مشاور فرمانده کل سپاه در گفت وگو با جام جم آنلاین مطرح کرد؛

8شرط استراتژیکی که مانع از ترک جنگ از سوی ایران در سال 61 شد

مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، ضمن بیان استدال های موجود در خصوص علت ادامه نبرد با دشمن پس از فتح خرمشهر گفت: پس از آزادی خرمشهر از لوث وجود ارتش بعث عراق هیچگونه پیشنهاد صلحی به جمهوری اسلامی ایران ارائه نشد و شورای امنیت سازمان ملل و دیگران تنها آتش‌بس و شرایط نه جنگ و نه صلح را توصیه ‌کردند.
کد خبر: ۱۱۶۶۶۲۷
8شرط استراتژیکی که مانع از ترک جنگ از سوی ایران در سال 61 شد

به گزارش جام جم آنلاین؛ سردار سرتیپ علی محمد نائینی در گفت وگو با جام جم آنلاین ضمن تبریک هفته دفاع مقدس به ملت شریف ایران و خانواده معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران، با اشاره به رشادت ها و از خود گذشتگی های رزمندگان در هشت سال جنگ تحمیلی به سئوالات جام جم آنلاین پاسخ داد که در متن زیر می خوانیم.

با گذشت نزدیک به سی سال از پایان جنگ تحمیلی برخی از تحلیلگران داخلی و کارشناسان خارجی گمان می برند پس از فتح خرمشهر جنگ باید خاتمه می یافت. نظر شما در این خصوص چیست؟
در این خصوص ما با چند محور و پرسش روبه رو هستیم. اینکه چرا جنگ ادامه یافت؟ چرا بعد از فتح خرمشهر وارد خاک عراق شدیم؟ چه عواملی مانع تبدیل شدن پیروزی جمهوری اسلامی ایران پس از فتح خرمشهر به یک پیروزی استراتژیک، جهت پایان جنگ بود؟ آیا امکان نداشت جنگ در مدت کوتاه‌تری پس از فتح خرمشهر به پایان رسد؟
در اصل، طرح این‌گونه سؤالات و مشابه آن پیرامون چرایی ادامه جنگ پس از آزادسازی خرمشهر، اولین بار پس از دفاع مقدس توسط نهضت آزادی و لیبرال‌ها با اهداف سیاسی مشخص، مطرح گردید. در حالی که در سال 1361، بعد از فتح خرمشهر، فضای حاکم بر کشور و جبهه‌های جنگ، تعقیب متجاوز تا سقوط رژیم بعث عراق بود و به هیچ وجه اینگونه سؤالات در زمان جنگ مطرح نگردید.

آیا مجامع جهانی در دفاع از کشورمان وارد عمل شدند و از جایگاه حقوقی خود برای ایجاد صلح بهره بردند؟
اگر صلح و پایان جنگ را مجموعه‌ای از آتش‌بس، عقب‌نشینی، تعیین متجاوز، پرداخت غرامت و چند عامل دیگر بدانیم، باید بگوییم پس از فتح خرمشهر هیچگونه پیشنهاد صلحی ارائه نشد و شورای امنیت سازمان ملل و دیگران تنها آتش‌بس و شرایط نه جنگ و نه صلح را توصیه ‌کردند.

پس فکر می کنید ادامه جنگ بعد از آزادسازی خرمشهر بهترین راه برای عبور از بحران بود؟
در پاسخ به سوال چرایی ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر، سه راه‌کار پیش روی فرماندهان جنگ و مسئولان سیاسی وجود داشت که هر کدام نیازمند الزامات و شرایطی بشرح ذیل بود:
راه‌کارها الزامات و شرایط
راه‌کار اول:
مذاکره سیاسی 1) وجود اراده جهانی برای دادن امتیاز به جمهوری اسلامی ایران
2) معرفی جمهوری اسلامی به عنوان پیروز جنگ و پذیرش قدرت انقلاب اسلامی
3) پذیرش خواسته‌های ایران در مجامع جهانی
4) معرفی متجاوز
راه‌کار دوم :
ترک مخاصمه
«شرایط نه جنگ ـ نه صلح» 1) دادن زمان به دشمن
2) بی‌انگیزه شدن نیروهای خودی
3) فرسایش نیروی نظامی در جبهه
4) تحمیل هزینه بی‌مورد
راه‌کار سوم:
ادامه جنگ
(سرآغاز دوره جدیدی از جنگ) 1) تنبیه و تعقیب متجاوز
2) تأمین حقوق ایران
3) جلوگیری از تجاوز مجدد عراق
4) تضمین شرافتمندانه صلح
5) آزادسازی بقیه سرزمین‌های اشغالی

پس با این وجود نظر به فراهم نبودن شرایط و الزامات راه‌کارهای اول و دوم فرآیند ادامه نبرد با دشمن متجاوز به چه ترتیب شکل گرفت؟
پس از جلسات متعدد کارشناسی در سطوح بالای نظام جمهوری اسلامی و در نهایت پس از رفع تردیدهای اولیه در مورد تداوم جنگ، با تدبیر و تصمیم حضرت امام رضوان‌الله‌علیه و با هدف تعقیب متجاوز که یکی از اصول منطقی و متعارف جنگ در دنیا می‌باشد، جنگ پس از فتح خرمشهر به دلایل منطقی و عقلانی زیر ادامه یافت:
1) رهایی از شرایط نه جنگ ـ نه صلح و فراهم شدن شرایط پذیرش صلح شرافتمندانه و واقعی.
2) کسب امتیاز از عراق برای پشتوانه سیاسی با توجه به عدم تمکین مجامع بین‌المللی.
3) غیر قابل اعتماد بودن صدام با توجه به تجارب تاریخی.
4) ضرورت تنبیه متجاوز و دریافت غرامت.
5) تضمین لازم برای جلوگیری از سازماندهی و تجاوز مجدد ارتش عراق.
6) رسیدن به خط پدافندی مطمئن و آزادسازی سایر مناطق اشغالی.
7) و در نهایت امر مسئولان ارشد نظام به این تصمیم و باور رسیدند که مصلحت کشور در این است باید به طرحی که متضمن صلح واقعی باشد و شناسایی متجاوز و پرداخت غرامت را شامل شود برسند، تا امنیت و حفظ تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران در دراز مدت به گونه ای حقیقی در پهنه جغرافیایی منطقه تضمین گردد.

محمدرضا شجاعیان/جام جم آنلاین

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها