عضو دولتی هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گفت : نمی شود باور کرد که میلیارد ها دلار کالا وارد کشور شود و در بازار فروش رود اما در مورد نحوه ورود آن اطلاعی نداشت .
کد خبر: ۹۰۰۵۷۴
میلیاردها دلار کالای قاچاق چطور از چشم مسئولان دور می ماند؟!/ لزوم شفافیت واردات و صادرات

حسین ابویی مهریزی در گفتگو با جام جم آنلاین در خصوص بیانات مقام معظم رهبری برای برخورد با پدیده قاچاق گفت : وقتی می بینیم کمترین تحرک گروههای معاند در کشور از نظر دستگاههای مسئول و نیروی انتظامی مخفی نمی ماند و نقطه قوت کشور نیزمحسوب می شود ، به عنوان یک ایرانی نمی توانم بپذیرم که با توجه به این توانمندی، میلیارد ها دلار کالا وارد کشور شود و دربازار فروش رود .

وی با تاکید براینکه باید مرزهای کشور و گمرک کنترل شود گفت :صدها کانتینر در مرز تخلیه می شوند مگر می شود با سیستم کنترل مرزی و ماهواره ای کشورکه با دقت متر، مرزها را رصد می کند نتوان از وجود این کانتینرهای دم مرز باخبر شد که از کجاست .

ابویی افزود :وقتی از ورود چند کانتینر کالای قاچاق به کشور خبرداده می شود ، باید مردم را در جریان نتایج بگذارند که این کانتینر ها توسط چه افراد یا شرکتی وارد شدند وبا افراد متخلف چه برخوردی شده است ، این مطالبه باید از سوی رسانه ها صورت گیرد .

به گفته وی با تاکیدات مقام معظم رهبری حجت بر همه تمام است وشرعا و قانونا امیدواریم عزم همه جزم شود و فرمایشات مقام معظم رهبری برای کنترل قاجاق و برخورد با آن مورد توجه قرار گیرد و دستگاههای نظارتی ، امنیتی ، قوه قضائیه و نیروی انتظامی باید مسئله برخورد با قاچاق را جدی بگیرند.

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت ، معدن و تجارت همچنین قاچاق را نمود یا بخشی از اقتصاد زیر زمینی یا سایه دانست و گفت :میزان قاچاق در هر کشوری با توجه به مقتضیات و شرایط اقتصادی ،سیاسی ، جغرافیایی و اقتصادی و اجتماعی متفاوت است.

وی بر این باوراست که درصدی از اقتصاد رسمی کشورها را اقتصاد سایه با زیرزمینی تشکیل می دهد وهر چه نظامات اقتصادی کشورها نهادینه تر ، شفاف تر باشد و عزم واراده دولت ها و حاکمیت ها بر شفافیت و قانون مداری و رفع نارسایی اقتصاد باشد آن سهم کم می شود .

ابویی گفت: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری که برگرفته از مطالعات عمیق و جامعی است قاچاق آن چیزی که نیست که کوله بر می آورد ،درواقع هر وارداتی که طبق قانون و مقررات وضوابط تجاری کشور انجام نشود به آن قاچاق گفته می شود ، حتی اگر از گمرک رد شود. اظهار نادرست نوع کالا و یا کم اظهاری در گمرک قاچاق است ممکن است در گمرک کالای وارد شده را قطعه اعلام کنند اما دراصل کالای ساخته شده باشد، بنابراین هر کالایی که به کشور وارد یا خارج شود و منطبق با اصول و وضوابط نباشد به آن قاچاق می گویند.

معاون وزیر صنعت ،معدن و تجارت ،قاچاق را پدیده ای اقتصادی دانست گفت : قاچاق یک پدیده امنیتی و سیاسی صرف نیست ممکن است مسائل امنیتی هم درآن دخالت داشته باشد،اما قاچاق یک پدیده اقتصادی است و به مشکلات اقتصادی ونارسایی که در اقتصاد وتجارت داریم باز می گردد . بنابراین برای رفع وکاهش قاچاق نیز باید برخورد اقتصادی کرد وراهکار اقتصادی ارائه داد.

کشوری که سالها تحریم بوده و مبادلات بانکی نداشته باعث می شود یک عده هم به بهانه دورزدن تحریم ها اتفاقهایی را برای کشور رقم زنند وکاسبان تحریم یکی از پیامدهایش قاچاق است ،البته همه پدیده قاچاق به شرایط تحریم بازنمی گردد اما تحریم زمینه سوءاستفاده از شرایط را بوجود می آورد.

وی افزود :باید قبول داشته باشیم که آثار مخرب ضربه های اقتصادی کمتر از ضربه های نظامی به کشور نیست ، وقتی نظام اقتصادی به هم بریزد ، جبرانش خیلی مشکل است . بنابراین باید در اقتصاد از نظر نظام گمرکی ، بانکی ، مالیاتی ، پولی ، مالی و اداری شفاف سازی کرد . اطلاعات در پنجره واحدی برای اطلاع مردم باید در سامانه قرار گیرد ومشخص شود که مثلا چه کسانی اقدام به ورود و خروج کالا کردند و به چه میزان کالا جابجا شده است و یا به چه کسانی تسهیلات داده شده است همه اینها باعث شفاف سازی می شود .

به گفته ابویی ،همچنین دو نرخی بودن ارز هم به دلیل اختلاف قیمت رانت هایی را ایجاد می کند که باید به سمت تک نرخی کردن ارز پیش رویم .

قاچاق هیچ زمانی صفر نمی شود

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت ، معدن و تجارت با تاکید بر اینکه باید هزینه قاچاق افزایش یابد گفت : در حال حاضر هزینه ورود کالا از مجاری رسمی بالاتر است برای همین انگیزه قاچاق در کشور بالاست . در حال حاضر اگر کالا از گمرک وارد شود باید بابت آن 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده واردات به اضافه تعرفه تعیین شده و عوارض پرداخت شود ، یکی از راهکارها به عنوان درمان اقتصادی این است که بدانیم هزینه قاچاق چقدر است باید کاری کرد که قاچاق به صرفه نباشد برای همین باید تعرفه ها منطقی شود.

وی خاطرنشان کرد :در دنیا ارزش افزوده را از مصرف می گیرند، اما ما ازهر جا که سر راست تر وشناسنامه دارتر باشد مالیات برارزش افزوده می گیریم ،یعنی از درب کارخانه وفروشگاه .وقتی کالایی که از گمرک وارد شود هزینه اش 40 درصد باشد و قاچاق 20 درصد طبیعی است که ورود کالا به سمت قاچاق می رود، بنابراین باید برای مبارزه با قاچاق راهکار اقتصادی دیده شود واز طریق شفاف سازی هزینه قاچاق رابالا ببریم .

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت ،معدن وتجارت گفت :البته اگرهمه این اقدامات هم صورت گیرد بازهم قاچاق صفر نخواهد شد، به این علت که یکسری از پولهای کثیف وجود دارد که باید در چرخه مبادلات پولشویی شود ، یعنی اگر شما تعرفه همه کالا ها و مالیات برارزش افزوده را هم صفر کنید باز هم بخشی ازکالابه صورت قاچاق وارد می شود تا پولشویی شود . پولشویی یکی از مسیرهایش قاچاق است برای آنکه قاچاق به حداقل ممکن خودش برسد باید راهکارهای اقتصادی پیاده کرد.

سیما رادمنش- جام جم آنلاین

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
جمال
-
۲۲:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۲
۰
۰
آقای معاون وزیر صنعت جواب این سوال را حتی بچه های دبستانی هم میدانند.

نیازمندی ها