مقاله فوق به مناسبت 25اسفند ماه ، سالروز بمباران شیمیایی حلبچه تهیه شده است . نویسنده از جانبازان شیمیایی بوده
کد خبر: ۲۱۷۲۵
و هم اکنون جانشین مدیریت حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران است .

سالها قبل از شروع جنگ تحمیلی روزنامه ساندی تایمز در تاریخ 8/2/53
(28 آوریل 1974) خبری بدین مضمون منتشر کرد : «گویین رابرتز ، روزنامه نگار انگلیسی به نقل از ماموران اطلاعاتی کردها اعلام کرد که عراق در حملات خود از گازهای سمی استفاده می کند. کردها می گویند این گازها در اردوگاه نظامی تاجی در غرب بغداد ، در کرکوک و موصل انبار شده است». 6سال بعد، دولت جمهوری اسلامی ایران در نخستین ماههای جنگ تحمیلی طی اعلامیه ای به سازمان های بین المللی مسوول هشدار داد که حمله عراق به ایران را مقدمه استفاده ارتش عراق از سلاحهای میکربی و بیولوژیکی ای قلمداد می کند که در طول دهه 70 انواع آن را تهیه کرده است . هشدارهای ایران درست بود؛ زیرا عراق در طول جنگ تحمیلی بارها از سلاحهای شیمیایی و میکربی استفاده کرد که به نمونه هایی از آن اشاره می شود :
1- اولین گزارش های استفاده از این سلاحها به آخرین روزهای مهر ماه سال 1359 برمی گردد.
2- در 23دیماه 1359در منطقه ای بین هلاله و نی خر در 50کیلومتری ایلام ، نیروهای ایرانی با گلوله شیمیایی مورد حمله قرار گرفتند و همزمان با آن در منطقه اهواز و دزفول ارتش عراق از گاز اعصاب استفاده کرد.
3- در عملیات رمضان ، والفجر 2 و والفجر4.
4- در عملیات خیبر 14مورد بمباران شیمیایی در منطقه جزایر مجنون و حاجی عمران صورت گرفت که تنها در 8/12/62 ، یک هزار و صد نفر در جریان این بمباران ها آسیب دیدند. همزمان منطقه مهران با هواپیما و توپخانه بمباران شیمیایی شد.
5- در عملیات بدر ، عراق منطقه عملیاتی را 50بار بمباران کرد و علاوه بر خردل و اعصاب برای اولین بار از عامل سیانور و خون استفاده کرد. همزمان در بمباران شیمیایی پادگان حمید یک هزار نفر مجروح و مصدوم شدند.
6- عراق در عملیات والفجر 8 در منطقه فاو 8بار از سلاح شیمیایی استفاده کرد و در انفجار یکی از انبارهای شیمیایی عراق به وسیله ایران ، برای اولین بار به اثرات این گاز پی برد.
7- در عملیات کربلای پنج 10مورد حمله شیمیایی هوایی و 5مورد حمله شیمیایی توپخانه ای اتفاق افتاد.
8- از 18دیماه سال 1365 تا اواخر اسفند همان سال 56 مورد حمله شیمیایی ثبت شده است که حملات شیمیایی به شهرهای خرمشهر و بانه در این زمان اتفاق افتاده است.
9- در تاریخ 7/4/1366 شهر سردشت بمباران شد و در نتیجه 130نفر شهید و 8هزار نفر غیرنظامی مجروح شدند. همچنین در سال 1366 پنجاه روستای کردنشین عراق بمباران شیمیایی شد.
10- در روزهای 26 ، 27 و 28اسفند سال 1366 حلبچه با یکی از مخوف ترین گازهای سمی به نام سیانید هیدروژن بمباران شد که حاصل آن 5هزار کشته و 7هزار مصدوم بود. این جنایت ارتش عراق یکی از بزرگترین فاجعه های قرن و هم ردیف قتل عام های عمومی مردم بی گناه هیروشیما و ناکازاکی مطرح می شود.
بررسی آماری حملات شیمیایی
حملات شیمیایی عراق با حدود 10حمله در سال آغازین جنگ شروع و به 45حمله در سال 1367 می رسد. شهدا و مصدومان با رقم صفر در سال 1359 به رقمی بالغ بر 12هزار نفر در سال 1366افزایش یافت . دو سوم حملات با استفاده از هواپیما و با یک سوم استفاده از توپخانه و خمپاره انداز است . عراق پس از جنگ کویت اعلام کرد که 12هزار تن مهمات شیمیایی و 650تن مواد خام شیمیایی در اختیار دارد؛ اما گروه بازرسان سازمان ملل 46هزار تن مهمات شیمیایی و 3هزار تن مواد خام شیمیایی را پیدا کردند. ارتش عراق در جنگ تحمیلی از عوامل خردل ، اعصاب ، خون ، سیانید، فسفری ، خفه کننده ، تهوع آور، نیتروژن موستارد، سیانور و سیانید هیدروژن استفاده کرد. به نقل از روزنامه ساندی تایمز ، عراق به ایجاد تغییراتی در سیستم هواپیماهای یک موتوره سمپاشی ام 18 لهستانی و تبدیل آن به هواپیماهای بدون سرنشین و تجهیز آن به رایانه ، دوربین و سیستم کنترل از راه دور که انهدام آن نیز به وسیله موشک مشکل است موفق شده است . این نوع هواپیما قادر به حمل 400تا 2200کیلوگرم مواد شیمیایی است.
تهیه کنندگان و پشتیبانی کنندگان عراق
یک شرکت انگلیسی در دهه 80 نزدیک به 10تن محیط کشت میکرب به عراق فروخته است که به نظر نمی رسد مورد نیاز فعالیت های غیرنظامی باشد. نشریه فرانسوی زبان فیگارو در گزارشی اعلام کرد: فرانسه و امریکا در دهه 80میلادی از تامین کنندگان عمده باکتری مرگبار سیاه زخم برای دولت عراق بودند و شرکت های اروپایی دستگاه های تخمیرکننده ویژه ای را برای رشد میکرب ها در اختیار دولت عراق می گذاشتند. ریموند زیلنسکی ، یکی از کارشناسان مسائل میکربی به فیگارو می گوید: حتی انستیتو پاستور فرانسه در دهه 80به عراق در تجهیز توان میکربی کمک کرده است . مراکز تحقیقاتی مانند پورتون داون در سالیس بوری انگلستان ، هاگهای مورد استفاده در تولید بمبهای حاوی میکرب سیاه زخم را برای عراق ارسال کرده است . شرکتهای اتریشی ، سوئیسی ، سوئدی و هلندی نیز دستگاه های تخمیری را که قادر به پرورش میکرب هستند دراختیار عراق قرار داده اند و این کشور به قابلیت بسیار بالایی در این فناوری تجهیز شده است.
واکنش های سازمان ها و مطبوعات بین المللی
نسبت به استفاده عراق از سلاحهای شیمیایی
پس از کاربرد سلاحهای شیمیایی در منطقه طلاییه و مجنون هیات کارشناسی سازمان ملل متحد به درخواست ایران به منطقه اعزام شد که کاربردهای سلاحهای شیمیایی خردل و اعصاب را از طریق بمباران هوایی تایید کرد. پس از عملیات والفجر 8 و شکایت ایران علیه عراق ، این کشور استفاده از سلاحهای شیمیایی را انکار کرد و حتی ایران را متهم کرد که این کار منجر به قطعنامه 582 شد که ضعیفتر از اقدامات قبل بود؛ اما با تلاشهای ایران شورای امنیت براساس گزارش کارشناسی بیانیه ای صادر کرد که برای اولین بار در 21مارس 1986 از عراق به عنوان به کاربرنده سلاحهای شیمیایی نام برد ؛ اما اقدام عملی انجام نداد. در تاریخ 14می 1987 شورای امنیت با صدور بیانیه دیگری استفاده عراق از سلاحهای شیمیایی را محکوم کرد. پیش از صدور این بیانیه نماینده جمهوری اسلامی ایران 18حلقه نوار ویدیویی که از برنامه پانورامای تلویزیون ای . ان . جی به عنوان اسرار سامره تهیه شده بود را در اختیار شورای امنیت گذاشت . پس از حملات شیمیایی به شهر حلبچه و اطراف شهر مریوان در تاریخ 17 و 19 مارس 1988 جمهوری اسلامی ایران 4نامه به سازمان ملل متحد ارسال کرد که پس از بازدید دکتر دومینگوئز از باختران و دو روستا در کردستان استفاده از گاز خردل و استیلوکولین استریس تایید شد و پس از آن با ارائه پیش نویس آلمان ، ایتالیا و ژاپن قطعنامه 612 صادر شد. در تاریخ 17 و 18 می 1988 در چند دهکده در غرب و جنوب ایران این سلاح به کار گرفته شد که منطقه حمید بازدید شد. 8اوت 1988 منطقه شیخ عثمان مجاور منطقه اشنویه مورد حمله قرار گرفت و در 26اوت 1988 و با پیش نویس آلمان ، ایتالیا و ژاپن و ای . ان . جی قطعنامه 620تصویب شد. در قطعنامه 620 سلاحهای شیمیایی جدای از جنگ مورد بررسی قرار گرفت و ایران به عنوان قربانی پذیرفته شد گرچه شورای امنیت رسالت خود را انجام داد ؛ اما به قیمت جان هزاران بی گناه تمام شد.
واکنش رسانه های بین المللی
پس از بمباران شیمیایی حلبچه گرچه ابتدا رسانه ها بسیار گذرا و سطحی از کنار قضیه عبور کردند؛ اما پخش تصاویر هولناک این فاجعه جهانیان را تحت تاثیر قرار داد. به نمونه هایی از این بازتاب ها توجه کنید :
روزنامه ایندیپندنت اعلام کرد: علی رغم منع فروش مواد شیمیایی برای مقاصد نظامی ، شرکتهای بریتانیا، آلمان غربی ، هلند، اتریش ، بلژیک و ایتالیا به طرحهای ساخت سلاحهای شیمیایی عراق کمک کردند.
خبرنگار روزنامه گاردین پس از دیدار از محل حادثه نوشت : اجساد دهها مرد، زن ، کودک ، دام و حیوانات دست آموز ، منازل و خیابان های خاکی این بخش دور افتاده و مورد بی مهری قرار گرفته در کردستان عراق تحت اشغال ایران را پوشانده است . پوست این اجساد به طرز عجیبی تغییر رنگ داده ، چشمهایشان باز و خیره و چرک خاکستری رنگی از دهانشان بیرون زده و انگشت هایشان به طرز عجیبی کج و خمیده شده است .
نیویورک تایمز نوشت : وسیله مرگ همه آنها تنها با یک هواپیمای جنگی که تقریبا با اطمینان می توان گفت عراقی بوده است به این شهر کردنشین عراق رسید. هواپیمایی که بمبهای آن ابری به رنگ زرد روشن در سراسر حلبچه ایجاد کرد. این عمل از هر حیث و به هر مفهوم یک جنایت جنگی است .
روزنامه تایمز مالی چاپ لندن نیز حملات شیمیایی عراق را وحشت آور خواند و از دبیرکل سازمان ملل متحد خواست گروهی از کارشناسان را برای بررسی این فاجعه به منطقه اعزام کند.
روزنامه لس آنجلس تایمز: تا زمانی که تنها ایرانیان قربانی حملات شیمیایی عراق بودند چه در سازمان ملل و چه در پایتخت های کشورهای بزرگ جهان عزم و اراده سیاسی کافی برای محکوم کردن این گونه عملیات وجود نداشت ؛ اما این بار شهروندان کرد عراق که بومی های غیرعرب این کشور هستند قربانی گازهای سمی عراق شده اند. از این رو واکنش رسانه های جمعی بویژه اروپا شدیدتر بوده است .

سرهنگ حسین مبارک
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها