یکی از طراحان عملیات بیت‌المقدس در گفت‌وگو با جام‌ جم آنلاین

هدف صدام از اشغال خرمشهر چانه زنی بر سر قرارداد الجزایر بود

فرمانده پیشکسوت نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و از افسران ارشد دوران دفاع مقدس به بیان زوایای کمتر گفته‌شده از مباحث دفاعی روزهای اول جنگ و نیز اهداف تجاوزکارانه صدام به ایران پرداخت و فتح خرمشهر را نقطه عطف زورآزمایی ایران با دشمن متجاوز در طول تاریخ بشمار آورد.
کد خبر: ۱۱۴۳۱۳۶
هدف صدام از اشغال خرمشهر چانه زنی بر سر قرارداد الجزایر بود

مسعود بختیاری در گفت‌وگو با جام جم آنلاین ضمن تبریک سالروز حماسه آزادسازی خرمشهر در خصوص استراتژی نظامی دفاعی بعد از تصرف خرمشهر، گفت: با آغاز تجاوز عراق به مرزهای کشورمان یک عدم توازن و تعادل بین فشار و نیروهای دشمن با نیروهای خودی وجود داشت و به لحاظ کمی و عددی نیروهای ما با ارتش عراق قابل‌مقایسه نبود.

هدف اصلی صدام از تصرف خرمشهر چه بود؟

وی در خصوص مختصات منطقه عملیاتی جنگ ایران و عراق افزود: در یک عرض وسیع و در یک جبهه 1600 کیلومتری ما با عراق درگیر شدیم و آن‌ها دارای یک تمرکز نیروی مطلوبی بودند بعلاوه صدام تلاش داشت با تصرف کامل خرمشهر و آبادان بر ساحل شمالی اروند مسلط شود تا موضوع تجدیدنظر در قرارداد 1975الجزایر (بحث مالکیت آبی اروندرود) را به یک وضعیت جغرافیایی مناقشه آمیز کشانده و با کوتاه کردن دست ایران از ساحل شمالی اروند بحث حاکمیت عراق بر این منطقه را محکم کرده و حاکمیت مشروع ما را بر اروند با چالش روبه‌رو کند.

بختیاری پیرامون علل سقوط خرمشهر تصریح کرد: اولاً خرمشهر کاملاً به تصرف عراق نیفتاد و تنها بخش شمالی آن سقوط کرد، در ثانی قدرت ارتش عراق و حمایت همه‌جانبه قدرت‌های غربی و برخی اعراب منطقه را نباید فراموش کرد، ضمن اینکه نیروهای ما هم هر چه بیشتر از زمان جنگ می‌گذشت سازمان‌یافته‌تر و هدفمندتر عملیات می‌کرد به‌گونه‌ای که در سال های بعد یکی از مناطق استراتژیک عراق بنام فاو را به تصرف خود درآورد و طی عملیات پیروزمندانه والفجر دسترسی عراق از آب‌های خلیج‌فارس قطع شد.

ارتش هیچگاه خرمشهر را رها نکرد، شاید اگر...

فرمانده دوران دفاع مقدس با اشاره به اینکه صدام وعده داده بود خرمشهر یک‌روزه به تصرف سربازان متجاوزش درآید، خاطرنشان کرد: این شهر به‌واسطه دفاع جانانه ارتش و سپاه و کمیته‌های مردمی 34 روز دوام آورد و اجازه نداد اولین اهداف دشمن محقق شود. بعلاوه ارتش حداکثر نیرویی که می‌توانست به منطقه گسیل نمود و فراموش نکنیم که قوای ایرانی اجازه نداند عراق به منطقه حساس دوکوهه دسترسی پیدا کند که اگر این‌گونه می‌شد کل خرمشهر سقوط می‌کرد.

وی به یکی اقدامات بجای ارتش جمهوری اسلامی ایران در روزهای اول جنگ و دفاع از خرمشهر که به گفته او در تایخ جنگ های جهان امری استثنایی است پرداخت و گفت: ما دانشجویان فارغ‌التحصیل سال سوم دانشکده افسری را که تنها چند روز به جشن تحلیف آن‌ها مانده بود، به‌صورت رزمندگان ساده و سرباز با چند رتبه پایین تر از ستوان دومی در چند رده پایین تر برای دفاع از خرمشهر سازمان‌دهی کردیم. اما متأسفانه بعضاً در انتقال تاریخ شفاهی دوران دفاع مقدس کوتاهی می‌شود.

فرمانده عملیاتی دوران دفاع مقدس در این باره تاکید کرد: شما را ارجاع می‌دهم به فداکاری‌های گردان تفنگداران نیروی دریایی، گردان دژ نیروی زمینی و گردان زرهی ارتش که به همراه نیروهای مردمی از شهر دفاع کردند و این را تاکید می کنم، ارتش هیچ‌گاه خرمشهر را رها نکرد و شاید اگر ارتش این امکان را داشت تا حضور همه‌جانبه در خرمشهر داشته باشد حتی بخش شمالی شهر هم به این زودی‌ها از دست نمی‌رفت.

عراق را کجا متوقف کردیم و این توقف چه دستاوردی داشت؟

امیر بختیاری که از طراحان عملیات بیت‌المقدس بشمار می‌آید در ادامه پیرامون نحوه شکل‌گیری این عملیات عنوان داشت: باید تأکید کنم ارتش بعث عراق در دو ماه اول جنگ در مناطق مرزی مشترک ازجمله استان ایلام، خوزستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی با مقاومت همه‌جانبه مردمی و محوریت تجهیزات و تخصص ارتش متوقف شد و همین امر بستر لازم را برای عملیات آزادسازی خرمشهر به وجود آورد و این‌یک شاهکار جنگی برای جمهوری اسلامی ایران فرض می‌شود که ظرف دو ماه بدون اینکه عراق به اهداف خود نائل آید ناکام ماند.

وی دراین‌باره افزود: در اصل عملیات بیت‌المقدس فرزند عملیات فتح المبین و فتح المبین فرزند عملیات طریق‌القدس و این عملیات فرزند عملیات ثامن‌الائمه محسوب شده و ثامن‌الائمه فرزند متوقف کردن عراق در سال اول جنگ است و لذا سال اول جنگ پایه‌گذار پیروزی‌های بزرگ رزمندگان ما در جبهه‌های حق علیه باطل است.

بختیاری تصریح کرد: نهایتاً طی سلسله عملیاتی که بدان اشاره شد بخش‌های عده‌ای از خوزستان از تصرف دشمن خارج شد و عملیات بیت‌المقدس طرح‌ریزی شد و در یک مشارکت و همکاری حساب‌شده و منظم بین تمام قوای مسلح به سمت جنوب غرب استان خوزستان باهدف فتح خرمشهر حمله‌ور شدیم و این شهر به دامان کشور بازگشت و عراق هیچ‌گاه موفق نشد با تصرف این بخش از سرزمینمان در قرارداد 1975 به چانه‌زنی سیاسی با ما بپردازد و نقشه صدام نقش بر آب شد.

این فرمانده ارشد دفاع مقدس در پایان به ذکر پیام تاریخی امام(ره) درباره آزادسازی خرمشهر پرداخت و خاطرنشان کرد: حضرت امام در یک جمله بسیار ارزشمند فرمودند که «خرمشهر را خدا آزاد کرد» و این به آن معنا است نه من و نه شما خرمشهر را آزاد نکردیم و کسی نمی‌تواند بگوید که فلان واحد و یا فلان لشکر خرمشهر را آزاد کرد و وقتی به تابلوی خرمشهر که نگاه می‌کنیم که نوشته است جمعیت 36 میلیون نفر متوجه می‌شویم آزادسازی این شهر نقطه عطفی در زورآزمایی ما و دشمن متجاوز بعث عراق بود و ما به عراق ثابت کردیم« نمی توانی خرمشهر را بگیری و قراردادهای مرزی با ایران را به هم بزنی».

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها