یک اقتصاددان گفت: بانک‌ها به عنوان کاسب یا پیمانکار عمل می کنند و وظیفه اصلی خود را که هدایت پس اندازهای مردم به بخش های مولد است کنار گذاشته‌اند.
کد خبر: ۱۱۶۹۶۸۶
ریشه التهابات اخیر اقتصاد به سوداگری بانک‌ها برمی‌گردد

قدرت الله امام وردی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار جام جم آنلاین با اشاره به جلسه شب گذشته رهبر معظم انقلاب با سران قوا و تأکید ایشان بر حل مشکلات نظام بانکی و اقتصاد کشور، در خصوص مهم ترین مشکلات نظام بانکی در شرایط کنونی اظهار داشت: نظام پولی و بانکی مانند سیستم گردش خون در بدن است و می‌تواند باعث پویایی و رشد اقتصاد کشور یا برعکس موجب بیماری و خمودگی اقتصاد شود.
وی ادامه داد: بزرگترین معضلی که الان در نظام بانکی ما وجود دارد، این است که نظام بانکی ما هر کاری انجام می‌دهد جز وظیفه اصلی اش که همان واسطه شدن برای رساندن ذخایر افراد به بخش تولید است.
امام وردی خاطرنشان کرد: متأسفانه بانک‌ها این وظیفه را انجام نمی‌دهند و خودشان به عنوان کاسب و فعال اقتصادی وارد عمل شده‌اند، یعنی پول را از جامعه جذب کرده و وقتی این پول در اختیار بانک‎‌ها قرار می‌گیرد مشغول بنگاه‌داری در حوزه‌های ساخت و سازهای سازمانی و انواع شرکت‌های مالی می‌شوند.
این استاد دانشگاه با اشاره به بالا بودن حجم نقدینگی در کشور گفت: این حجم نقدینگی به خودی خود نمی‌تواند بد باشد، مگر این که بیش از حد نیاز جامعه باشد، اما مشکل اصلی اینجا است که این حجم نقدینگی در اختیار بانک‌ها است و بانک‌ها بیشتر به دنبال سوداگری هستند.
وی خاطرنشان کرد: در بازارهایی مانند مسکن که بازدهی بیشتری دارد، مردم عادی توان این را ندارند که التهاب ایجاد کنند. اما شخصیت‌های حقوقی که وابسته به بانک‌ها هستند وارد این بازار می‌شوند و نوسان ایجاد می‌کنند.
امام وردی اظهار داشت: حتی در نوسانات اخیر بازار ارز که مشکلات بسیاری در اقتصاد کشور ایجاد کرد، ریشه بسیاری از این التهابات به بانک‌های خصوصی و حتی برخی بانک‌های دولتی برمی‌گردد و علتش هم این است که متأسفانه بانک‌های ما به عنوان کاسب یا پیمانکار دارند عمل می کنند و آن وظیفه اصلی خود را که هدایت پس اندازهای مردم به بخش های مولد است کنار گذاشته‌اند.
وی تصریح کرد: اگر ترازنامه اکثر بانک‌ها را مشاهده کنید، می بینید که بخش عمده سودشان از فعالیت اقتصادی‌شان است، یعنی وقتی به سپرده ها 20 درصد سود می دهند، این سوال پیش می آید که در این شرایط اقتصادی کشور، این میزان سود را از کجا می توانند پرداخت کنند؟!
این اقتصاددان افزود: مشخص است که ریشه این سودهایی که پرداخت می‌شود به فعالیت‌های اقتصادی برمی گردد که در جاهای دیگر انجام می‌دهند و عملا اقتصاد کشور را از کارایی انداخته‌اند.
وی بیان داشت: با توجه به تمام این عوامل مشخص است که التهابات اقتصادی و سرریز شدن نقدینگی سرگردان در بازارهای مختلف و مشکلات عدیده ای که ایجاد شده است، زیر سر همین بانک‌ها است.
امام وردی درباره راهکار اصلاح نظام بانکی در شرایط کنونی اقتصاد کشور تأکید کرد: بهترین راهکار نظارت دقیق بانک مرکزی بر بانک‌ها است که متأسفانه انجام نشده است. مؤسسات و بانک‌هایی که مجوز دقیق ندارند باید تعطیل شوند و مشکلات سپرده گذاران و سهامداران حل شود و در نهایت، نظام بانکی از بنگاه داری خارج شود.
وی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری هم اخیرا با صراحت از بنگاه داری بانک ها انتقاد کردند و تأکید کردند که این وضعیت باید اصلاح شود. متأسفانه اراده ای برای این کار وجود ندارد و علتش هم آن است خود افرادی که باید این کار را انجام دهند منافع دارند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها