بیمار این هفته ما خانمی 38 ساله است که از نفخ شکم بعد از غذا، آروغ زدن و هضم نشدن غذا بخصوص شب‌ها شکایت دارد. نفخ حالتی است که معده یا شکم احساس پری و سفتی دارد و معمولا پس از افراط در خوردن و بلعیدن هوای زیاد از راه دهان و نیز مصرف غذاهای نفاخ بروز می‌کند.
کد خبر: ۳۵۲۴۸۵

در واقع اگر غذا در دستگاه گوارش باقی بماند و سریع هضم نشود در روده تخمیر می‌شود و تولید گاز می‌کند.

سوالاتی که پزشک از بیمار می‌پرسد؟

1 ـ آیا سوءهاضمه و نفخ شکم پس از غذا خوردن به سراغتان می‌آید یا در تمام طول سال از این مشکل رنج می‌برید؟

2 ـ بیشتر چه غذاهایی می‌خورید؟

3 ـ آیا غذای خود را سریع می‌خورید یا آن را خوب می‌جوید؟

4 ـ آیا در وعده غذایی یکباره مقادیر زیادی غذا میل می‌کنید یا از مقدار کم شروع می‌کنید؟

5 ـ آیا در فضایی آرام غذا می‌خورید یا در هیاهو و شلوغی کار و موقعیت‌های استرس‌زا؟

پزشک از نفخ شکم می‌گوید

نفخ شکم به دلیل انباشته شدن گاز زیاد در لوله گوارش ایجاد می‌شود و با علائمی مانند اتساع شکم، درد یا احساس ناخوشایند شکمی، آروغ زدن‌های مکرر یا دفع گاز و صدای قار و قور شکمی و... خود را نشان می‌دهد. اگرچه گاز‌های تولید شده در دستگاه گوارش مساله‌ای طبیعی است، اما گاهی این امر به دلیل مصرف برخی غذاها مانند حبوبات، کلم، پیاز، ترب، شیر و برخی سبزیجات پرفیبر دیگر، بلع هوای زیاد در هنگام خوردن و آشامیدن و جویدن آدامس تشدید می‌شود. گاهی هم نفخ شکم به دلیل عفونت‌های روده‌ای است.

به بیماران توصیه می‌شود...

1 ـ علت اصلی نفخ، پر کردن معده از غذای فراوان است. باز کردن روزه با مایعاتی مانند آب ولرم یا چای از این مشکل پیشگیری می‌کند. هیچ وقت روزه خود را با نوشابه یا مایعات سرد باز نکنید.

2 ـ وعده‌های غذایی باید شامل غذاهای سبک و کم حجم باشد و با فاصله مناسب از وعده‌های دیگر شود.

3 ـ مصرف حبوبات و سبزیجات نفاخ را کاهش دهید. قبل از تهیه غذا با حبوبات آنها را حداقل 12 ساعت در آب بگذارید تا خیس بخورد و مواد نفاخ آنها خارج شود. استفاده از زیره و مرزه نیز در غذا تا حدود زیادی نفخ آن را می‌گیرد.

4 ـ خوردن بیش از حد فیبر سبب اختلال گوارش و نفخ می‌شود. مصرف 20 تا 30 گرم میوه و سبزی در شبانه‌روز کافی است.

5 ـ اگر مشکل هضم و دفع را به مدت طولانی دارید حتما به پزشک مراجعه کنید و از درمان‌های خودسرانه بپرهیزید.

دکتر شاهد فدایی‌فرد

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها