فوریت‌های پزشکی

طب اورژانس چیست؟

چند سالی است تخصصی به نام طب اورژانس در اورژانس‌های کشور ایجاد شده است. این رشته در دنیا قدمت چند دهه‌ای دارد، اما در ایران بیش از چند سالی نیست که اولین گروه از فارغ‌التحصیلان آن وارد سیستم درمانی کشور شده‌اند. اما نخستین سوالی که در ذهن هر انسانی ممکن است در ارتباط با این رشته شکل بگیرد ضرورت و کاربرد راه‌اندازی و تربیت چنین متخصصانی است و این که آیا واقعا نیازی به این رشته در کشور ما وجود دارد یا به‌دلیل تداخل با دیگر رشته‌های تخصصی عامل سردرگمی بیشتر بیماران شده است؟شاید بهتر باشد به‌جای توصیف عملکرد این رشته در قالب وظایف از چند مثال کاربردی استفاده شود و پس از آشنایی مختصر توضیحاتی پیرامون آن ذکر شود.
کد خبر: ۳۰۳۳۸۴

فرض کنید فردی با مشکل سرگیجه به اورژانس مراجعه می‌کند. سرگیجه می‌تواند ناشی از تغییر در فشارخون، تغییر در آهنگ ضربان قلب، اختلالات گوش یا مشکلات مغزی باشد و برای بررسی هر یک از این احتمالات نیاز به متخصصان مختلفی از جمله داخلی، قلب، گوش و حلق و بینی ومغز و اعصاب است؛ از طرفی سرگیجه می‌تواند ناشی از مسمومیت با بعضی از داروها، مواد شیمیایی و برخی سموم هم باشد با این اوصاف نشانه‌ای اینچنین رایج که هرکدام از ما در عمرمان با آن قطعا برخورد داشته و خواهیم داشت نیازمند ویزیت در سرویس‌های تخصصی گوناگون است!

حال اگر این بیمار به اورژانس مراجعه کند چه کسی باید اولین نفری باشد که بیمار را ویزیت می‌کند؟ و اگر ویزیت اول موردی نداشت تعیین ویزیت تخصصی بعد و اولویت در ویزیت‌های بعدی تخصصی با کیست؟ و در زمانی‌که بیمار توسط تمام متخصصان ویزیت شد(به شرط آن‌که هیچ گروهی از قلم نیفتاده باشد) بیمار کدام دستور دارویی را باید مصرف کند؟

اینجاست که بیمار نیازمند تخصصی است که مسوولیت او را در اورژانس به‌عهده بگیرد و این مسوولیت برعهده متخصصان طب اورژانس است. از دیگر وظایف و مسوولیت‌های متخصصان طب اورژانس رفع آسیب‌ها، علائم و مشکلات بیماران در سیر اورژانسی بیماری آنها می‌باشد. این توانایی منجر به کاهش نیاز حضور 24 ساعته دیگر متخصصان است.بنابراین متخصصان طب اورژانس علاوه بر نظارت بر شرایط بیمار طی حضور در اورژانس توانایی درمان موارد اورژانسی بیمار یا شناسایی علت یا علل اصلی مولد علائم بیمار را نیز دارد که این توانایی‌ها، هم رسیدگی به بیمار و هم شرایط بستری یا ترخیص بیمار را تسریع می‌کند. بسیاری از بیماران بستری در اورژانس با مراقبت‌های اولیه بهبود می‌یابند و عده‌ای تنها نیازمند بررسی اولیه و پیگیری در سرویس تخصصی هستند و بیماری‌شان موردی نیست که لازم به بستری فوری باشد. حال با توجه به امکانات محدود اورژانسی نسبت به جمعیت موجود در کلانشهرها، رسیدگی به وضعیت اورژانس‌ها و تعدیل نیروی انسانی شاغل، استاندارد کردن وسایل، ارتباط اورژانس با دیگر بخش‌ها و تعیین تکلیف بیماران ویزیت شده این گروه تخصصی است.مسوولیت آموزش پرستاران اورژانس، پرسنل اورژانس پیش‌بیمارستانی(115) و بالا بردن آگاهی مردم در برخورد با سوانح و حوادث پزشکی و حتی بلایای طبیعی بر‌عهده گروه طب اورژانس است.

دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها