جدی‌ترین اقدام برای حذف کنکور در دی ماه 91 انجام شد و متقاضیان ورودی نیمسال دوم دانشگاه‌ها، می‌توانستند از بین 11 هزار کدرشته‌محل دانشگاه‌های پیام نور، غیرانتفاعی و آزاد، دست به انتخاب رشته بزنند.
کد خبر: ۶۲۲۲۶۲
70 درصد داوطلبان بدون کنکور به دانشگاه می‌روند

گرچه این دوره از پذیرش دانشجو با استقبال سرد متقاضیان مواجه شد و 11 هزار رشته محل کم‌طرفدار، نتوانست قفل صندلی‌های خالی دانشگاه‌ها را بشکند، اما خبرهای تازه حاکی است سال آینده 70 درصد از ظرفیت آموزش عالی به رشته‌های بدون آزمون اختصاص پیدا می‌کند.

بنابه گفته مسئولان سازمان سنجش و با توجه به مصوبه شورای سنجش، پذیرش دانشجو در سال 93 برای حدود 70 درصد کل ظرفیت آموزش عالی بر اساس سوابق تحصیلی صورت می‌گیرد.

یعنی سال آینده، رقابت کنکور فقط برای پذیرش دانشجو در 30 درصد از رشته محل‌های پرطرفدار انجام می‌شود و صرفا آنها که می‌خواهند در رشته‌های پرطرفدار پزشکی، حقوق و برخی رشته‌های مهندسی پرمتقاضی قبول شوند، رقابتی جدی در کنکور 93 خواهند داشت.

ثبت‌نام کنکور هم که از شانزدهم آذر شروع می‌شود و تابیست‌وسوم آذر ادامه دارد، باز هم مثل سال قبل، کنکور دانشگاه آزاد و سراسری با یکدیگر برگزار می‌شود که در این میان، سازمان سنجش تاکید کرده است فقط داوطلبان علاقه‌مند به شرکت در گزینش و انتخاب کدرشته محل‌های تحصیلی بر اساس آزمون در دانشگاه آزاد اسلامی هستند، ضرورت دارد نسبت به ثبت‌نام و شرکت در آزمون سال 93 اقدام کنند.

همچنین قرار شده است در دی امسال نیز مشابه سال قبل، پذیرش بدون آزمون در برخی رشته محل‌های دانشگاه آزاد، پیام نور و غیرانتفاعی انجام شود و متقاضیان بدون کنکور وارد این دانشگاه‌ ها شوند.

در حالی که به گفته رئیس سازمان سنجش، هم اکنون 56 درصد ظرفیت پذیرش دانشجو از مسیر بدون آزمون است، اما حالا بر اساس مصوبه جدید شورای سنجش و پذیرش دانشجو، این رقم باید تا سال آینده به 70 درصد برسد.

این حرف به این معنی است که برخلاف سال گذشته که فقط یک سری رشته‌های کم‌طرفدار در اختیار متقاضیان قرار گرفته بود و انتخاب این رشته محل‌ها نیز برای متقاضیان چنگی به دل نمی‌زند، اما امسال با افزایش سهمیه پذیرش دانشجوی بدون کنکور، حالا باید انتظار داشت که مجموعه‌ای از رشته محل‌های پرطرفدار نیز در گروه پذیرش بدون آزمون قرار بگیرند.

بر اساس قانون سنجش و پذیرش دانشجو، باید تا پنج سال آینده حدود 85 درصد ظرفیت پذیرش دانشجو از روش بدون کنکور و بر اساس سوابق تحصیلی انجام شود.

در واقع، اگر هم اکنون حدود نیمی از دانشجویان دانشگاه‌ها از مسیر بدون کنکور وارد دانشگاه می‌شوند، تا سال 96 باید 85 درصد دانشگاه‌های کشور بدون کنکور دانشجو جذب کنند.

کارن خانلری، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره روند تدریجی حذف کامل کنکور به جام‌جم می‌گوید: بر اساس قانون باید به نقطه‌ای برسیم که پذیرش دانشجو در همه رشته محل‌ها بدون کنکور انجام شود، اما فعلا برای برخی رشته‌های پرطرفدار چنین امری امکان‌پذیر نیست. به همین دلیل مصوب شده است همین 30‌درصد باقی مانده از رشته محل‌های با آزمون هم با روند تدریجی به گروه رشته‌های بدون آزمون ملحق شوند.

وی تاکید می‌کند: قرار شده است هر سال حدود یک چهارم از 30 درصد باقی مانده از رشته محل‌های باآزمون به رشته محل‌های بدون آزمون اختصاص پیدا کند تا به نقطه‌ای برسیم که تنها ملاک پذیرش دانشجو، سابقه تحصیلی دانش‌آموز باشد.

اما این سابقه تحصیلی که خانلری به آن اشاره می‌کند، از چالش‌های اصلی قانون حذف کنکور است؛ به گونه‌ای که هم اکنون سوابق علمی دقیقی از دانش‌آموزان در دسترس نیست و حتی ممکن است متناسب با مدرسه دولتی یا غیرانتفاعی که دانش‌آموز در آن درس می‌خواند، تفاوت فاحشی داشته باشد.

این نماینده مجلس با یادآوری این چالش، عنوان می‌کند که باید تا سال‌های آینده، حتما سوابق تحصیلی عادلانه‌ای از همه دانش‌آموزان کشور در اختیار باشد، زیرا در غیر این صورت قانون پذیرش دانشجو در مرحله عمل با مشکل اساسی مواجه می‌شود.

کنکور دانشگاه‌های غیرپولی حذف نمی‌شود

اگر در مرحله عمل، مشکلی پیش نیاید، سال آینده باید انتظار داشته باشیم 70 درصد رشته محل‌های نظام آموزش عالی، بدون کنکور پذیرای دانشجویان باشد، اما نه در سال آینده و نه احتمالا تا سال‌های آینده، پذیرش بدون کنکور دانشجو در دانشگاه‌های دولتی و غیرپولی انجام نمی‌شود.

حتی سازمان سنجش هم اعلام کرده است اگر دانشگاهی دولتی و غیرپولی، به جذب بدون کنکور دانشجو اقدام کند، تخلف کرده و پذیرش بدون کنکور در این دانشگاه‌ها ممنوع است.

جلال طباطبایی، معاون پیشین اجرایی سازمان سنجش در گفت‌وگو با جام‌جم به ظرفیت پذیرش با کنکور دانشگاه‌های دولتی اشاره می‌کند و می‌گوید: هم اکنون از میان حدود یک میلیون داوطلب، به طور میانگین بین 580‌ تا 600 هزار نفر در کنکور سراسری جذب می‌شوند که از این میان حدود 98 تا 104 هزار نفر وارد دانشگاه‌های غیرپولی می‌شوند بنابراین می‌توان گفت که فقط حدود 10 درصد ظرفیت آموزش عالی به جذب دانشجوی رشته‌های غیرپولی اختصاص پیدا کرده است؛ البته مسئولان وزارت علوم، چهار‌درصد به این آمارهای غیر رسمی اضافه کرده‌اند و معتقدند که 14 درصد ظرفیت آموزش عالی به جذب دانشجوی با آزمون در دانشگاه‌های رایگان دولتی اختصاص پیدا کرده است.از سوی دیگر، مسئولان سازمان سنجش نیز تاکید می‌کنند که بعید است تا سال‌های آینده، رقابت برای پذیرش در دانشگاه‌های دولتی رایگان فروکش کند و بنابراین با این شرایط، باید فعلا دانشجویان فکر ورود به دانشگاه‌ها بدون پرداخت شهریه را از سر بیرون کنند.

امین جلالوند - گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۳
s
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
۰
۰
همش رشته های به درد نخور كه بدون كنكوره اگه میتونن رشته های پزشكی رو بدون كنكور كنن اونوقت بگن كنكور حذف شد.با تشكر
دانش اموزی كه برای قبولی در كنكور شب روز ندارد و شما كه با این تصویبها.......وای ی ی ییییی
United States
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۷
۰
۰
با سلام و ارزوی توفیق برای شما مسولان عزیز.
بحث تاثیر منفی معدل بر كنكور 93اصلا به جا نبوده وباید قبلا زمینه سازی میشد لطفا در تصویب برخی مسایل در خصوص تاثیر منفی معدل بر كنكور 93 دقت لازم را بفرمایید چون با این تصویب عده كثیری كه معدل خوبی نیاوردند به احتمال زیاد مقتضی كنكور نبوده و علاقه او از ادامه تحصیل در دانشگاه زده خواهد شد من از مسولین خواهش میكنم كه این تصمیم خود را با زمینه سازی و با اطلاع دادن قبلی تصویب میكردند نماینگان مجلس از درد اقشار چایین جامعه چه میدانند كه با تصوب این مساعل باعث بدبختی اقشار كم در امد جامعه میشوند گناه كسی كه نتواسته در دوره دبیرستان نمره خوبی كسب كند و تمام شب روزش شده كنكور ..چیست ???آقای نماینده .......
t
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۶
۰
۰
اینكار ظلم بزرگی است
كسانی كه علاقه مند به رشته ای مانند روانشناسی هستند خیلی راحت بدون ازمون ثبت نام میكنند اما امثال من كه رشته های پزشكی را دوست دارند نمیتوانند . چرا ؟چون باید از مانعی به اسم كنكور بگذرند
این انصاف نیست
اگر همه رشته ها بدون كنكور بشود خیلی بهتر است چون بر اساس علاقه بدون هیچ مانعی رشته ای را ادامه میدهند كه میخواهند و اینگونه افراد متخصص در جامعه بیشتر خواهد شد
من به دلیل بی علاقگی ام به رشته های دیگر حاضر نیستم پولم را در جوی بریزم و وقتم را هدر بدهم
به امید روزی كه همه به خواسته هایشان برسند
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها