یادداشت/ محمد محتشمی-پژوهشگر برتر دینی و کارشناس نماز در استان بوشهر؛

فلسفه مقابله قرائت قرآن

گزارشی از پشت صحنه برنامه «دعوت» از رادیو تهران

همه دعوتیم

عصر یکی از روزهای این ماه مبارک به سمت میدان ارگ می‌روم تا ضمن همراهی با برنامه دعوت رادیو تهران، از نزدیک با عوامل برنامه، چند و چون تولید و ضبط آن آشنا شوم.
کد خبر: ۶۹۵۱۶۲
همه دعوتیم
«دعوت، بهترین نامی است که می‌توان برای میزبانی از روزه داران انتخاب کرد، از آنها می‌خواهیم بر سر سفره افطار این برنامه حاضر شوند.» اینها را پروانه طهماسبی، تهیه‌کننده برنامه می‌گوید و ادامه می‌دهد: دعوت با برپایی یک سفره افطاری مجازی قصد دارد در یک برنامه رادیویی میزبان مهمانان ثابت و متغیر برنامه باشد، حجت‌الاسلام پناهیان، حاج آقا سعیدیان، مهندس فتحی‌پور و... ازجمله مهمانان ثابت سفره افطاری دعوت هستند.

مهمانان متغیر برنامه نیز همان روز برایشان دعوتنامه فرستاده می‌شود؛ هر روز یک آدم خاص که کار ویژه‌ای را انجام داده است مانند خیر، آزاده، نویسنده کتاب‌های دینی و مذهبی یا بیشترین اهداکننده خون به برنامه دعوت می‌شوند، روایت مهمانان دیگر را گوینده برنامه بازگو می‌کند چراکه این مهمانان زاده تخیل و ذهن نویسندگان برنامه هستند.

وی می‌افزاید: با توجه به این‌که حال و هوای برنامه، معنوی و برنامه اذانگاهی است، سعی می‌شود با توجه به ساعات باقیمانده به پایان روز و خستگی مخاطب، لحظات شاد و مفرحی هم برای مخاطب فراهم شود تا گل لبخندی بر لبان شنونده‌ها بنشیند.

طهماسبی به بخشی از برنامه اشاره می‌کند و می‌گوید: کارشناس مذهبی برنامه مهندس فتحی‌پور است که در بخش اخلاق در قرآن به سوال روز برنامه پاسخ می‌دهد و از قرآن آیه مربوطه را ذکر می‌کند.

در میان برنامه، قطعه‌ای از فیلم‌های سینمایی و دینی پخش می‌شود؛ شنوندگان صدای بخش‌هایی از فیلم را می‌شنوند و از آنجا که این سریال‌ها و فیلم‌ها قبلا پخش شده‌اند شنوندگان با آنها همذات‌پنداری می‌کنند و حس خوب و خوشایندی منتقل می‌شود. در بخشی از برنامه حجت‌‌الاسلام پناهیان از رمضان و رازهای روزه‌داری، تغییر سبک زندگی در ماه رمضان و برنامه‌ریزی و... می‌گوید.

طهماسبی درباره دلایل انتخاب عنوان برنامه دعوت می‌گوید: انتخاب عنوان برنامه بر این اساس است که از مخاطبان به نوعی دعوت به عمل می‌آید و از آنها خواسته می‌شود بر سر سفره افطار این برنامه حاضر شوند. به نظرم دعوت، بهترین نامی است که می‌توان برای میزبانی از روزه‌داران انتخاب کرد.

وی ادامه می‌دهد: در این برنامه سعی شده موسیقی‌هایی انتخاب شود که با حال و هوای ماه نزول قرآن همخوانی داشته باشد، بیشتر آهنگ‌هایی انتخاب می‌شود که مخاطب احساس همذات‌پنداری می‌کند و در لحظات باقیمانده تا افطار احساس آرامش داشته باشد.

یکی از جذابیت‌های برنامه این است که در لحظات افطار نیایش‌ها و نثرهای دل‌انگیز با تلاوت قرآن با صدای قاریان ممتاز و پخش نوای معنوی و روح بخش اذان به برنامه رنگ و بویی دیگر می‌بخشد. ماه مبارک رمضان، با بشارت، بهجت و شادمانی اهل ایمان همراه است؛ بنابراین در برنامه‌ها باید نشانه‌های این شادمانی نمایان شود. یکی دیگر از ویژگی‌های این برنامه القای حس شادی و نشاط به شنونده‌هاست که از طریق اجرای گوینده برنامه، پخش مناسب موسیقی و متن‌هایی که از سوی نویسندگان نوشته می‌شود و... همه دست در دست هم می‌دهند تا لحظات خوبی برای مخاطب فراهم شود.

مهمان سفره افطار رادیو تهران هستید

الهام شوقی از گویندگان رادیو تهران ضمن دعوت از شنوندگان برای شنیدن بخشی از برنامه که بازخوانی متنی ادبی همراه با طرح سوال است، از آنها می‌خواهد از طریق تماس یا پیامک علاوه بر پاسخگویی به پرسش‌های امروز، نظرها و دیدگاه‌های خود را نیز در ارتباط با موضوع برنامه که «روزه‌داری دل یعنی چه؟ گوهر دل رو چطور پاس بداریم؟» بیان کنند.

دکتر شمسایی، کارشناس برنامه دعای روز ماه رمضان را همراه با تفسیر آن تقدیم شنوندگان برنامه دعوت می‌کند.

محمدرضا میرحسینی گزارشگر برنامه به محله‌های مختلف شهر تهران سر می‌زند و همه را به سفره افطار رادیو تهران دعوت می‌کند و از فعالان مشاغل مختلف که هنگام افطار نیز فعالیت دارند، گزارش‌هایی تهیه می‌کند و پای حرف رانندگان اتوبوسرانی، نانوایان، آتش‌نشانان و... می‌نشیند.

مخاطبان برنامه هم با ارسال پیامک به سوال برنامه پاسخ می‌دهند: روزه‌داری با دل یعنی این‌که دلت با خدا باشد و دلت را پاک و بزرگ نگه داری.

در ادامه دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی درباره اضافه وزن در ماه رمضان و چاقی و الگوی صحیح مصرف موادغذایی می‌گوید و ضمن بیان فواید و عوارضی که برخی از مواد غذایی دارند با بیان توصیه‌های تغذیه‌ای شنوندگان را همراهی می‌کند.

در این برنامه سعی شده موسیقی‌هایی انتخاب شود که با حال و هوای ماه نزول قرآن همخوانی بیشتری داشته باشد. در فواصل برنامه نیز شنوندگان با صدای ساحل کریمی و محمدرضا علی اکبری دل نوشته‌ها را می‌شنوند.

مهمان امروز برنامه آقای محمدی است، صاحبخانه‌ای که سال‌ها منزلش را به صورت رایگان و سالانه در اختیار زوج‌های جوان قرار داده است. با او درباره این‌که چه انگیزه‌ای از این کار داشته، شرایط زندگی و خاطراتی که با مستاجران داشته صحبت می‌شود.

گوینده برنامه نیز هر روز بخشی را به بازگو کردن ویژگی‌ها و خصوصیات مهمانان ویژه اختصاص می‌دهد، کسانی که به نوعی در این افطاری، مهمان سفره رادیو تهران هستند.

مهمان امروز برنامه دعوت، زینت خانم است، زنی که تا چند سال پیش که همسرش را از دست داده بود فکر می‌کرد با رفتن شوهرش، دنیایش به آخر رسیده و کاری از دستش برنمی‌آید، اما بعد از مدتی به خودش آمده که می‌تواند بار زندگی را به دوش بکشد. حالا که چند سالی از آن دوران می‌گذرد با بزرگ شدن ثمره‌های زندگیش و به بار نشستن زحماتش، از خدایی که هیچ وقت آنها را تنها نگذاشته تشکر می‌کند.

شنونده‌ها هم با برنامه خودشان تماس می‌گیرند و ضمن این‌که به سوال برنامه پاسخ می‌دهند با مردم هم درددل می‌کنند.

اکبر یاری، گزارشگر برنامه دعوت نیز به مساجد شهر تهران سر می‌زند و با امامان جماعت مساجد گفت‌وگو می‌کند و آنها را به سفره افطار رادیو تهران دعوت می‌کند.

حاج آقا سعیدیان در ادامه برنامه درباره آثار و برکات ذکر صلوات می‌گوید: رسول خدا، حضرت محمد (صلوات‌الله علیه) فرمودند: «کسی که صلوات بر من را فراموش کند راه بهشت را گم کرده است.»

آمیزه‌ای از آیات و احادیث

در فرصتی که پیش می‌آید با مهدی رسولی یکی از نویسندگانی که سال گذشته هم با این برنامه همکاری داشته، همکلام می‌شوم. او می‌گوید: ده سال است که کار نویسندگی می‌کنم، نویسندگی برنامه‌های مختلف شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی از جمله صبح بخیر ایران، نردبان و مستند روزگار را به عهده داشتم و امسال هم در بخش‌های نیایش و مهمانان ویژه با برنامه دعوت همکاری می‌کنم.

وقتی از نویسنده برنامه درباره نویسندگی بخش مهمانان ویژه می‌پرسم، می‌گوید: این مهمان ویژه، زاده تخلیل نویسنده است، شخصی که خاص و موفق است و جسارت، صبر و شکیبایی دارد و توانسته با تکیه بر توانمندی‌ها و ارتقای دانش، مهارت و استعدادهای خود به جایگاهی دست یابد. ما تلاش می‌کنیم تا وجه خوشایند ویژگی‌های افراد موفق را در همه افراد زنده کنیم تا آنها نیز در زندگی افرادی موفق باشند.

رسولی با پاسخ به این پرسش که نویسنده برنامه ماه رمضان به چه نکاتی باید توجه داشته باشد، می‌گوید: توجه اصلی به مخاطب است. تلاش می‌شود تا آنها حس خوب و خوشایندی داشته باشند و با شنیدن برنامه لذت معنوی ببرند.

نویسنده برنامه دعوت در ادامه به تفاوت نویسندگی برنامه‌های ماه رمضان و سایر ماه‌ها اشاره می‌کند و می‌افزاید: نویسندگی برنامه‌های ماه رمضان با برنامه‌های عادی مانند تفاوت ماه رمضان با سایر ماه‌هاست، همان‌طور که ما در ماه رمضان به معنویت بیشتر بها می‌دهیم و توجهی به مادیات و روزمرگی زندگی نداریم در برنامه‌های ماه رمضان نیز بیشتر بر معنویت تکیه می‌شود، به خلق و خوی خوش، رفتار نیکو و پسندیده و به زیباتر دیدن پدیده‌ها و آنچه در اطراف ما وجود دارد توجه می‌شود. ماه رمضان ماه امیدواری است و یکی از بزرگ‌ترین گناهان یأس و ناامیدی است، ما تلاش می‌کنیم که رنگ و بوی امیدواری و زندگی را به مخاطبان القا کنیم تا همه از برکات عظیم و معنوی این ماه مبارک بهره‌مند شوند.

ترکیبی از وله‌ها، آهنگ‌ها و آمیزه‌ای از روایات، آیات و احادیثی را که بسیار گوشنواز و دلنشین است، پخش دعا و مناجات، پخش اذان و نماز رنگ و لعاب دیگری به برنامه می‌بخشد و سفره افطار رادیو تهران را جلا می‌دهد.

یکی از نکاتی که در این برنامه بیشتر به آن توجه شده، آرامش روح و روان مخاطبانی است که در لحظات باقیمانده تا افطار به آرامش بیشتری نیاز دارند.

پروانه طهماسبی تهیه‌کننده، الهام شوقی گوینده، سینا محمدحسن هماهنگی، مهدی رسولی، الهه سوداچی و فاطمه خسروپور نویسنده، ساحل کریمی و محمدرضا علی‌اکبری در بخش کلیپ دل‌نوشته با برنامه دعوت همکاری دارند.

تنظیم موج

برنامه دعوت کاری از گروه معارف و تربیت شبکه رادیویی تهران است که هر روز از ساعت 19 تا 21 روی موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز همراه شنوندگان است. (مریم کریمی/ ضمیمه قاب کوچک)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها