گزارش جام جم آنلاین از تاثیرات رفراندوم یونان

حالا سیپراس جوان خط و نشان می کشد

نتایج رفراندوم یونان درباره سیاست های ریاضتی پیشنهادی تروئیکای وام دهنده لزوما به معنای خروج یونان ار منطقه یورو نیست اما قدر مسلم این است که حمایت مردم یونان با رای حدود 61 درصدی از سیاست های دولت- رفاهی سیپراس، او را با دست پر سر میز مذاکره با اروپایی ها خواهد نشاند.
کد خبر: ۸۱۴۸۱۶
حالا سیپراس جوان خط و نشان می کشد

به گزارش جام جم آنلاین، یونانی ها روز یکشنبه با رای 61.31 درصدی به حمایت از دولت چپ های رادیکال به رهبری الکسیس سیپراس نخست وزیر این کشور در برابر سیاست های اقتصاد ریاضتی پیشنهادی از سوی تروئیکای وام دهنده (صندوق بین المللی پول، اتحادیه و بانک مرکزی اروپا) برخاستند.

«نه» بزرگ یونانی ها به ریاضت تجویزی اتحادیه اروپا که با مشارکت 62.5 درصدی واجدین شرایط رای همراه شد حالا قوت قلب و پشتوانه محکمی به دولت سیپراس داده است.

سیپراس در اولین واکنش به نتایج رفراندوم یونان گفت که «این رفراندوم شکست خورده و پیروز ندارد بلکه این ملت یونان بود که (برنده شد و) از ترس عبور کرد».

سیپراس درباره رفراندوم حاکی از رای مردم گفت «این رفراندوم نشان داد که نباید دموکراسی را فریب داد.»

اشاره سیپراس به خواست ملی یونانی ها بود که اساسا باعث روی کارآمدن دولت چپگرایان و پس زدن سیاست های اقتصاد ریاضتی شده است و همچنین کنایه ای به سیاست های ریاضتی اتحادیه اروپا که علیرغم میل قاطبه مردم همچنان در دستور کار است.

سیپراس البته این را هم گفت که «نتیجه رفراندوم به معنای قطع رابطه با اروپا نیست بلکه بالعکس، توان دولت را در مذاکره بالا خواهد برد.» وی افزود: آتن دوباره مساله بدهی ها را روی میز مذاکره خواهد گذاشت.

اولین قربانی رفراندوم یونان

یانیس فاروفاکیس وزیر دارایی بونان هم که بلافاصله بعد از اعلام نتایج همه پرسی استعفا داد گفت: این رفراندوم به منزله ابزاری برای دراز کردن دوباره دست های ما به سوی شرکا خواهد بود.

آقای فاروفاکیس اما خود را بیش از این مجاز به ادامه راه رابطه با همتایان اروپایی ندید و استعفا داد.

خبرگزاری رویترز گزارش داد که وزیر دارایی یونان در بیانیه علت استعفای خود گفت که فهمیده برخی وزرای اقتصادی اروپا ادامه حضورش را نمی خواهند.

ظاهرا اروپایی ها فاروفاکیس را یکی از مسببان وضع جاری و تنش بین اروپا و یونان می دانند.

فاروفاکیس در وبلاگ خود نیز نوشت: کمی بعد از اعلام نتایج رفراندوم به من گفتند که بعضی اعضای منطقه یورو ترجیح می دهند در نشست هایشان نباشم بنابراین کناره گیری می کنم و این ایده ای است که آقای سیپراس نیز برای رسیدن به توافق (با شرکای اقتصادی) مفید می داند. به این دلیل امروز خواهم رفت.

همه جا یونان

تاثیرات رفراندوم سرنوشت ساز یونان اما به داخل کشور و کابینه آقای سیپراس خلاصه نشد.

رسانه های جهانی گزارش دادند که قیمت جهانی نفت به دنبال انتشار نتایج همه پرسی یونان و رد سیاست های ریاضتی از سوی مردم این کشور به علت کاهش تقاضای اروپایی ها با نگرانی از تبعات این تصمیم دموکراتیک یونانی ها پایین آمد. نفت برنت به زیر 60 دلار رسید و 59 دلار و 80 سنت مبادله شد. نفت خام آمریکا هم دو دلار افت کرد و به 55 دلار و 70 سنت رسید.

یورو با تصمیم جدید یونانی ها در برابر دلار باز هم رنگ باخت و هر یورو تنها یک دلار و 9 سنت مبادله شد تا کاهشی 1.2 درصدی را تجربه کند. شاخص یوروفرست 300 ویژه سهام اروپایی 7 دهم درصد کاهش یافت. شاخص فایننشال تایمز انگلیس 1.1 درصد کاهش را به خود دید و دو شاخص کاک فرانسه و داکس آلمان هر کدام 2 درصد خسارت را پذیرفتند.

شاخص نیکی ژاپن هم 2.1 درصد کاهش یافت و شاخص تاپکس هم نزدیک 2 درصد سقوط کرد.

یونان چراغ راه اقتصادهای بحرانی می شود؟

اگرچه فرانک والتر اشتاینمایر وزیر خارجه آلمان گفته است که تخفیف بیشتری برای یونانی ها در کار نیست اما برخی ناظران اقتصادی بر این باورند که رای منفی مردم به پیشنهادهای ریاضتی اتحادیه، مذاکره کنندگان یونانی را این بار با دست پرتر از همیشه و به پشتوانه رای مردم یونان با هدف دستیابی به راه حل عادلانه تری برای بحران پای میز مذاکره خواهد نشاند. یونان بارها اعلام کرده که قصد خروج از اتحادیه اروپا و حتی منطقه یورو را ندارد با این حال نتایج رفراندوم دیروز یونان قطعا اعتبار اتحادیه را تحت تاثیر قرار و آن را آسیب پذیر تر از همیشه نشان می دهد.

حالا مساله اصلی برای اروپای متحد و پدرخوانده این اتحاد (آلمان) این است که تجربه یونان در صورت ثبت موفقیت عینی در اینده می تواند چراغ راه کشورهایی باشد که از بحران مشابه رنج می برند؛ کشورهایی مانند اسپانیا، ایتالیا و پرتغال که اکنون خیلی دقیق اوضاع یونان را رصد می کنند. آیا سونامی و دومینوی فروپاشی اروپای واحد در راه است؟ زمان همه چیز را روشن خواهد کرد.

جام جم آنلاین- جواد ارشادی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها