کارشناس حقوق‌ بین‌الملل در گفت‌وگو با جام جم آنلاین:

نقض قوانین حقوق بشری و داخلی آمریکا با بازداشت غیرقانونی خبرنگار پرس‌تی‌وی

بازداشت مرضیه هاشمی خبرنگار و مجری شبکه پرس‌تی‌وی توسط پلیس آمریکا موجی از واکنش‌ها را در پی داشت

انقلابی آمریکایی

روز گذشته خبری منتشر شد که مرضیه هاشمی (ملانی فرانکلین) خبرنگار و مجری شبکه تلویزیونی «پرس‌تی‌وی» در سفری که به آمریکا داشته بازداشت شده است. این خبرنگار آمریکایی‌الاصل مسلمان شده از سوی ماموران امنیتی در واشنگتن پایتخت ایالات متحده آمریکا بازداشت شده و دلیل این بازداشت نیز روشن نبوده و اتهامی علیه وی مطرح نشده است. این خبر به سرعت دست به دست شد و توجه مخاطبان را در فضای رسانه به خود جلب کرد. اتفاقی که تازگی نداشته و پیش از این نیز بارها شاهد چنین برخوردهایی که رنگ و بوی تبعیض از آن به مشام می‌رسیده، بوده‌ایم. این روزنامه‌نگار و مجری متولد آمریکا، برای دیدار با برادر بیمار و فرزندان و بستگان خود به آمریکا سفر کرده بود که روز یکشنبه در فرودگاه بین‌المللی سنت لوئیس لامبرت بازداشت و سپس توسط FBI به مرکز بازجویی منتقل شد. طی 48 ساعت اول بازداشت مرضیه هاشمی اطلاعی از او در اختیار بستگان وی نبوده، اما پس از این مدت طی تماسی که با اعضای خانواده داشته از بدرفتاری با وی در زندان خبر داده است. او بدون این‌که مراحل قانونی را سپری کند به زندان منتقل شده و مانند مجرم با وی برخورد شده و دست و پایش با زنجیر بسته شده است.
کد خبر: ۱۱۸۵۰۷۸

نادر طالب‌زاده پیرامون شخصیت هاشمی می‌گوید: «هاشمی پیشانی شبکه پرس‌تی‌وی و از برجسته‌ترین خبرنگاران و مجریان این شبکه بود، چون آمریکایی‌الاصل و درضمن سیاهپوست است به همین خاطر خیلی مورد توجه رسانه‌های غربی بود. خیلی مصمم صحبت کرده و در عقاید و نظرات خود پایدار بود، لذا شاید حساسیت ارگان‌هایی مانند FBI و اتاق‌های فکری که این مدل دستگیری‌ها را طراحی می‌کنند روی وی زیاد بوده و به همین جهت نیز او را دستگیر کرده‌اند.»
او در گفت‌وگویی به زمینه فعالیتش این‌طور اشاره کرده است: «اغلب مستندهایم درباره نژادپرستی و خشونت علیه سیاهپوستان در آمریکاست که تا به حال از چند شبکه در ایران پخش شده است. همیشه حتی زمانی که مسلمان نبودم هم دغدغه کمک به محرومان را داشتم.»
پس از انتشار خبر بازداشت مرضیه هاشمی در آمریکا، کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز هشتگ‌های «FreeMarziehHashemi» و «Pray4MarziehHashemi» را برای حمایت از او ایجاد کردند تا به رفتار غیرحرفه‌ای و بالاتر از آن غیرانسانی دولت آمریکا در برخورد با یک خبرنگار و شهروند جامعه جهانی اشاره کنند.
او از سال 1979 همزمان با انقلاب اسلامی فعالیت‌های رسانه‌ای و فرهنگی خود را آغاز کرده و در این زمینه از گویندگی و اجرا تا ساخت مستند در کارنامه کاری وی دیده می‌شود. ساخت مستند «تقاطع» درباره ماجرای مشکوک قتل ندا آقاسلطان در سال 88، یکی از کارهای برجسته در کارنامه کاری مرضیه هاشمی است. او در این مستند نشان می‌دهد این قتل از سوی نیروهای نفوذی گروهک منافقین انجام شده تا التهاب بیشتری به روزهای سال88 تزریق کنند.
او به عنوان یک فعال رسانه‌ای، حمایت از محرومان و رساندن صدای انسان‌های تحت ستم نظام‌های آپارتایدی را در صدر برنامه‌هایش قرار می‌داده است.
«من مرضیه هاشمی هستم که نام قبلی من «ملانی فرانکلین» بود و اهل آمریکایم.» این جملات آغازین مستندی است که درباره او ساخته و از شبکه جهانی جام‌جم پخش شده بود. او خود را این‌طور معرفی و تاکید می‌کند که اهل آمریکاست. «من مجری پرس‌تی‌وی هستم و مستند می‌سازم.» شاید این‌که او مجری پرس‌تی‌وی بوده عامل مهمی باشد که در کشور آزادی او را این‌طور بازداشت کنند و برخوردهایی که ذکر آن رفت با وی صورت بگیرد. البته نباید از نظر دور داشت که سیاه‌پوست بودن او نیز عامل مهم دیگری برای بازداشت و برخوردهای اینچنین می‌تواند باشد. او در این مستند به آشنایی‌اش با اسلام اشاره می‌کند: «سوال‌های مختلف در ذهنم ایجاد می‌شد و از افراد مختلف اعم از خانواده و کلیسا می‌پرسیدم ولی برخی از سوال‌هایم جواب درستی پیدا نکرد.» «چند سال بعد در دانشگاه با انقلاب ایران روبه‌رو شدم به خصوص حرف‌های امام خمینی(ره) که می‌گفت نه شرق نه غرب به خصوص وقتی می‌گفت «با یاری خدا». این قسمت برایم جالب بود. این قدم اول برای ارتباط برقرار کردن بود.»

بازداشت خبرنگارانی ایرانی یا آنهایی که برای ایران فعالیت می‌کنند، در کشورهای دیگر، تبدیل به امری رایج شده است.
حمید معصومی‌نژاد، خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در ایتالیا سال گذشته توسط پلیس ایتالیا در فرودگاه بازداشت شد. او برای مراسم درگذشت یکی از بستگانش به ایران آمده بود، اما پس از بازگشت به ایتالیا توسط پلیس این کشور بازداشت و پس از ساعاتی آزاد شد. به گفته معصومی‌نژاد، پلیس بعد از کنترل دقیق و بازرسی شدید وسایل شخصی او، بدون هیچ توضیحی وی را آزاد کرد. این در حالی است که نام او به عنوان خبرنگار خبرگزاری صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در فهرست وزارت خارجه ایتالیا ثبت رسمی شده و این برخورد پلیس غیرقابل قبول بوده است. او گفت: «اصولا کنترل معمولی افراد در فرودگاه‌ها به مدت ده دقیقه صورت می‌گیرد اما من نزدیک به دوساعت بازداشت بودم و درنهایت بدون هیچ توضیحی مرا آزاد کردند.» این در حالی است که پیش از این حساب بانکی وی نیز مسدود شده بود.
کاظم اخوان، خبرنگار خبرگزاری ایرنا، همراه با احمد متوسلیان، 14 تیر 1361 اسیر و پس از آن ناپدید شدند. اخوان به همراه احمد متوسلیان فرمانده لشکر ۲۷ محمد رسول‌ا...، تقی رستگارمقدم و سید محسن موسوی کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در لبنان در پست بازرسی برباره توسط عناصر شبه نظامی متحد رژیم صهیونیستی موسوم به نیروهای لبنانی فالانژیست‌دستگیر و به نقطه نامعلومی انتقال داده شدند. از آن روز تا امروز اثری از آنها نیست و مجامع بین‌المللی نیز در قبال این مساله سکوت کردند.
خالد صبارنه، خبرنگار محلی خبرگزاری صدا و سیما حین پوشش تظاهرات هفتگی در کرانه غربی رود اردن به دست رژیم اشغالگر قدس بازداشت شد. این اتفاق در سال 95 روی داد و واکنش‌های بسیاری برانگیخت. نظامیان رژیم صهیونیستی خبرنگار محلی خبرگزاری صدا و سیما در کرانه غربی را به دلیل پوشش تحولات این منطقه و اقدامات سرکوبگرانه صهیونیست‌ها بازداشت کردند. این تظاهرات به منظور محکوم کردن ساخت دیوار حایل و شهرک‌سازی صهیونیست‌ها صورت گرفته بود، که بازداشت شد. پایگاه «فلسطین پست» نوشت: نیروهای اشغالگر رژیم صهیونیستی، خالد صبارنه خبرنگار و هیثم الخطیب تصویربردار را به همراه سه نفر از تظاهرات‌کنندگان فلسطینی در روستای بعلین در غرب رام‌ا... بازداشت کردند.
نیروهای امنیتی مصر سمیرا منتظری، خبرنگار صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران را در قاهره بازداشت کردند. گفته شده بود، وی توسط پلیس مصر به مرکز بازپرسی منتقل شده که علت بازداشت این خبرنگار نداشتن مجوز پوشش خبری اعلام شد. در هر صورت این رویه بازداشت خبرنگاران ایرانی در کشورهای دیگر امری متداول شده که هیچ نهاد حقوق بشری نسبت به این موضوع واکنش نشان نمی‌دهد.

حسام آبنوس

رسانه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها