با احمد بحری، محیط‌بان درباره مراقبت از حیات وحش

پای مهاجرت آهوان می‌لنگد!

روز دوشنبه عکسی در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های خبری منتشر شد و خیلی زود دست به دست چرخید و به عکس روز تبدیل شد. عکسی که در دشت سرمازده زنجان مردی را نشان می‌داد که دو بسته علوفه بزرگ در دست دارد و برای گله آهوان این دشت می‌برد.
کد خبر: ۱۱۱۸۲۸۲
پای مهاجرت آهوان می‌لنگد!

عکاس این لحظه خاص و تاثیرگذار، محیط‌بانی به نام احمد بحری است که در اینستاگرام و توییتر حضوری فعال دارد و عکس‌ها و مطالبی که با موضوع محیط‌زیست و حیات‌وحش به اشتراک می‌گذارد طرفداران پر وپا قرصی دارد و خیلی‌ها را با شغل محیط‌بانی و تاثیرشان در حفظ محیط‌ زیست و حیات‌ وحش آشنا کرده است.

با بحری که محیط‌بان تالاب‌هاست و در منطقه قم فعال است، هم‌صحبت شدیم تا برایمان بگوید در فصل زمستان و سرما چگونه می‌توانیم سهمی در حفظ طبیعت و جانوران آن داشته باشیم.

عکس علوفه‌رسانی به آهوان دشت زنجان بازتاب زیادی در رسانه‌ها داشت، درباره شرایطی که عکس آن را به تصویر کشیدید بیشتر توضیح دهید؟

در فصل زمستان علوفه‌خواران و گوشت‌خواران حیات‌وحش به کمک بیشتری نیاز دارند. گرسنگی و عدم دسترسی به غذا باعث می‌شود که گوشتخواران به روستاها و گاهی حتی شهرها نزدیک شوند. در چنین شرایطی نباید به آنها غذا داد چون عادت نزدیک شدن به محیطی که انسان‌ها در آن زندگی می‌کنند برایشان عادی می‌شود و این خطرناک است هم برای خودشان و هم برای انسان‌ها! در این روش امکان دارد خودشان، شکار شوند یا حیوانات وحشی به دام‌ها و انسان‌ها حمله کنند. عکسی که منتشر کردم دشت زنجان را نشان می‌دهد که پوشیده از برف و یخ است. گیاه‌خوارانی مانند آهو که در این منطقه زیاد هستند به غذا نیاز دارند.قبل از این‌که جاده‌ها ساخته شوند و طبیعت از حالت عادی خارج شود این حیوانات در فصل سرما به مناطق گرم‌تر مهاجرت می‌کردند، اما الان کوچ آنها با دشواری رو‌به‌رو شده است و احتمال این‌که در زمان مهاجرت با خودروها برخورد کرده و کشته شوند زیاد است. به همین دلیل برای حفاظت از آنها و این‌که از منطقه خارج نشوند در روزهای سرد به آنها علوفه می‌رسانیم. اما این روش معایبی هم دارد، چون غریزه این حیوانات برای پیدا کردن غذا را از بین برده و به نوعی آنها را دست‌آموز می‌کند. اما چاره‌ای نیست و برای حفظ آنها باید از این روش استفاده کرد.

معمولا چند محیط‌بان کار علوفه‌رسانی را انجام می‌دهند چون منطقه وسیع است و حیوانات هم زیاد؟

بستگی به گستردگی منطقه دارد؛ مثلا در دشت زنجان حدود پنج محیط‌بان این کار را انجام می‌دهند. علوفه‌ها را با ماشین‌های شاسی‌بلند و کمک‌دار به دشت می‌برند و پخش می‌کنند. البته نوع کشاورزی در این منطقه به صورت دیم است به همین دلیل حیوانات این منطقه در بهار و تابستان هم با کمبود غذا روبه‌رو می‌شوند. برخی از خیرین زمین‌هایی را به محیط‌زیست اهدا کرده‌اند که در آنها گندم و جو کاشته اما برداشت نمی‌شود تا آهوان از آنها تغذیه کنند. حدود هزار آهو در این منطقه زندگی می‌کنند.

به حیوانات وحشی هم غذا می‌رسانید؟

نه‌! آنها معمولا خودشان به سمت آفتاب‌گیر منطقه حرکت کرده و برای تهیه غذا، شکار می‌کنند. همان‌طور که گفتم به حیوانات وحشی گوشت‌خوار به هیچ عنوان نباید غذا داد و در غریزه آنها اختلال ایجاد کرد.

نذر طبیعت در زمستان موثرتر است یا در تابستان؟

حیوانات برای تهیه آب با مشکل بیشتری رو‌به‌رو هستند به همین دلیل اولویت ما تامین آب در تابستان است.اگر سرما خیلی شدید شود ما برای تامین علوفه هم فراخوان داده و از مردم می‌خواهیم که در قالب طرح نذر طبیعت به ما کمک کنند.برنامه‌ریزی برای تامین آب آبشخورها آغاز شده و تصمیم داریم تعداد آنها را بیشتر کنیم و در این شرایط کمک مردم حتما موثر است.

شما از فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به عنوان رسانه استفاده می‌کنید چطور شد که به فکر استفاده از این شبکه‌ها افتادید؟

در هر حوزه‌ای اگر رسانه نداشته باشی نمی‌توانی موفق شوی! من 10 سال قبل که حرفه محیط‌بانی را شروع کردم از فیس‌بوک برای اطلاع‌رسانی استفاده می‌کردم الان اینستاگرام و توییتر بیشتر کاربرد دارد. شاید در آینده شبکه‌های اجتماعی بانفوذتری طراحی شوند که آن زمان از آنها استفاده خواهم کرد.

زندگی در طبیعت و مراقبت از آن بر زندگی شخصی و خانوادگی شما چه تاثیری داشته است؟

تاثیر کاملا مستقیمی بر سبک زندگی من و خانواده‌ام دارد. تفکیک زباله برایمان جدی است، آبیاری باغچه و گلدان‌ها به وسیله آب خاکستری (آب باقیمانده از شستن میوه و سبزیجات)، استفاده از مواد غذایی ارگانیک و طبیعی و توصیه به دیگران که از این روش‌ها استفاده کنند. ما از حیوانات مراقبت می‌کنیم و معتقدیم کسانی که به حیوانات ظلم می‌کنند آدم‌های خطرناکی هستند.وقتی درباره زندگی برخی قاتلان تحقیق می‌شود به این نتیجه می‌رسند که آنها سابقه حیوان‌ آزاری هم داشته‌اند. کسانی که حیوانات را شکار می‌کنند آدم‌های سنگدلی هستند که تجربه ثابت کرده در آینده برایشان اتفاقات خوبی رقم نخواهد خورد و شکار خودش از شکارچی انتقام خواهد گرفت.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها