هیات اعزامی آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران ، برای چندمین بار در ظرف دو، سه ماه اخیر، با مقامات کشورمان وارد مذاکره شد.
کد خبر: ۱۴۸۵۳۲

معاون مدیرکل آژانس در این دور از مذاکره با معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ، سعی خواهد کرد، در چارچوب توافق نامه میان آژانس و جمهوری اسلامی ایران به نتایجی برسد تا در گزارش خود به مدیرکل آژانس ، علامتی از پیشرفت در مذاکره منعکس کند.
در این خصوص نکاتی نیاز به بررسی و طرح دارد:
1- کشورهای اروپایی از فشار امریکا در توسعه تحریم ها و محاصره اقتصادی ایران و یا تهدید به استفاده از اهرمهای فشار روانی و نظامی ، سعی کردند فاصله بگیرند.
2- تحرکات آقای سارکوزی و تلاش وی برای حمایت از سیاست های امریکا در میان اروپاییان که گویی «مدیر روابط عمومی امریکا» است ، تاکنون توفیقاتی به همراه نداشته است. البته سارکوزی که با مشکلات و معضلات اقتصادی فراوانی روبه رو است و از قافله تقسیم «غنایم عراق» بازمانده است ، به این اندیشه افتاده است که شاید به این وسیله از جیب مالیات پردازان امریکایی بهره مند شود.
3- همین فرانسه ، در هفته گذشته برای راه اندازی رآکتورهای اتمی در کشورهای جهان سوم اعلام آمادگی کرد که این نوع مواضع دم خروس را نشان می دهد!
4- در هفته گذشته مقامات برخی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از تحریمهای امریکا و اروپا علیه ایران ، ابراز نگرانی کرده اند، چرا که این تحریم ها، بزرگترین شریک تجاری امارات عربی متحده و چند کشور دیگر را دچار مشکل کرده و در نتیجه اقتصاد آنان هم آسیب جدی و بنیادی خواهد دید.
5- مهلتی که کشورهای 1+5 برای بررسی پرونده هسته ای ایران در شورای امنیت سازمان ملل قائل شدند، در واقع مهلتی است برای حفظ وجهه خود و گریز از فشارهای گوناگون اقتصادی و سیاسی و نیز گریزگاهی است به سوی راه حل های سیاسی.
6- در این مجموعه از عوامل و با افزایش نگرانی ها و اضطراب های کشورهای غربی و منطقه ، تنها راه حل قابل پذیرش از سوی همگان همین مذاکرات آژانس و مقامات مسوول ایرانی خواهد بود.
7- اما این مذاکرات روز به روز به نقاط حساس تر و دقیق تر می رسد. سوال اینجاست که آیا ایران مسوولانه به تعهدات خود در توافق با آژانس عمل خواهد کرد؛ و اگر عمل کند آیا اعتمادسازی مورد نظر غربی ها تامین خواهد شد؛ و آیا غربی ها، بهانه های دیگری را پیش نخواهند کشید؛
8- دیدار آینده لاریجانی سولانا، می تواند در پاسخ به سوال های بالا، با توجه به اعلام آقای لاریجانی مبنی بر این که «ایران در اجرای توافقات خود جدی است و به دنبال خرید زمان نیست»، آینده این نوع مذاکرات را روشن کند. سخنان رئیس جمهور کشورمان در این بعد نیز روشن است ؛ ایران به مرحله ای از پیشرفت های فنی رسیده که هیچ گونه عقب نشینی از این دستاوردها قابل تصور و پذیرش نیست.
9- به نظر می رسد توافقات آژانس و ایران و عمل کردن به الزامات آن که از طریق مذاکرات جاری قابل دسترسی است ، تنها راه حلی است که می تواند حفظ آبروی کشورهای مذاکره کننده با ایران ، تلقی شود. جمهوری اسلامی ایران هم باید دقتهای لازم را مد نظر داشته باشد. قاعده برد برد عمل شود.


صباح زنگنه
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها