نفس‌تنگی‌ها و سرفه‌های 12 میلیون تهرانی در حالی در روزهای سپری شده از ماه مهر نیز ادامه پیدا کرد که اعضای کارگروه کاهش آلودگی هوای پایتخت هنوز هم ترجیح می‌دهند مشکلات را به یکدیگر ارجاع دهند تا هجمه انتقادها و انگ‌کم‌کاری‌ها به سازمان و وزارتخانه متبوعشان اصابت نکند.
کد خبر: ۴۳۵۶۳۳

دیروز علی اشرفی‌پور، مدیرکل محیط زیست استان تهران که دبیری کارگروه کاهش آلودگی هوا را نیز بر عهده دارد اعلام کرد تهرانی‌ها در مهرماه امسال حتی یک روز پاک را هم تجربه نکرده‌اند ولی 23 روز سالم داشته‌اند و امروز در شهری زندگی می‌کنند که ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوای آن نشان می‌دهد برخلاف دهه 60 و 70 خورشیدی که مدیران دغدغه حل آلایندگی‌های گازهای دی‌اکسید کربن و مونوکسید کربن را داشتند، دیگر به خاطر وجود این گازها، شرایط ناسالم پیدا نمی‌کند.

آن طور که خبرگزاری ایسنا خبر مربوط به جلسه این کارگروه را مخابره کرده اشرفی‌پور تدوین برنامه جامع کاهش آلودگی هوا را که بندهایی از آن در کمیسیون زیربنایی دولت تصویب شده و در انتظار است تا تمام بندهای آن تا 20 روز دیگر به تصویب برسد را نیز مایه افتخار محیط‌زیست استان تهران می‌داند برنامه‌ای که هنوز بسیاری از کارشناسان به خاطر مهیا نبودن زیرساخت‌ها به تاثیر آن در متعادل کردن هوای تهران امیدی ندارند. با این وجود در جلسه روز گذشته محمدرضا محمودی معاون عمرانی استاندار تهران به پیروی از این گفته اشرفی‌پور که وظیفه این کارگروه امیدوار کردن مردم و نشان دادن زحمات اعضا به آنهاست، سخنانی را مطرح کرد که از بهبود آلودگی هوای تهران و آینده روشن آن نشان داشت. محمودی در این نشست گفت: اگر می‌بینیم که در 6 ماهه اول امسال نسبت به سال گذشته وضعیت بهتری داریم به خاطر نصب دستگاه‌های سنجش 5/2 pm (ذرات کمتر از 5/2 میکرون) است.

به گفته محمودی امروز بویژه پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها بسیاری از صنایع به سمت گازسوز شدن رفته‌اند و کاهش روزانه 2 میلیون لیتر سوخت مایع، اثرات مثبتی بر کاهش آلودگی هوا گذاشته است.

این سخنان محمودی البته با اظهارات همسان سخنرانان بعدی همراه نشد تا در این جلسه نیز مثل تمام جلسات کارگروه کاهش آلودگی هوا که موافقان و مخالفان همواره مقابل هم صف‌آرایی کرده‌اند اختلاف‌نظرها ادامه یابد.

یوسف رشیدی مدیر شرکت کنترل کیفیت هوای شهرداری تهران با بیان این‌که سال به سال امکان بالا رفتن آلاینده‌ها و پایین آمدن سطح استانداردها وجود دارد تاکید کرد آلودگی هوا باید دغدغه اول مدیران باشد و حالا که این طور نیست اگر ما نگوییم میزان بنزن در هوای تهران بالاست وزارت نفت به سمت اصلاح این نقیصه نمی‌رود.

این سخنان رشیدی اما مورد اعتراض اشرفی‌پور قرار گرفت. همان مدیر محیط زیست استان تهران و مسوول مستقیم کاهش آلودگی هوای پایتخت که در این جلسه یکبار دیگر تاکید کرد دغدغه افزایش آلودگی هوا در مدیران را نباید با تشویش اذهان عمومی ایجاد کرد. البته این تذکر اشرفی‌پور سبب نشد تا کاظم ندافی رئیس کارگروه سلامت محیط کار وزارت بهداشت دست از انتقاد بردارد. او گفت: اگر به آلودگی هوای تهران طی 10 سال نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که از نظر غلظت کاهش داشته‌ایم اما آیا در این وضعیتی که هستیم شرایط برای سلامت مردم مطلوب است؟ به هیچ وجه.

وی ادامه داد: در سال 54 که آلودگی هوا اندازه‌گیری می‌شد کل ذرات معلق وزن شد اما بعدها گفته شد که این کار ارزشی ندارد و بعد از چند سال گفته شد که پارامتر PM2.5 بالاترین پارامتر از نظر سلامت است.

ندافی افزود: وزارت بهداشت معمولا شرایط هوا را سخت‌گیرانه‌تر اعلام می‌کند. ولی آلودگی هوا بحث سیاسی نیست بلکه سلامت موضوع مستقلی است. وی گفت: تمام سازمان‌های محیط زیست و بهداشت دنیا هیچ کدام میانگین آلایندگی‌ها را نمی‌گیرند بلکه مبنای اعلام آلودگی هوا سلامت افراد پیر، بیماران قلبی و تنفسی و کودکان است.

مدیریت با باد

حتی اگر کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران سعی در عادی نشان دادن اوضاع داشته باشد و به برنامه‌ای تصویب‌نشده افتخار کند در تهران مدیران زیادی هستند که آن روی سکه آلودگی هوای پایتخت را رو می‌کنند.

روز گذشته محمدهادی حیدرزاده رئیس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران ضمن اعلام رکورددار بودن تهرانی‌ها در ابتلا به سرطان، شجاعانه تاکید کرد آلودگی پایتخت را باد مدیریت می‌کند.

حیدرزاده می‌گوید آلودگی هوای تهران نیازمند مدیریت بحران است اما هرگز این آلودگی مدیریت نمی‌شود و وقتی باد همه چیز را مدیریت می‌کند روزی که وضعیت هوا بهتر می‌شود نمی‌توانیم ادعا کنیم که عملکرد سازمان‌ها و ارگان‌ها باعث این بهبود شده است.

او که معتقد است سال گذشته به خاطر کم بودن وزش باد 6 ماه از سال در وضعیت هشدار سپری شد، می‌گوید: یکی از خصوصیات اکوسیستم‌ها، خودپالایی است؛ اما تهران امروز به خاطر افزایش جمعیت و ساخت‌وسازها به درجه‌ای رسیده که قدرت پالایش را از دست داده است. این در شرایطی است که بیشتر صنایع تهران در غرب واقع شده و جهت وزش باد هم غرب به شرق است که نهایتا جلوی جریان هوا را می‌گیرند و اقداماتی که برای کاهش آلودگی هوای تهران انجام می‌شود، فقط می‌تواند جلوی تشدید بحران را بگیرد.

حیدرزاده که معتقد است؛ تهرانی‌ها رکورد سرطان در دنیا را زده‌اند و پایتخت از نظر ابتلای کودکان به سرطان نیز در رتبه‌های بالای دنیا قرار دارد، براین باور است که وقتی هوای تهران در وضعیت بحران است، نمی‌توان برای مردم قصه تعریف کرد و از اقدامات مدیریتی حرف زد، چون مردم آنچه را که می‌بینند، به عنوان نتیجه عمل به حساب می‌آورند.

ریزگردها، تشدید بیماری‌های تنفسی

از سوی دیگر، سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور حتی بعد از آن‌که وزارت بهداشت از مرگ 4000 تهرانی بر اثر آلودگی هوا خبر داد، باز هم زیر بار پذیرش این موضوع نرفت و محمدجواد محمدی‌زاده، رئیس این سازمان ترجیح داد در گفت‌وگو با جام‌جم، نقش آلودگی هوا را فقط نقشی در حد تشدیدکننده برخی بیماری‌ها تلقی کند، نه ایجادکننده آنها.

البته رد و انکار مرگ‌آور بودن هوای تهران، تفاوتی در اصل موضوع ایجاد نمی‌کند؛ چراکه حتی دیروز هم دبیرکل اتحادیه جهانی بیماری‌های ریوی از خطرات آلودگی هوا برای مردم سخن گفت.

به گزارش خبرگزاری فارس، محمدرضا مسجدی گفت: آلودگی ریزگردها باعث تشدید بیماری‌های تنفسی می‌شود و وزارت بهداشت، سازمان محیط‌زیست و دیگر ارگان‌های ذی‌ربط باید اقدام جدی در این زمینه را انجام دهند.

وی با بیان این‌که بیماران مبتلا به آسم به خاطر وجود ریزگردها دچار حمله شده و افرادی که بیماری مزمن تنفسی دارند، دچار مشکل می‌شوند، افزود: مهمترین مورد، جلوگیری از بروز عارضه است وقتی عارضه رخ داد، دیگر فقط می‌توانیم به مردم و گروه‌های پزشکی توصیه‌ها را اعلام کنیم که افراد بیرون نیایند و در صورت آمدن از ماسک استفاده کنند؛ ولی این‌که این قبیل اقدامات چقدر موثر است، یک بحث دیگر است.

خروج ۱۲ هزار واحد آلاینده از تهران

مدیرعامل شرکت ساماندهی مشاغل شهرداری تهران از خروج ۱۲ هزار واحد صنعتی آلاینده از تهران خبر داد و گفت: ۵ هزار واحد آلاینده دیگر نیز از تهران خارج می‌شود.

به گزارش فارس، کمال علیپور در حاشیه نخستین همایش تخصصی فعالان ساماندهی کسب و کار و فعالیت شهر تهران با بیان این‌که در تهران حدود 400 هزار واحد صنفی وجود دارد، افزود: یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها در شهر تهران ساماندهی مشاغل و صنایع است به طوری که در این راستا صنوف متعددی مانند چوب‌فروشان، آهن‌کاران و پرنده‌فروشان توسط این شرکت ساماندهی شده است.

وی در مورد صنایع آلاینده در تهران گفت: 17 هزار واحد آلاینده وجود دارد که 12 هزار آن از شهر خارج شده و 5 هزار آن نیز از شهر خارج می‌شود.

علیپور در خصوص تالاب بهرام افزود: این تالاب در منطقه 20 واقع است و بنا به مصوبه شورای شهر قرار است صنوف متعلق به شهرستان ری ظرف 2 سال آینده به این محل منتقل شوند.

وی در خصوص بازار پرنده‌فروشان گفت: در نیمه نخست سال آینده فاز دوم این پروژه آماده بهره‌برداری می‌شود.

مریم خباز / گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها