آشنایی با آداب مهمانی و میزبانی: مصائب مهمانداری در نوروز

امان از مهمانانی که کنگر نخورده، لنگر می‌اندازند!

ایام عید پر است از مجالس مهمانی و یک مجلس مهمانی خوب هم، درست مثل سکه دو رو دارد: هم مهمانانش آداب مهمانی را بلدند، هم میزبانانش آداب میزبانی را. شما با این آداب چقدر آشنایی دارید؟ میدانید چطور باید مهمان خوبی بود؟
کد خبر: ۵۵۰۷۹۲

 

* هیچ گاه سرزده به مهمانی نروید. ایام عید، بازار مهمانی و دید و بازدید داغ است. پیش از این‌که به قصد مهمانی از منزل خارج شوید، تلفن بزنید و از حضور میزبان در منزل، بویژه از آمادگی‌اش برای پذیرایی از شما مطمئن شوید. شاید مهمانان زیادی در منزل میزبان حضور داشته باشند و او موقع پذیرایی به زحمت بیفتد، یا خسته باشد و حوصله پذیرایی نداشته باشد.

* سعی نکنید میزبان را غافلگیر کنید! حضورهای سرزده یا غافلگیرانه فقط برای اعضای صمیمی و نزدیک خانواده ممکن است مناسب باشد که هیچ گونه رودربایستی با هم ندارند. در غافلگیریها ممکن است میزبان به جای این‌که از بودن با شما خوشحال شود، معذب و ناراحت شود و این کار اصلا هیجان‌انگیز نخواهد بود.

* یادتان باشد، میزبان به تعداد شما تدارک می‌بیند؛ پس از بردن خواهر، برادر و پسر خاله و دختر عمو به مهمانی‌ای که خودتان دعوت شده‌اید پرهیز کنید. اگر می‌خواهید کسی را با خودتان ببرید حتما به میزبان بگویید و خصوصیات همراهتان را نیز در نظر بیگیرید. شاید میزبان شما با او راحت نباشد. اگر برای دید و بازدید عید به مهمانی میروید حتما قبلا تعداد افراد را به اطلاع میزبان برسانید.

* اگر میزبانید و کسی با شما تماس میگیرد تا برای مهمانی هماهنگ کند، رودربایستی را کنار بگذارید و به شیوه‌ای دوستانه و محترمانه از تعارفات غیر مشخص فاصله بگیرید تا هم تکلیف خودتان روشن شود هم تکلیف مهمان. اصرارهای ناشی از رودربایستی‌، پذیرفتن مهمان در حالی که برای پذیرایی از او آمادگی ندارید و... به صمیمیت روابط لطمه میزند.

* وقت‌شناس باشید. اگر قرار گذاشته‌اید زمان معینی به منزل میزبان بروید، دیر نکنید. زود هم نروید. در روز‌های شلوغ عید، هر خانواده‌ای برای خودش برنامه‌ریزی فشرده‌ای دارد و تأخیر شما ممکن است برنامه یک جمع را مختل کند. میزبان باید بداند دقیقا کی منتظر ورود شما باشد و کی انتظار خروج‌تان را داشته باشد. دیرکرد بیشتر از نیم ساعت بی‌مبالاتی شما را می‌رساند و برنامه‌ریزی میزبان را به هم خواهد زد.

*در نظر بیشتر خانواده‌های ایرانی با کفش وارد شدن مهمان، معضلی بزرگ است. از سویی، خیلی‌ها دوست ندارند بدون کفش به مهمانی بروند اما ورود با کفش‌های خیابان به خانه میزبان کار درستی نیست و سبب بروز ناراحتی او خواهد شد. قبل از ورود حتما از میزبان بپرسید که آیا می‌توانید کفش‌های‌تان را درآورید یا نه؟ کفشها را باید درون خانه و در پادری درآورید یا بیرون؟ راهکار منطقی این است که اگر به پوشیدن کفش عادت دارید، کفش روفرشی مخصوص مهمانی همراه داشته باشید و همان دم در کفش‌تان را عوض کنید و میزبان را مطمئن کنید که این کفش‌ها را فقط در خانه میپوشید.

* اگر برای ناهار یا شام دعوت شده‌اید باید به برنامه غذایی میزبان احترام بگذارید. شاید شما ساعت 3 ظهر ناهار بخورید اما میزبان معمولا ساعت یک. این ساعات را نمیدانید؟ از میزبان درباره ساعتی که باید در خانه او حضور داشته باشید بپرسید.

* فقط به همان میزان که مشخص شده در خانه میزبان حاضر باشید. اگر عصر به مهمانی می‌روید باید به صورتی آن را تمام کنید که به وعده غذایی بر نخورید تا میزبان به رغم تعارف برای ماندن شما، در مضیقه قرار نگیرد و به زحمت بیشتر نیفتد.

* گفت‌وگو کنید نه بحث. وقتی دور هم نشسته‌اید، احتمال پیش آمدن بحث‌هایی متنوع درباره مسائل گوناگون زیاد است. فراموش نکنید که مجلس مهمانی جای بحث و جدل نیست. درباره هر موضوعی به گپهای خودمانی بسنده کنید و مهمانی را به میدان جنگ و تلاش برای قانع کردن طرف مقابل تبدیل نکنید.

* شما به مهمانی رفته‌اید تا به‌ خود و میزبانتان خوش بگذرد. پس بدون این‌که ادب را زیر پا بگذارید شوخی کنید یا بحث سرگرم‌کننده‌ای به راه اندازید که خوش بگذرد. یادتان باشد که صحبت کردن درباره بعضی مسائل، بی‌مبالاتی به حساب می‌آید. مثلا نباید درباره حقوق میزبان سوال کنید یا بحث را به مسائلی که درباره آن‌ها اختلاف نظر دارید بکشانید. اگر گمان میکنید در برخی مسائل با هم توافق ندارید بحث را شروع نکنید یا در حین بحث کوتاه بیایید چون چنین بحث‌هایی مناسب مهمانی دوستانه نیست و هم خودتان را عصبی خواهد کرد، هم دیگران را.

* تا جایی که میتوانید از میزبان نخواهید تلویزیون را برای دیدن سریال مورد علاقه شما روشن کند. شما برای دید و بازدید به مهمانی رفته‌اید، نه برای دور هم تلویزیون دیدن. البته اگر میزبان هم مانند شما به دیدن برنامه مورد نظر علاقه‌مند است، دور هم تماشا کردن تلویزیون و برنامه‌هایی اینچنین اشکالی ندارد و حتی ممکن است باعث جلوگیری از معذب بودن میزبان هم بشود.

* بهتر است موبایلتان را در مهمانی، بخصوص اگر کوتاه مدت است و نام دید و بازدید عید را یدک میکشد، فراموش کنید و مشغول پیامک زدن یا پیامک خواندن و صحبت کردن طولانی با آن در مهمانی نشوید. اگر تلفن همراه شما زنگ خورد، با صدای آهسته و دور از جمع با مخاطب حرف بزنید و تا جایی که می‌توانید کوتاه صحبت کنید. اگر حین ترک خانه میزبان از جا بلند شده‌اید، صحبت تلفنی را کوتاه کنید و میزبان را سرپا نگه ندارید.

*به هیچ وجه در خانه راه نیفتید و به اتاق‌ها سرک نکشید مگر اینکه میزبان بخواهد خانه‌اش را به شما نشان دهد. بچه‌ها را هم به اتاقهای دیگر نفرستید. خیلی‌ها عادت دارند به بچه‌ها بگویند بروید و در اتاق بچه میزبان بازی کنید! شاید میزبان اتاقش را مرتب و آماده نکرده باشد و به دلیل ورود کسی به آن معذب شود. حتی اگر می‌خواهید دستشویی هم بروید حتما از میزبان بخواهید شما را راهنمایی کند.

* مهمانی و دید و بازدید عید، فرصتی است برای تازه کردن دیدار‌ها و لذت بردن از مصاحبت همدیگر. هر چه تکلفات آن بیشتر باشد، هر دو طرف معذب‌تر خواهند شد. بر عکس، اگر یک طرف کاملا بیخیال و یک طرف هم کاملا ریزبین به هر چیزی باشد و هیچ طرفی هم نخواهد خلقیات طرف دیگر را در نظر داشته باشد، این فرصت لذت بردن از مصاحبت، تبدیل به لحظات عذاب برای هر دو طرف خواهد شد.

* در صورت تمایل میزبان، به او در پذیرایی کمک کنید. خوشبختانه بیشتر ایرانیها بویژه خانمها، این کار را خوب بلدند. موقع چیدن میز غذا، مرتب کردن آشپزخانه بعد از صرف غذا و شست‌وشوی ظروف و... با کسب اجازه به میزبان کمک کنید اما هم دقت بیشتری کنید که ظرفی نشکند هم اصرار نکنید چون برخی اشخاص میل چندانی به اصرار برای کمک ندارند. با این حال، کمک به میزبان، فرصتی است برای صمیمیتر کردن رابطه‌تان با او.

* شنونده و گوینده خوبی باشید. در مهمانی به غیبت و بدگویی از این و آن،، تعریف و تمجید از خود، صحبت کردن بیش از میزبان، در کلام دیگری دویدن، فقط متکلم بودن و... نپردازید. سعی کنید از چهره طرفتان میزان رضایت او را از موضوع یا مقدار صحبتها بسنجید تا از ادب مهمانی خارج نشده باشید. به دیگران اجازه صحبت بدهید و شنونده خوبی باشید.

* فضولی یا کنحکاوی خود را مهار کنید! بعضی‌ها عادت دارند درباره هر چیزی سوال می‌کنند. پرسیدن قیمت وسایل خانه و میوه و شیرینی و چیزهای دیگر در نظر برخی افراد چندان مناسب نیست. ربطی به مهمان ندارد که مبل میزبان چقدر قیمت دارد یا خانه‌اش را متری چند خریده. اگر از آن خوش‌تان آمده فقط می‌توانید به اندازه از آن تعریف کنید. اگر مطمئنید غذا یا شیرینی دست‌پخت میزبان است از او سوال کنید اما اگر شک دارید که آن را خود درست کرده یا از بیرون تهیه کرده، از روش پخت آن سوال نکنید تا مثلا به رویش آورید و میزبانتان را معذب کنید.

* حواستان به گذر زمان باشد. ساعات بعد از صرف شام درست است که برای گپ‌های طولانی مناسب به نظر میرسند ولی حواستان باشد که این گپ‌ها خیلی هم به درازا نکشد. گاهی میزبان برنامه دیگری هم ممکن است داشته باشد یا بخواهد صبح روز بعد سر قرار یا کاری حاضر باشد و به سبب رودربایستی‌ نتواند آن را به شما بگوید.

* غم و غصه‌تان را با خودتان نبرید. وقتی به مهمانی می‌روید، غصه‌هایتان را در خانه جا بگذارید. مهمانی جای خوبی برای طرح مسائل و مشکلات نیست. مسلما میزبان هم مثل شما مشکلات خاص خودش را دارد. یادتان باشد که این دید و بازدیدها قرار است فرصتی باشند برای شاد بودن و فراموش کردن گرفتاری‌ها.

* حواستان به بچه‌ها باشد. اگر بچه‌های اهل شیطنت و پر جنب و جوشی دارید که دلشان می‌خواهد از همه چیز سر در بیاورند و از در و دیوار بالا بروند، حتما حواستان به آنها باشد. به هر حال آن‌جا خانه خودتان نیست و احتمالا قواعد و قوانین خودش را دارد. بنابراین، به رغم تعارف میزبان، به فرزندتان اجازه ندهید تمام کار‌هایی را که در منزل انجام می‌دهد بی‌توجه به ملاحظات در منزل میزبان هم انجام دهد. بهتر است پیش از رفتن به مهمانی، با کوچک‌ترها صحبت کنید و توجیه‌شان کنید که مهمانی یعنی چه. اگر هم احیانا حرف‌هایتان اثر نکرد و کودک شروع کرد به شیطنت و به هم ریختن منزل صاحبخانه، بی‌خیال نباشید و او را منع کنید. این ایده را که بچه باید از همه چیز سر در بیاورد، لااقل وقتی که مهمانید، فراموش کنید.

* در خانه‌های آپارتمانی حواستان باشد که زیاد سر و صدا به راه نیندازید. ممکن است همسایه‌ها تحمل چندانی نداشته باشند، بیمار و مریضی در خانه داشته باشند، قصد استراحت داشته باشند و... از همه مهمتر خود صاحبخانه از شلوغی معذب شود. به خود و فرزندانتان یاد دهید که در مهمانیها بویژه مهمانیهای آپارتمانی شلوغ نکنند.

* یک عادت اغلب ما ایرانیها گفت‌وگوهای بعد از خداحافظی است! بخش دیگری از صحبت میماند برای دم در و حین خداحافظی که گاه خیلی هم طولانی میشود. این عادت را حداقل شما از سر خودتان بیندازید؛ بخصوص در مهمانیهای شبانه و در خانه‌های آپارتمانی.

* تشکر از میزبان به خاطر پذیرایی‌اش ضروری است. بر حسب نوع مهمانی، این کار را می‌توانید در پایان همان مهمانی و خیلی کوتاه انجام دهید یا فردای آن به میزبان تلفن بزنید و بگویید فقط تماس گرفته‌اسید تا از پذیرایی دیروز تشکر کنید؛ همین.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
حانیه
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۸
۰
۰
حیوون خونگی هاشونم با خودشون نیارن
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها