راهکارهایی برای جلوگیری از گرمازدگی

وقتی بدن عطش می‌گیرد

این روزهای اولیه تابستان که هوا رفته رفته رو به گرم شدن بیشتر می‌گذارد و ماه مبارک رمضان هم غاز شده است، ممکن است خودتان یا کسانی در اطرافتان گرمازده و دچار عوارض آن شوند. فرد گرمازده البته باید حداقل ۲۴ ساعت استراحت کند اما برای شناخت علائم گرمازدگی و راههای بهتر کمک به او روش‌هایی که در پی آمده احتمالا مفید خواهد بود.
کد خبر: ۶۹۲۴۹۷
علائم و روش‌های کمک به افراد گرمازده

جام جم سرا: کارهای اولیه‌ای که شما باید برای یک فرد گرمازده انجام دهید اینهاست:

*دوش آب سرد مفید است. اگر امکان دوش گرفتن نیست، لباس‌های فرد گرمازده را درآورده و بدن او را در آب خنک فرو برید. اگر چنین امکانی هم وجود نداشت، با استفاده از یک پارچه یا حوله یا اسفنج، بدن فرد را با آب سرد خیس کنید یا اینکه قطعات یخ را به آرامی به بدن فرد بمالید. اگر مقدار آبی که در اختیار دارید کم است، ابتدا سر و گردن او را خنک کنید. تکه‌های یخ را روی گردن، زیر بغل و کشاله ران او قرار دهید.
*بعد از حمام گرفتن، فرد را در مکان خنکی قرار دهید.
*پاهای فرد را در محل بالاتری نسبت به بدن او قرار دهید تا جریان خون بیشتر به طرف سر او برود.
*دست‌ها و پاهای فرد را ماساژ دهید تا خونی که خنک شده، به سمت مغز و مرکز بدن او برود.
*اگر شخص بهوش است، او را تشویق کنید تا کم کم آب یا یک نوشیدنی خنک بنوشد. ولی اگر شخص بیهوش باشد، نمی‌توانید این کار را انجام دهید، بنابراین همانطور که گفتم بدن او را خنک کنید تا وقتی به هوش آمد، آب بنوشد.
*هنگامی هم که بدن فرد را در آب سرد فرو می‌کنید، باید مراقب باشید تا دمای بدنش کمتر از۳۹. ۵ درجه نشود. اگر دماسنج در اختیار نداشتید، تا وقتی که با لمس کردن بدن او احساس می‌کنید خنک نشده، عمل خنک کردن را ادامه دهید. ولی به محض خنک شدن بدن فرد، عمل خنک کردن (در آب سرد یا به شکل دیگر) را متوقف کنید و اگر دمای بدن او مجدداً افزایش یافت، عمل خنک کردن را از نو شروع کنید.

مراقبت بیمارستانی از فرد گرمازده

در بیمارستان امکانات بهتر و روش‌های دقیق تری برای کنترل دمای بدن وجود دارد. در آنجا دمای مرکزی بدن به طور مرتب کنترل می‌شود تا فرد دچار افت ناگهانی دمای بدن (هیپوتِرمی) نشود. آزمایشات خونی برای تعیین مقدار نمک و سایر املاح موجود در خون انجام می‌شود و مایع درمانی برای حفظ تعادل الکترولیت‌ها و آب بدن صورت می‌گیرد.

بعد از اولین گرمازدگی باید برای مدت چند هفته مقدار آب و نمک بدن و نیز عوارضی مثل ناتوانی کلیه کنترل شود. بعد ازاین حالت برای چند هفته، تغییرات دمایی بدن رخ خواهد داد که طبیعی است.

درمان ضعف و گرفتگی عضلات ناشی از گرمای زیاد

معمولاً این عوارض را می‌توان در منزل درمان کرد:
*فرد باید در محل خنکی در منزل استراحت کند، لباس‌های نازک و نخی بپوشد، لباس‌های اضافی خود را در آورد، بدن خود را با آب سرد بشوید یا بوسیله یک حوله خنک مرطوب نگه دارد یا تکه‌های یخ را به بدن خود بمالد.
*از کولر یا پنکه برای خنک کردن خود استفاده کند.
*یک نوشیدنی خنک، حاوی نمک بنوشد. مثلاً یک قاشق چایخوری یا مرباخوری نمک را در یک لیتر آب حل کند و در طی یک ساعت کم کم آن را بنوشد. همچنین می‌تواند یک قاشق غذاخوری شکر یا پودر شربت را برای افزایش کالری نوشیدنی، به آن اضافه کند. اگر فرد مسن است یا نمی‌تواند نوشیدنی شور بنوشد، باید او را به بیمارستان ببرید.
*گرفتگی عضلات را می‌توان با ماساژ دادن آن‌ها برطرف کرد. باید روی محل گرفتگی فشار دهید و حولهٔ گرمی روی آن قرار دهید. مصرف یک نوشیدنی شور، از عود گرفتگی پیشگیری می‌کند.
*فردی که دچار این عوارض شده است، حداقل باید ۲۴ ساعت استراحت کند.

علائم گرمازدگی چیست؟

علائم گرمازدگی شامل: پوست خشک و داغ، عدم تعریق، پوست ابتدا قرمز شده و سپس رنگ پریده یا کبود می‌شود، تنفس کوتاه و سریع، نبض سریع و ضعیف، افزایش دمای بدن به بیش از ۴۰ درجه، سردرد، گرفتگی عضلات، گشادی مردمک چشم.

علائم روحی و روانی گرمازدگی شامل: گیجی، رفتار پرخاشگرانه، آشفتگی و هیجان، توهم، بیحالی، رخوت و بی‌حسی، درمان گرمازدگی. (آفتاب)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها