در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
شاید بهتر باشد از آنهایی که نباید بخوریم شروع کنیم. در واقع در زمان آلودگی هوا بهتر است بعضی از خوراکیها از سبد غذایی ما حذف شوند. دکتر جعفریان در اینباره میگوید: یکی از اثرهای منفی آلودگی هوا، اختلال در هضم و جذب موادغذایی یا دقیقتر بگوییم، اختلالات گوارشی است. بنابراین باید از خوردن غذاهای سنگینی که هضم آنها سخت است خودداری کرد. دکتر جعفریان ادامه میدهد: گرچه همیشه باید در مصرف خوراکیهای چرب جانب احتیاط را رعایت کرد، اما در زمان آلودگی هوا بهدلیل اینکه هضم و جذب آنها سختتر از حالت عادی میشود، باید آنها را بهطور کامل از سبدغذایی حذف کرد. از این خوراکیها میتوان به انواع غذاهای سرخشده، غذاهای فرآیند شده، انواع تنقلات چرب و... اشاره کرد. این مساله درباره نوشیدنیهای پرچرب مانند شیر نیز صادق است.
از شیرین بگذرید
گرچه در هوای سرد پاییز، همیشه یک فنجان چای یا قهوه همراه با یک تکه کیک میانوعده یا عصرانه دلپذیری است، اما در زمان آلودگی هوا باید کمی از دلخواهها دست بکشیم. دکتر کوروش جعفریان در اینباره میگوید: خوراکیها با شیرینی غیرطبیعی مانند انواع کیک، دسر، شیرینیهای خامهای و... بهدلیل آن که در زمان آلودگی هوا دیرتر از حالت عادی، هضم و جذب میشوند، بنابراین این گروه از خوراکیها را هم باید از گردونه خارج کرد. حتی گاهی خوردن غذاهای شیرین هم میتواند احساس سنگینی و پری را تشدید کند. او ادامه میدهد: حلوا، خرما، شعلهزرد و... هم در گروه خوراکیهای ممنوع در زمان آلودگی هوا هستند.
محرک نباشید
التهاب، یکی از مشکلات ناشی از آلودگی هواست. این التهاب در پوست، ششها، چشمها و بافتهایی که مخاط دارند، بیشتر دیده میشود. دلیل آن هم ناسازگاری وضعیت هوا با شرایط بدنی ماست. بنابراین بهتر است عاملی برای تحریک سلولها و بافتهای بدن نباشیم. دکتر جعفریان در اینباره توضیح میدهد: بعضی از خوراکیها زمینهساز تشدید التهاب هستند. برای مثال انواع خوراکیهای حاوی ادویه بهویژه آنهایی که ادویه محرک مانند فلفل، دارچین و... دارند. بنابراین برای جلوگیری از تشدید التهاب، باید از خوردن خوراکیهای حاوی این ادویهها خودداری کرد. ضمن اینکه بهتر است ادویههای محرک را به غذا یا نوشیدنی اضافه نکنیم.
ترشها خوب هستند
میوههای ترش، ویژگیهای خاصتری دارند. دکتر جعفریان در اینباره میگوید: از آنجا که در زمان آلودگی هوا، امکان ابتلا به بیماریهای مختلف دور از انتظار نیست، بنابراین باید به عملکرد بهتر سیستم ایمنی کمک کرد. برای این منظور خوردن میوههای ترش به دلیل
ویتامینCبالایی که دارند، مفید هستند. این میوهها ضمن بهبود عملکرد سیستم ایمنی، به تعدیل محیط اسیدی-قلیایی معده نیز کمک میکنند. او ادامه میدهد: نوشیدن آبمیوههای طبیعی با طعم ترش و یا خود میوهها، میتواند باعث درمان و کنترل عوارض ناشی از آلودگی هوا مانند حالت تهوع و سرگیجه شود.
رنگارنگ باشید
در فصل پاییز تنوع میوه کم نیست؛ آن هم میوههایی که سرشار از آنتیاکسیدان هستند. دکتر جعفریان درباره تاثیر مصرف میوهها در جلوگیری از ابتلا به مشکلات ناشی از آلودگی هوا میگوید: سبد میوههای منزل شما هرچه تنوع رنگی بیشتری داشته باشند، بهترند. به این دلیل که اولا ویتامینهای مختلف و مفید در اختیار شما قرار میگیرد و دوما، رنگ هر میوه نشانگر وجود نوعی آنتیاکسیدان خاص در آن است؛ مادهای که برای جلوگیری از تاثیر عوارض آلودگی هوا در بدن، بسیار مفید است. بنابراین سعی کنید از انواع میوهها در سبد غذایی روزانه داشته باشید.
او ادامه میدهد: این مساله درباره سبزیها هم صادق است. سبزیها علاوه بر این، حاوی فیبر فراوانی هستند. بنابراین به دستگاه گوارش کمک کرده و با دفع منظم، سموم احتمالی موجود در بدن نیز دفع میشود.
با لبنیات دوست باشید
گرچه خوردن انواع پرچرب این خوراکیها مفید نیست، اما انواع بدون چربی آن، یکی از بهترین گزینهها برای جلوگیری از ابتلا به مسمومیت ناشی از آلایندهها است. دکتر جعفریان ادامه میدهد: ماست و دوغ بهترین خوراکیها برای از بین بردن تاثیر منفی آلایندهها در بدن هستند. اما باید دقت کرد انواع بدون چربی یا کمچرب آنها را انتخاب کنید. از دیگر محصولات لبنی هم میتوان استفاده کرد اما تاثیر ماست و دوغ بیش از بقیه است. در صورتی که شیر کمچرب یا بدون چربی باشد نیز نوشیدنی بسیار خوبی در روزهای آلوده است.
سیراب شوید
نوشیدنی خاصی نیست و ما اغلب نوشیدن آن را فراموش میکنیم. اما آب، یکی از بهترین نوشیدنیهاست. دکتر جعفریان در اینباره میگوید: علاوه بر اینکه تمام فعالیتهای سلولی در حضور آب انجام میشود و سلولها نباید بههیچوجه احساس تشنگی شدید داشته باشند، دفع سموم نیز توسط آب انجام میشود. این متخصص تغذیه ادامه میدهد: با نوشیدن آب کافی، عملکرد دستگاه دفع تسریع شده و سموم زود از تن زدوده میشوند. از سوی دیگر سلولهای پوست که در معرض آلودگی هوا، خسته و آسیبدیده میشوند، با نوشیدن آب کافی
طراوت شان حفظ میشود؛ بنابراین نوشیدن آب را همیشه و بهویژه در روزهای آلوده، فراموش نکنید.
با چربیهای خوب
دوست باشید
اسیدهای چرب بهویژه اسیدهای چرب امگا3، یکی از بهترین ترکیبها برای حفظ سلامت بدن است. بنابراین در زمان آلودگی هوا، دانههای روغنی سالم مانند دانه کنجد، آفتابگردان، ذرت و... را در برنامه غذایی خود قرار دهید. این دانهها سرشار از فیبر و فیتواستروژنها نیز است. بهتر است این دانهها را به شکل غیربوداده میل کنید.
آمارها چه میگویند
نخستین تاثیر آلودگی هوا، بالا رفتن آمار مرگ و میر تا 16 درصد است. آمار ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی تا 27 درصد، مرگ ناشی از مشکلات ریوی تا 28 درصد و خطر بروز حمله قلبی تا 75 درصد افزایش مییابد. بنابراین میتوان گفت، آلودگی هوا گرچه مانند سیل و زلزله و... سر و صدای خاصی ندارد، اما به همان نحو بیصدا هم بسیاری را به کام مرگ یا بیماریهای مهلک میکشاند. این آمارها جدا از آمارهای ابتلا به مشکلات دیگر مانند کم یا بیاشتهایی، عصبانیت، پرخاشگری، ابتلا به اختلالهای روانی مانند افسردگی و... است.
این موارد را آویزه گوش کنید
برای اینکه برنامه مراقبت از بدن در مقابل آلودگی هوا کامل شود، به این موارد هم دقت کنید:
اوایل صبح، همه پنجرهها را باز کنید تا هوا عوض شود. اما در طول روز از باز کردن پنجرهها خودداری کنید.
مانع از سیگار کشیدن دیگران در فضای بسته خانه شوید.
از رفتن در مکانهایی که تراکم خودرو و در نتیجه آلودگی هواست، خودداری کنید.
تا حد ممکن از روشن کردن وسایل گرمایشی خودداری کنید تا آلودگی چند برابر نشود.
در شرایط آلودگی هوا، ورزش و تحرک بدنی نداشته باشید. به این دلیل که نیاز بدن به اکسیژن بالاست اما به جای آن عوامل آلاینده را نفس میکشید.
مهتاب خسروشاهی
سلامت
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در واکنش به حمله رژیم صهیونیستی به ایران مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
رییس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در گفتگو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با سیده عذرا موسوی، نویسنده کتاب «فصل توتهای سفید»
یک نماینده مجلس:
علی برکه از رهبران حماس در گفتوگو با «جامجم»: