دیپلماسی عمومی به برنامه‌های تحت حمایت دولت اشاره دارد که هدف آن اطلاع‌رسانی وتاثیر بر افکار عمومی در دیگر کشورهاست. قدرت نرم به‌مثابه پیش‌زمینه به‌کارگیری دیپلماسی عمومی در سیاست خارجی است.
کد خبر: ۱۱۶۴۱۱۶
سینمای از منطقه جامانده

جام جم آنلاین- درواقع قدرت نرم را می‌توان شاخص مهمی برای جایگاه و نفوذ بین‌المللی یک کشور دانست که با استفاده از محصولات و مراکز فرهنگی خود ایده‌ها و ارزش‌های خود را صادر می‌کند. سینما یکی از ابزارهای مهم قدرت نرم محسوب می‌شود. این امر آن‌قدر اهمیت دارد که جوزف نای قبل از فروپاشی دیوار برلین در سال 1989، به فروپاشی آن توسط سینما اشاره کرده بود. یا در جریان جنگ سرد جان اف کندی به هالیوود پیشنهاد می‌دهد که رمان جیمز باند را جهت مبارزه با شوروی سابق به فیلم سینمایی تبدیل کند.

با توجه به اهمیت قدرت نرم و روابط خصمانه امپریالیسم جهانی با جمهوری اسلامی ایران، از یک‌سو وتاثیر گذاری سینما بر مخاطب سؤال اینجاست که ما تا چه اندازه توانسته‌ایم از ظرفیت این مدیوم رسانه‌ای لااقل در منطقه‌ استفاده نماییم؟

کشورهای منطقه شاخص‌های مشترک زبانی، دینی و بعضا آیینی با ایران دارند. افغانستان ، همسایه شری با اشتراکات فرهنگی و زبانی بسیار، به عنوان یک نمونه جای بررسی بسیاری دارد. در حالیکه ایران از این کشور دوست و برادر غافل است، انگلستان در فاصله‌ی چند هزار کیلومتری با استفاده از امواج رادیو و تلویزیونی خود در پی تسخیر افکار عمومی آن است.

تجربه‌ی موفق سریال‌هایی چون مختار و یوسف پیامبر نشان داده است، رسانه‌های تصویری ایران می‌توانند مخاطب منطقه را با خود همراه سازد ودرپی آن قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران را افزایش دهد.

با ابن وجود ایران نتوانسته است سهمی از بازار سینمایی منطقه را به خود اختصاص دهد. یا برخلاف انتظارها نتوانسته است در حوزه فیلم‌های تولیدشده برای مخاطب جهانی و منطقه‌ای هم چون محمد رسول‌الله یا به‌وقت شام خوش بدرخشد. قصه ی تلخ آن جاست که مع الاسف شاهد این هستیم فیلم هایی با مضمون تخریب چهره مردم ایران به راحتی در جشنواره ها حضور پیدا کرده ، اکران و توزیع می شوند، این یعنی دیپلماسی عمومی دشمن و عدم توجه ما به سینما به عنوان یک قدرت نرم و یک بازوری دیپلماسی.

به نظر می رسد با توجه به شاخص‌های مشترک ایران با کشورهای منطقه، در نگاه حداقلی مسئولین سینمایی کشور باید بستر را برای توزیع فیلم در شبکه‌های خانگی کشورهای پیرامونی فراهم آورند و در یک نگاه درست مبتنی بر دیپلماسی عمومی باید به سمت تولید محصولات مبتنی بر ذائقه سنجی مخاطب منطقه‌ای واکران و سیستم توزیع بروند. این امر علاوه برافزایش قدرت نرم بسترساز درآمد غیرنفتی ما از کالاهای فرهنگی خواهد بود؛ و در درازمدت افکار عمومی منطقه را با سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران همراه خواهد کرد.

دکتر سارا مسعودی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها