واکنش قابل تحسین اقشار مختلف ملت ایران (در داخل و خارج کشور) و حتی سایر ملت ها به فیلم پنتاگونی 300، حکایت از نگاه دقیق به یک هجمه تبلیغاتی دارد، اما در این میان عده ای برآنند
کد خبر: ۱۳۲۱۰۹
تا به جای دفاع از هویت ملت ایران ، به قلمفرسایی پیرامون سمبل تاریخی به کار گرفته شده در فیلم بپردازند.
این گمراهی در مواجهه با موضوع در حالی است که به اذعان همه مورخان ، این اثر صرفا از تاریخ به عنوان یک ابزار بهره جسته و هیچگونه ارزش تاریخی ندارد. غفلت عامدانه از غیر تاریخی بودن فیلم و بررسی آن از این جنبه در واقع دور شدن از شناخت اهداف سفارش دهندگان و سازندگان آن خواهد بود. این اولین بار نیست که با استفاده از جاذبه های ژانرهای مختلف بویژه تاریخی ، هالیوود به عنوان بازوی فرهنگی و تبلیغاتی پنتاگون ظاهر می شود. البته از 1990به این سو عمده فیلمهایی که سرمایه گذاری جدی روی آنها شده همچون فیلم تروی ، اسکندر، ارباب حلقه ها و...دارای تم تاریخی اند.
واکاوی دقیق اهداف آثار تصویری که علیه ملت ایران تولید و عرضه می شود، می تواند بهترین و موثرترین راه را در برخورد با فیلمی مثل 300در پیش روی ما قرار دهد. بنابراین تا مشخصا درنیابیم سفارش دهندگان تولید این آثار قصد القائ چه چیزی را به انبوه مخاطبان خود دارند، قادر نخواهیم بود بدرستی از ملت و سرزمین خویش دفاع کنیم.
وقتی می پذیریم که این فیلم اصولا فاقد اصالت و هویت تاریخی است طبعا پادشاه ایرانی نمادین در آن می توانست آغامحمدخان ، نادرشاه و ... باشد زیرا که پارامتر زمانی چندان تاثیری در فیلم نداشته است. آیا اگر پادشاه دیگری به عنوان نماد در فیلم انتخاب می شد تا از آن طریق بتوانند به لجن پراکنی علیه ملت ایران بپردازند، باز به جای دفاع از کلیت جامعه ایرانی اندر فضائل آن حاکم سخن می راندیم و تمام مظالم وی را تبدیل به حسن می نمودیم؛
مدح و ثنای بی حد و حصر امروز افرادی از برخی پادشاهان باستان به بهانه فیلم 300، هیچ گونه ارتباطی به دفاع از ملت ایران نمی تواند داشته باشد. زیرا قتل عام ساکنان مقیم فلات ایران با رضایت پادشاه مزبور مقوله ای نیست که مدح و ثنا را توجیه پذیر سازد.اگر به حاق تاریخ در ورای فیلمی که تاریخ را بهانه و دستمایه قرار داده است توجه کنیم هرگز وارد مجادله تاریخی در این زمینه نخواهیم شد. این فیلم عامدانه به واقعیت های تاریخی ، نه تنها در ایران بلکه در آتن و اسپارت (به عنوان دو دولتشهر کاملا مستقل و بعضا متخاصم) نیز توجه نکرده است. قطعا این عدم توجه ناشی از جهل نیست ، زیرا حتی اگر کارگردان نوع پوشش و آرایش سپاه ایران را در آن مقطع نمی دانست که تقریبا محال است دست کم براساس یک تصور ذهنی باید لشکری یک دست و یک فرم را ارائه می کرد، در حالی که در سپاه ایران از ملتهای مختلف و با ظواهر گوناگون را می توان یافت. افراد آفریقایی ، مالایی ، عرب با لباسی شبیه آنچه در فیلم محمد رسول الله عرضه شده است ، مو بور اروپایی یا روسی و...در سپاه فرضی ایران کاملا مشهودند.
حتی نمادهایی چون فیل که متعلق به هند است و...به کار گرفته شده اند تا این پیام منعکس شود که ایران با بسیاری از مسائل سایر ملتها مرتبط است و اگر ایران سرکوب شود، مشکلات و مسائل سپاه اسپارت در سایر نقاط جهان نیز حل خواهد شد. همانگونه که در فیلم به صراحت ذکر می شود ایران نماینده هزار ملیت است.
ملیت هایی که به صورت روزافزونی در برابر نیروهای جنگ افروز در جهان مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند. برای درک پیام فیلم لازم است کمی به تبلیغات مستقیم امریکا توجه کنیم . امروز اگر در فلسطین مقاومتی وجود دارد، ایران را ریشه این مقاومت معرفی می کنند، اگر در امریکای لاتین با سلطه امریکا مخالفت می شود به ایران نسبت می دهند، اگر در کشورهای آفریقایی چون مصر نهضت اسلامی اوج گرفته ایران به دخالت در آنجا متهم می گردد و....
بنابراین به زعم هیات حاکمه واشنگتن تمامی بحران هایی که امروز سلطه امریکا با آن مواجه است ریشه در ایران دارد و اگر این کشور درهم شکسته شود سایر ملتها الگویی برای پیروی نخواهند داشت.
بنابراین اگر ما در فیلم 300ملیت های مختلف را در جبهه ایران شاهدیم به دلیل خطای تاریخی نیست زیرا هر فرد مبتدی نیز می داند که فیل نماد هند، آرایش با حلقه های فلزی نماد آفریقا و...است ؛ اما از آنجا که فیلم سفارش امروز پنتاگون است باید این مطلب به بیننده القائ شود که ایران سرمنشائ همه مشکلات امریکا و مقاومت ملتهای شرقی است.
تهیه کنندگان فیلم می خواهند مخاطب را با واقعیت امروز امریکا همراه سازند لذا اسپارت ها را همانگونه که بودند خونریز و ستیزه جو معرفی می کنند. البته تلاش می شود تا مخاطب اقناع گردد که مشکلات صرفا توسط کسانی حل خواهد شد که از خونریزی نهراسند و وجودشان لبریز از نفرت باشد.
این جماعت صرفا منجی غرب در جنگ تمدنها خواهند بود، هر چند در غرب معتقدان به گفتگو و منطق این شیوه را نپسندند و با آن مخالفت کنند. آیا مخالفت مستشارها با فرمانده 300نفر همان مخالفت امروز صاحبان فکر در امریکا از جمله کنگره با جنگ طلبانی چون بوش را تداعی نمی کند؛
اما فیلم در انتها صحت راه حل اسپارت های خونریز را - که حتی حاضر نیستند با سفیران ایران گفتگو کنند و آنان را به چاه می افکنند - به اثبات می رساند و همه غرب را براساس تز جنگ ، متحد می سازد. فیلم 300می خواهد خطر ایران را آنچنان بزرگنمایی کند تا ملت امریکا پذیرای کشته هایش در عراق و افغانستان و... باشد. از این رو جنگ افروزان نفرت طلب به یکباره در راه منافع غرب جان می بازند تا قهرمان شوند و تز خشونت ورزی را تطهیر کنند. هر چند باید اذعان داشت که امریکا دچار آنچنان بحرانی در توجیه افکار عمومی است که اسپارت ها را سمبل تمدن غرب معرفی می کند. تاکنون مباهات دنیای سرمایه داری به دموکراسی تاریخی آتن بوده است ؛ آتنی که خود زخمهای بسیاری از اسپارت های خونریز و وحشی بر پیکر دارد.
امروز ضرورت توجیه جنگ افروزی های هیات حاکمه امریکا، پنتاگون را مجبور ساخته تا به جای آتن به اسلاف خونریز خود فخر بورزد. چنین جایگاهی که در واقع چهره واقعی هیات حاکمه امریکا را به تصویر می کشد آیا تعبیری جز استیصال دارد؛


عباس سلیمی نمین
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها