تیک‌، یکی از شایع‌ترین مشکلات روانی است که به گفته کارشناسان دلایل شیوع آن چندان مشخص نیست، ولی تخمین زده می‌‌شود بین ۵ تا ۲۵ درصد کودکان در سنین مدرسه نیز نوعی از اختلال تیک را تجربه می ‌کنند.تیک‌‌ها حرکات غیرطبیعی ناگهانی، مکرر، سریع و هماهنگی هستند که معمولاً به راحتی قابل تقلید هستند.
کد خبر: ۶۹۸۷۱۵
روش های درمان تیک عصبی

جام جم سرا:حرکات به‌ صورتی مشابه مکرراً رخ می‌‌دهند و بیمار قادر است به ‌صورتی ارادی برای مدتی کوتاه آنها را مهار کند، اما این امر ممکن است سبب اضطراب بیمار شود.تیک‌ها در نتیجه فشار روانی تشدید می‌شوند و حین فعالیت‌های ارادی و تمرکز فکری کاهش یافته و در خواب از بین می‌روند.

دکتر پیرخائفی، روان‌شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه، تیک‌ها را فعالیت‌های حرکتی - صوتی می‌داند که به ‌صورت ناگهانی اتفاق می‌افتند و در آن، فرد توان مقاومت خود را از دست داده و ظاهراً مقابله با‌ آن هیچ فایده‌ای نخواهد داشت.

وی، پریدن گوشه‌ چشم، پرش در ناحیه ‌گردن و حرکات اضافه در شانه را از تیک‌های حرکتی می‌داند و در خصوص تیک‌های صوتی ابراز می‌کند، در این ‌گونه تیک‌ها علاوه بر تکان‌های عضلات، سیستم صوتی نیز (مانند صاف کردن گلو، خرخر کردن و بالا کشیدن بینی و ...) درگیر می‌شود.تیک‌هایی که به تازگی آغاز شده‌اند، اغلب نیاز به درمان ندارند.

توصیه مناسب به والدین و اطرافیان کودک مبتلا به تیک این است که توجهی به تیک‌ها نداشته باشند، زیرا تمرکز روی تیک، باعث تشدید آن می‌شود.اکثر تیک‌هایی که تازه آغاز شده‌اند، مسیر محدود و گذرایی دارند و به سمت اختلال جدی‌تری پیش نمی‌روند و حداکثر طیّ دوره‌های استرس‌آور عود می‌کنند. معدودی از تیک‌ها بیشتر از یک ‌سال طول می‌کشند.

تیک در آقایان سه‌ برابر بیشتر از خانم‌ها است و تیک‌های مزمن بیشتر بین سنین ۶ تا ۱۲ سالگی دیده می‌شوند.

انواع تیک

تیک‌ها را می‌توان بر اساس ساده یا متعدد بودن، گذرا و مزمن بودن به ۴ گروه تقسیم کرد:

تیک‌های ساده گذرا

این نوع تیک ها در کودکی بسیار شایع‌اند و معمولاً پس از یک ‌سال (‌اغلب طیّ چند هفته) خودبه‌خود بهبود می‌یابند و عمدتاً نیاز به درمان ندارند. تیک‌های حرکتی معمول که اغلب در حدود ۳ و نیم سالگی شروع می‌شوند، به کودکان کمک می‌کنند تا انرژی عصبی را آزاد کنند. ۷۵ درصد از کودکان، این نوع تیک را در عرض ۶ ماه پشت سر می‌گذارند.

اگر کودک شما گرفتار تیک‌ شد، بهترین راه، نادیده گرفتن آن است. هیچ‌گاه او را سرزنش نکرده و یا تنبیه نکنید. شما می‌توانید برای جلوگیری از تبدیل شدن این عمل به یک عادت، با تمرین کردن روش‌های پیشگیرانه، به کودکان‌تان کمک کنید، ولی تیک‌های گذرا نباید در برنامه کامل ترک عادت مورد توجه قرار گیرند.

تیک‌های عصبی مزمن

اگر تیک‌ بیش از ۱۲ ماه ادامه یابد، تیک مزمن محسوب می‌شود. تیک‌های مزمن پایدار هستند و معمولاً انقباض ماهیچه در آنها بیش از حد و بسیار شدید است. این تیک‌ها مشخصاً به‌ صورت حمله‌های دوره‌ای هستند و غالباً شدت آنها ماه به ماه، روز به روز یا حتّی ساعت به ساعت تغییر می‌کند. در حقیقت، رفتار تیکی ممکن است برای هفته‌ها یا ماه‌ها کاملاً محو، اما دوباره ظاهر شود.

ممکن است در هر سنّی پدیدار شوند، اما اغلب در کودکی شروع می‌شوند. درمان در اکثر موارد لازم نیست. باید به بیمار توضیح داد که این اختلال اهمیتی ندارد.

تیک‌های عصبی ساده یا متعدد مداوم

معمولاً از کودکی یا نوجوانی و قبل از ۱۵ سالگی آغاز می‌شود. در بسیاری از موارد تیک‌های موردی روی می‌دهد، اما بهبود کامل در خاتمه نوجوانی رخ می‌دهد.

سندرم تیک‌های حرکتی و صوتی متعدد مزمن

این سندرم به نام پزشک فرانسوی‌ای که نخستین‌بار این بیماری را توصیف کرد، "سندرم ژیل دولا توره" نامیده می‌شود.

این اختلال معمولاً همراه با تحریک‌پذیری و وسواس است که می‌تواند موجب رانده شدن فرد از اجتماع شود و این واکنش‌های اجتماعی منفی می‌‌تواند فرد را به افسردگی دچار کند و حتّی در بعضی مواقع او را به سوی خودکشی نیز سوق ‌دهد.

تیک‌های توره درصورت عدم ‌درمان می‌توانند به حالتی مزمن در فرد تبدیل شوند.در این افراد حرکات لب و دهان‌شان به‌ گونه‌ای هست که انگار حرف‌های رکیک به زبان می‌آورند، در صورتی که این طور نیست.بجز تیک‌های گذرا در سایر تیک‌های عصبی احتمال بازگشت وجود دارد.

علت‌ تیک عصبی

زمانی اعتقاد بر این بود که تیک‌ها علائم بیرونی احساسات سرکوب شده و کشمکش‌های درونی‌اند. امروزه در بسیاری از نقاط جهان آن را ترکیبی از عوامل محیطی و زیستی می‌دانند.

تیک‌ تقریباً در یک سوم موارد، پایه ژنتیک دارد، اما در برخی حالات ممکن است این عادت از طریق تقلید به دست آید.همچنین، مشخص شده است که رفتارهای تیکی در زمان فشارهای عصبی افزایش می‌یابد که این امر به "تیک عصبی" منجر می‌شود.

در صورتی که از وجود تیک‌های عصبی در کودک‌تان رنج می‌برید، نکات زیر را مدّ نظر داشته باشید:

کاهش فشار روانی

به لحاظ این که رفتارهای تیکی غالباً با فشار روانی تشدید می‌شوند، مواردی را در زندگی کودک‌تان جست‌وجو کنید که ممکن است منشأ ناراحتی یا نگرانی او باشند. مثلاً ببینید آیا او تلاش می‌کند که از تکالیف مدرسه و درس‌ها عقب نمانند؟ آیا انتظارات ورزشی او بالاست؟

برای کاهش تنش‌های احتمالی کودک و ایجاد آرامش و اطمینان در او، تا آنجا که ممکن است موقعیت‌های فشارزا را از بین ببرید و با او مهربان باشید. تعداد تیک‌ها اغلب با کاهش فشار روانی، تقلیل می‌یابند.

راههای درمان تیک عصبی

یکی از نکاتی که دربارة انواع تیک‌ها حائز اهمیت است، نوع برخورد و نگاه عوام به آن است که باعث می‌شود، فرد مبتلا دچار احساس ناخوشایندی شود و خود را از انظار پنهان کند و در صورت افزایش بیش از حد این اختلال، حتّی در رفتارهای اجتماعی او نیز تأثیر بگذارد.

اگر افراد با نشانه‌های طولانی‌مدت تیک مواجه شدند، باید برای جلوگیری از اختلالات وسیع‌تر به روان‌‌پزشک یا روان‌شناس مراجعه کنند.

اولین روش، عدم توجه مستقیم به تیک ها می‌باشد که توسط خانواده اعمال می‌گردد و در صورت پایدار و مزمن بودن می‌توان از روش‌های غیردارویی از جمله Habit Reversal Training)HRT) آموزش معکوس کردن عادت که شامل ۵ مرحله می‌باشد استفاده نمود:

▪ توصیف و تکرار تیک در آینه

▪ پیدا کردن جزئیات تیک توسط درمانگر

▪ تمرین شناسایی اولین علامت رخداد تیک

▪ آنالیز موقعیتی که تیک در آن رخ می‌دهد

▪ آموزش پاسخ فیزیکال عکس توسط بیمار ۱ تا ۳ دقیقه

با آموزش این روش به کودک، بیمار می‌تواند علائم را تحت کنترل خود درآورد.

فرد مبتلا را دعوا و یا مسخره نکنید، به جای آن رژیم غذایی و یا شیوه زندگی او را تغییر دهید.

بیشتر تیک های عصبی به استرس و اضطراب ربط دارد. ایجاد آرامش از طریق ورزش های تنفس عمیق به مرور زمان این عارضه را برطرف خواهد کرد. عادت هایی مانند کشیدن گوش به علت خجالتی یا عصبی بودن به مرور زمان به تیک عصبی تبدیل می شود. بنا براین سعی کنید این عادت ها را رفع کنید.

گاهی اوقات این حالت ها بر اثر کمبود ویتامین و ماده معدنی مانند منیزیم در بدن ایجاد می شود. مصرف قرص های مولتی ویتامین می تواند در رفع این عارضه موثر باشد. اگر علت این عارضه مصرف داروی معینی است، با پزشک مشورت کنید تا داروها را تغییر دهد. تیک های مربوط به اضطراب، مسائل عاطفی و روحی یا حالت عصبی را می توان با درمیان گذاشتن استرس ها و مشکلات زندگی با فرد نزدیکی به حداقل رساند و گاهی نیز از بین برد.

طب سنتی برای درمان تیک عصبی

باید تقویت کننده عصبی مانند سنبله طیب با عسل یک قاشق چایخوری صبح زود و گل بهار نارنج با عسل یک قاشق چایخوری اول مغرب مصرف کنند.چیزهای ترش و تندو تیز برایشان سم است و نباید مصرف شود.(دلگرم)

newsQrCode
برچسب ها: تیک عصبی تیک
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۲۰
بهنام
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۳
۰
۰
داروندارد یاندارد بالاخره این تیك 6ساعته دارم میخونم هیچی عایدم نشد.
امین
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۲
۰
۰
بسیار خوب بود
كامران
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۴
۰
۲
بابا من تو صورتم چند نوع تیك هم زمان باهم دارم و چند ساله تو صورتم به یه نوعی تیك میزنم بعضی روزها هم واقعا خیلی ازم شدید میشه مثلا جر دادن دندونم و تكون دادن فك و لبم با هم همزمان انجام میشه خیلی خسته شدم خیلی هیچ راه و درمانی هم نداره متاسفانه)-:
حامد
-
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۸
۰
۰
سلام من حدود دو ساله كه گرفتار بیماری تیك هستم مدل تیكم جوریه كه یا یك حرفو چند بار تكرار میكنم یا عذر میخوام تیك اب دهن انداختن هم دارم اعصابم خورد شده لطفا راهنمایی كنید ویا دارویی اگه برای درمانش هست بگید ممنون
سهیل
-
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۲
۰
۰
پسری 15 ساله هستم تیك صورت و حرف زدن دارم یك حرفی رو دو یا سه بار تكرار میكنم دكتر هم رفته ام دارو داده می خورم ولی هیچ فایده ای ندارد .
شادی
-
۲۲:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۵
۰
۳
سلام من شادی 23 سالمه پرش چشم دارم و 9ماه دارو مصرف كردم اما تیكم خوب نشده دیگه كلافم چیكار كنم؟؟
محمد
-
۰۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
۰
۰
سلام من حدود یك ساله كه تیك دارم یك مدت تو انگشتم و یك مدت تو گردنم بود حالا اومده تو چشم هام خیلی دارم اذیت میشم اگر دارویی را میشناسید لطفا بگید تا مصرف كنم
ویسنا
-
۲۲:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۶
۱
۰
سلام،پسر ٩ ساله ای دارم،در محیط خانوادگی بسیار ارام و امن بزرگ شده،متاسفانه با شروع ٧ سالگی و ورود به مدرسه با انواع تیكهای عصبی مواجه شد،از پلك زدن،تیك صوتی(صاف كردن گلو)واكنون هم به كوبیدن دست و پا به دیوار و در رسیده،یك دوره اغوش درمانی و تمرینات تنفسی برایش انجام دادم اما موقتی بود ومجدد شدیدتر برگشت،لطفا مرا راهنمایی بفرمایید؟ایا درمان دارویی لازم است؟؟؟
فاطمه
United States of America
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۳۰
منم مشكل شما رو دارم و الان دخترم كلاس دومه و هم تیك صوتی داره و هم حركتی خیلی خسته شدم آیا شما برا درمان به نتیجه رسیدید
معصومه
-
۲۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۴
۰
۰
پسرم 11سالشه و 7ساله تیك های مختلفی داشته یكسال ریپریدون و فلوكستین خورد خوب شد اما به محض اینكه تموم میشه دوباره شروع میشه تیكاش،تورو خدا راهنماییم كنید
منصور
-
۰۲:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۵
۰
۰
من 52 ساله ام و تیك در قسمت گردن دارم كه مدت كمی است منو بسیار آزار می دهد بصورتی كه گردن درد هم گرفته ام تا زمانی كه سرم پایین است مشكلی ندارم اما به محض اینكه سرم را بلند می كنم بشدت ماهیچه های پشت گردنم منقبض می شوند.
همه نوع سعی كرده ام كه مانع از این كار شوم اما گویی بی اراده هستم و گردن درد بسیار زیاد هم دارم.
f
-
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
۰
۰
سلام
كاش درباره روش های درمانی نوین در روانشناسی بیشتر میگفتید یا اینكه خود فرد چه تمریناتی میتونه انجام بده كه در بهبودش موثر باشه یا درباره ورزشهایی كه ممكنه كمك كنه اطلاعاتی میدادید. من بیش از 1 ساله این مشكلو دارم پرش پلك و دقیقا از زمانی شروع شد كه برای امتحانات دانشگاهم دچار استرس شدید شدم حالا اون امتحانا تموم شده ولی تیك همچنان با من مونده، همونجور كه گفته شده به تیك هایی كه تازه شروع شده و ساده س نباید زیاد اهمیت داد منم سعی كردم نادیده بگیرمش اما نادیده گرفتنش برای من كه تاثیری نداشت چون همچنان با منه و هرچند گاهی خبری ازش نیست اما با یه استرس دوباره برمیگرده و حتی بعد از رفع اون حالت استرس زا هم تیك تا مدتها با من میمونه و این واقعا آزادهنده س. خوب من دقیقا نمیدونم به كجا باید مراجعه كنم، روانشناس، روانپزشك، متخصص اعصاب و روان یا... ولی كاش در این باره هم توضیحاتی میدادید.
نیما
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۴
۰
۰
برای درمان سنتی تیك باید هر دو مورد مصرف شود یا نه یعنی هم گل بهار نارنج با عسل و هم سنبله طیب با عسل؟؟؟
f
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
۰
۲
سلام ممنون بابت جوابگو بودنتون
من تصمیم گرفتم شرایط استرس زا رو از خودم دور كنم هرچند شرایط كاریم باعث میشه استرس داشته باشم اما برای رهایی از مشكلم دست به كار شدم و یوگا رو شروع كردم البته هنوز ابتدای راهم اما شاید بتونه كمكم كنه.
همه نگرانیم اینه كه اطرافیانم متوجه مشكلم بشن واسه همین تا حد امكان سعی میكنم این مشكل رو بپوشونم واقعا آزاردهنده س كه برای اینكه دیگران متوجه تیك عصبیت نشن مجبور باشی ارتباطاتت رو محدود كنی یا در برابر صحبتهای دیگران از جوابهای كوتاه استفاده كنی و از ارتباط چشمی پرهیز كنی اونم واسه منی كه توی صحبت كردن عادت همیشگیم حفظ ارتباط چشمی بوده، بزرگترین ترسم یكی اینه كه دیگران متوجه این مسئله بشن كه قطعا روی كارم و روابط خانوادگیم تاثیر میزاره و یكی اینكه این مسئله دایمی باشه، به هر حال برای حل مشكلم دست به كار شدم امیدوارم یوگا كمكم كنه و میخوام درمان دارویی رو هم شروع كنم.آیا داروها به درمان قطعی كمك میكنن؟
مریم
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۴
۰
۱
عالی بود.امیدوارم موفق باشید.برای فرزندم دعا كنید.سپاس
سحر
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۴۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۶
۰
۱
سلام .پسر۷ ساله ای دارم .الان چند وقتیه متوجه شدم تیك عصبی پیدا كرده طوری كه گردن و چونه هاشو به سمته پایین میكشه.البته درخوانواده ای بسیاراروم و پرمحبت داره بزرگ میشه.بازی كامپیوتری جنگی و گوشی هم زیاد بازی میكنه .میخاستم بپرسم این دلیلش میشه .تراخدا راهنماییم كنین واسه درمانش باید چكاركنم خیلی نگرانشم .
نازنین لازمی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۲/۰۶
۰
۰
سلام پدرم ۶۶ ساله هست و چند ماه پیش احساس درد از كتف و بازوی چپ میكرد بعد از دوماه وقتی عصبی شد انگشتان دست چپ بصورت تیك تكان مكرر و شدید داشتند به كمك طب سوزنی یك جلسه توانست تیك انگشتان را بجز انگشت كوچك دست مهار كند
حال پس از گذشت سه ماه این بار از ناحیه ی مچ دست راست دچار مشكل تیك شدند كه بصورت ناگهانی مچ دست هرچند دقیقه یكبار میچرخد نگران این هستم كه شدید تر شود
اگر درمانی یا نیاز ب مراجعه ب پزشك هست خواهش میكنم كمكم كنید.سپاسگزارم
كاینات
Mauritius
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۴
۰
۰
دختری 14 ساله ر هستم برای اولین بار به خاطر فوت عموم برام تیك پیدا شد چند روزی پیش هم نمی دانم چرا برام دل هره پیدا شد و بازم اینطوری شدم
دانیال
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۱
۰
۴
حاضر هستم هر عملی بكنم فقط این تیك كه از اول دبستان تا الان كه ۲۳سالم ازم كنده بشه
كامران
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۳
۱
۱
پسرم چند سال است موهای ابرو مژه پای خود را میكند
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها