طی ۲ سال آینده حتمی خواهد بود:

قطع و جیره‌بندی آب در تهران

پدر کویر‌شناسی ایران در مصاحبه‌ای با بیان اینکه انتقال آب تمام سدهای کشور هم معضل کمبود آب تهران را حل نمی‌کند گفت: ظرف دو سال آینده قطع و جیره بندی آب در تهران حتمی است. پروفسور پرویز کردوانی افزود: خشکسالی بهانه‌ای شده تا مسئولان سوءمدیریت منابع آب را با آن توجیه کنند. گفت‌و‌گویی مفصل در این باره را که افراد و خانواده‌های بسیاری را این روزهای گرم درگیر خود کرده است در ادامه بخوانید.
کد خبر: ۶۹۴۰۳۰
قطع و جیره‌بندی آب در تهران

جام جم سرا: به گفته کردوانی، اصطلاح تغییر اقلیم اصطلاح درستی نیست چرا که در سالهای اخیر در کشور نوسان اقلیم و نه تغییر اقلیم داشته‌ایم به طوریکه اگرچه در حال حاضر در بسیاری از استانهای کشور با کاهش بارندگی مواجه هستیم اما همین زمستان گذشته در غرب کشور مقادیر زیادی بارش برف وجود داشت.

کردوانی با اشاره به کاهش میزان بارندگی در تهران در سال جاری اظهار داشت: این در حالی است که ۴ سال پیش در منطقه زعفرانیه ۱۷ سانتی متر برف بارید بنابراین اگر چه به طور کلی میزان بارش‌ها در سطح کشور کاهش یافته اما این بدان معنی نیست که روند همواره این چنین است.

حتی اگر بارندگی نرمال شود منابع آب تهران تا ۲۰ سال دیگر بهبود نمی‌یابد

این استاد دانشگاه بابیان اینکه روند بارندگی در کشور نوسان دارد، تصریح کرد: اما آنچه که مسلم است خشکسالی‌های ناشی از سوءمدیریت منابع آب در کشور حاکم شده و ظرف ۲۰ سال آینده امکان ندارد که وضعیت هیچ یک از استانهای کشور به ویژه تهران از نظر منابع آبی بهبود یابد.

قطع و جیره بندی آب در تهران ظرف دو سال آینده حتمی است

کردوانی با اشاره به اینکه با این روند، تهران ظرف دو سال آینده حتما با قطع و جیره بندی آب دست و پنجه نرم خواهد کرد گفت: مسئولان تمام راههای ممکن برای سرازیر کردن آب شهرهای مجاور و استانهای دور و نزدیک را به پایتخت امتحان کرده و دیگر هیچ مسیری برای انتقال آب به سوی این کلانشهر بی‌در پیکر باقی نمانده است.

این استاد اقلیم‌شناسی با اشاره به روند تامین منابع آب در تهران یادآور شد: از سال ۱۳۰۹ آب شهر تهران از کرج تامین می‌شد در آن زمان مردم از حوض و آب انبار استفاده می‌کردند سپس با گذاشتن تلمبه، برداشت آب از قنات‌ها مرسوم شد و مردم با مشک و گاری آب می‌خریدند و فضای سبز حیاط‌ها نیز با استفاده از آب جوی‌ها آبیاری می‌شد.

هیچ راهی برای انتقال آب شهر‌های دور و نزدیک به تهران باقی نمانده

به گفته وی، پس از چند سال مردم تهران چاههای فشاری حفر کردند و در دهه‌های اخیر سدسازی برای تامین آب تهران آغاز شد.

اظهار داشت: سد لار و کرج و لتیان که در اصل برای تامین آب ورامین و کرج احداث شده بودند پس از چند سال بیش از ۹۰ درصد آب پشت سد‌ها نیز به سوی تهران روانه شد و کمتر از ۱۰ درصد آب پشت این سد‌ها به کرج و ورامین رسید.

وی افزود: در طی ۵ سال اخیر با افزایش توسعه و جمعیت در تهران تمام آب پشت این سد‌ها به سمت تهران روانه شد و حتی یک قطره از آن به ورامین نرسید و مردم ورامین برای مصارف خود از آب زیرزمینی استفاده می‌کنند.

آب تمام سدهای کشور هم کمبود آب تهران را حل نمی‌کند

کردوانی با اشاره به اینکه حتی آب سدهای کرج، لتیان و لار نتوانست آب مورد نیاز برای تهرانی‌ها را فراهم کند تصریح کرد: بنابراین مسئولان با احداث سد سفیدرود بر روی رود قزل اوزن در گیلان شاخه شاهرود این سد را از چهار سال پیش به سمت تهران روانه کردند.

وی با اشاره به احداث سد ماملو در جنوب تهران تاکید کرد: در حال حاضر ۷۰ درصد آب پشت این سد نیز برای تهران مصرف می‌شود.

انتقال آب از ارتفاعات دو هزار تنکابن آخرین منبع تأمین آب پایتخت

این استاد اقلیم‌شناسی اظهار داشت: مسئولان از دوسال پیش با توجه به کمبود منابع آب در تهران برای انتقال آب از ارتفاعات ۲ هزار و ۳ هزار تنکابن به تهران اقدام می‌کنند همچنین شکاف‌های سد لار نیز که موجب هدررفت بخشی از آب پشت این سد در هراز می‌شود نیز توسط شرکت‌های مختلف بسته شده و تمام این آب نیز به سمت تهران روانه می‌شود.

کردوانی یادآور شد: همچنان سد طالقان نیز که در اصل برای تامین آب قزوین و البرز راه اندازی شده بود نیز برای تهران بکار می‌رود و در حال حاضر دیگر هیچ منبع آبی وجود ندارد که بتوان آن را به سوی تهران روانه کرد.

وی با اشاره به هزینه‌های هنگفت استفاده از رآکتور اتمی در اطراف آب خزر برای انتقال آن به پایتخت یادآور شد: در حقیقت دیگر هیچ راهی برای تامین منابع آب تهران باقی نمانده و اگر چه مسئولان منابع آب بسیاری از شهر‌ها و استانهای اطراف را برای تهران هزینه کردند و موجب خشکسالی در این مناطق شدند باز هم تهران از تمام مناطق دیگر به دلیل سوءمدیریت منابع آب و همچنین مصرف آن از تمام دیگر مناطق کشور تشنه‌تر است.

حفر چاه راه حل مناسبی برای تأمین آب نیست

وی در ادامه گفت: در حال حاضر تنها راهی که برای جلوگیری از جیره بندی و قطع آب در پایتخت به ذهن مسئولان می‌رسد حفر چاه است اما از آنجایی که سطح آب‌های زیرزمینی تهران به شدت افت کرده این راه حل نیز ممکن است تا حداکثر یک سال آینده جلوی جیره بندی آب در پایتخت را بگیرد.

آب نیتراته به خورد مردم ندهیم

وی با اشاره به اینکه خود وزارت نیرو بار‌ها اعلام کرده که آب بسیاری از چاههای حفر شده تهران به نیترات آلوده است و برای همین آن‌ها را بسته‌ایم اظهار داشت: مطمئنا در شرایط کمبود آب در این چاه‌ها باز می‌شود و آب نیتراته به خورد مردم داده می‌شود.

آب نیتراته اصلیترین عامل سرطان معده

کردوانی با اشاره به اینکه در حال حاضر در بسیاری از استان‌ها از جمله مازندران منابع آب زیرزمینی به نیترات آلوده هستند افزود: این آب‌ها یکی از مهم‌ترین عوامل سرطان‌ها و بویژه سرطان معده هستند بنابراین به هیچ عنوان مسئولان نباید از آب چاه بویژه چاههایی که مشکل دارند برای مصارف شرب مردم استفاده کنند.

جیره بندی بهتر از سرطان

به اعتقاد وی چنانچه مسئولان راه حل جیره بندی منابع آب را در نظر بگیرند بهتر از آن است که آب نیتراته را به خورد مردم بدهند.

وی راه حل اصلی مقابله با کمبود آب در تهران مدیریت در جلوگیری از هدر رفتن منابع آب، مصرف آب برای امور شهری، صنعتی و کشاورزی، مدیریت در انتقال آب و مدیریت در استفاده از آبهای غیر متعارف عنوان کرد و افزود: چنانچه شورای عالی آب که بیشتر هم و غمش تهیه آب اضافی برای پایتخت است این راهکار‌ها را در نظر گیرد می‌توان بحران آب در پایتخت را چندین سال به تعویق انداخت.

انتقاد از توسعه ۲۵۰۰ هکتار فضای سبز ناسازگار با اقلیم تهران

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تنها شهرداری ۴۳۷ حلقه چاه در تهران دارد گفت: چندی پیش بدون در نظر گرفتن محدودیت‌های آب حتی برای مصارف شرب سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری تهران از توسعه ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار فضای سبز دیگر برای پایتخت خبر داد در حالی که این توسعه به هیچ عنوان سازگار با اقلیم تهران نیست و موجب هرچه بیشتر هدر رفتن منابع آب در شهری می‌شود که در حال حاضر در تهیه آب شرب نیز مانده است.

تامین آب شهرک‌های اطراف تهران با فاضلاب

به گفته وی همین حالا در شهرک‌های اطراف تهران مانند شهریار و رباط کریم آب تصفیه نشده و مخلوط با فاضلاب در اختیار شهروندان قرار می‌گیرد به همین دلیل بسیاری از مردم این شهر‌ها با خودرو آب از تهران برای مصارف شرب خود می‌برند.

انتقال آب به شهر‌های خشک بزرگ‌ترین خیانت به مردم

وی با اشاره به اینکه مسئولان مدام دم از صرفه جویی و عزم ملی مردم برای مدیریت مصرف آب می‌زنند گفت: بزرگ‌ترین خیانت به یک شهر این است که اگر آب ندارد آب شهرهای اطراف و دیگر مناطق را با پروژه‌های سازه‌ای به آن منتقل کنیم چرا که مردم از کمبود‌ها و وضعیت اقلیمی شهرشان غافل شده و دیگر نمی‌توان جلوی مصارف بی‌رویه آن را گرفت.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد که مردم و مسئولان با در نظر گرفتن اینکه ایران کشوری خشک و بیابانی است دخل و خرج خود را متناسب کرده و با توجه به میزان بارندگی و ذخایر آب سطحی و زیر زمینی کشور در درست مصرف کردن این منابع کوشش کنند.(مهر)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
نیكو
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۹
۰
۰
توروخدا بیاین همگی صرفه جویی كنیم

نیازمندی ها