عفونت گوش به دو صورت است؛ اول عفونت گوش خارجی است که مجرای گوش خارجی و لاله گوش را درگیر می‌کند و دوم، عفونت گوش میانی که به دنبال سرماخوردگی و عمدتا از طریق عفونت بینی و سینوس‌ها و سیستم تنفسی فوقانی یا از طریق لوله ارتباطی که بین گوش و بینی قرار دارد، به گوش منتقل می‌شود. این دو دسته از همه نظر با هم متفاوت هستند و بنابراین باید جداگانه بحث شوند.
کد خبر: ۱۰۰۵۹۰۷

عفونت گوش خارجی در چه افرادی بیشتر مشاهده می‌شود؟

این بیماری در افراد جوان یا میانسال و معمولا در فصول گرم سال مشاهده می‌شود؛ همچنین کسانی که در آب و هوای مرطوب زندگی می‌کنند و افرادی که عادت به دستکاری گوش دارند یا وسیله‌ای مانند سمعک دارند یا گوششان مرتب دستکاری می‌شود، بیشتر دچار آن می‌شوند.

عفونت گوش میانی بیشتر در چه افرادی مشاهده می‌شود؟

این بیماری بیشتر در سن کودکی و خردسالی اتفاق می‌افتد، در فصول سرد سال شایع‌تر است و به دنبال سرماخوردگی که اغلب ویروسی یا باکتریایی است، اتفاق می‌افتد.

چه عواملی گوش خارجی را درمعرض عفونت قرار می‌دهد؟

ورود آب آلوده به گوش، دست زدن به گوش با دست آلوده و دستکاری و استفاده از گوش پاک کن به عنوان عوامل خطر محسوب می‌شوند.

چگونه می‌توان از عفونت گوش میانی پیشگیری کرد؟

از آنجا که عفونت گوش میانی عمدتا از سیستم تنفسی فوقانی یعنی بینی، سینوس و حلق به گوش منتشر می‌شود، اغلب ویروسی است و بیش از 90 درصد موارد آن با عفونت ویروسی شروع می‌شود. در نتیجه مراقبت معمولی برای پیشگیری از سرماخوردگی، در این مورد هم صدق می‌کند. این مراقبت‌ها شامل شست‌وشوی دست‌ها در صورت حضور در محیط‌های آلوده و شلوغ و شستن سر و صورت می‌شود. افرادی که در تماس با افراد آلوده هستند یا در محیط شلوغ کار می‌کنند، تردد در محیط شلوغ دارند، بیماری زمینه‌ای مانند نقص سیستم ایمنی دارند یا مبتلا به دیابت هستند، کورتون مصرف می‌کنند یا شیمی‌درمانی شده‌اند و افراد بالای 60 سال یا افراد زیر 10سال باید واکسن آنفلوآنزا بزنند.

چند واکسن برای پیشگیری از عفونت گوش میانی توصیه می‌شود؟

یکی واکسن پنوموکوک است که در سیستم واکسیناسیون کشوری ما هنوز وارد نشده، اما در ایران موجود است. تزریق واکسن پنوموکوک در کشورهای دیگر اجباری است که در دو دوز و به فاصله چند ماه به کودک داده می‌شود و سپس هر پنج سال یکبار تکرار می‌شود، اما در کشور ما که اجباری نیست، برای کسانی که زمینه عفونت گوش میانی دارند یا بیماری در خانواده آنها شایع است یا کودکی که مرتبا دچار سرماخوردگی می‌شود، واکسن داده می‌شود. این واکسن بر عفونت ریوی و مننژیت هم موثر است و به افرادی که قصد سفر به کربلا یا حج دارند هم توصیه می‌شود. دومین واکسن، واکسن هموفیلوس است که در چند سال اخیر وارد واکسیناسیون کشوری ما شده و به صورت پنتاوالان همراه واکسن سه گانه و هپاتیت B به کودکان داده می‌شود.

آیا علائم عفونت گوش میانی و گوش خارجی یکسان است؟

یکی از نشانه‌ها که در هر دو مورد مشترک است، درد گوش است، اما عفونت گوش خارجی همراه ترشح و درد بسیار شدید است. بر اثر عفونت گوش میانی، درد گوش به دنبال سرماخوردگی اتفاق می‌افتد. درد، شب‌ها بیشتر است و با مصرف دارو و گذشت زمان معمولا عفونت بهبود می‌یابد. عفونت گوش میانی در کودکانی که از نظر ایمنی سالم هستند، اغلب گذراست و عارضه‌ای ندارد. در کشورهای پیشرفته دنیا اجازه آنتی‌بیوتیک درمانی حتی در مواردی که عامل بیماری باکتری است، داده نمی‌شود. در این کشورها پزشک به فواصل کوتاه بیمار را معاینه می‌کند و اگر لازم باشد برای کنترل تب، داروی تب بر تجویز می‌کند. در کشور ما این امکان وجود ندارد. بنابراین در مواقع لزوم آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود و بعد از دوره درمان با آنتی‌بیوتیک، پزشک بیمار را معاینه می‌کند.

پدرام برقعی

متخصص گوش و حلق و بینی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها