برای پسر جوانی که تازه از سربازی آمده و دختری که می خواهد کار شرافتمندانه ای داشته باشد، کار کجاست؛ به اعتقاد برخی ، ویزیتوری ساده ترین دری است که روی پاشنه می چرخد.
کد خبر: ۱۶۰۳۹
نه سواد می خواهد، نه سرمایه یا مثل خیلی کارهای دیگر گواهی عدم سوئپیشینه ، موتور داشته باشی یا نه ، فرقی نمی کند. یک جفت پای سالم ، کمی پرسه در کوچه پس کوچه های شهر و زبانی چرب و نرم کافی است.
رشوه بده ، رشوه بگیر
در تالار شرکت که نشسته بودم ، پسری اینها را می گفت . دلش از کارفرما خون بود. به دنبال آگهی استخدام ویزیتور به آنجا رفته بود. «آگهی » وعده حقوق کافی همراه با مزایای عالی داده بود. دفتر شرکت پر بود از جوانان جویای کار. وقتی رسیدم یک شماره به دستم دادند: «شماره شما 320است .» تعجبم را که دید، گفت : «همه اینها برای ویزیتوری آمده اند.» پرسیدم : «حالا چند نفری می خواهید؛» منشی از سر بی حوصلگی و شاید در جواب صدمین نفری که این سوال را از او می کرد، گفت : «شش نفر، شاید هم ده نفر.» داخل تالار جوانهای دختر و پسر گوش تا گوش نشسته بودند. یکی از آنها خودش را معرفی کرد: «کوچک شما مرتضی » و گفت : «ویزیتور اگر می خواهد خوب پول گیر بیاورد، باید دروغ بگوید، تملق بکند، رشوه بدهد و بگیرد! خلاصه با هر مشتری مثل خودش حرف بزند. برای یک جنس بنجل باید کلی تبلیغ کرد که این جنس فلان است و بهمان .» visitیک لغت انگلیسی است که با دیدن ، سرکشی و بازدیدکردن در فارسی معادل است . یک ویزیتور در علم تجارت به کسی گفته می شود که از سوی کارفرما، شرکت یا موسسه ای برای معرفی تولیدات و خدمات مصرف کننده و یافتن بازار مصرف بکار گرفته می شود. این کار بودجه زیادی را نمی طلبد. همچنین به مدرک تحصیلی یا تجربه زیادی نیاز ندارد. بیش از همه ، تفکری خلاق می خواهد. تا نوبتم برسد کلی وقت داشتم . برای همین به سراغ یکی دیگر رفتم . پریسا دختر جوانی بود که در رشته زمین شناسی درس خوانده بود؛ اما از سر بیکاری سراغ این کار آمده بود! جدولی را که حل می کرد برای چند لحظه ای کنار گذاشت ، آهی کشید و گفت : «چهار سال است که ویزیتورم . اول در کار لوازم آرایش بودم . بعد از سه سال ، کارفرما رفت تو کار بساز و بفروشی و ما را بیرون کرد؛ بدون پرداخت غرامت یا درصدی از سودی که برده بود. بعد رفتم سراغ پوشاک ؛ یکسال هم کارم سرکشی به بوتیک های لباس بود، اما شرایطش مناسب نبود. نمی توانستم با هر کسی دمخور شوم ، ولش کردم . خلاصه آن که ویزیتوری آینده ای ندارد، فقط هدردادن جوانی است .» پیش از آن که حل کردن جدولش را از سر بگیرد، این را هم اضافه کرد که : «خیلی ها مثل من بیکارند. اگر کار بود جوانی ام را نمی گذاشتم روی کاری که صبح تا شب باید بدوی ، آخرش هم همه پولها به جیب کارفرما برود.» به عقیده او ویزیتوری برای یک زن سخت است ، بیشتر کارفرماها ترجیح می دهند ویزیتور زن استخدام کنند. به عقیده آنها زنها حقوق کمتری می گیرند و کار بیشتری می کنند و اخراجشان هم که بکنند، آنها نمی توانند اعتراض کنند.
تبلیغات فقط شفاهی!
اهمیت ویزیتوری بیشتر به خاطر این است که به عقیده کارشناسان ، همچنان ، بهترین نوع تبلیغات ، تبلیغات زبانی است . بیشتر اوقات مردم نسبت به آگهی های تجاری مصون می شوند؛ شبکه تلویزیون خود را هنگام پخش آگهی تغییر می دهند، به سرعت از صفحه آگهی روزنامه ها و مجلات می گذرند؛ اما بیشتر آنها وقتی یک دوست یا آشنا کالایی را توصیه می کند، نه فقط به آن توجه می کنند؛ بلکه به احتمال زیاد طبق آن توصیه عمل می کنند. مجله بازاریابی گزارش می دهد که شرکتهای تولید موادغذایی تبلیغات شفاهی را به عنوان مهمترین عامل تاثیرگذار در فروش خود عنوان کرده اند. نوبت من بود. مدیر شرکت در حالی که پشت میز عریض و طویلی لم داده بود و با خونسردی به پیپی که روی لب داشت پکی می زد، برایم از کار موردنظرش گفت : «پخش محصولات موردنیاز آزمایشگاه ها، بیمارستان ها و دانشکده های پزشکی .» کلی لاف زد که شرکت ما چنین و چنان است و میزان فروش بسیار بالاست ؛ اما آخر حرفهایش معلوم شد که نه به ویزیتورها حقوق درست و حسابی می دهد، نه آنها را بیمه می کند و نه وسیله رفت وآمدی در اختیارشان می گذارد. فقط نیم تا یک درصد فروش به ویزیتور می رسد. از شرکت زدم بیرون ؛ رفتم دنبال یک آگهی دیگر، آنجا هم پر بود از دختران و پسران جوانی که دنبال کار آمده بودند. مهرداد اسلامی 24ساله ، دانشجوی رشته معماری است .سه سال است که ویزیتوری می کند. خودش می گوید: «نمی خواهم خرج تحصیلم را خانواده ام بدهند. می خواهم استقلال مالی داشته باشم . سه ماه در یک شرکت بیمه ویزیتور بودم ؛ اما فقط 95هزار تومان به من دادند، وقتی اعتراض کردم ، مدیر شرکت گفت : تا شش ماه همین است که هست . اگر از کارت راضی بودم ، حقوقت را زیاد می کنم .» در حالی که صدایش می لرزید، با نفرت گفت : «از این کار متنفرم . هیچ تضمینی ندارد. قانونی از ما حمایت نمی کند. هر شرطی که کارفرما بگذارد، باید بپذیریم . در این کار یک ماه جان می کنی ، اما چیزی برایت نمی ماند. ویزیتور ویترین جنس است . اگر ما نباشیم چه کسی جنس ها را به مشتری معرفی کند؛!» مدیر یک کارگاه تولیدی محصولات بهداشتی می گوید: «ما پنج ویزیتور داریم که فهرست قیمت ها، مشخصات کالاها و نمونه ای از جنس را به آنها داده ایم تا سفارش بگیرند. سهمی از فروش را به آنها می دهیم . اگر محصول ما، مارکی شناخته شده باشد درصد ویزیتور کمتر است و چون ویزیتوری معمولا شغل دوم کارکنان ما است ، حقوق پایه و بیمه ندارند. چون برایمان صرف ندارد. ویزیتوری یکی از شغل هایی است که هنگام گزینش متقاضیان به میزان تحصیلات و مدرک آنها بهای چندانی داده نمی شود. از میان آنها جوانان دانشجو و یا دختران و پسرانی که بعد از تمام شدن درسشان ، تازه باید برای پیدا کردن یک کار با یک حقوق ثابت به انجام هر کاری تن بدهند و یا دیپلمه هایی که چند سال بدون کار مانده اند، مهمترین متقاضیان این کارها را تشکیل می دهند. با وجود وضعیت بحرانی و سخت اشتغال در جامعه ، خیلی از آنها بعد از پذیرفته شدن ، همین را هم غنیمت می دانند و با تمام وجود برای حفظ کارشان تلاش می کنند.»
بازاریابی کجا؛ ویزیتوری کجا؛
سمیه لعلی کارشناس مدیریت بازرگانی معتقد است : معمولا ویزیتوری با بازاریابی یکی تلقی می شود. در حالی که بازاریابی دانش گسترده ای است که ویزیتوری جزئ کوچکی از آن است . بازاریابی یکی از پایه های اساسی اقتصاد امروز جهان است . امروزه ویزیتوری طیف وسیعی از امور را در برمی گیرد. از ویزیتوری مسکن و دستمال کاغذی گرفته تا فروش رایانه و ماشین های صنعتی . لعلی می گوید: البته من فکر می کنم این کار در کشور ما نیازمند برنامه ریزی ، هدایت و حمایت است . بویژه نظارت دولت در این امر ضروری است . بسیاری از مدیران شرکت ها همان دلالان سابق هستند که پولی به هم زده و دفتری راه انداخته اند و از نیروی کار جوانان سوئاستفاده می کنند. هر روز چشمان هزاران جوان جویای کار در میان صفحات آگهی روزنامه ها بر روی آگهی های استخدامی رنگارنگ ثابت می ماند. آگهی هایی که در آن ، وعده حقوق کافی با مزایای عالی و پورسانت خوب می دهد. در شرایط فعلی جامعه که بیکاری گریبان تحصیلکرده و نکرده ، دختر و پسر، دانشگاه رفته و نرفته را گرفته است ، پیدا کردن یک شغل مناسب ، حتی با درآمد اندک ، به صورت یک رویا درآمده است . ویزیتوری هم یکی از صدها شغلی است که هر قشر جویای کاری می تواند بخت خود را در آن بیازماید. فقط کافی است یک جفت پای سالم داشته باشی و زبانی چرب و نرم و کمی هم زرنگی و به قول آن دختر جوان ، عمر و جوانی که در این کار بگذاری و برایش دلی هم نسوزانی !
پوران محمدی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها