واشنگتن پست دردیدگاهی روز سه شنبه نوشت:جمهوری اسلامی خبره جنگ های نامتقارن است و همین واقعیت؛ اقدام نظامی آمریکا علیه این کشور را به یک استراتژی پرخطر بدل می کند.
کد خبر: ۱۲۰۶۴۸۶
ایران خبره جنگ های نامتقارن است

به گزارش جام جم آنلاین از ایرنا، این روزنامه افزود:در این هفته آمریکا کشتی های جنگی و بمب افکن هایش را روانه خاورمیانه کرد و در همین هفته، دو فروند تانکر نفتکش سعودی و نروژی در خلیج فارس هدف حمله قرار گرفتند و خسارت دیدند. ظاهرا علت حادثه خرابکاری بوده است.

در این جدال؛ یک طرف دعوا؛ یک رئیس جمهور جمهوریخواه زورگوست و دیگری یک قدرت خاورمیانه ای «جنگجوی آماده به جنگ».

فضا؛ یادآور روزهای قبل ازتهاجم نظامی به عراق در سال 2003 است. جنگ عراق؛ یک تهاجم نظامی بود که همه از آن به عنوان یک جنگ فاجعه بار برای تمام طرفهای درگیر یاد کرده اند.

یکی از موتورهای محرک جنگ عراق؛ جان بولتون، مشاور امنیت ملی امروز رئیس جمهور «ترامپ» بوده است.

بولتون در آن مقطع قائم مقام وزیر در امور کنترل سلاح و امنیت بین الملل بود و نقش کلیدی در آماده کردن ذهن جورج بوش برای راه انداختن جنگ عراق ایفا کرد. همه بولتون را یک سیاستمدار جنگ طلب می شناختند.

اما به رغم همه این شباهت ها؛ جنگ با ایران، تکرار تاریخ جنگ 2003 با عراق نخواهد بود.

این دو جنگ در بسیاری از ابعاد با هم متمایز خواهند بود و بلکه جنگ با ایران به مراتب بدتر.

ایران امروز عراق 2003 نیست. راه و روش جنگیدن ایران کاملا با طریقه جنگیدن عراق تفاوت دارد.

فارغ از همه وجوه تمایز میان دو کشور؛ بدیهی ترین تفاوت در وسعت این دو است. ایران به مراتب بزرگتر از عراق است.

جمعیت عراق 25 میلیون نفر است و جمعیت ایران تخمین زده می شود بالای 82 میلیون نفر باشد.

مساحت ایران 591 هزار مایل مربع (1 میلیون و 648 هزار کیلومتر مربع) و مساحت عراق 168 هزار مایل مربع (438.317کیلومتر مربع) است.

در زمان شروع تهاجم نظامی عراق تعداد پرسنل ارتش عراق بالغ بر450 هزار نفر بود.

طبق آخرین برآوردها؛ ایران امروز 523 هزار پرسنل نظامی فعال و 250 هزار پرسنل ذخیره دارد.

تفاوت مهم دیگر میان دو کشور، موقعیت جغرافیایی آنهاست.

برخلاف عراق؛ ایران یک قدرت دریایی است که از شمال توسط دریای خزر احاطه شده و در جنوب توسط خلیج فارس و دریای عمان.

کشور ایران در کانون منطقه «اوراسیا» قرار دارد که از حیث تجارت ناحیه بااهمیتی است.

حدود دو سوم نفت جهان با عبور از تنگه هرمز نقل وانتقال می شود. این تنگه با دو کشور ایران و عمان هم مرز است.وسعت این نقطه باریک برای کشتیرانی فقط 2 مایل (حدود 25 کیلومتر ) است.

اگر این تنگه بسته شود، 30 درصد از کشتیرانی انتقال نفت جهان کم می شود.

و اما در مقام مقایسه بنیه نظامی دو طرف مخاصمه یعنی آمریکا و ایران؛ بدیهی است که قدرت نظامی آمریکا با ایران قابل مقایسه نیست اما جمهوری اسلامی در طول چهار دهه عمر خود استراتژی های نامتقارنی را بنیان نهاده است به نحوی که هرچند توان برابری نظامی با آمریکا را ندارد اما می تواند خساراتی جدی بر منافع آمریکا در منطقه وارد آورد.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، یک نیروی نظامی وفادار بوده و مستقل است. سپاه، یک بازوی ویژه عملیاتی با نام «نیروی قدس» دارد. این نیرو با مجموعه ای از نیروهای وفادار در کشورهای عراق، لبنان و سوریه ارتباط دارد.

البته نیروی دریایی ایران هم یک سری برتری هایی نسبت به نیروی دریایی آمریکا دارد.

به عنوان مثال؛ جمهوری اسلامی برای بستن تنگه هرمز نیازی به کشتی های بزرگ و یا قدرت آتش ندارد، بلکه می تواند با استفاده از مین های دریایی و یا زیردریایی؛ جلوی تجارت نفت را بگیرد.

در بازی های جنگی آمریکا به این نکته هم توجه شده است که قایق های تندروی انتحاری و حملات موشکی ایران می تواند علیه نیروی نظامی آمریکا مورد استفاده قرار بگیرد.

اداره اطلاعات دریایی آمریکا در گزارشی در سال 2017 به این یافته رسید که عمده مسئولیت تامین امنیت خلیج فارس به نیروی دریایی سپاه پاسداران محول شده است.نیروی دریایی سپاه دارای قایق هایی کوچک و تندروی بشدت مسلح است.وانگهی؛ موشک های بالستیک ایران هم هستند.

پروژه بررسی تهدید موشکی در مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل طبق آخرین ارزیابی هایش شرح می دهد: برنامه موشک های بالستیک ایران، بزرگ ترین و متنوع ترین زرادخانه موشکی در خاورمیانه است.

تصور بر این است که حزب الله لبنان هم 130 هزار راکت و موشک در زرادخانه خود دارد.

اگر آمریکا بنا شود یک برخورد نظامی با ایران داشته باشد؛ احتمالا نیازمند یک قدرت انسانی قابل توجه خواهد بود و در غیر این صورت می تواند از این نیرو در سایر موارد مثلا برای کنترل قدرت های بزرگتر نظیر چین و یا روسیه استفاده نماید.

نیویورک تایمز گزارش داده است که «پاتریک شاناهان» سرپرست وزارت دفاع طراحی کرده است چنانچه ایران به نیروهای امریکایی حمله کند و یا برنامه هسته ای اش را از سر بگیرد، 120 هزار سرباز آمریکایی به منطقه گسیل شوند.

این تعداد نیرو مربوط به زمانی است که دو طرف با هم درگیر شوند.اما اگر تهاجم نظامی اتفاق بیفتد؛ سربازان بیشتری مورد نیاز خواهند بود.

در تهاجم نظامی به عراق تعداد 150 هزار سرباز آمریکایی به خدمت گرفته شدند. دهها هزار سرباز هم از کشورهای متحد درگیر این جنگ شدند.

هزینه مالی جنگ عراق طبق برآوردی که در سال 2013 انجام گرفت به 2 هزار میلیارد دلار سر زد، ضمن آنکه تخمین زده شده است از سال 2003 تا 2011 تعداد 400 هزار انسان کشته شدند.

همه طراحان نظامی آمریکا کاملا به این حقایق واقفند. منتها دولت آمریکا نمی تواند بگوید گزینه نظامی علیه ایران گزینه خوبی نیست چون در آن صورت مجبور می شود گزینه نظامی را از روی میز بردارد؛ آنگاه تهران هم هیچ فشاری بر روی خود احساس نخواهد کرد.

به هر حال، استراتژی اقدام نظامی علیه ایران یک استراتژی پرخطر است که حتی نزدیکترین متحدان آمریکا هم از این بابت نگران اند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها