جام جم آنلاین - ایگور ایوانف وزیر امور خارجه روسیه در گفتگوی اینترنتی با سایت بی .بی .سی روسی به سوالات مختلفی پیرامون مسائل مهم منطقه ای از جمله روابط روسیه با دیگر کشورها ، مساله عراق و شورای امنیت و مناقشه ها پاسخ داده است
کد خبر: ۲۱۷۷۵
:

آیا این می تواند به معنای حمایت شما از پیشنهاد کانادا برای به تاخیر انداختن عملیات جنگی تا پایان مارس باشد؛
من گفتم که روسیه برای هر آزمایش مثبتی آماده است اما بعید است که قابل اجراء باشد چرا که ما نمی توانیم زمان این دوره را بدون درنظر گرفتن عقاید بازرسان تعیین کنیم بازرسان باید توضیح دهند که چه زمانی برای عقب انداختن جنگ لازم است تا پایان مارس ، سه یا چهار ماه ، درمورد این موضوع تقریبا براساس عقاید بازرسان تصمیم می گیریم .
روسیه درصورت حمله عراق چه تصمیمی را اتخاذ می کند ، آیا این باعث استفاده روسیه از حق وتو می شود؛
قبل از هر چیز می خواهم مجددا تاکید کنم که اگر امریکا یا دولت دیگری دراین باره تصمیم بگیرند ما هرگز به گروهی طرفدار جنگ نمی پیوندد و در جنگ علیه امریکا شرکت نمی کنیم و اگر چنین تصمیمی در شورای امنیت سازمان ملل اتخاذ شود البته اشتباهی جدی خواهد بود که عواقب ناخوشایندی به دنبال خواهد داشت .
همچنین به صراحت می گویم که درحال حاضر نمی خواهم به این سوال پاسخ بدهم زیرا پاسخ من به این سوال می تواند نشانه هایی از یک جنگ باشد.
اما علیرغم آن من به سوال شما اینگونه پاسخ می دهم هر جنگی با این عنوان سریع تر کامل می شود ، اما موضوع کوچکتر از آن است که به آن تن داد و برای آن کمتر و نتایج منفی آن کم اثرتر خواهد بود.
درعین حال اگر جنگ شروع شود و من مطمئن هستم که روسیه با حمایت تعدادی دیگر از دولتها موفق به توقف جنگ و بازگشت به موقعیت مناسب در بسترهای ساری سازمان ملل خواهد شد.
تمرکز استراتژیک مورد علاقه روسیه در کجا قرار دارد. اروپا ، امریکا و یا آسیا؛
شما در نظر داشته باشید که این سوال مربوط به آسیا می شود.
استراتژی های مورد علاقه روسیه هم در اروپا ، هم در امریکا و حتما در آسیا قرار دارند.
سیاست چند مانند روسیه مورد علاقه اروپا است و روابط با کشورهای اروپایی یکی از اولویت های دستور کار سیاست خارجی ما است .
از سوی دیگر ما علاقمند به توسعه روابط با امریکا هستیم و اطمینان داریم که درمورد عراق نیز می توانیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنیم .
وضعیت عراق تاثیری در حرکتهای آینده روسیه در توسعه روابط ما ندارد و علاقه ما در توسعه همکاریهای دوجانبه مهمتر است .
سومین اولویت روسیه در روابط دولتهای آسیای جنوب شرقی هستند که شامل چین ، هند ، ژاپن و بعضا اندونزی و دیگر کشورها می باشد.
در بخش بزرگی از آسیا سیبری ، شرق دور علاقمندهای بسیاری برای توسعه روابط ، منافع مشترک تجاری و اقتصادی وجود دارد.
با توجه به نظام کمونیستی چین آیا روسیه روابط خود را با چین گسترش می دهد و یا از این مشکل صرف نظر می کند.
شما می دانید ک امروز شرایط جهانی بر روابط ملل استوار است و در جریان جهانی سازی روابط دولتها به یکدیگر وابسته هستند.
نیازها امروز روسیه اجازه توسعه روابط نزدیک را با کشورهایی که ازنظر ایدئولوژیک با روسیه متفاوت هستند را می دهد و در حالی که علاقه و منافع واقعی ما وجود دارد ما با امریکا و چین رابطه داریم .
این خیلی مهم است من اخیرا در چین بودم ، اداره چین جدید را دیدم روابط روسیه و چین در حال توسعه است و متفاوت از گذشته منافع ثبات جهانی را دنبال می کند.
احساس می شود که ایالات متحده همچنان بعد از جنگ سرد نیز دشمن تلقی می گردد و بنابراین اتحاد با فرانسه را بگزیده اید؛
ما هیچ اتحادی را برنگزیده ایم .
به نظر من آثار جنگ سرد ، در سوال شما یافت می شود و نه در اعمال ما زیرا خیلی از مردم همچنان تفکراتی ازقبیل اتحاد ، بلوک ، جبهه و... پس از پایان جنگ سرد را دارند.
جناحهای سیاسی نظامی با پایان جنگ سرد خاتمه یافته است .
اکنون ، ما و فرانسه در مواضع کلی خود تشریک مساعی داریم و اما این به آن معنا نیست که فرانسه چشم بسته به هیچ دلیلی در راه اهداف امریکا قدم برخواهد داشت و آلمان نیز به همین صورت و این طرز تلقی کاملا اشتباه است و برعکس بعداز جنگ سرد هر کشور کاملا مستقل سیاست خود را تعریف و اعلام می دارد و تنها باید توجه داشت این اعلام سیاست به معنی مخالفت با دیگران نیست .
موضع پوششی ما در عراق سیاست وقفه انداختن در امور نیست و عملکردی علیه ایالات متحده نیز نمی باشد زیرا ما و ایالات متحده همکار یکدیگریم و به همین دلیل باید اشتباهات یکدیگر را اعلام کنیم و واشنگتن مرتکب اشتباهی شود که پیامدهای سنگینی را برایش به دنبال داشته باشد.
آیا شما نظرات خود درمورد عراق را تغییر داده اید؛
مجددا تاکید می کنیم که استراتژی ما گسترش روابط قابل پیش بینی با شریک امریکایی خود می باشد ، به همین جهت سوال شما کاملا برای ما عجیب است .
درحال حاضر مساله عراق نیز محلی برای آزمایش مجدد می باشد و اگر این آزمون را بدون خرابی برای هر دو طرف پشت سر گذاریم آنگاه می توانیم به مردم کشور و به سازمانهای بین المللی ورود به یک مرحله تازه از تفاهم دوجانبه را به نمایش بگذاریم و حداقل روسیه به این سبک عمل می کند.
اگر شما خواهان یک ارتباط مثبت با ایالات متحده هستید چرا آنها را تحت فشار قرار داده اید؛
قوی ترین اهرم در اختیار ما ، سیاست تشویق و ترغیب می باشد ، ما ارتباط مستمر داریم ، در بالاترین سطح گفتگو ، روسای جمهور هر دو کشور و در سطح وزرای خارجه در کشور در سطح وزرای دفاع و خیلی ازکانالهای گفتگوی دیگر و ازطریق این گفتگوها دیدگاه ها و پارامترهای خود را ابراز می داریم .
اکنون ، من فکر می کنم ، لازم به اثبات حقوق از طریق به کارگیری روشهای سیاسی می باشد و درحال حاضر حداکثر سعی را دراین راه بعمل می آوریم و البته همیشه این راه موفقیت آمیز نمی باشد.
اما واقعیتی که قابل تامل است آن است که بعضی اوقات این راه موفقیت آمیز می باشد اما در آخر اگر حتی این روش موفقیت آمیز هم نباشد هرگز راه گفتگو بسته نخواهد بود و در آینده نیز ایالات متحده باز خواهد بود.
اگر روسیه قطعنامه دوم را وتو کند آیا آراء عمومی در روسیه را برخواهد انگیخت؛ و آیا یک شکست در سیاست خارجی روسیه تلقی خواهد شد؛
سوال شما به دو مولفه تقسیم می گردد ، از منظر مردم روسیه ، اکثریت مردم از جنگ در عراق ناراحت هستد حتی دوما و ریاست جمهور و ازسوی دیگر که البته خیلی مهم است در روسیه هیچ واقعیت ضدامریکایی وجود ندارد و ما هیچ رفتار ضدامریکایی نیز نداشته ایم .
بنابراین ، هیچ مهم نیست که پیرامون مساله عراق چه می گذرد و همین جا لازم به تذکر است ک اگر جنگی در عراق اتفاق افتد و امریکا یکطرفه آن را شروع کند این بر آراؤ مردم روسیه تاثیر می گذارد و البته استراتژی ما به اصرار در گسترش روابط می باشد و معتقدیم با تلفیق نیروها زودتر بر مساله فائق خواهیم آمد.
شما معتقدید که نظر مردم همراه و هماهنگ با سیاست خارجی است چه روسیه وتو کند و چه نکند؛
درحال حاضر در موقعیتی نیستیم که بتوان نظر داد ، زیرا روسیه بسیار به حل مساله امیدوار است و بسیار به پیشرفت راهکارها خوش بین و چنین سوالاتی درحال حاضر برای یک حالت خاص قابل جواب نیست .
آیا از حق وتو استفاده خواهد کرد؛
حق وتو برای روسیه ، همانند بقیه کشورهای دارای حق وتو ، قابل استفاده در هر لحظه که لازم باشد ، است و از آن درصورتیکه معتقد باشیم نتایج قطعنامه بسیار بدی به دنبال خواهد داشت استفاده خواهیم کرد خاصه روی اقتصاد و نفت.
تفاهمات اقتصادی بغداد مسکو آیا روی سیاست روسیه تاثیرگذار است؛
روسیه در عراق موارد اقتصادی دارد ، درحقیقت چندین دهه مناسبات اقتصادی با عراق و منطقه داریم اما مناسبات اقتصادی مشخص کننده سیاست ما با عراق نیست.
در وهله اول ما خواهان امنیت و ثبات جهانی هستیم و توجهات اقتصادی براین موضوع تاثیرگذار نیست .
آیا روسیه به صدام حسین پناهندگی سیاسی می دهد تا از جنگ اجتناب گردد؛
این موضوع در حال حاضر بسیار قابل تفکر است من به صورت رسمی اعلام می کنم روسیه پیشنهاد این کار را نکرده و نخواهد کرد و اساسا نه تنها صدام حسین بلکه برای هیچ رئیس جمهور دیگر نیز نخواهد کرد.
زیرا این دخالت رسمی در امور داخلی کشورهای دیگر است ، در حال حاضر توجه به همکاری نظامی در مساله عراق قابل پیگیری است .
زیرا عراق باید خلع سلاح شود از سوی دیگر همچنین صحبت هایی درمورد رژیم فعلی تغییر کند تا رژیم آینده دمکراسی را به عراق بازگرداند تا از آن طریق دنیای عرب را به سمت دمکراسی کشانده شود نیز وجود دارد.
سوال اساسی اینجاست : چه کسی اجازه تعیین فردی برای ایجاد دمکراسی در یک کشور دیگر را دارد؛ حتی اگر بتوان آن رژیم را دمکراتیک تلقی کرد.
شما به یاد دارید که در زمان اتحاد جماهیر شوروی نیز چنین تجربیاتی داشتیم که نتایج تلخی ببار آورد و به همین علت دیگر به جای «صدور انقلاب» به «صدور دمکراسی» نخواهیم پرداخت زیرا بهای آن نیز بسیار سنگین است .
مساله بزرگ بین امریکا و روسیه ، به عقیده ما ، جنگ چچن است بنابراین چرا شما علیه جنگ باع راق صحبت می کنید؛
زیرا جنگ با تروریسم است .
قبل از هر چیز در چچن ، گفتگو را با جنگ عوض نکرده ایم و گفتگو را با راه حل سیاسی در حل مشکلات داخلی پی می گیریم ، در چچن جنگی وجود ندارد حتی در 23 مارس نیز یک رفراندوم برای تعیین هیات رهبری جدید صورت گرفت و ما در زمینه مبارزه با تروریسم با همه کشورها همکاری کاملی داریم و از ابتدا نیز ما علیه تروریسم عمل کرده ایم ، زیرا معتقدیم در ترور هیچ عدالتی وجود ندارد و نه به منطقه و نه به مردم کمکی می کند و یک جنایت است ولی عراق یک مساله دیگر است و حل مشکل عراق ازطریق قطعنامه های سازمان ملل صورت خواهد پذیرفت تا عراق از هر سلاح غیرمجاز خلع گردد.
روسیه راجع به برنامه هسته ای کره شمالی چه نظری دارد و با توجه به عدم توجه به توافقات قبلی ، آیا می توان برنامه هسته ای کره شمالی را محدود کرد؛
هم اکنون نقطه نظرات زیادی وجود دارد، اول آن که برای یک موقعیت غیرهسته ای با شبه جزیره کره صحبت می کند.
دوم آن که تاکید فراوان در رعایت توافقات به دست آمده در این زمینه دارد. سوم آن که روسیه معتقد است برنامه های هسته ای کره شمالی باید زیرنظر سازمان انرژی اتمی جهانی باشد.
از سوی دیگر حفظ کره شمالی نیز باید درنظر گرفته شود و به همین علت به خاطر کنترل برنامه هسته ای کره شمالی باید امنیت این کشور تامین گردد و به این خاطر گفتگوی مستقیم امریکا و کره شمالی باید صورت پذیرد ، و روسیه ازسوی دیگر باهمکاری چین ، کره جنوبی و ژاپن باید راه را برای این گفتگو در آینده هموار سازند.
آیا روسیه دوباره ابرقدرت خواهد شد؛ اگر آری در چه زمانی؛
روسیه دنبال ایجاد یک جهان چندقطبی است که در آن کشورهای بزرگ و کوچک دارای حقوق یکسانی هستند و درحدود هر یک انتظارات آنها باید برآورده گردد و برای چنین حالتی تقویت سازمان ملل الزامی است اگر چنین جهان چندقطبی دمکراتیک ، امن فراهم گردد ما معتقدیم که ابرقدرت دیگر ارزشی ندارد.
به نظر شما در هفته آینده چه اتفاقی خواهد افتاد؛
ما شبانه روز سعی در حل دیپلماتیک مشکل عراق داریم و منتظر گزارش های آقایان البرادعی و بلیکس هستیم .
بنابراین ، طبق این گزارش اقدامات بعدی را پی خواهیم گرفت ، به عقیده من اکثر اعضای دائمی شورای امنیت نیز روسیه را حمایت خواهند کرد که روند کارها و گفتگوها همچنان ادامه یابند ، و به نظرم جواب را قبلا داده ام.
آیا شما فکر می کنید روسیه یا دیگران امریکا و انگلیس را متوقف کنند و اجازه صدور قطعنامه ای برای رای گیری را ندهند؛
به نظر من سعی امریکا و انگلیس و اسپانیا خللی در یافتن حل دیپلماتیک برای مساله عراق ایجاد نمی کند.

مترجم: کتایون مافی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها