کلیات طرح استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی دیروز با 149 رای موافق، 69 رای مخالف و 9 رای ممتنع از مجموع 233 نماینده حاضر در جلسه علنی، تصویب شد.
کد خبر: ۷۹۰۸۶۶

به گزارش ایرنا، علی لاریجانی پیشنهاد داد که این طرح برای بررسی و رفع مشکلاتی که اداره قوانین مجلس به آن وارد کرده به کمیسیون بازگردد تا در مدت زمان محدودی در کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور بررسی شده و پس از دو هفته به صحن برای بررسی نمایندگان بازگردد.

این پیشنهاد لاریجانی نیز به رای گذاشته شد و نمایندگان با 144 رای موافق، 73 رای مخالف و 4 رای ممتنع از مجموع 229 نماینده حاضر در صحن به آن رای مثبت دادند.

در ابتدای بررسی طرح استانی شدن انتخابات مجلس، محمدجواد کولیوند نماینده مردم کرج و نایب‌رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس، گزارش این کمیسیون را خواند. کولیوند گفت: این طرح باعث افزایش مشارکت مردم و جلوگیری از ورود پول‌های کثیف به انتخابات می‌شود.

پس از آن مهدی کوچک زاده، نماینده تهران در اخطار اصل 64 قانون اساسی گفت، این قانون اختیار داده تا نمایندگان هر حوزه انتخابیه خارج از آن حوزه انتخاب شوند که لاریجانی در پاسخ به وی گفت، حوزه انتخابیه در این قانون پابرجا مانده پس اخطار قانون اساسی وارد نیست. حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم میمه نیز در اخطار بند 15 اصل 3 قانون اساسی گفت: این طرح باعث افزایش اختلافات محلی و قومی می‌شود چنان‌که پیش از این شورای نگهبان نیز در همین زمینه ایراداتی از طرح ارائه شده گرفته بود.

لاریجانی اخطار وی را وارد ندانست، سپس مهدی دواتگری نماینده مردم مراغه به عنوان مخالف اول به ایراد سخنرانی پرداخت. وی گفت: بررسی این قانون شائبه این‌که نمایندگان برای تثبیت نمایندگی خود چنین کاری را در اواخر مجلس نهم انجام می‌دهند، ایجاد می‌کند. حسین گروسی نماینده مردم شهریار در مجلس نیز در موافقت با این طرح گفت: با تصویب این طرح هر نامزد از سهمیه شهرستانی خود ثبت‌نام می‌کند و سهمیه هر حوزه انتخابیه بر اساس قانون اساسی محفوظ می‌ماند. وی ادامه داد: با استانی شدن انتخابات نقش قومیتی و ورود پول‌های کثیف در روند انتخاب شدن یک نماینده تاثیر کمتری خواهد داشت.

سیدشکرخدا موسوی نماینده مردم اهواز به عنوان دومین مخالف سخنرانی کرد و گفت: این طرح باعث ورود صاحبان قدرت و ثروت به انتخابات می‌شود ، در ضمن حساسیت‌های قومی نیز به وجود می‌آید.

علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس هم در موافقت با این طرح گفت: وظایف شوراهای شهر و روستا بر دوش نمایندگان است و با تصویب این طرح نمایندگان وقت بیشتری را برای رسیدگی به مسائل کلان ملی صرف خواهند کرد و از خرید و فروش احتمالی رای نیز جلوگیری خواهد شد. سیدمحمد سادات‌ابراهیمی نماینده مردم شوشتر هم در مخالفت با این طرح گفت: با اجرای استانی شدن انتخابات، شهرهای کوچک فراموش می‌شوند و منابع براساس نیازها توزیع نمی‌شود بلکه پول‌های کثیف فعال خواهند شد.

احمدعلی مقیمی نماینده مردم بهشهر نیز در موافقت با این طرح گفت: طرح استانی شدن انتخابات مجلس نماینده را از حوزه انتخابیه محروم نمی‌کند.

مخالفت نماینده دولت با طرح

در همین حال مجید انصاری، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور به عنوان نماینده دولت با این طرح مخالفت کرد و به بیان نظرات دولت پرداخت. وی گفت: طرح استانی شدن انتخابات مجلس، نظام انتخاباتی کشور را که طی یک قرن گذشته شهرستانی بوده به استانی تغییر می‌دهد.

انصاری با برشماری دلایل مخالفت دولت گفت: اگر در شهرستان، صلاحیت نامزدی رد شد و نامزد دیگری نبود و اگر یک نماینده در طول دوران نمایندگی خود استعفا دهد یا برای یک نماینده اتفاقی رخ دهد و فوت کند باید در کل استان انتخابات مجدد برگزار شود؛ این کار بسیار دشوار است و در انتخابات میاندوره‌ای، مردم انگیزه‌ای برای حضور در پای صندوق‌های رای نخواهند داشت.

وی گفت: به هر دلیل چون در کشور احزاب فراگیری نداریم هزینه‌های انتخاباتی نامزدهای مستقل افزایش می‌یابد و برخی مواقع برای نامزدهای غیروابسته غیرممکن می‌شود.

محمدجواد کولیوند، نایب رئیس کمیسیون شوراها و نماینده مردم کرج در مجلس نیز پس از سخنان انصاری توضیحاتی درباره سخنان موافقان و مخالفان داد. پس از آن لاریجانی از نمایندگان خواست نظر خود را درباره این طرح اعلام کنند که به تصویب نمایندگان رسید.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها