فرمانده کل سپاه در گفتگو با «جام‌جم» تشریح کرد:

آمادگی کامل در برابر حمله احتمالی دشمن‌

پس از مدتی پیگیری برای انجام مصاحبه با فرمانده سپاه پاسداران موفق شدیم در دفتر وی در ستاد کل فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با وی به گفتگو بنشینیم. سردار سرلشکر محمدعلی جعفری در نیمه‌های سال 86 طی حکمی از سوی رهبر معظم انقلاب، با اعطای درجه سرلشکری فرماندهی سپاه را از سردار سرلشکر سیدیحیی رحیم صفوی تحویل گرفت.
کد خبر: ۱۸۴۲۸۵
سردار جعفری از سال 1371 فرماندهی نیروی زمینی سپاه را به مدت 13 سال بر عهده داشت و در سال 1384 با تاسیس مرکز راهبردی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رئیس این مرکز شد.

جعفری متولد شهر یزد است و هنوز در صحبت‌های او می‌توان رگه‌هایی از لهجه شیرین یزدی را یافت.

اگرچه گفتگوی ما با فرمانده سپاه پاسداران بیشتر بر محور تهدیدات نظامی آمریکا و اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران و توانمندی‌های کشورمان در پاسخگویی به این تهدیدات متمرکز بود، اما او درخصوص مسائل دیگر از قبیل ماهیت سازمان تروریستی القاعده، توافقنامه امنیتی عراق و آمریکا و چگونگی ادامه فعالیت‌های نیروهای مقاومت بسیج نیز سخن گفت.

مشروح این گفتگو را می‌خوانید.

صحبت از تهدیدهای خارجی علیه جمهوری اسلامی ایران از موضوعات روز است. روزنامه نیویورک تایمز نیز اخیرا در مقاله‌ای، از اجرای مانور نظامی توسط رژیم صهیونیستی خبر داد که منابع خبری آن را آمادگی برای حمله احتمالی به ایران قلمداد کردند. به نظر شما آیا این تهدیدها بیشتر جنبه روانی دارد یا این که رگه‌هایی از واقعیت هم در آن به چشم می‌خورد؟

 برای پاسخ این پرسش ابتدا باید ماهیت جمهوری اسلامی ایران را با ماهیت دشمنان مقایسه کنیم. با این قیاس، قطعا به این موضوع می‌رسیم که تهدید دشمنان علیه جمهوری اسلامی ایران طبیعی است و این مساله از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی با کشور ما همراه بوده است. دلیل آن هم این است که انقلاب اسلامی ماهیت ضداستکباری دارد و این تفاوت ماهوی و اختلاف ذاتی سبب می‌شود که این تهدید همواره با ما همراه باشد.

البته این تهدیدها ظرف 7 6 سال گذشته شکل‌ دیگری به خود گرفته است. اگر دقت کنیم،‌ در دهه اول و دوم انقلاب دشمنان تلاش می‌کردند تهدیدات خود را از طریق تحریک قدرت‌های منطقه‌ای اعمال کنند. همان طور که در دوران دفاع مقدس با تحریک عراق و صدام این کار را کردند؛ ولی از سال 80 به این طرف ماهیت تهدیدها نسبت به گذشته متفاوت شده و دشمن به این نتیجه رسیده است که دیگر تهدید ایران از طریق کشورهای منطقه‌ای ممکن نیست یعنی قدرت‌های منطقه‌ای دیگر قادر به تهدید ایران نیستند.

علت ناتوانی آنها هم به این دلیل است که ایران کشور قدرتمندی شده و انقلاب اسلامی نفوذ بسیار زیادی در بین مردم منطقه و جهان اسلام پیدا کرده است و این قدرت معنوی بزرگ دیگر قدرتی نیست که با کشورهای منطقه بتوانند آن را تهدید کنند بنابراین از سال 80 به این طرف آمریکایی‌ها با طراحی سناریوهای مختلف، خودشان به طور مستقیم وارد تهدید ایران شدند.

البته در این 6 5 سال گذشته این تهدیدات فرازونشیب ها و شدت و ضعف‌هایی داشته است؛ اما با توجه به تهدیداتی که در حال حاضر وجود دارد و با در نظر گرفتن شرایط آمریکا در چند ماه آینده، تحلیل صاحب‌نظران سیاسی، امنیتی و نظامی این است که آمریکا در وضعیت خاصی قرار دارد و به همین جهت درتلاش است تهدیدهای خود را عملی کند و اگر واقعا شرایط فراهم باشد و فرصتی پیدا کند و اطمینان داشته باشد که اقدامش حداقل با درصدی از موفقیت همراه است، تهدیدش را عملی می‌کند.

این شرایط را می‌توانید تشریح کنید؟

 یکی از این شرایط این است که بتوانند این تهدیدها و یا اقدامات تهدیدآمیز خود را به‌گونه‌ای توجیه‌پذیر جلوه دهند ، مانند بحث هسته‌ای با اقداماتی که در چند سال گذشته انجام داده‌اند و با جوسازی و تهمت و دروغ، در تلاشند به جهان بقبولانند که ایران به دنبال فعالیت هسته‌ای غیرصلح‌آمیز است. این جوسازی‌ها و در کنار آن فرصت محدودی که بوش تا پایان ریاست جمهوری خود دارد و همچنین ناامیدی جمهوریخواهان از پیروزی نامزد مورد حمایتشان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، شرایطی فراهم آورده که در حال حاضر احتمال عملی شدن حمله نظامی را نسبت به مقاطع گذشته باید جدی‌تر بگیریم.

البته نمی‌خواهم بگویم که اقدام نظامی قطعی است؛ اما نسبت به شرایط گذشته به نظر می‌رسد دشمن یکی از راه‌های خروج از بن‌بست پیش‌روی خود را اقدام نظامی می‌داند. این وضعیتی است که دشمن در آن قرار دارد؛ اما بحث دیگری که در این زمینه مطرح است میزان احتمال موفقیت‌آمیزبودن حمله نظامی است که در این قضیه از دیدگاه دشمن  هنوز جای ابهام و تردید وجود دارد که آیا آنها با اقدام نظامی، نتیجه مثبتی خواهند گرفت یا نه؟

این مساله‌ای است که هنوز ابعاد وزوایای آن برای آنها روشن نیست. به عنوان مثال در خصوص اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای، با توجه به پراکنده‌سازی این تاسیسات و استحکامات آن، دشمن از موفقیت‌آمیز بودن حمله نظامی مطمئن نیست؛ زیرا وقتی کشوری با اتکا به توانمندی‌های بومی خود، به دانش و فناوری خاص وراهبردی دست یافت،‌ آن‌را را نمی‌توان از بین برد لذا این موضوع وبرخی مسایل دیگر باعث شده که دشمنان تا به امروز نسبت به عملی کردن تهدیدات خود تردید داشته باشند و اگر در این زمینه به اطمینان می‌رسیدند که حمله نظامی آنها به صورت صددرصد، ایران را از ادامه فعالیت‌های هسته‌ای منصرف می‌کند، بعید نبود که تا کنون تهدیدات خود را عملی کرده باشند درحالی‌که باید بدانند حمله احتمالی آنها ایران اسلامی را درراه رسیدن به انرژی صلح آمیز هسته ای ودفاع از انقلاب و نظام اسلامی مصمم تر و قوی تر از گذشته خواهد کرد . 

به نظر شما اگر امریکا احتمالا بخواهد به ایران حمله کند، مستقیم به این کار اقدام خواهد کرد یا از طریق اسرائیل دست به این عمل خواهد زد؟

  به نظر می‌رسد بدون همکاری رژیم اشغالگر قدس این تهدیدها عملی نمی‌شود و آمریکا نیاز به همراهی اسرائیل دارد، هر چند که در ظاهر ممکن است آنها مدعی شوند که آمریکا به طور مستقل حمله خواهد کرد ولی ما مطمئن هستیم که آمریکا بدون همکاری اسرائیل نمی‌تواند دست به این اقدام بزند. خود همین نکته به دلیل آسیب‌پذیری‌های بسیار زیادی که رژیم صهیونیستی دارد، عاملی بازدارنده برای دشمنان به شمار می‌رود.

موارد آسیب‌پذیری‌های آنها کجاست؟

آسیب پذیری امریکایی ها و رژیم صهیونیستی به توانمندی های دفاعی جمهوری اسلامی ایران برمی‌گردد. امروز جمهوری اسلامی ایران قابلیت های دفاعی بسیار زیادی در داخل کشور دارد وبا توجه به عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام، امکان ضربه زدن به هر متجاوزی در جهان بسیار بالاست که بخش مهمی از این موارد به توانمندی‌های موشکی جمهوری اسلامی ایران ارتباط دارد.

این توانمندی بالا برای پاسخگویی به هرگونه حمله دشمن ، قطعا عامل بازدارنده‌ای برای آنهاست. وحدت، انسجام و یکپارچگی که امروز در جهان اسلام، بویژه در بین شیعیان به وجود آمده است، عامل بازدارنده مهم دیگری است، زیرا اسرائیلی‌ها می‌دانند که اگر اقدامی علیه ایران انجام دهند، قطعا با توانمندی‌ای که جهان اسلام و جهان تشیع بویژه در منطقه دارد، ضربات مهلکی به آنها وارد خواهد کرد.

بنابراین موقعیت جغرافیایی رژیم صهیونیستی و همچنین توانمندی‌هایی که در خارج از ایران برای ضربه زدن به این رژیم غاصب وجود دارد، عوامل مهمی هستند که دشمن را از حمله به ایران بازداشته است. محاسبات و برآورد های استراتژیکی ما نشان می دهد چنانچه رژیم صهیونیستی به صورت مستقل یا همراه با آمریکا کوچکترین تحرکی را بر علیه منافع ما داشته باشد، در کمترین زمان تمام مناطق در کنترل رژیم صهیونیستی نا امن خواهد شد.

رژیم صهیونیستی فاقد عمق استراتژیک است واین سرزمین تمامأ در برد موشکهای جمهوری اسلامی قرار دارد. قابلیتها و توان موشکی نیروهای مسلح ما و بویژه سپاه پاسداران به گونه ای است که رژیم صهیونیستی با تمام امکانات خود قادر به مقابله با آن نخواهد بود.

منظور شما از توانمندی‌های خارج از ایران چیست. آیا احتمال دارد از طریق حزب‌الله یا حماس اقدامی بر علیه دشمنان صورت گیرد؟

همان‌طور که در عراق شاهد بودیم، این تنها عراقی‌ها نبودند که در مقابل تجاوز و اشغال کشورشان توسط آمریکایی‌ها مقاومت می‌کردند، بلکه تعدادی از جوانان مسلمان انقلابی از کشورهای مختلف دیگرخودشان را به عراق رساندند و عملیات‌های خودمحور و تکلیف‌گرایانه‌ای را علیه آمریکایی‌ ها انجام دادندو به مقابله با اشغالگران پرداختند.

با توجه به موقعیت و نفوذ جمهوری اسلامی در بین ملتها وکشورهای جهان اسلام این حالت برای جمهوری اسلامی ایران بشدت قوی‌تر است ، به این شکل که مسلمانان انقلابی جهان اسلام (چه شیعه و چه سنی)‌ حمله آمریکا و اسرائیل به ایران اسلامی را حمله به جهان اسلام قلمداد می‌کنند و بدون تردید یک احساس تکلیف  الهی برای پاسخگویی و مقابله در ذهن انقلابیون مسلمان به وجود خواهد آمد و این چیزی نیست که جمهوری اسلامی بتواند ازآن ممانعت کند. این مسُاله اعتقادی است که دشمنان ، در جریان دفاع مقدس خودمان و همچنین در جریان حمله به کشور عراق آن‌را مشاهده و تجربه کرده‌اند.

به نظر شما آیا در صورت حمله احتمالی ممکن است در جنوب لبنان، جبهه‌ای علیه رژیم صهیونیستی تشکیل شود؟

 بله. احتمال این مساله زیاد است. زیرا وجود انگیزه و اعتقاد در بین مسلمانان جنوب لبنان و نیز پیوستگی عقیدتی و آرمانی میان ملت لبنان و ایران، خودبه‌خود نوعی احساس تکلیف را برای آنان  ایجاد می‌کند که برای مقابله با هر گونه اقدام نظامی دشمن علیه جهان اسلام آمادگی کامل داشته باشند.

شما در صحبت‌های قبلی بحث پراکنده‌‌سازی و استحکام تاسیسات هسته‌ای کشور را مطرح کردید، رژیم صهیونیستی معتقد است در صورت حمله هوایی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران، حتی اگر نتواند آن را صددرصد نابود کنند، اما روند هسته‌ای شدن جمهوری اسلامی ایران را کُند خواهند کرد. حمله به تاسیسات هسته‌ای عراق و حمله به سوریه تقریبا براساس همین ایده انجام شد و مثلا رژیم صهیونیستی مدعی بود که در حمله هوایی چندی پیش خود به سوریه، تاسیسات هسته‌ای این کشور را هدف قرار داده است.احتمال دارد که آنها با همین هدف و بهانه دست به اقدام نظامی علیه ایران بزنند؟

 همه می دانند توانمندی‌های موجود در ایران، با دیگر کشورها متفاوت است. با توجه به استقلال و خوداتکایی توانمندی‌های موجود در ایران، بسیار بعید است که دشمنان بخواهند با هدف کُند کردن این روند، حمله‌ای علیه ایران انجام دهند.

البته امکان دارد دشمنان بتوانند با اقدام نظامی، اندکی فعالیت‌های هسته‌ای ایران را به تاخیر بیندازند، اما مطمئنا این وقفه بسیار کوتاه خواهد بود. زیرا ایران از لحاظ استقلال ، گستردگی و توانمندیهای علمی وتخصصی بومی با کشوری مثل عراق یا سوریه بسیار متفاوت است.

در بحث تهدیدات نظامی از سوی آمریکا، نوع مقابله و پاسخگویی جمهوری اسلامی ایران با این کشور به چه شکلی خواهد بود؟

  نوع مقابله را که نمی‌توان مطرح کرد. اما می‌توان گفت که ما محدوده زمانی خودمان را در پاسخگویی، بسیار کوتاه  می‌دانیم؛ زیرا دامنه اقدام نظامی دشمن را خود به خود محدود می دانیم و این دامنه محدود، ما را وامی‌دارد تا در فرصت و فاصله زمانی کوتاه پاسخ‌های سریع، قاطع و کوبنده بدهیم تا اقدامات ما اثرپذیری خود را داشته باشد بنابراین پاسخگویی به دشمن سریع و در عین حال کوبنده و قاطع و غیر قابل تصورخواهد بود تا جبران‌کننده بخشی از خسارت‌هایی که دشمن به ما وارد می‌کند باشد و طرح‌های ما بر این اساس برنامه‌ریزی شده است.

این برنامه ها براساس تهدید اسرائیل طرح شده‌اند یا آمریکا؟ 

ما معتقدیم که اسرائیل خیلی کوچک‌تر از آن است که بخواهد به تنهایی علیه جمهوری اسلامی ایران اقدامی بکند. بنابراین محور تهدید‌ها آمریکاست. اما این کشور در اقدام خود قطعا از همراهی رژیم صهیونیستی بهره می‌برد.

آیا منافع آمریکا و مراکز این کشور در خلیج فارس و عراق و همچنین خود رژیم صهیونیستی جزو اهداف ایران در اقدام متقابل خواهند بود؟

 ما معتقدیم که آمریکایی‌ها بیش از اسرائیلی‌ها آسیب‌پذیرند و حضور نیروهای نظامی آمریکا در منطقه و در اطراف کشور ما بخشی از این آسیب‌پذیری‌هاست و باعث می‌شود جمهوری اسلامی ایران خارج از توانمندی‌های موشکی، از طرق مختلف بتواند به منافع آمریکا حتی در دوردستها صدمه بزند و این نکته بازدارنده مهمی است که آنهابه این توجه دارند.

قطعا یکی از ابهامات آمریکا که باعث شده تاکنون دست به اقدام نظامی علیه ایران نزند، این است که نسبت به سرنوشت وزمان پایان جنگ اطمینان ندارد و می‌داند اگر جنگی را شروع کند، هرگز نمی‌تواند هر وقت که خواست آن را خاتمه دهد. این نگرانی مهمی است که این کشور دارد.

در صورتی که به جمهوری اسلامی ایران حمله شود، آیا پاسخ ایران سیاسی و از طریق رجوع به مجامع بین‌المللی است، یا این که پاسخ ایران نیز نظامی خواهد بود؟

 تجربه تاریخی انقلاب اسلامی ایران این مساله را نشان داده است که ما هیچ‌گونه امیدی به سازمان‌های بین‌المللی برای رسیدن به حقوق خودمان نمی‌توانیم داشته باشیم. البته ما اقدامات دیپلماتیک و سیاسی انجام می‌دهیم، اما امیدی به آنها نداریم؛ چون معمولا این سازمان‌ها در سیطره کشورهای سلطه‌طلب هستند و قبل از این که بخواهند از ما طرفداری کنند، از دشمنان ما به صورت یکجانبه حمایت می‌کنند.

بر همین اساس ما محور اقدامات متقابل خودمان را توانمندی‌های نظامی و غیرنظامی گسترده قرار می‌دهیم و با تجربه‌ای که وجود دارد، خیلی راحت می‌توانیم امکاناتمان را به‌گونه ای سازماندهی کنیم که دشمن را در رسیدن به اهدافش ناکام بگذاریم.

آیا این احتمال وجود دارد که جمهوری اسلامی ایران از سلاح نفت در مقابل دشمنان استفاده کند؟

طبیعتأ کشوری که مورد تهاجم دشمن قرار می‌گیرد از تمامی ظرفیت وفرصت های خود برای رویارویی با دشمن استفاده می‌کند و با توجه به بحث شاهراه خروج انرژی قطعا اعمال کنترل ایران بر خلیج فارس و تنگه هرمز یکی از اقدامات ما خواهد بود و مسلما اگر بین ما و دشمنان فرامنطقه ای ایران درگیری به وجود بیاید، دامنه آن به موضوع نفت کشیده خواهد شد. به دنبال این اقدام نیز قطعا قیمت نفت بشدت افزایش چشمگیری خواهد یافت و این از جمله عوامل بازدارنده دشمنان از اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران است.

اگر آمریکا در حمله احتمالی خود به ایران از خاک کشورهای منطقه استفاده کند، جمهوری اسلامی ایران چگونه واکنش نشان خواهد داد؟

 به هر حال اگر حمله از خاک کشوری علیه کشور دیگر انجام شود، کشوری که مورد تجاوز واقع شده حق دارد به اقدام نظامی دشمن از همان نقطه شروع عملیات، پاسخ دهد. اگر دشمنان غیرمنطقه‌ای و فرامنطقه‌ای از خاک کشورهای منطقه علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند، ما ملت آن کشورها را مقصر نمی‌دانیم، ولی دولت آن کشورها باید پاسخگو باشند و این حق مسلم ماست که علیه امکانات نظامی و توانمندی‌های دشمنان در هر جایی مقابله به مثل کنیم.

یکی از روش‌هایی که مدتی است، برای مقابله با دشمنان در دنیا مطرح شده،‌ پدافند غیرعامل است. در این زمینه چه اقداماتی در سپاه پاسداران صورت گرفته است؟

  از همان شش، هفت سال پیش که تهدید نامتقارن آمریکایی‌ها علیه ایران مطرح شد، یکی از راه‌های جدی مقابله با آن، اقدامات اساسی پدافند غیرعامل و استفاده از مسلح کردن زمین برای دفاع در برابر تهدیدات بود.
در همین رابطه، اقدامات خوب و گسترده‌ای در سطح کشور چه در ارتباط با طرح‌های دفاعی - امنیتی و چه در ارتباط با تاسیسات حیاتی کشور صورت گرفته و خوشبختانه اقدامات گسترده‌ای نیز در دولت انجام شده است. در طول همین چند سال هم اقدامات خوبی انجام گرفته که می‌تواند بازدارنده باشد و توانمندی های دشمن را خنثی کند.

تحلیل‌های مختلفی درباره ماهیت القاعده وجود دارد و بسیاری از کارشناسان، این تشکیلات را زاییده دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا می‌دانند. شما ماهیت این گروه تروریستی را چگونه می‌بینید؟

  القاعده را باید در 2 مقطع بررسی کرد؛ یکی زمان تشکیل این گروه که بدون تردید، خود آمریکایی‌ها به دلیل اهدافی که در افغانستان دنبال می‌کردند، در تاسیس این گروه نقش داشتند زیرا زمانی که افغانستان در اشغال شوروی سابق بود، آمریکا به سرمایه‌گذاری‌های وسیع و گسترده‌ای برای خارج کردن افغانستان از اشغال شوروی اقدام کرد و یکی از آن سرمایه‌گذاری‌ها نیز تاسیس همین سازمان القاعده بود بنابراین به طور قطع و یقین تاسیس القاعده و پشتیبانی‌های اولیه از آن از سوی آمریکایی‌ها صورت گرفت ولی اگر ادامه فعالیت این گروه را بررسی کنیم، می‌توان این طور برداشت کرد که ممکن است کنترل القاعده  در بعضی از مقاطع و موارد از دست آمریکا خارج شده باشد. البته ممکن است در حال حاضر نیز فعالیت‌های القاعده از سوی آمریکا هدایت شود و این مساله‌ای است که به طور قطعی نمی‌توان درباره آن اظهار نظر کرد. 

اما بسیاری از فعالیت‌های آن در جهت منافع آمریکاست. این طور نیست؟ 

البته می توان گفت که آمریکایی‌ها از این اقدامات در جهت منافع خود بهره‌برداری‌های سیاسی می‌کنند و همان‌طور که شاهد بوده‌ایم این بهره‌برداری‌ها عمدتا در جهت ضربه زدن به کلیت اسلام است، البته اقدامات سازمان القاعده از دیدگاه اسلام و مذهب تشیع مورد تایید نیست. 

بعضی موارد توافق‌نامه امنیتی عراق و آمریکا می‌تواند تهدیدی برای ایران باشد از آن جمله، استفاده آمریکا از خاک عراق علیه کشورهای همسایه است، پیش‌بینی شما درباره آینده این توافق‌نامه چیست؟

سابقه تاریخی عراق نشان می‌دهد، این کشور زیر بار پذیرش یک قدرت خارجی نمی‌رود آمریکایی‌ها به هر حال با هدف ظاهری از بین بردن حزب بعث و صدام وارد منطقه و عراق شدند و این مساله‌ای بود که در ابتدا خود مردم عراق نیز تا حدودی آن را می‌خواستند.

فلذا آمریکایی‌ها هم به اشتباه تصور کردند، همین مساله باعث می‌شود مردم عراق در آینده، سلطه نیروهای آمریکایی را در عراق بپذیرند اما مخالفت‌های مردم عراق از همان روزهای اول حمله آمریکا نشان داد که این فرض آمریکایی‌ها غلط بوده است.

توافق‌نامه امنیتی آمریکا وعراق نیز  که به نوعی حضور دائمی نیروهای آمریکا در عراق را تضمین می‌کند  بدون تردید مورد پذیرش مردم عراق و رهبران سیاسی و مذهبی این کشور واقع نخواهد شد و حرکت‌ها و مخالفت‌های اخیرهم موید همین امر بود. به نظر می‌رسد همانند سایر مواردی که به دلیل مخالفت‌های مردم عراق، آمریکایی‌ها مجبور به عقب‌نشینی شدند، در این مورد هم آمریکا راهی جز عقب‌نشینی نداشته باشد.

آیا بسیج به عنوان بازوی نظامی سپاه به فعالیت ادامه خواهد داد یا بر مباحث فرهنگی متمرکز خواهد شد؟

  در شرایط عادی ممکن است  بعضی از فعالیت‌های بسیج از جمله ایست بازرسی را انجام ندهیم، اما این باعث نمی‌شود که بسیج ماموریت اصلی خود در زمینه‌های امنیتی و دفاعی را انجام ندهد و این به‌ هیچ وجه قابل قبول نیست. یعنی بسیج در صحنه دفاع از انقلاب و کشور در ابعاد نظامی، امنیتی، فرهنگی و اجتماعی در همه ابعاد حضور خواهد داشت؛ ولی برنامه‌ها و نوع آمادگی‌های بسیج در مقاطع زمانی مختلف، متفاوت است. البته بسیج از اقشار مختلف تشکیل شده است و سازماندهی آن در ابعاد مختلف با توجه به ذائقه‌های گوناگون فرق می‌کند.

مثلا برخی از بسیجی‌ها برای اقدامات دفاعی، آمادگی بیشتری دارند که برای فعالیت در همین موارد سازماندهی می‌شوند و به همین ترتیب عده‌ای در اقدامات امنیتی و عده‌ای در فعالیت‌های فرهنگی ، اجتماعی و علمی سازماندهی می‌شوند.

صحبت‌های اخیر شما در سازمان قضایی نیروهای مسلح باعث ایجاد شبهه‌هایی در مورد آمادگی نیروهای مسلح شده است. در این خصوص و درباره آمادگی نیروهای مسلح توضیح دهید.

ما معتقدیم که نباید هیچ موقع  خودمان را در وضعیت ایده‌آل بدانیم و باید همواره تلاش کنیم تا با ارتقای آمادگی خود نسبت به روز قبل وضعیت مطلوب‌تری داشته باشیم.

این مساله رمز پیروزی هر سازمانی از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. صحبتی که من  اخیراً راجع به آمادگی‌های نیروهای مسلح مطرح کردم، این بود که ما آمادگی‌های موجود خودمان را باید تا حد ممکن افزایش داده و بالا ببریم. هم اکنون آمادگی های دفاعی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از سپاه ،ارتش و بسیج برای مقابله با هر نوع تهدید نظامی در حد قابل قبولی قرار دارد ،لکن در حد ایده آل نیست. لذا باید تلاش کنیم هر روز به حد ایده آل آن نزدیکتر شویم .

همان طور که اشاره کردم در بحث مقابله با دشمن و در نبرد نامتقارن، تنها آمادگی‌های مادی مدنظر نیست، بلکه آمادگی های روحی  روانی ،انگیزه‌ای و اعتقادی بسیار تعیین‌کننده و مهم تر هستند و ما معتقدیم اتکای اصلی ما باید بر قدرت معنوی نیروهایمان باشد.

به هر حال در این زمینه ما هر چه تلاش کنیم، باز هم کم است و بر همین اساس باید اقدامات خودمان را بیشتر توسعه دهیم.

شما اخیرا بازدیدی از ناوگان دریایی خلیج فارس داشتید، میزان آمادگی آنها را در چه حدی ارزیابی می‌کنید؟

با توجه به گذشته نیروی دریایی سپاه و درگیری‌های مستقیمی که با دشمنان فرا منطقه‌ای داشته است، روحیه خیلی خوبی در میان نیروهای رزمنده اعم از بسیجیان سازماندهی شده و همچنین پاسداران جوانی که در شناورها و بخش‌های موشکی مستقر هستند،وجود دارد.

نکته دیگر اینکه با توجه به سواحل طولانی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز توانمندی‌های جمهوری اسلامی ایران به حدی است که چنانچه تهدیدات دشمن بصورت نظامی عملی گردد به طور قطع در این آبراه حیاتی نه تنها دشمن متجاوز ، بلکه همه کسانی که این تجاوز  را همراهی ویا تأیید کنند متضرر خواهند شد.

اکنون آمادگی دفاعی و  تهاجمی ناوگان دریایی خلیج فارس در بالاترین سطح قرار دارد واین اطمینان وجود دارد که نیروهای رزمنده در این منطقه به خوبی از منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی دفاع کنند بنابراین می‌توان امیدوار بود که پاسخگویی قابل قبولی به تهدیدات نظامی انجام خواهد شد.

سوال پایانی ما در مورد مسایل داخلی است.  اقدامات دولت در راستای عدالت محوری را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

دولت نهم  جهتگیری خوبی را در راستای عدالت محوری اتخاذ کرد و در این راستا اقداماتی را هم انجام داده است البته موانع بر سر راه دولت هم برای از بین بردن بی عدالتی ها و اختلافات شدید طبقاتی وجود دارد . به هر حال شرایط موجود شرایط ایده‌آلی از نظر اسلام نیست و قطعا کسی نمی‌تواند ادعا کند که  وضعیت کنونی ما به طور کامل در شرایط عادلانه‌ای قرار دارد.

توانمندی ‌ما صرفا مادی نیست 

  رژیم صهیونیستی اخیرا مانوری را با بیش از یکصد فروند هواپیمای جنگی در شرق دریای مدیترانه اجرا کرد که امریکایی‌ها نیز در آن شرکت داشتند. با توجه به ویژگی‌های این رزمایش از جمله بعد فاصله، عملیات سوختگیری انجام شده و مقابله با سیستم‌های پدافندی که مشابه آنها در جمهوری اسلامی ایران است ، بسیاری از تحلیلگران این رزمایش را تمرینی برای حمله رژیم صهیونیستی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران می‌دانند.

اما ما چند سالی است که خودمان را برای مقابله با تهدیدات احتمالی آماده کرده‌ایم. البته من نمی‌توانم به نوع آمادگی‌هایمان اشاره کنم، اما به همین مقدار بسنده می‌کنم که توانمندی‌ای که ما برای از بین بردن و یا خنثی کردن قدرت تکنولوژی و برتری هوایی و الکترونیکی و اطلاعاتی دشمن داریم، صرفأ توانمندی مادی نیست، بلکه ابتکار، خلاقیت،توانمندی های تکنیکی و تخصصی همراه با ایمان نیروها، توانمندی‌های ویژه ای را برای جمهوری اسلامی ایران به وجود می‌آورد که ما از آنها تحت عنوان توانمندی‌های نامتقارن و یا شیوه‌های مقابله در نبرد ناهمتراز با دشمن یاد می‌کنیم و این اقدامات در تمام زمینه‌ها، حتی در پدافند هوایی و دفاع از آسمان کشور می‌تواند انجام شود و تجربه این را نشان داده است. این تجربه‌ها اگرچه محدود است، اما با توجه به همان‌ تجربیات برنامه‌ریزی‌هایی شده است که آماده اجرا می باشد و البته قابل بیان هم نیست.

عباس محمدنژاد-حسین نیک‌پور

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها