رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان از انعقاد تفاهمنامه ای با دفتر منطقه ای اسکان بشر سازمان ملل متحد خبر داد و گفت: با انعقاد این تفاهمنامه شهر خرم آباد به عنوان یک شهر نمونه گردشگری در دنیا و پایلوت برای اجرای طرح توسعه پایدار شهری از طریق توسعه گردشگری انتخاب شده است.
کد خبر: ۳۴۶۵۶۶

به گزارش مهر در خرم آباد ، محمد رحمدل در حاشیه جلسه کارگروه تخصصی میراث فرهنگی استان با تاکید بر ضرورت توجه به توسعه پایدار اظهار داشت: باید طوری حرکت کنیم که منابع حیاتی برای نسلهای آینده نیز باقی بماند.

وی با بیان اینکه صنعت گردشگری یکی از صنایع پرفایده و پرسود در بخش اقتصادی است، یادآور شد: اما نباید با تاکید و توجه صرف به بخش اقتصادی صنعت گردشگری از دیگر ابعاد تاثیرگذار آن غافل بمانیم.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان با تاکید بر اینکه صنعت گردشگری یک صنعت سبز و دوستدار محیط زیست محسوب می شود، افزود: باید رعایت کدها و اخلاقیات گردشگری ما می توانیم ضمن بهره مندی از برکات اقتصادی صنعت گردشگری، در مسیر توسعه پایدار هم حرکت کنیم.

رحمدل با اشاره به ظرفیتهای متعدد خرم آباد و به طور مشخص قلعه فلک الافلاک در راستای انتخاب این شهر از سوی دفتر منطقه ای اسکان بشر سازمان ملل متحد، افزود: انتخاب شهر خرم آباد به این دلیل است که این شهر مزین به این بنای تاریخی چند هزار ساله است چرا که این دفتر به طور عمده با تاکید بر یک اثر تاریخی مشخص و منحصر به فرد شهرهای نمونه گردشگری را انتخاب می کند.

وی با تاکید بر اینکه اجرای طرح شهر نمونه گردشگری در خرم آباد با محوریت قلعه تاریخی فلک الافلاک و نقاط اقماری ظرفیت دار گردشگری اعم از تاریخی و طبیعی انجام می شود ، یادآور شد: ما اگر قلعه را به عنوان مرکز ثقل شهر خرم آباد در نظر بگیریم نقاط گردشگری طبیعی و تاریخی متعددی در اطراف این بنای تاریخی وجود دارد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان بیان کرد: مجموعه این شبکه می تواند یک سایت قابل توجه را برای ورود و بهره مندی گردشگران از سراسر دنیا به این منطقه فراهم آورد.

رحمدل خاطر نشان کرد: مجموعه ظرفیتهای موجود در خرم آباد دفتر منطقه ای اسکان بشر سازمان ملل متحد را وادار کرد که این شهر را به عنوان شهر نمونه گردشگری انتخاب کند.

وی با اشاره به برنامه های در دستور کار در این زمینه، عنوان کرد: قرار است در راستای تفاهمنامه امضا شده طرحی را برای توسعه پایدار شهر خرم آباد با محوریت گردشگری تهیه کنیم.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان گفت: این طرح به صورت اشتراکی بین لرستان و دفتر منطقه ای اسکان بشر سازمان ملل متحد تهیه خواهد شد.

رحمدل با بیان اینکه این طرح در قالب مختلفی شکل خواهد گرفت، یادآور شد: اطلاعات اولیه تهیه این طرح آماده شده و در اختیار دفتر منطقه ای اسکان بشر سازمان ملل متحد قرار گرفته است.

وی اطلاعات اقلیمی، تاریخی و... را از جمله اطلاعاتی دانست که در اختیار این دفتر منطقه ای قرار گرفته است و بیان داشت: اطلاعات شهر خرم آباد توسط دفتر منطقه ای اسکان بشر سازمان ملل متحد پردازش و پس از طراحی در قالب یک شبکه به عنوان یک سایت نمونه گردشگری معرفی خواهد شد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان با بیان اینکه مراحل اجرایی این طرح در حال انجام است، افزود: خروجی این برنامه مشترک تهیه طرح است که در قالب بخش نرم افزاری کار ارائه خواهد شد.

رحمدل با بیان اینکه این طرح از سوی دفتر منطقه ای اسکان بشر سازمان ملل متحد در کشور ایران برای نخستین بار در شهر خرم آباد اجرا می شود، گفت: اعتبار این طرح بالغ بر 700 هزار دلار خواهد بود.از این میزان اعتبار یاد شده 40 درصد توسط استان و 60 درصد توسط دفتر منطقه ای اسکان بشر سازمان ملل متحد تامین می شود.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان با اشاره به سرمایه گذاری 280 هزار دلاری استان در این طرح، عنوان کرد: 420 هزار دلار نیز از سوی دفتر منطقه ای تامین خواهد شد.

وی زمان مورد نظر برای تهیه طرح را یک ساله ذکر کرد و گفت: در قالب این تفاهم نامه کتابچه ای از خصوصیات و برجستگیهای تاریخی و طبیعی شهر خرم آباد نیز تهیه می شود. همچنین در این راستا نمایشگاه های از ظرفیت های شهر خرم آباد در کشورهای مختلف دنیا برگزار خواهد شد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان یادآور شد: مجموعه این اقدامات موجب خواهد شد که شهر تاریخی خرم آباد مورد توجه جهانیان قرار گیرد و دارای یک آدرس بین المللی شود.با اجرای این طرح خرم آباد می تواند جایگاه واقعی خود را در سطح جهان پیدا کند و آمال و آرزوهای مردم این شهر تاریخی برآورده خواهد شد.

بنابر این گزارش ، بر اساس تفاهم نامه ای که به تازگی به امضاء استاندار لرستان و نماینده شورای هدایت فنی دفتر منطقه ای اسکان بشر سازمان ملل متحد رسیده است خرم آباد به عنوان شهر نمونه گردشگری به منظور اجرای طرح توسعه پایدار شهری از طریق توسعه گردشگری از سوی این سازمان انتخاب شده است.

خرم آباد ، سرزمینی به قدمت تاریخ

شهر خرم آباد، مرکز لرستان باستانی در دره ای باصفا و بر ساحل رودخانه خرم آباد قرار دارد که همه جاذبه های تاریخی و طبیعی را که هر بیننده ای به دنبال آن است در خود جای داده است.

این در حالی است که به زعم بسیاری از محققان زمانی شهر مهم ایلامی خایدالو (هیدالو) برجای خرم آباد قرار داشته است.

ظاهرا شهر قدیمی شاپورخواست (سابرخواست) در دوره ساسانی و قرون نخستین هجری دارای مسجد جامع و بازارها و ساختمانهای بسیاری بوده و بافاصله کمی در ساحل چپ رودخانه جای داده شده بوده است.هنوز بقایایی از دیوارهای بزرگ و پهن که از سنگ و ملاط به سبک دوره ساسانی است از محاذی شهر کنونی تا روستای تیر بازار دیده می شود.

چنین به نظر می رسد که در اواخر قرن ششم هجری شجاع الدین خورشید موسس خاندان اتابکان لر کوچک شهر کنونی خرم آباد را اساس قرار داده و توسعه بخشیده است و احتمالا در حمله مغول این شهر ویران شده است.

خرم آباد، از نخستین سکونتگاه های مردم ایران

حمدالله مستوفی در سال 740 ه. ق. می نویسد:«خرم آباد شهری نیک بوده، اکنون خراب است». این نخستین بار است که از خرم آباد بدین نام یاد شده است.

در اواخر دوره صفوی خرم آباد مقر حکومتی والی لرستان فیلی بوده و به نوشته تاریخ حزین از آبادانی برخوردار بوده است ولی متاسفانه بر اثر هجوم سپاه عثمانی به ویرانی گرایید.

در دوران قاجار خرم آباد نسبتا توسعه یافت و قلعه گلستان ارم از قلاع معروف خرم آباد به دستور محمد حسین میرزای دولتشاه مرمت شد. در مجموع شهری که امروزه از آن به نام خرم‌آباد نام برده می شود از نخستین سکونت گاه های مردم ایران به شمار می‌رود.

آبشارهای زیبا، سرابها، دریاچه کیو، پارکهای جنگلی، آبسرده، بیدهل، گلستان، رباط، زاغه، آبشار بیشه و ... از جمله جاذبه های و منظر طبیعی این شهرستان محسوب می شود.

رودخانه های کشکان و رودخانه خرم آباد از این شهر عبور می کند و ارتفاعات مخمل کوه، یافته، سفید کوه، هشتاد پهلو، کوکلا، تاف و ... از مهم ترین کوههای آن به شمار می رود.

اهمیت این شهرستان علاوه بر موقعیت استراتژیک آن به عنوان پل ارتباطی شمال به جنوب به آثار تاریخی و ما قبل تاریخ موجود در این شهرستان بازمی گردد.

غارهای پیش از تاریخ کنجی، یافنه، پاسنگر، گر ارجنه، قمری، پل شاپوری، قلعه فلک الافلاک، آسیاب گبری، گرداب سنگی، مناره آجری، مقبره بابا طاهر، سنگ نوشته، پل صفوی، حمام گپ و... از جمله آثار تاریخی موجود در این شهرستان است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها