هر توده‌ای که در بدن وجود داشته باشد، لزوما بدخیم نیست حتی اگر در کبد باشد. بعضی از انواع این توده‌ها خوش‌خیم و بدون دردسر هستند و فرد مبتلا را آزار نمی‌دهند. البته باید یادمان باشد همین توده‌های خوش‌خیم را هم به حال خودشان رها نکنیم چون بعضی از آنها، احتمال بدخیم شدن دارد و برخی دیگر هم نیازمند بررسی و پیگیری‌های دقیق‌تر است.
کد خبر: ۶۹۹۷۸۳
توده‌های خوش‌خیم کبدی

جام جم سرا: از میان این توده‌ها می‌توان به همانژیوم کبدی، آدنوم کبدی و FNH اشاره کرد که هر یک نوعی از توده‌های خوش‌خیم کبد به حساب می‌آیند.

همانژیوم شایع‌ترین توده خوش‌خیم کبدی است که در هر سن و سالی می‌تواند تشخیص داده شود، اما در سنین میانسالی و بین 30 تا 50 سال احتمال روبه‌رو شدن با آن بیشتر خواهد بود. شیوع همانژیوم در خانم‌ها بیشتر از آقایان است که به گفته دکتر مژگان فروتن، معمولا به طور تصادفی و هنگامی که بیمار به دلیل دیگری به پزشک مراجعه کرده، تشخیص داده می‌شود.

دکتر فروتن، فوق‌تخصص بیماری‌های گوارش، کبد و مجاری صفراوی در گفت‌وگو با جام‌جم درباره این توده‌های خوش‌خیم چنین توضیح می‌دهد: هنگامی که توده‌های خوش‌خیم کبدی ایجاد می‌شود، بیمار علامت خاصی ندارد و آنزیم‌های کبدی هم طبیعی است. همچنین بیلی‌روبین و عملکرد کبد نیز در این شرایط نرمال بوده و توده در حقیقت به صورت اتفاقی تشخیص داده می‌شود.

این توده‌ها چطور تشخیص داده می‌شود؟

اگر توده‌های خوش‌خیم کبدی هیچ نشانه‌ای ندارد، پس چطور می‌توان آنها را تشخیص داد؟ شاید این سوال برای شما هم مطرح شده باشد، پس خوب است نظر دکتر فروتن را بدانید. او می‌گوید: این توده‌ها به صورت اتفاقی و هنگامی که بیمار به دلیل دیگری برای تصویربرداری مراجعه کرده است، نمایان و تشخیص داده خواهد شد.

البته این فوق‌تخصص بیماری‌های گوارش و کبد تاکید می‌کند: وجود این توده‌ها حتما باید با استفاده از دو روش رادیولوژیک تائید شود، به این معنی که اگر فقط در سونوگرافی وجود توده‌ای گزارش شده باشد، کافی نیست و حتما لازم است سی‌تی‌اسکن یا ام‌آرآی هم برای بیمار انجام شود تا خوش‌خیم بودن آنها تائید شود.

به گفته وی، انجام دو روش رادیولوژی یا تصویربرداری برای تائید خوش‌خیم بودن این توده‌ها ضروری است و در صورت نیاز حتی شاید ممکن باشد از اسکن هسته‌ای استفاده یا نمونه‌برداری کبد انجام شود.

ارتباط توده‌های کبدی با مصرف قرص‌های ضدبارداری

مصرف بیش از حد و طولانی مدت قرص‌های ضدبارداری می‌تواند در ایجاد برخی از انواع توده‌های خوش‌خیم کبدی موثر باشد و آن طور که دکتر فروتن می‌گوید بروز آدنوم کبدی با مصرف قرص‌های ضدبارداری برای مدتی طولانی در ارتباط است. علاوه بر این، اندازه همانژیوم کبدی هم با مصرف این قرص‌ها می‌تواند افزایش یابد.

بر همین اساس به کسانی که با همانژیوم کبدی مواجه هستند، توصیه می‌شود از مصرف قرص‌های ضدبارداری و هورمون‌های جنسی اجتناب کنند و در صورت امکان، باردار نشوند، زیرا اندازه همانژیوم کبدی طی بارداری افزایش می‌یابد. البته گاهی هم ممکن است این توده‌ یعنی همانژیوم کبدی از ابتدا در کبد فردی وجود داشته باشد.

احتمال بروز این توده‌ها به گفته دکتر فروتن، در خانم‌ها بیشتر است و در هر سن و سالی هم ممکن است تشخیص داده شود، اما در سنین میانسالی احتمال روبه‌رو شدن با آنها بیشتر خواهد بود.

چه کار باید کرد؟

خیلی‌ها فکر می‌کنند توده‌های خوش‌خیم نیازی به درمان و پیگیری ندارد و برای همین کاری برای برطرف کردن این مشکل انجام نمی‌دهند. برخی دیگر هم برعکس این افراد، نگران می‌شوند و فقط به جراحی و خارج کردن توده از بدن‌شان فکر می‌کنند. دکتر فروتن، اما در این باره چنین توضیح می‌دهد: در صورتی که وجود آدنوم کبدی تائید شود، بهتر است این توده را از بدن خارج کرد زیرا احتمال ایجاد بدخیمی وجود دارد.

به گفته این فوق‌تخصص گوارش و کبد، در مورد توده همانژیوم کبدی موضوع متفاوت است و اگر وجود این غده تائید شود لازم نیست کار خاصی صورت بگیرد و فقط به پیگیری نیاز داریم.

وی تأکید می‌کند: این مطلب به معنای نادیده گرفتن توده‌های کبدی و همانژیوم نیست و نباید فراموش کرد این توده‌ها حتما به پیگیری و بررسی نیاز دارد. همچنین هنگامی که اندازه همانژیوم افزایش پیدا کند، شاید جراحی یا استفاده از دیگر روش‌های درمانی لازم شود که به همین دلیل بیماران باید در دوره‌های زمانی منظم با پزشک‌شان در تماس باشند و در این ‌زمینه با او مشورت کنند.

نیلوفر اسعدی‌بیگی / گروه سلامت

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۴ انتشار یافته: ۱۴
فاطمه
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۲
۰
۰
اندازه این توده چقدر؟
ندا
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۵
۰
۲
چرا باردار نشن؟
نرگس
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۷
۰
۱۱
همانژیوم كبدی به اندازه 8 میلیمتر پشت كبد عمقی وجوددارد.وچراباردارنباید شد.34ساله
زهرا
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۲
۷
۱۸
سلام بچه 4ماهه ای داریم كه شكمش ورم كرده بودپیگیری كردیم گفتن كبدش خیلی بزرگ شده وداخلش توده هم داره ایاخیلی خطرناكه ؟اصلا خوب میشه؟احتیاج به عمل داره ؟كجاببریمش؟باتشكر
رضایی
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۵
۳
۱۵
باعرض سلام خسته نباشید
اگه اندازه توده تقریبا ۵ سانت باشه چه باید بكنیم؟
یاسی
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۶
۳
۲۰
باسلام
دوتاهمانژیوم كبدی در لوب راست كبد به اندازه 55و48 میلی متر دارم و كیست تخمدان هم به اندازه 55 میلی متر نیز مشاهده شده است .با توجه به اینكه نمی توانم دارو برای كیست مصرف كنم .پزشك زنان گفته باید برای برطرف كردن كیست جراحی كنم .آیا تشخیص پزشك زنان درست است؟
با سپاس
كاظمی
-
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۳
۱
۵
از این كه كمك به مردم مشاوره مدهید ممنونم
خدیجه
-
۲۳:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
۴
۲۶
سلام كیست 12میلمتری در لوب راست كبد دارم لطفا راهنمایی كنید چكار كنم آیا خطر داره

24354
محدثه
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۱
۹
۴۲
سلام .درسگمان ۷لوب راست كبد یك توده سولید و اكوژن(همانژیوم)با ابعاد۵/۷×۴/۳م.م مشاهده شده.آیا نیاز به خارج كردن آن هست ؟
مینا
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۵/۱۲/۰۴
۵
۶
سلام خسته نباشید من چند روزی هستش. ك معده درد دارم وچند سال پیش هم گفتن كبد چرب دارم آقای دكتر میخواستم بدونم لزومی داره من انتیسكوپی یا امرای برم اگه دارویی هست بگید من استفاده كنم
حاجی محمود
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۰
۱
۱۰
سلام من چند ماه هست دچار درد وسوزش در طرف راست زیر قفسه سینه هستم چندین بار به پزشك مراجعه كردم ایا امكان مشكل در كبدم هست
ر.اصفهانی
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۸
۱
۲۳
سلام خسته نباشید
مادر من ٤٩ سالشه و خیلی اتفاقی زمانی كه برای سونوگرافی شكم و لگن رفته بود متوجه شدكه دارای اكوژن در لوب راست كبد به ابعاد ٣٠*١٩ میلی متر با حاشیه هیپواكو است، در واقع همان همانژیوم.
البته پارسال فیبروم شدید داشتن و تشخیص داده شد كه باید رحم و تخمدان در اورده بشه، و بعد از عمل متوجه شدیم كه خوش خیم بوده .
میخواستم بدونم از روی این قطر میشه خوش خیم بودن یا بد خیم بودن توده رو تشخیص داد؟
البته باید ام ار ای و سی تی اسكن بدن ، اما خب خیلی نگرانم و نمیدونم الان باید چیكار كنم
مهدی محمدی
Iran, Islamic Republic of
۰۳:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۲
۳
۲۵
سلام و خسته نباشید من ۴ سال پیش برای سونوگرافی روده چك اپ كلی از گوارش گرفتم و متوجه شدم كبدم چرب و یه غده به اندازه ۱۲×۸ میلیمتر در لوب سمت راست كبدم هست به پزشك مراجعه كردم قرص ویتامین E و یه قرص گیاهی برام تجویز كرد كه این غده از بین بره بعد از تمام شدن دارو چند بار دیگه سونوگرافی رفتم ولی غده همون اندازه بود الان هم طحالم هم یكم بزرگتر شده و دیگه پیش پزشك نرفتم میخوام برای درمان كبدم نظرتون رو بدید با تشكر
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۹
۰
۰
سلام خسته نباشین احتمال ارسال تصویر سیتی اسکن جهت مشاوره با شما هست
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها