«گیله‌وا»، سریال کوچکی که در بستر قحطی بزرگ به گوشه‌ای از زندگی میرزا کوچک‌خان می‌پردازد

داستـــان قحطـی و میــــرزا

۱۸ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

یکی از ویژگی‌هایی که توجه برخی از مخاطبان را به تماشای سریال «گیله‌وا» جلب کرد نام میرزا کوچک‌خان جنگلی و بازی بهروز شعیبی در این نقش بود. نکته‌ای که تا قبل از پخش سریال بیشتر درباره آن شنیده بودیم و فکر می‌کردیم قرار است سریالی پرتره مانند درباره این قهرمان که به رهبر جنبش جنگل و از اهالی رشت معروف است، ببینیم. پیش از این مهم‌ترین سریالی که به میرزا کوچک‌خان پرداخته بود همان «کوچک جنگلی» بود که ابتدا قرار بود توسط ناصر تقوایی ساخته شود و بعد بهروز افخمی تولید آن را به‌عهده گرفت و همان اثر به مهم‌ترین تصویری تبدیل شد که در خاطره جمعی مخاطبان از میرزا کوچک خان‌جنگلی در تلویزیون باقی ماند و حالا گیله‌وا و میرزای آن تصویر جدیدی از این مبارز جنگلی است که توسط اردلان عاشوری یک کارگردان جوان ساخته شده است.

درباره عبور از سخت‌گیری‌های اضافی در ساخت روایت‌های تاریخی

حســاس نشــو !

۱۸ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

حتما آن بیت مشهور فردوسی را شنیده‌اید که «نمیرم از این پس، که من زنده‌ام/ که تخم سخن را پراکنده‌ام» همین بخش پایانی پادشاهی یزدگرد را که در اسفندماه هفتادویکمین سال زندگی‌اش می‌سراید، با این بیت آغاز می‌کند: «چو بگذشت سال از برم شصت و پنج/ فزون کردم اندیشه درد و رنج / به تاریخ شاهان نیاز آمدم/ به پیش اختر دیرساز آمدم» بزرگ‌ترین حکیم داستان‌سرای ایرانی، در 65 سالگی از سر اندیشه درد و رنج، به نوشتن تاریخ شاهان مشغول می‌شود. فردوسی خوب می‌داند که تاریخ، هم بزرگ‌ترین ماخذ قصه‌پردازی است و هم مهم‌ترین منبع شناخت یک ملت از خود. او در قدرتمندترین رسانه دوره خود، همه مرارت‌های بخت ناسازگار و مزددهندگان سفت‌و‌سخت را به جان می‌خرد تا امروز جایی برای شنیدن قصه‌های لذت‌بخش از بن‌مایه‌های تاریخی داشته باشیم. حالا رسانه‌ها عوض شده‌اند، شاید سفارش‌دهندگان سخت‌گیر هم شده باشند و حتی بعید نیست فردوسی‌های دیگری در راه باشند، اما هیچ چیز درباره ضرورت قصه‌گویی از تاریخ تغییر نکرده است.

مروری بر برنامه‌های ناموفق ورزشی

شکست ورزشــی‌ســــازان

۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

ساخت برنامه‌های مختلف ورزشی با موضوعات، ایده‌ها و محوریت‌های مختلف هنوز نتوانسته مخاطبان را مجاب کند پای این برنامه‌ها بنشینند و هر کدام شکست خورده به بایگانی‌‌های فراموشی سپرده می‌شود. هرچند در ابتدا به نظر می‌رسد برنامه‌هایی که قرار است با چهره‌های مطرح روی آنتن برود یا ایده‌ای نو و تازه قرار است در برنامه‌ای به اجرا گذاشته شود بسیاری را قانع می‌کند برای چند قسمت هم که شده آن را به تماشا بنشینند؛ اما وقتی مشخص می‌شود قرار نیست این برنامه مخاطبان را راضی نگه دارد دیگر آن برنامه به سیاهچاله فراموشی سپرده می‌شود. در این گزارش به برخی برنامه‌های ورزشی که در آنها تلاش شده مخاطبان را به سمت خود جلب کند اشاره می‌کنیم. برنامه‌هایی که یا با انتخاب اشتباه مجری، یا انتخاب اشتباه سازندگان، یا حواشی‌ای که بر متن غلبه کرده و... دست به دست هم داده تا موفقیتی با این برنامه‌ها همراه نباشد.

گفت‌وگو با حمید محمدی مجری پرمخاطب‌ترین برنامه فوتبال خارجی

سعی می‌کنم ایـــراداتم را برطرف کنم

۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

حمید محمدی را بسیاری در دهه 80 جوانی محجوب می‌شناسند که در زمان‌های پخش اخبار ورزشی در مقابل دوربین ظاهر می‌شد و با صدایی آرام و طمأنینه‌ای خاص اخبار ورزشی را به گوش بینندگان می‌رساند. البته فعالیت محمدی تنها در گویندگی خبر ختم نمی‌شود. بلکه او کارش را با رادیو شروع کرد و اتفاقا خارج از گود ورزش نیز فعالیت داشت و بیشتر در برنامه‌های اجتماعی و طنز فعالیت می‌کرد. تا این‌که دیگر جای پایش را در تلویزیون محکم کرد و حتی علاوه بر گویندگی خبر، راوی بسیاری از برنامه‌ها از جمله برنامه 90 بود. اما این روزها حمید محمدی در شبکه ورزش به عنوان مجری مقابل دوربین فوتبال 120 قرار گرفته است که تجربه اول او در این برنامه هم نیست. بلکه در فصل اول این برنامه محمدی به عنوان مجری حضور داشت؛ اما جای او را محمدحسین میثاقی گرفت و با شروع فصل تازه بار دیگر حمید محمدی به عنوان مجری فوتبال 120 معرفی شد و حالا او تجربه اولین اجرای تلویزیونی‌اش را بسیار دوست دارد و آن را متفاوت با سایر تجربه‌هایی که تاکنون داشته عنوان می‌کند. این جوان محجوب بدون حاشیه که جزو معدود چهره‌های شناخته‌شده است که به قول معروف آسه می‌رود و آسه می‌آید، حاضر نیست به برخی از سوالات پاسخ دهد و ترجیح می‌دهد آنها را بی‌جواب بگذارد و پاسخ‌دهنده نباشد که چرا او به عنوان مجری در فوتبال 120 حضور دارد و چرا جایگزین محمدحسین میثاقی شده. از سوی دیگر او نسبت به این سوال که ارتباط اسکایپی با چهره‌های مستطیل سبز اروپایی که در فصل تازه انجام می‌گیرد و اتفاقا با واکنش‌های مثبت بسیاری مواجه شده؛ هزینه‌اش را چه بخشی برعهده دارد و تا چه حد این کار هزینه‌بر است پاسخی نمی‌دهد و ترجیح می‌دهد عوامل دیگر این برنامه درباره این موضوع اظهار نظر کنند. با این حال با حمید محمدی درباره دنیای اجرا و حضورش در فوتبال 120 به گفت‌وگو نشستیم که می‌توانید در ادامه بخوانید.

نگاهی به برخی نقاط قوت و ضعف شبکه ورزش با مرور جدول پخش یک هفته این شبکه

شبکه‌ای برای همه فصول

۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

چینش جدول پخش یکی از سخت‌ترین کارهای تیم مدیریتی هر شبکه تلویزیونی است؛ اتفاقی که نیازمند درک درست نیازهای مخاطب هدف شبکه و علاقه‌مندی‌های آنها، شناخت فواصل زمانی‌ای که مخاطبان بیشتر به شبکه رجوع می‌کنند و...، بخشی از نکاتی است که طراحان جدول پخش یک شبکه تلویزیونی باید به آن توجه کنند. البته این همه ماجرا نیست و از آنجا که به قول قدیمی‌ها «مُشک باید خود ببوید، نه آن‌که عطار بگوید»، بخش مهمی از ماجرای چینش جدول پخش یک شبکه، محتوای تولید شده برای پخش و کیفیت و تنوع آن است و این یعنی هر شبکه تلویزیونی ابتدا باید متناسب با نیازهای مخاطبش برنامه تولید و پس از آن به شیوه‌ای منطقی و متناسب برای این برنامه‌ها زمان پخش تعیین کند.

تحلیلی بر شاخص‌ترین برنامه‌های ورزشی تلویزیون؛ هر کـدام چــه کیفیتــی دارند؟ نقـــــاط قـــوت و ضعف‌شان چیست؟

سوت آغاز در قاب جـادو

۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

برنامه‌های ورزشی در همه دنیا محبوب هستند. این حرف تازه‌ای نیست و تعدد شبکه‌های تخصصی ورزشی گواه این مدعاست. اصلا سری به میزان بیننده پخش مسابقات بزنیم تا بدانیم با چه عدد بالایی مواجه‌ایم. در کشور خودمان هم برنامه‌های ورزشی محبوب هستند. حالا کدام‌یک موفق‌ترند و بیننده بیشتری دارند، بحث دیگری است. در این گزارش سراغ چند برنامه شاخص رفته‌ایم تا بدانیم هر کدام صاحب چه مختصاتی هستند. هم به نقاط قوت‌شان اشاره شده و هم ایراد آنها. فراموش نکنیم علاوه بر آنچه در این گزارش به آنها اشاره شده است، برنامه‌های دیگری هم روی آنتن می‌روند. مثلا شبکه شما برنامه تخصصی«1+5 » را برای والیبال پخش می‌کند یا در شبکه ورزش برنامه‌های تخصصی زیادی پخش می‌شود که «شب‌های فوتبالی» را به عنوان یک نمونه تحلیل کرده‌ایم. شبکه خبر هم برنامه ورزشی دارد که رویکردشان خبری است و بیننده‌های خاص خود را دارد.

گفت‌و‌گو با اسکندر کوتی در مورد برنامه‌های ورزشی

باید راه را برای نسل جدید باز کرد

۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

برنامه‌های ورزشی را می‌توان از مهم‌ترین برنامه‌های تلویزیون دانست که به دلیل هیجانی بودن آن، افراد زیادی را به پای تلویزیون می‌کشاند، چرا که هر رشته ورزشی و به‌خصوص فوتبال در تمام دنیا طرفداران زیادی دارد که برای پیگیری مسابقات و حواشی آن، به تماشای این برنامه‌ها می‌نشینند و به همین دلیل بعضی از شبکه‌های تلویزیون با رقابت با یکدیگر در پوشش این اخبار و حواشی می‌پردازند، در این راستا و در پی مرور برنامه‌های ورزشی از گذشته تاکنون، به گفت‌وگو با اسکندر کوتی گوینده ورزشی خبر در سال‌های گذشته پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

نگاهی به برنامه‌های ورزشی نوستالژیک تلویزیون

برنامه‌های اُسّ وقوس‌دار !

۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

رسانه تلویزیون تنها کمی پس از ورودش به زندگی مخاطبان خود به آنچنان رسانه اثرگذاری بدل شد که نه‌تنها در زمان پخش برنامه‌هایش، حجم انبوهی از آنها را مقابل گیرنده‌ها بنشاند که حتی با گذشت زمان و دور شدن از زمان پخش اول این برنامه‌ها، نوستالژی‌های شیرین و دلنشین تماشای آنها همچنان در ذهن و حافظه بینندگانشان زنده بماند. وقتی به این تجربه مشترک جهانی که بی‌تردید تمام مخاطبان قاب شیشه‌ای در اقصی نقاط دنیا حسش کرده‌اند شرایط خاص تلویزیون ایران در سال‌های دشوار دهه شصت و کمبودهای ناشی از آن را اضافه کنیم، می‌توان حدس زد که یادآوری برنامه‌های آن دوره زمانی تا چه اندازه می‌تواند دلنشین و خاطره‌انگیز باشد. با این مقدمه نگاهی می‌کنیم به تعدادی از برنامه‌های ورزشی دهه‌های دورتر سیما که برخی از آنها سال‌هاست از دستور تولید و جدول پخش خارج شده و در قفسه‌های آرشیو جا خوش کرده‌اند و تعداد کمتری هم همچنان به پخش خود ادامه می‌دهند.

دنبــــــــالــــــه‌دارتــرین های جهان

۰۴ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

همین‌که سریالی 57 سال بتواند مخاطب خود را نسبتا راضی نگه دارد دلیل محکمی است تا همیشه تهیه‌کنندگان سراغ ساخت این مجموعه‌ها بروند. با نگاهی به فهرست سریال‌های بلندی که تا به امروز ساخته شده‌اند دو نکته مهم وجود دارد؛ یکی دسته بندی‌ها و دیگر کشورهای سازنده. گونه کمدی، درام، معمایی و پلیسی، خانوادگی، تخیلی و جنگی هرکدام به تنهایی فهرست بلندبالایی از سریال‌های مختلف دارند که پیدا کردن طولانی‌ترین سریال و موفق‌ترین آنها خیلی کار سخت و پیچیده‌ای نیست. از طرفی کشورهایی مثل ترکیه و ژاپن هم سال‌هاست که تخصص ویژه‌ای برای ساخت سریال‌های طولانی ـ چه از نظر تعداد قسمت و فصل‌ها و چه از نظر مدت زمان هر قسمت دارند. در این مطلب سه سریال پرسروصدا و موفقی که مخاطبان جهانی دارند و با وجود طولانی بودنشان توانستند پرطرفدار باقی بمانند را معرفی کردیم.

نگاهی به محبوب‌ترین سریال‌های خارجی چند فصلی در تلویزیون

تعقیب و گریـز با طعم آمپـول!

۰۴ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

در تاریخ چند دهه‌ای تلویزیون، سریال‌های داخلی و خارجی متعددی پخش شدند، سریال‌هایی که برخی از آنها جدا از این‌که در زمان روی آنتن رفتن‌شان مورد اقبال عمومی واقع شدند تا سال‌ها بعد از پخش نیز همچنان در گوشه ذهن مخاطبان سیما جا خوش کردند. اما برخی از این سریال‌های ماندگار، یک ویژگی مشترک داشتند و آن این‌که آنها بیشتر از تعداد قسمت‌های سریال‌های معمولی (بین 30 تا 60 قسمت) بودند و در طول سال‌های متوالی، فصل‌های مختلف آن سریال‌ها از شبکه‌های سیما به نمایش درمی‌آمد. در بین سریال‌های خارجی محبوب تلویزیون هم بودند آثاری که چند فصل از آنها پخش شد و به همین دلیل مردم تا مدت‌ها با شخصیت‌های این آثار و داستان زندگی‌شان درگیر بودند، سریال‌هایی که در اینجا می‌خواهیم آنها را مرور کرده تا بار دیگر خاطرات‌شان را زنده کنیم. برای این بخش سه سریال چند فصلی را انتخاب کردیم، سریال‌هایی که هرکدام از آنها مربوط به یک شغل خاص بود و هرکدام در زمان پخش شدن شان، مخاطبان زیادی را به پای جعبه جادو می‌نشاند.

قبلی۴بعدی