اگر زنان و مردان به حقوق خود آشنایی داشته باشند دیگر حقوق شرعی و فرعی کسی پایمال نمیشود
عدم آشنایی با آموزههای دینی یکی از دلایل پایمالی حقوق زنان
معاون پژوهشی مدرسه علمیه اسلام شناسی حضرت زهرا(س) به حقوق زنان از دیدگاه قرآن اشاره و تفاوتهای زن و مرد را منشأ کمال بشر عنوان کرد
به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از خبرگذاری بین اللملی قرآن؛ این استاد حوزه علمیه، عدم آشنایی با آموزههای دینی را یکی از دلایل پایمال شدن حقوق زنان دانست و بیان کرد: باید قانون متناسب با وضعیت جسمی و روحی زنان تعریف شود. اگر ظلمی اتفاق میافتد به خاطر این است که عدهای به دنبال برتریطلبی هستند و همین عامل باعث ضعیف ماندن قشری از جامعه میشود؛ در حالی که در اسلام توصیه میشود که با همسر و با دخترانتان بهترین رفتار را داشته باشید و به معروف با آنان برخورد کنید.
وی ابراز کرد: گاها دیده میشود که دینداران ما به خاطر عدم آشنایی با اصول و قوانین الهی حقوق دیگران را ضایع میکنند، بعضی اوقات پذیرش اجتماع بر این پایمال شدن نیز بالا میرود و زنان در مقابل این پذیرش سکوت میکنند. این طرز تفکر که اگر ظلمی به زنان شود و اطرافیان، وی را به صبر توصیه کنند، ریشه دینی ندارد بلکه زنان نباید در مقابل این گونه ظلمها ساکت بمانند.
این استاد حوزه علمیه خراسان ادامه داد: اگر زنان و مردان به حقوق خود آشنایی داشته باشند دیگر حقوق شرعی و فرعی کسی پایمال نمیشود. رسانهها و افکار عمومی میتوانند فرهنگسازی کنند. و مردان نیز باید تفکرات سنتی که هیچ ریشهای در اسلام ندارند را کنار بگذارند و به ارزشهای اسلامی پایبند باشند. باید نسبت به رفتارهای خود شرمسار بود و نه قوانین اسلام؛ باید بازنگری دوباره در رفتارهایمان داشته باشیم چرا که بیشترین پایمالی حقوق زنان به اعمال خودمان بر میگردد نه قانونهای اسلام.
وی با اشاره به گسترش فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در میان همه اقشار جامعه حتی زنان خانهدار، گفت: تقریبا بیشتر زنان با حقوق خود آشنایی دارند و اگر هر کس خود را مسئول رفتار خویش بداند، دیگر احقاق حقوقی نخواهیم داشت.
طالقانی با بیان اینکه زن به عنوان اولین مربی کودک و پرورشدهنده جسم و افکار او نقش اصلی را در تربیت و طرز فکر کودک دارد، ابراز کرد: کسی که ذهن پاک کودک در اختیار اوست اگر از اول کودک را درست تربیت کند و فرزند پسر خود را موجودی برتریطلب و خشن بار نیاورد، دیگر شاهد پایمال شدن حقوق زنان توسط مردان نخواهیم بود.
وی افزود: زنان کمتر به این موارد توجه میکنند و ارزشهای غلطی را به فرزندان انتقال میدهند و در مقابل، انتظار بهبود شرایط را هم داریم، این گونه اتفاقات اول در کانون خانواده رخ میدهد و بعد در جامعه فراگیر میشود. باید فرهنگسازی در مورد رعایت حقوق را از خانوادهها شروع کنیم.
دنبالهروی از مدلهای غربی باعث تشدید نگاه جنسیتی به زن میشود
معاون پژوهشی حوزه علمیه اسلامشناسی حضرت زهرا(س) عنوان کرد: تا زمانی که به دنبال مدلهای غربی برای سبک زندگی باشیم، آفتهای جنسیتی در جامعه زیادتر خواهد بود. در قرآن کریم به زنان توصیه شده است که خودتان را بپوشانید، این به خاطر آن است که کسانی که در دلشان مرض است به شما طمع نکنند.
وی با بیان اینکه نگاه جنسیتی به زن و در جوامع مردسالار بیشتر است، ابراز کرد: مردان در این جوامع فرض میکنند که زنان آفریده شدهاند تا فقط به مردان خدمات دهند. مسائل فرهنگی، فناوریهای جدید، مطرح شدن زن به عنوان کالا و این که زنان فلسفه وجودی خود را نمیدانند، همه این موارد باعث تشدید نگاه جنسیتی به زن میشود.
طالقانی با اشاره به تأکید قرآن کریم مبنی بر تقوا، بیان کرد: اسلام با نگاه جنسیتی به زنان مخالف است و در هیچ جایی چنین اجازهای نداده است. زنان با الگوبرداری از مدلهای غربی در طرز لباس پوشیدن و آرایش، میخواهند خود را به بهترین شکل جلوه دهند ولی نمیدانند که با این رفتار خود به این نگاه جنسیتی دامن میزنند و تنها جسم آنان است که برای مردان هرزه اهمیت دارند نه شخصیت آنها. اگر شأن انسان را از جنسیت جدا کنیم، میتوانیم ادعا کنیم که حضور زن در جامعه حضور انسانی است.
طالقانی ادامه داد: باید نگرش افراد نسبت به جنسیت زن و مرد فرق کند که این فرهنگسازی اول باید در خانوادهها مطرح شود و بعد رسانهها نیز برای گسترش آن پا به میدان بگذارند. رعایت عفاف و حیا، دقت در ارتباطات، تأمین نیازهای جنسی به وسیله ازدواج و ... همه اینها مواردی است که میتوان دید جامعه نسبت به جنس زن را تغییر دهد.
وی با اشاره به جایگاه زنان در دین مسیحیت، بیان کرد: دین تحریفشده مسیحیت نیز جایگاه زن را خیلی پایین آورده؛ در حالی که در دینی که حضرت مسیح آوردهاند، ارزش زن والاست و باید با او با مهربانی و عطوفت برخورد شود.
این استاد حوزه بیان کرد: در ادیان یهودیت و مسیحیت، شر، وسوسه، جذبه نابودکننده، خطر، آسیبهای رنگارنگ، آلاتی در دست شیطان برای فریب مردان، الفاظی است که برای زن تعبیر می کنند. در کتابهایشان تولد دختر را خسارت میدانند. این طرز فکر و اینگونه نگرش به خاطر آن است که شناختی درست و الهی نسبت به زن ندارند این عدم آگاهی باعث پایمانی حقوق زنان و به افراط و تفریط کشیده شدن آنان میشود.
بازگشت به فطرت پاک؛ شرط اصلی سعادت انسان
طالقانی بیان کرد: در اسلام همه اعم از زن و مرد باید برای رسیدن به سعادت، به فطرت پاک خود برگردند، فلسفه آفرینش خود را بدانند و نسبت به آموزههای دینی شناخت پیدا کنید به سیره اهل بیت(ع) و توجه داشته باشند.اگر ما به عنوان زن مسلمان، باورهای اعتقادی خود را قوی کنیم متوجه میشویم که تک تک اصول دین در زندگی تاثیرگذار خواهد بود به فرموده حضرت امام خمینی(ره) از دامن زن، مرد به معراج میرود.
وی، بهترین راهکار برای زندگی و نجات از سردرگمیها را توجه به کتاب خدا و عترت دانست و گفت: افراد با آشنایی و قرار دادن سیره اهل بیت(ع) در زندگی، میتوانند از سردرگمیهای زندگی نجات یابند. توجه به معاد، عدل و ... همه این اصول و قوانین برای ارتقای کمال ما برنامهریزی شده است توجه و عمل به آنان خیلی مؤثر در زندگی خواهد بود.