تحقیر و تبعیض از جمله موارد متعددی است که علیه مسلمانان مقیم اروپا اعمال می شود. این موارد پس از وقایع یازدهم سپتامبر بویژه در خصوص زنان مسلمان تشدید شده است .
کد خبر: ۱۹۶۶۶
بتازگی یک زن محجبه مسلمان که به عنوان گوینده با تلویزیون سوئد همکاری می کرده ، به دلیل پوشش اسلامی از کار برکنار شده است . درخصوص مشکلات مسلمانان ، بویژه زنان مسلمان در اروپا، رادیو آلمانی با دکتر یاووزازوگوز، کارشناس امور اسلامی در آلمان ، مصاحبه ای کرده است که از نظرتان می گذرد.

گزارش داده شده است که یک زن مسلمان به دلیل پوشش اسلامی اش از گویندگی در تلویزیون سوئد منع شده است ، علت چنین رفتاری با زنان مسلمان چیست؛
در حال حاضر زنان مسلمان در بیشتر کشورهای غیراسلامی اذیت و آزار می شوند. شما به موردی اشاره کردید که در آن زن مسلمانی با پوشش اسلامی در انظار عمومی ظاهر شده است . شاید بتوان این مورد را درک کرد و گفت چنین چیزی می تواند بر فرهنگ اروپایی تاثیرگذار باشد. من مایلم به دو مورد دیگر اشاره کنم که در دو هفته اخیر برای دو زن محجبه اسلامی رخ داده است . یکی از این دو مورد به یک دختر دانش آموز 13ساله مسلمان مربوط می شود که قصد داشت در مسابقات تکواندو شرکت کند و برای پیروزی هم شانس زیادی داشت . این دختر هنگام تمرین و مسابقه روسری سر می کرد و بر روی روسری کلاه مخصوص این رشته ورزشی را بر سر می گذاشت . از آنجا که روسری بخشی از گردن را می پوشاند، به وی گفته شد باید روسری را کنار بگذارد و در غیر این صورت از شرکت در مسابقات محروم خواهد شد. وی که حاضر به کنار گذاشتن روسری نشده بود، از شرکت در مسابقات تکواندو منع شده است . ظاهرا استفاده از روسری با «مقررات جاری» این ورزش مغایرت دارد. مورد دوم به یک دختر محجبه مسلمان در شهر برمن آلمان مربوط می شود. این دختر خانم مسلمان که دوره آموزشی تدریس را می گذراند، به دلیل استفاده از پوشش اسلامی از ادامه آموزش منع شده است . ممکن بود این دخترخانم پس از گذراندن این دوره در یک مدرسه اسلامی تدریس کند. اما چنانچه فردی این دوره را طی نکند، مجاز نیست در مدرسه ای تدریس کند، این امر در واقع «ممنوعیت آموزش» است درباره اشتغال زنان محجبه نیز احکامی وجود داشته است که در برخی از موارد به ضرر زنان مسلمان بوده است.
مبنای قانونی صدور چنین احکامی چه بوده است؛
هنوز رای نهایی صادر نشده است تا بتوان قضاوت کرد ، مبنای حقوقی آن چیست؛ پرونده خانم لودین اکنون به دادگاه قانون اساسی ارجاع داده شده است . در پس این احکام همواره نوعی استدلال افراطی وجود داشته است . آنها زنان محجبه را با «افراط گرایی اسلامی» پیوند داده اند. ما چنین دیدگاه هایی را در خصوص انتخابات اخیر ترکیه شاهد بوده ایم . وقتی که گزارش خبرنگاران اروپایی را درباره انتخابات پارلمانی ترکیه بررسی می کنیم ، درمی یابیم در این گزارش ها به آقایانی که در این انتخابات پیروز شده اند کمتر اشاره می شود، بلکه به همسران آنها و این که آیا آنها با پوشش اسلامی در انظار عمومی ظاهر خواهند شد، بیشتر پرداخته می شود. این گزارشگران از پوشش اسلامی همسران رهبران کنونی ترکیه به عنوان رسوایی یاد می کنند. آنها در تفاسیر خود آورده اند، پوشش اسلامی با فرهنگ اروپایی در تضاد است و این گونه القا می کنند کشوری که در آن زنان پوشش اسلامی دارند، نمی توانند به عضویت اتحادیه اروپا درآید. این در واقع نوعی نژادپرستی است .
آقای ازوگوز ، گفته می شود استفاده از پوشش اسلامی مثلا هنگام تدریس «اصل بی طرفی» آموزگار را نقض می کند ؛ چرا باید سمبل های دینی به نفع دیدگاه لائیک کنار گذاشته شود؛
نمی توان از این دیدگاه و یا رفتار به عنوان دیدگاه لائیک نام برد؛ زیرا در این صورت باید با تمام ادیان یکسان رفتار می شد. در حالی که چنین چیزی درباره دیگر ادیان دیده نمی شود؛ لذا باید بگویم این موضع ، موضعی ضداسلامی علیه مسلمانان است . آقای ولفگانگ تیر زه ، رئیس پارلمان آلمان به عنوان دومین مقام رسمی کشور حدود دو هفته پیش به مناسبت روز عزای ملی در پارلمان آلمان در جمع نمایندگان پارلمان و نمایندگان پارلمان مشورتی آلمان سخنرانی کرد. وی در این سخنرانی خواستار تحمل اتباع خارجی شد. (البته این مطلب را همه آلمانی ها می گویند) و گفت دولت باید در قبال دیگر فرهنگ ها سیاست بی طرفی را رعایت کند. اما همزمان گفته بود مسلمانان مجاز نیستند به طور آشکار و در مجامع عمومی به فرایض دینی خود عمل کنند. در داخل پارلمان هم صلیب هایی نصب شده بود که باید یادآور کشته شدگان در جنگ باشد. به این ترتیب مشاهده می شود که وی از یک سو خواستار بی طرفی دولت شده و از سوی دیگر این حق را که زنان در مکانهای عمومی از پوشش اسلامی استفاده کنند، از آنان سلب کرده است یا این که اجازه نصب صلیب در پارلمان داده می شود؛ اما استفاده از سمبلهای اسلامی ممنوع است . با توجه به این موارد باید گفت ، سیستم لائیک تبلیغ نمی شود، بلکه هدف تبلیغات ضداسلامی است . باید بگویم در حال حاضر در اروپا، تبلیغات منفی گسترده علیه اسلام ادامه دارد و مردم هم در موقعیتی قرار ندارند که بتوانند با تعمق و تعقل درباره اسلام و مسلمانان تحقیق کنند. متاسفانه مبارزه با تروریسم که پس از وقایع 11سپتامبر آغاز شده ، به مبارزه با مسلمانان تبدیل شده است . رسانه ها به مسلمانان اهانت می کنند و آثار این اهانت ها به جامعه نیز منتقل می شود. مسلمانان مقیم آلمان در موقعیتی دشوار قرار گرفته اند و احتمالا مجبور می شوند مهاجرت کنند.
به نظر شما احکام صادره علیه مسلمانان در دادگاه های آلمان ، در رفتار مردم نسبت به مسلمانان تاثیری داشته است؛
بدون شک هدف آنها به انزوا کشاندن مسلمانان بوده است . اما نتیجه عکس به دست آمده است ؛ زیرا اکنون مسلمانان با همدیگر بیشتر احساس همدردی می کنند و روابطی نزدیک تر دارند. آنها مراکز آموزشی و ورزشی خود را تاسیس کرده اند و مساله بسیار مهم این است که آنها اکنون به فرهنگ و ریشه های فرهنگی خود بیشتر توجه می کنند. در اینجا سیاستمداران و رهبران هر روز از همگرایی خارجیان سخن می گویند. اما رفتار آنها تاکنون نتیجه عکس در پی داشته است . آنها با موضعگیری های خود مشکلاتی را برای آینده ایجاد می کنند. البته نحوه رفتار با مسلمانان در کشورهای مختلف اروپایی متفاوت است . مثلا زنان مسلمان مقیم انگلستان با چنین مشکلاتی روبه رو نیستند. حتی برای پلیس زن انگلیس ، روسری متناسب با فرم نظامی وی در نظر گرفته شده است . شما اگر وارد یک فروشگاه شوید، همواره یک زن را با پوشش اسلامی خواهید دید. پوشش اسلامی در انگلستان مشکلی ایجاد نکرده است . برای آزاد کردن پوشش اسلامی باید اراده لازم وجود داشته باشد. چنین اراده ای در سیاستمداران و مسوولان آلمانی دیده نمی شود و مسلمانان از این بابت بسیار رنج می کشند.
به نظر شما آینده زندگی مسالمت آمیز مسلمانان با غیر مسلمانان چگونه خواهد بود؛
ما مجبوریم با همدیگر زندگی کنیم . این مساله ، اختیاری و گزینشی نیست . مسلما نقش و سهم مسلمانان در کشورهای اروپایی رو به افزایش است ؛ لذا اگر برای نهادینه کردن زندگی مسالمت آمیز بین مسلمانان و غیر مسلمانان تدابیری اندیشیده نشود، مشکلات نسلهای آینده بیشتر خواهد شد. به نظر من زمان آن فرارسیده است که احساس مسوولیت بین انسانها افزایش یابد. برای همگرایی در این جوامع باید فکری کرد و سعی نشود فرهنگ اروپا بر دیگران تحمیل شود. سیاستمداران باید در این مسیر قدمهای مثبتی بردارند تا راه زندگی مسالمت آمیز هموار شود. مسلمانان باید به عنوان شهروندان این کشور به رسمیت شناخته شوند و نه به عنوان انسانهای درجه دو و سه.
رادیو آلمانی معاونت
برون مرزی سازمان صدا و سیما
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها