون و از طریق کلیه دفع می‌‌شود.

اگر سلول‌های بدن ما بیش از حد معمول، اسیداوریک تولید کند یا دفع آن از طریق کلیه‌ها کاهش یابد، سطح اسیداوریک در بدن بالا می‌رود و به گفته متخصصان غدد، در چنین شرایطی باید بشدت مراقب بروز عوارض ناشی از چنین اختلالی یعنی عوارض کلیوی چون سنگ‌های کلیه یا مشکلات مفصلی چون التهاب و درد مفاصل و در نهایت بروز بیماری نقرس بود که یکی از انواع بیماری‌های التهاب مفاصل یا آرتریت است.

چرا اسیداوریک بالا می‌رود؟‌

همان‌گونه که گفتیم، اسیداوریک حاصل متابولیسم سلولی و در واقع متابولیسم پورین‌هاست؛ پورین‌ها گروهی از مواد است که در غذاهای حیوانی مانند گوشت قرمز و همچنین حبوبات وجود دارد. به همین دلیل، سطح اسید‌اوریک در افرادی که رژیم غذایی گیاهی دارند، پایین است. نداشتن رژیم غذایی مناسب و به دنبال آن چاقی، بی‌تحرکی و ابتلا به سندرم متابولیک یعنی بالا بودن قند، چربی و فشار خون می‌تواند از عوامل بالا رفتن اسیداوریک خون محسوب شود.

به همین علت، دکتر سیدحسین صمدانی‌فر، فوق تخصص غدد و متابولیسم در گفت‌و‌گو با جام‌جم تاکید می‌کند: اگر سطح اسیداوریک خیلی بالا باشد، برای کنترل آن باید دارو تجویز شود، اما در کسانی که اسیداوریکشان کمی بالاست، ولی بدون علامت هستند و فقط در قالب سندرم متابولیک دچار این مشکل شده‌اند، با گرفتن یک رژیم کم‌قند و کم‌چربی، کاهش وزن و داشتن برنامه ورزشی روزانه چون 30 دقیقه پیاده‌روی سطح اسیداوریک کاهش می‌یابد.

به یاد داشته باشید مصرف الکل و غذاهایی که حاوی مقدار زیادی پورین است و غذاهایی چون گوشت قرمز، ماهی، میگو، احشای داخلی نظیر کله پاچه، مغز، جگر، دنبلان، تخم ماکیان و نیز غذاهایی که سطح متوسطی از پورین دارند مثل مارچوبه، گل کلم، اسفناج، ریواس، لوبیاها، قارچ و عدس، سطح اسیداوریک را بشدت بالا می‌برند. گرچه بسیاری از افراد بر کاهش و منع مصرف تخم‌مرغ برای کاهش اسیداوریک تاکید دارند، اما خوب است بدانید تخم‌مرغ حاوی مقدار کمی پورین است یعنی اسیداوریک خون را خیلی افزایش نمی‌دهد، ولی باعث افزایش دردهای ناشی از نقرس می‌شود.

البته بررسی‌ها نشان می‌دهد، مصرف برخی داروها و ابتلا به بعضی بیماری‌ها باعث افزایش میزان اسید‌اوریک می‌شود؛ بیماری‌هایی چون سرطان‌های خونی، لنفوم و پسوریازیس. حتی مشاهده شده است سکته قلبی نیز می‌تواند اسیداوریک را به‌طور موقت در بدن افزایش دهد. کاهش وزن سریع و غیر‌اصولی نیز می‌تواند افزایش اسیداوریک را به‌دنبال داشته باشد. گاه برخی بیماری‌های ژنتیکی نیز منجر به افزایش سطح اسیداوریک می‌شود.

چه وقت باید احساس خطر کرد؟

به گفته دکتر صمدانی‌فر، بیماری که با بالا بودن میزان اسید‌اوریک خونش مواجه می‌شود باید بشدت مراقب بروز درد و التهاب در مفاصل تحتانی خود باشد تا به‌طور ناگهانی با حملات نقرسی مواجه نشود که در چنین صورتی روند درمان برای وی سخت‌تر و طولانی‌تر خواهد شد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه می‌دهد: همچنین از اختلالات کلیوی و احتمال وجود سنگ‌های اسید‌اوریکی در مجاری ادراری یا رسوبات اسیداوریکی در کلیه‌ها نیز نباید غافل شد و بروز هرگونه مشکل در سیستم ادراری را باید جدی گرفت. البته درمان افزایش اسیداوریک در مراحل اولیه و قبل از بروز عوارض گفته شده، با کاهش سطح چربی، قند و فشار خون با داشتن رژیم غذایی مطلوب و تحرک بدنی، براحتی ممکن است.

افزایش اسید‌اوریک، همیشه درمان نمی‌خواهد

غلظت طبیعی اسیداوریک در خون ما بین 3.8 تا 6.3 میلی‌گرم در دسی‌لیتر است و حتی این رقم تا نزدیک 7میلی‌گرم در دسی‌لیتر نیز عادی تلقی می‌شود. در گذشته پزشکان بر این باور بودند که حتی اگر سطح اسید‌اوریک به 7 برسد باید درمان‌های دارویی را برای پیشگیری از بروز اختلالات کلیوی یا بروز بیماری‌های مفصلی، بویژه نقرس آغاز کرد، اما امروزه متخصصان به بالارفتن اسیداوریک خون به گونه دیگری می‌نگرند.

دکتر صمدانی‌فر، با توضیح این مساله می‌گوید: افزایش اسیداوریک در بسیاری از افراد ایجاد علامت نمی‌کند، یعنی با وجود آن‌که میزان اسید‌اوریک در آزمایش خون، کمی بالاتر از حد طبیعی دیده می‌شود، اما در شخص، نشانه‌ها و عوارض افزایش اسیداوریک یعنی عوارض کلیوی یا مفصلی را نشان نمی‌دهد. در چنین شرایطی نیاز به اقدامات درمانی ویژه‌ای وجود ندارد و فقط با گرفتن رژیم غذایی نه‌چندان سخت، سطح اسیداوریک کاهش می‌یابد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر این‌که نیازی به گرفتن رژیم‌های سخت و آزاردهنده برای کاهش سطح اسیداوریک در افرادی که عوارضی ندارند، نیست، اضافه می‌کند: اما در صورت بروز عوارض کلیوی نیاز به همکاری و بررسی‌های تخصصی از سوی متخصصان اورولوژیست و بهره‌گیری از شیوه‌های درمانی برای رفع مشکلات کلیوی وجود دارد. در صورت بروز درد و التهاب در مفاصل، بویژه در اندام تحتانی چون پاها و وجود خطر ابتلا به بیماری نقرس نیز بیمار باید از سوی متخصصان روماتولوژیست مورد بررسی و درمان قرار بگیرد.

پونه شیرازی / گروه سلامت

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱۵
طاهره
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۴
۲
۱
با سلام اسید اوریك من6.22میباشد آیا نیاز به دارو دارم یا با ورزش مشكلم حل میشود
سن 43 كفه پاهام ومفاصلم درد میكنند.لطفا راهنماییم كنید
ممنون.
Majid
France
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۴
۱
۱
از اطلاعات ومطالب شما متشكرم آیا اسید اوریك می تواند باعث بیماریهای كرونیك روده باشد (ركتو كولیت) یا فشار خون بالا بشود.
فایزه
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۰
۰
۰
باسلام متشكرم به خاطر مطالب علمی اموزنده كه روی سایت گذاشتید واقعا مفید و مختصر
احمد رضا علیمردانیان
Iran, Islamic Republic of
۰۷:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
۰
۲
با سلام
اینجانب 35 ساله و دارای درد در مچ پاها تا روی پاهایم هستم و همچنین درد در ناحیه كشاله و ران پاهها و اسید اوریك 7 با وزن 83 و قد 170 لطفا راهنماییم نمایید. با تشكر
محمد
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۵
۰
۱
من نقرس دارم میگن همه چیز ممنوع دیگه نمیدونم چی باید بخورم
زینب
-
۲۳:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
۵
۱
سلام باتشكر از توضیحات شما,اوریك اسیدم بالاست,ایا بارداری خطرناك است؟
هادی
-
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۵
۲
۰
سلام من ازمایش دادم و این اولین بار است كه تو ازمایش نشان داده شده كه اسید اوریكم بالا میباشد و تقریبا53 نشان داده شد ولی علائم خاصی ندارم چكار باید بكنم با تشكر
بهزاد
-
۲۱:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
۰
۰
سلام ببخشید من اسید اوریكم 12.7 هستش سنم هم 26 ساله باید چكار كنم .شصت پامم گاهی اوقات درد میكنه.باید چكار كنم
علی
-
۱۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۴
من در پاهایم شبها به شدت احساس حرارت و درد دارم و ان را از پتو بیرون میگزارم گاهی برای ارامش دو پایم را ناخوداگاه به هم میكوبم چربی خون دارم ورزش نمیكنم سنم ۴۳ و وزنم ۹۶ كیلو است ایا این علایم نقرس است
مهران ( 25 سال نقرسی )
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
اسید اوریك كه یك پروتئین غیر قابل مصرف در بدن است باید دفع شود و كلیه وظیفه این كار را انجام میدهد شما باید كاری كنید كه كلیه وظیفه اش را بهتر انجام دهد این روش با ورزش و خوردن آب محقق می شود دوم اینكه اسید اوریك خون را اسیدی می كند بنابراین از مواد خوراكی كه برعكس عمل می كند و خون را قلیایی می كند مصرف كنید .تمام میوه های كه چنین خاصیتی دارند قرمز رنگ هستند مثل توت فرنگی - گیلاس - آلبالو - زرشك و گوجه و انار به غیر از هندوانه .... از مواد غذایی گوشتی خصوصا جگر و دل و قلوه و كله پاچه خودداری كنید از خوردن كباب كه بروش غیر خورشتی مثل روی آتش پخته میشوند بشدت خودداری كنید و هر ماه دو بار ییشتر استفاده نكنید هر موقع استفاده كردید مثلا در مهمانی یا عروسی و ... كه چاره ای نیست حتما از سماق استفاده كنید گوشت مرغ و ماهی هیچ مشكلی ندارد از سبزیجات زیاد استفاده كنید مثلا كاهو - بروكلی - ... پیاز و سیر برای كاهش اسید اوریك خوب است ... تخم مرغ آب پز بشدت در افزایش اسید اوریك و درد بسرعت رجوع می كند .بمحض اینكه صبحها موقع بیدار شدن كرختی در دست و پا حسن می كنید اسید اوریك شما افزایش یافته است ورزش و گرم كردن بدن و خوردن آب در دفع اسید اوریك موثر است - وقتی یوبوست دارید اسید اوریك در بدن زیاد شده است و با قرصهای آلوپونیول اسید اوریك دفع میكردد در زمانی كه درد دارید از قرص كلشی شین استفاده كنید مثل آب روی آتش درد را متوقف می كند و قرض های مسكن در كاهش درد موثر هستند و نباید زیاد مصرف كنید ... تا جایی كه ممكن است درد را تحمل كنید اما قرص زیاد نخورید و با طناب زدن بهترین ورزش برای دفع اسید اوریك و خوردن آب جوش خنك شده است ... جایی و قهوه در افزایش اسید اوریك افزایش میدهد و رگها را سفت می كند باید تا جایی كه ممكن است رگهای پا نرم باشد و دائما از خوردن آب میوه دریغ نورزید و وقتی بدن زیاد عرق می كند خوب است اما باید آب خوردن را فراموش نكنید .... در حمام از سنگ پا استفاده كنید هیچ وقت به درد پا مواجه نمی شوید و این ترفند را بنده یافتم سنگ پا كشیدن پا باعث میشود مواد زائد بدن دفع گردد و از صندل استفاده كنید هیچ وقت در مواقع اضطراری از كفش تنگ استفاده نكنید . این روشها دو طول 25 سال از نقرس با دردهای وحشت ناك روی شست پا - مفاصل پا و دست و آرنج و پاشنه با و انگشتان بدست آوردن و امیدوارم شما هیچ وقت این مشكل دچار نشوید . پایدار باشید .
آیلر
-
۱۹:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
۰
۲
سلام اقای دكتر
مادر من ۷۲ سال دارن. چند سال هست كه مشكل بالا بودن اسید اوریك را دارن. اخرین ازمایششون 8/5 بوده . كه ۲ واحد از حداكثر مجاز بالاتر هست. نمیدونم چه كار كنم. ۳ ماه هست كه عمل قلب كردن. الان داروهای ترمیاترن اچ و متورال و دیگوگسین و روپیكسون میخورن.
م ج
-
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۲
۰
۰
باسلام من اسید اوریك6.8دارم 42 سال سن دارم ولی مدتی است سوزش ودرد زانو گرفته ام به نظر شما میتواند دلیلش بالابودن اسید اوریك باشد
مهدی میرزایی
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۹
۰
۶
سلام
چند روزیه انگشت كناری شصت پام بی دلیل درد داره ازمایش دادم auric acid
9.1 بود به نظر شما مشكل از اسید اوریكه
ایا این عدد زیاد است و خطرناك
و اینكه چه باید كرد كه كاهش پیدا كند

نیازمندی ها